G4Media.ro

Ministrul Agriculturii susține că nu are în vedere plafonarea prețurilor la produsele…

Ministrul Agriculturii susține că nu are în vedere plafonarea prețurilor la produsele alimentare

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a negat joi că ar avea în vedere plafonarea preţurilor la alimentele de bază, deşi au apărut astfel de informaţii în presă, şi a adăugat că este important ca instituţiile abilitate să pună în aplicare prevederile legale pentru verificarea produselor de pe piaţă, transmite Agerpres.

„Nu am în vedere plafonarea preţurilor la produse alimentare. Am văzut şi eu o asemenea interpretare şi am citit-o şi eu în presă. Trebuie să fim foarte atenţi şi foarte echilibraţi. Trebuie să punem în aplicare prevederile legale pe care le avem, să le urmărim, aşa cum este şi acest control făcut la agenţii economici, care se face în fiecare zi de către instituţiile statului abilitate. Să nu credeţi că ne-am trezit peste noapte cu dorinţa asta. Tot timpul verificăm în baza legilor pe care le avem. Aici sunt patru instituţii ale statului care au contingenţă cu domeniul, motiv pentru care am creat şi această platformă de colaborare, pentru a vedea în primul rând cât mai mult şi cât mai bine situaţia din teren şi în al doilea rând, în momentul în care cele patru instituţii şi altele văd că lucrurile se pot îndrepta şi prin modificarea legislaţiei facem şi acest lucru”, a spus Petre Daea, întrebat dacă are în vedere plafonarea preţurilor la alimentele de bază aşa cum s-a întâmplat şi în Franţa.

Afirmațiile lui Daea vin după ce G4Media.ro a scris, citând un document oficial, că Ministerul Agriculturii analizează adoptarea unor măsuri care să ducă la limitarea creșterii prețului la produsele de bază. Asta după ce, același minister a sesizat la finalul lunii noiembrie Consiliul Concurenței cu privire la creșterea prețurilor produse de panificație și patiserie.

Petre Daea a subliniat joi că este o preocupare permanentă pentru sănătatea oamenilor şi faţă de consumatori, iar în acest sens „ANSVSA veghează de la grajd până la raft”.

„Este ANSVSA (Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru siguranţa Alimentelor n.r) care veghează de la grajd până la raft şi aplică măsuri specifice în baza unor acte normative existente, a unor proceduri care îşi au sorgintea în regulamente şi directive europene, în aşa fel încât lucrurile să meargă într-o direcţie bună. Acum aţi putut vedea situaţia care este pe etichetă şi ce este în interior, iar lucrurile acestea trebuie să dispară”, a adăugat şeful MADR. 

Întrebat dacă se gândeşte măcar la o astfel de măsură de plafonare, el a răspuns: „Mă gândesc la multe, dar la asta nu, deocamdată”.

În privinţa solicitării trimise către Consiliul Concurenţei privind realizarea unei analize a preţurilor de pe piaţă, Daea nu a confirmat, dar nici nu a infirmat acest lucru, oferind un răspuns evaziv.

„Tot timpul facem analize şi interpretări, inclusiv cu ajutorul dumneavoastră de fiecare dată când ne puneţi întrebări şi vă dăm răspunsurile ca atare. Vi le dăm şi astăzi în aşa fel încât şi dumneavoastră să fiţi informaţi şi noi satisfăcuţi de faptul că am comunicat direct şi nemijlocit cu populaţia”, a răspuns ministrul Agriculturii.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Nu tovarase lasa preturile sa creasca la nesfarsit cand tu declari productii record la cerale paine a ajuns la niste preturi exagerate. La ce plateste statul roman subventii de 300 de euro pe ha ? Sa avem mancare ieftina sau sa se imbogateasca asa zisii fermieri ca decand cu subventiile astea au atras in agricultura tot felul de mafioti . Alo dle TEODOROVICI subventiile nu sunt si ele venituri de ce nu le impozitezi ? Statul plateste subventii de miliarde de euro anual si tot felul de facititati ca sa producem materie prima pentru altii . Exportam materie prima si importam paine congelata si tot felul de alimente de calitate josnica . Daca tot dai subventii agriculturii fao ca sa fie motorul economiei prin creearea de locuri de munca sa aduca taxe si impozite la buget. Agricultura tinde sa fie povara economiei prin evaziunea fiscala si munca la negru.

    • Că bine zici. Țară predominant agricolă, in magazine marfa e scumpă si de proastă calitate. Boală curată. Micii producători sunt muritori de foame, nu au unde să îsi vândă marfa curată. Statul nu îi ajută cu nimic.
      Nenea ăsta ar trebui sa iasa la pensie, sa le zica poante la nepoți. Se vrea funny, dar e penibil.

  2. O ievaluare a pagubelor produse in 2018 de pesta porcina s-o fi facut?! Ca vinovati stim ca nu pot exista.

  3. Subventiile date de Ministerul Agriculturii sunt cele mai daunatoare. Bani aruncati fara niciun criteriu de au distrus satele romanesti. Prin metode securistocomuniste au luat terenurile la tarani fara face lucuri de munca au distrus Cap uri Ias uri Sma uri fostele agromecuri. Statul in loc sa dirijeze banii din subventiu in sisteme de irigare in spatii de depozitare in spatii de desfacere a producatorilor statul acorda subventii fara sa controleze acesti bani . In teren sunt f multe parloage la care statul plateste impozit sa nu mai vb de cine vinde in piata si au cerificat de producator sa nu fac discriminare rasiala dar acesti indivizi au certificat de producator si vand marfa de import ca marfa romaneasca. De ce tinerii nostri lucreaza in agricultura altor tari ? De ce acolo lucreaza cu forme legale si bine platiti ?In tara de ce nu au loc ? De ce autoritatile tolereaza munca la negru in agricultura ? Sa se faca publice sumele cu subventiile de cand au fost acordate cu toate firmele si o sa vedeti tot felul de PFA care nu au avut un angajat au primit miliarde de euro nu au procesat nimic doar au vandut direct din camp cu TIR direct in port.

  4. Romania nu poate sa faca exceptie de la ceea ce se intimpla in Europa, unde alimentele se scumpesc saptaminal! Aici vorbesc despre tarile vestului. Nu va place? Multumiti concernelor si lui Mario Draghi! Va pricepeti cel mai tare la ode, osanale si plecaciuni, asa ca ar fi cazul sa incepeti!

    https://diepresse.com/home/wirtschaft/economist/5411225/Lebensmittel-werden-wieder-teurer