G4Media.ro

Ministrul Digitalizării: Nu trebuie să avem instituţii care au impresia că deţin…

sursa foto: Pixabay

Ministrul Digitalizării: Nu trebuie să avem instituţii care au impresia că deţin datele românilor, datele sunt ale românilor/ Trebuie să punem instituţiile să ”alerge” cu aceste date, nu să-i punem pe români pe drumuri cu copia de pe buletin şi cu dosarul cu şină

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a subliniat joi, în deschiderea „GoTech World”, importanţa găzduirii unui astfel de eveniment de către România, prin care ţara noastră poate să-şi promoveze mesajul potrivit căruia transformarea digitală, cercetarea, inovarea contează, sunt motoarele de creştere pentru economie, scrie News.ro.

El a subliniat că pentru atingerea acestor obiective România are cel mai important ingredient – resursa umană.

  • „Vă pot confirma cât de important este a avea un asemenea eveniment pentru un oraş, pentru o ţară şi, de fapt, pentru a promova mesajul că transformarea digitală, cercetarea, inovarea contează şi ele sunt motoarele de creştere pentru economie. Aşa cum astăzi românii îşi doresc autostrăzi, căi ferate, poduri, aşa trebuie să ne luptăm cu toţii să ajungă să-şi dorească cu toţii transformarea digitală, cercetare, inovare, pentru ca România să ajungă astfel să dicteze ea tonul şi ritmul altor state şi să nu fie condamnată să prindă din urmă istoria lor. Avem cel mai important ingredient – resursa umană, creierele. Specialiştii români sunt preţuiţi în toată lumea şi oricând concurează de la egal la egal cu cei mai mari specialişti ai lumii şi de lucrul acesta trebuie să profităm”, a precizat Burduja.

Potrivit ministrului, dezvoltarea economică a României depinde de predictibilitate şi de investiţii în productivitate, aşa cum a procedat Republica Moldova, care a făcut din transformarea digitală o prioritate a statului, indiferent de guvernare.

  • „Trebuie să ţii calea dreaptă, drumul drept, ca să ai dezvoltare economică şi un cadru economic predictibil şi trebuie să investeşti în productivitate şi asta înseamnă să investeşti în IT&C, în inovare, în cercetare. (…) Zece ani de zile Republica Moldova a făcut din transformarea digitală a statului o prioritate, indiferent de guvernare, şi, de aceea, astăzi au peste 200 de servicii publice online şi, de aceea, astăzi, noi luăm notiţe despre ceea ce se întâmplă la Chişinău şi despre ceea ce a făcut Iurie Ţurcanu împreună cu echipa domniei sale şi lucrul acesta este exemplar. (…) Am învăţat că trebuie să schimbăm paradigma, că nu trebuie să avem instituţii care au impresia că deţin datele românilor, datele sunt ale românilor. Şi, de asemenea, trebuie să punem instituţiile să alerge cu aceste date, între ghilimele, nu să-i punem pe români pe drumuri să alerge cu copia de pe buletin şi cu dosarul cu şină. (…) Am învăţat că trebuie să-ţi şi asumi lucruri şi, de aceea, România a avut o conferinţă de mare succes la nivel internaţional, cu 190 şi ceva de ţări, Summitul ONU pe telecomunicaţii, şi, de aceea, România avansează în ceea ce priveşte conectivitatea”, a punctat ministrul Cercetării.

În opinia sa, România are tot ceea ce trebuie pentru a continua revoluţia digitală, iar fără un parteneriat între mediul public şi mediul privat transformarea ţării noastre nu va reuşi niciodată.

  • „Avem viziune, avem vizionari, avem modele de bune practici, pe care nu avem decât să le adaptăm la spaţiului românesc, de la Chişinău până la Lisabona şi înapoi, avem instrumente financiare şi PNRR-ul, Comisia Europeană a impus această tradiţie duală verde şi digitală, ceea ce pe noi ne forţează efectiv să ne modernizăm prin transformare digitală. Nu ne lipseşte practic nimic şi avem minţile. Dacă ar fi să aleg un lucru la care ar trebui să muncim mai mult este să avem ceva mai mult curaj, inclusiv curajul de a eşua. Şi, de aceea, este foarte important ca noi, în mediul public, să ne inspirăm din curajul dumneavoastră de a încerca lucruri mari şi de a eşua. În cei 12 ani de Statele Unite, este probabil cea mai importantă lecţie pe care mi-a dat-o America, iar în Silicon Valley un antreprenor care a eşuat este mult mai valoros decât unul care este la prima încercare şi poate reuşeşte, pentru că muşcând din asfalt învăţăm mult mai mult decât urcând prea curând pe un munte înalt. Vreau să pun în lumină faptul că, fără un parteneriat între mediul public şi mediul privat, transformarea României nu va reuşi niciodată”, a transmis Sebastian Burduja.

