G4Media.ro

Ministrul Educaţiei a anunțat condiţiile şi în ce situaţii masca de protecţie…

sursa foto: Inquam Photos/ Ilona Andrei

Ministrul Educaţiei a anunțat condiţiile şi în ce situaţii masca de protecţie nu va fi purtată la şcoală/ Autoritățile permit organizarea de ceremonii la deschiderea noului anului şcolar

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, anunţă că autorităţile iau în discuţie posibilitatea ca şi în localităţile cu rate de infectare de peste 6 la mie copiii de creşă şi cei de grădiniţă să poată merge la unităţile şcolare, atâta vreme cât localitatea nu intră în carantină. Ministrul mai anunţă că festivităţile de deschidere a anului şcolar vor fi permise, cu anumite condiţii.

„Şcoala nu ar trece integral în online (la o rată de infectare de peste 6 la mie – n.red.). Este vorba despre al doilea scenariu care se aplică peste rata de infectare de 6 la mie. În acest scenariu, în momentul de faţă este propus ca preşcolarii – e vorba de creşe şi grădiniţe – să poată funcţiona în continuare. Primul scenariu este o certitudine. Al doilea scenariu, ce vă spun acum, este în curs de discuţie şi va fi finalizat acest proces, în perioada 1-3 septembrie, cu cel puţin 10 zile înainte de începerea anului şcolar”, a declarat Sorin Cîmpeanu, duminică seară, la Digi 24.

În acest al doilea scenariu, care nu a fost adoptat încă, în cazul în care rata de infectare ar depăşi 6 la mie şcolarii de gimnaziu ar urma să intre în online, până la vârsta de 12 ani, iar în cazul elevilor de peste 12 ani se ia în calcul posibilitatea ca aceştia să poată merge la şcoală, cu prezenţă fizică.

„Bineînţeles, nu mai departe de intrarea localităţii în carantină, moment în care orice activitate neesenţială se opreşte”, a adăugat ministrul.

Acesta consideră că această ipoteză ar fi aplicabilă localităţilor mai mici, în care pot apărea focare şi care ar putea ajunge mai degrabă la rata de infectare de peste 6 la o mie de locuitori.

Ministerul pregăteşte formulare prin care solicită acordul părinţilor privind vaccinarea copiilor de peste 12 ani, însă acestea vor putea fi distribuite doar după începerea şcolii. În cadrul formularului părinţii vor putea răspunde cu „da” sau „nu”.

În ceea ce priveşte ceremoniile de deschidere a noului an şcolar, ministrul a afirmat că „anul acesta le vom permite, pentru că sunt multe alte acţiuni care sunt permise, acţiuni cu mii de persoane”. El a explicat că singurele condiţii vor fi ca aceste ceremonii să aibă loc în exterior, să aibă o durată maximă de o oră şi jumătate şi să se poarte masca de protecţie, fiind vorba despre aglomerări de persoane.

„Ştiţi cum e, nu ne facem griji pentru copii atunci când merg la festival, atunci când merg pe plaje supraaglomerate, atunci când merg în mall-uri supraaglomerate, dar, dintr-o dată, sunt părinţi care îşi fac griji că vai Doamne, merg în şcoală!”, a susţinut ministrul.

El a anunţat că purtarea măştii de protecţie în şcoală, în spaţiile interioare, va fi obligatorie cu excepţia învăţământului special, în cazul căruia va exista o recomandare privind purtarea măştii, dar nu obligativitate şi cu excepţia orelor de educaţie fizică derulate în interior, cu condiţia ca în localitate rata de infectare să fie sub 2 la mie. În localităţile cu indici de infectare de peste 2 la mie orele de sport vor putea fi organizate doar în spaţii exterioare.

sursa: News.ro, sursa foto: Inquam Photos/ Ilona Andrei

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Elevii din clasele 0-8 au nevoie de contactul direct cu profesorii pentru a le menține învățarea și educația. Cei mari se presupune că sunt conștienți că de pregătirea lor le va depinde viitorul. Dacă trec iar cei mici in online dezastrul inceput nu se va putea recupera! Este vorba de toți copii, nu de cei bogați, ce fac meditații particulare, de multe ori inutile și aberante!

  2. Ati nenorocit economia, ati nenorocit educatia, o sa urmeze genocidul clasei de mijloc…unde aveti de gand sa va opriti nenorocitilor?

  3. Un iresponsabil. La 6 la mie morgile nu mai fac fata. Oricum sistemul de sănătate e în colaps.

    Si el vine cu ce? Cu nicio explicație rațională. Fie pleaca el, fie pleacă guvernul in integrum. Genul asta de sfidare a oamenilor, o aveau pesedistii, comuniștii si toți cei care au zburat de la ciolan.

  4. Sa creada ei ca la 6 la mie copiii vin la școală.
    Ar fi genocid, dar se stie comuniștilor nu le pasa.

  5. Nu va mai alarmati. Cu totii stim ca acest om este incompetent si ca nu il intereseaza cu adevarat de copii. Asa ca dragi parinti trimiteti copiii la scoala atat cat considerati ca este „safe” si fiti pregatiti sa treceti in sistem online la nevoie.

  6. Dar de ce sa ne oprim la 6 la mie? Sa-i lasam sa mearga pana la 2000 la mie. Sa depasim planul cincinal.

    Bai handicapatilor, cand era incidenta peste 6 gemeau spitalele si explicati cum nu se mai pot face locuri la ATI. Si nu era varianta asta care ii imbolnaveste si pe copii.

  7. Daca vaccinarea a dat chix, macar pompele funebre sa aibă de lucru… Fiți linistiti, copiii sunt in siguranță… Ministrul s-a asigurat ca îmbulzeala sa fie si anul acesta la locul ei, ca Delta e o simpla răceală. S-a văzut la indieni si la rusi. 750 de decese au avut ultimii in 24 de ore.

  8. Din 1 iulie 2021 si pana azi au murit in Romania 564 de persoane de covid.
    Dintre acestea, doar UNA a avut sub 19 ani si a murit pe 7 iulie 2021.

    Mergeti si va vaccinati si lasa-ti copiii in pace.