La rândul său, Iurie Ţurcanu, vicepremier pentru digitalizare în Republicii Moldova, a arătat că echipa sa rămâne concentrată pe tot ceea ce şi-a propus, în pofida problemelor cu care se confruntă în prezent ţara.

  • „Am venit şi cu gânduri mai puţin bune pentru că trecem prin nişte timpuri mai complicate, am lăsat acasă o echipă care, în loc să se ocupe în mod deosebit de digitalizare ca o prioritate supremă, pentru că ne-am propus această prioritate naţională, trebuie să reacţionăm la nişte agresiuni, trebuie să reacţionăm la nişte fenomene pe care nu ni le dorim, la crize multi-etajate, inflaţie şi alte lucurri, însă niciunul din aceste fenomene nu ne va defocusa de la ceea ce noi ne-am propus – să ne transformăm digital, să ne dezvoltăm, întrucât acesta este viitorul”, a spus Ţurcanu.

Oficialul de la Chişinău a vorbit despre reuşitele echipei sale în digitalizarea ţării, subliniind importanţa ajutorului constant primit din partea României.

  • „Am reuşit să implementăm nişte platforme digitale pe care astăzi suntem gata să le oferim oamenilor servicii de calitate, o experienţă complet nouă, cu ajutorul partenerilor de dezvoltare. Unul din partenerii fideli, de lungă durată, constant, care ne-a oferit un ajutor foarte pronunţat a fost întotdeauna România. Cu partenerii de dezvoltare am creat cloud-ul guvernamental, platforma de schimb de date, portalurile cetăţenilor şi astăzi oamenii pot de la un click distanţă să acceseze toate serviciile statului, cele mai importante servicii. Dar, cel mai important este că noi ne creăm şi ne croim acest parcurs digital cu cetăţeanul în capul mesei. Inclusiv misiunea mea de aici este să culeg noi idei, noi tehnologii, să le duc acasă, să le transpunem în agenda noastră digitală şi să putem să stoarcem toată valoarea pentru cetăţenii noştri. În acest parcurs, eu sunt foarte mulţumit că am reuşit să creăm o sinergie bună cu Guvernul României. La începutul acestui an, am semnat un memorandum de colaborare pe diviziunea dezvoltării digitale, iar ulterior am fost foarte onoraţi să găzduim o delegaţie de la autorităţile din România, responsabile cu digitalizarea şi ne-am angajat împreună să creăm un spaţiu digital comun”, le-a transmis Ţurcanu participanţilor la evenimentul găzduit de Romexpo.

sursa: News.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. Ahahahahahahahahahahahaha.
    Multumesc G4, m-ati facut sa rad in hohote si azi.

    • El nu știe că alergatul e sănătos?

    • Orice ministru care se respecta, orice director de la stat iti va spune decât: legea nu permite.
      Poate sa si permita (legea) ca el oricum aplica ce are chef.
      Pentru ca de fapt prim ministrul nu impune nimic!

    • * prin lege, paragraful cu sancțiuni, posibile dosare penale

    • VOM FACE, VOM DREGE….

      VORBE GOALE, VORBE GOALE, VORBE GOALE. E INTRECERE NATIONALA. CARE EMITE MAI MULTE.

    • Radem noi de Burduja, dar Moldova e la „ani lumina inaintea Romaniei in ceea ce rpiveste DIGITALIZAREA Institutiilor publice”!
      2 FEMEI, Presedintele Maia Sandu si Premierul Natalia Gavrilita duc Moldova inaintea Romaniei intr-un domeniu de viitor ,unde Romania a dovedit clar ca NU vrea si nici NU e in stare!
      Rusine!

  2. Altu’ cu limbaj de lemn. Ăștia frecventează aceeași școală. De făcut efectiv ceva, pas.
    Sunt buni de creșă, sa le povestească povești copiilor.

  3. Campioni la vorbe goale usl

  4. foarte destept acest individ numit ministru. nici nu stim ce spune el ca trebuie si nu se intmapla de 30 de ani. da fa ceva ca de aia primesti pe card salariul luna de luna si de aia l-au primit si predecesori tai ca sa faceti cev anu sa spuneti ce stim toti.

  5. Politicieniu discuta despre digitaluzare inca din 2007 dar orizontul este gri.Nimai declaratii si atat.

  6. Pe cuvântul tău? și milionul de tăietori de frunze(neamurile voastre) ce vor face???

  7. babaiatule ba…
    Deci nenea asta nu stie ca e o lege care fix asta zice. Da’ care nu se aplica pentru ca nu are sanctiuni.
    Stie, cum naiba sa nu stie, dar ii place sa se auda vorbind.

  8. Fiind pensionar, m-am uitat pe cnpp.ro cum pot primi cuponul pe suport electronic. Trebuie să completezi o mulțime de date personale, apoi SĂ TIPĂREȘTI cererea de creare a contului, s-o semnezi și, cu actul de identitate ÎN ORIGINAL ȘI COPIE mergi la casa județeană de pensii și depui DOSAR să-ți aprobe crearea unui cont electronic! Și pentru că trebuia să poarte un nume, i s-a zis ROMANIA.

    • 2 Martie 2018: „Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a declarat vineri, intr-o conferinta de presa la Targoviste, ca acea expresie „formularele online se depun la etajul 2” nu era o gluma, ci era chiar o realitate, scrie Agerpres.
      Ministrul a fost intrebat de jurnalisti daca se va investi in sistemul informatic si i s-a adus aminte ca circula in mediul online expresia: „formularele online se depun la etajul 2”.

      „Sa stiti ca asta nu era o gluma, chiar era o realitate. Se primeau online, se printau, se luau din nou la mana. Cand am auzit asta, nu mi-a venit sa cred. Dar asta e”, a spus Teodorovici.

      Acesta a adaugat ca anul viitor formularele la Fisc se vor depune online.
      „Obligatoriu (se va investi in sistemul informatic, n.r.), pentru ca fara zona asta de IT toata partea de infrastructura nu poate exista si orice reforma nu poate fi posibila (…). Persoane fizice, astazi sunt cam 700.000 de deponenti de formulare, din care maxim 5% sunt online. Pana la finalul lunii martie anul viitor, nu ca trebuie sa inversam raportul, trebuie sa ii facem pe toti sa fie online. Pentru ca anul viitor este toata lumea online. E normal sa fie asa, e secolul 21”, a precizat Teodorovici.

  9. Vorbe goale; vorbește să se-audă vorbind! Blahblabla în presă dar când e vorba de fapte, nimic nu se întâmplă dacă nu curg șpăgile

  10. Digitalizarea în România, „sub nivelul mării”: Țara noastră are cel mai redus ritm de creștere al indicelui DESI din ultimii 7 ani.
    Economiști: Convergența la nivelul european al digitalizării devine din ce în ce mai îndepărtată/ Doar o reformă fundamentală poate schimba perspectiva.
    România rămâne pe ultimul loc în UE în 2022 în privința valorii indicelui economiei și societății digitale (DESI) și în acest an, arătau în urmă cu câteva zile datele Comisiei Europene.
    Un aspect și mai îngrijorător: țara noastră are cel mai redus ritm de creștere al DESI în perioada 2015-2022, îndepărtându-se astfel și mai mult de celelalte țări ale UE, după cum subliniază datele sintetizate de echipa de economiști a Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB din Cluj, care derulează proiectul de cercetare Romanian Economic Monitor.
    Aceștia au analizat evoluția din ultimii ani: față de 2015, indicele DESI pentru România a crescut cu doar 3,7 puncte, față de 13,4 – creșterea medie a țărilor UE.
    Convergența la nivelul european al digitalizării devine din ce în ce mai îndepărtată și doar o reformă fundamentală ar putea schimba trendul, atrag atenția economiștii. “Suntem sub nivelul mării”, a sintetizat un fost președinte de instituție de digitalizare românească. Dar ar fi câteva măsuri care ne-ar mai putea ridica de acolo.
    În Raportul din 2022, România se situează pe ultimul loc în clasamentul UE, cu un scor de 30,6 puncte, faţă de o medie UE de 52,3 puncte.
    „Conform datelor publicate de Comisia Europeană la finalul lunii iulie, România se situează și în acest an pe locul 27 din cele 27 de state membre ale UE, în ediția din 2022 a Indicelui economiei și societății digitale (DESI). Reprezentanții CE au subliniat că în România creșterea anuală relativă este inferioară celei a țărilor similare, ceea ce indică faptul că NU este convergentă cu restul statelor membre.”
    Fost președinte al Agenției pentru Digitalizarea României, Sabin Sarmas, acum deputat PNL: “Suntem sub nivelul mării”.

  11. Angajați consultanți, specialiști la nivel guvernamental din Estonia! E ușor, dar ăia nu iau și nu dau șpagă… deci nu se poate!