G4Media.ro

Ministru de la Kiev: Ucraina și România au rezolvat disputa de 20…

Sursa Foto: Wikipedia

Ministru de la Kiev: Ucraina și România au rezolvat disputa de 20 de ani privind canalul Dunăre-Marea Neagră. Suntem dispuși și capabili să corectăm greșelile trecutului

Ucraina şi România au rezolvat o dispută de lungă durată cu privire la construcţia canalului maritim de mare adâncime Dunăre-Marea Neagră de către partea ucraineană, a anunţat ministrul protecţiei mediului şi resurselor naturale din Ucraina, Ruslan Streleţ, citat de News.ro.

Ministrul a reamintit că litigiul se referea la obligaţiile Ucrainei în temeiul Convenţiei privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontalier (Convenţia Espoo). Litigiul a fost soluţionat în cele din urmă în marja celei de-a 9-a reuniuni a părţilor la Convenţia Espoo de la Geneva.

„Ne-am făcut temele şi am parcurs un drum lung pentru a aduce proiectul în conformitate cu cerinţele Convenţiei. La urma urmei, Ucraina ţine la relaţiile de bună vecinătate şi la respectarea dreptului internaţional. Suntem dispuşi şi capabili să găsim un teren comun şi să corectăm greşelile trecutului”, a scris ministrul pe Facebook.

Disputa dintre România şi Ucraina cu privire la Canalul Dunăre-Marea Neagră, care trece prin estuarele Chilia şi Starostambul (Bâstroe) din Delta Dunării, durează din 2004, când Ucraina a lansat canalul în mod experimental. Comisia Europeană şi România s-au opus proiectului, invocând statutul protejat al Deltei Dunării şi lipsa unei evaluări a impactului asupra mediului. Pentru a soluţiona disputa, în ianuarie 2005 a fost înfiinţată o comisie de anchetă în baza Convenţiei Espoo pentru a forma o opinie fundamentată ştiinţific cu privire la posibilele efecte ale impactului transfrontalier în timpul implementării şi utilizării canalului Dunăre-Marea Neagră.

La începutul acestui an, România ceruse clarificări din partea Ucrainei cu privire la lucrările de dragare în Canalul Chilia, reaminteşte Ukrainskaia Pravda.

„Ucraina şi-a asumat obligaţiile de integrare europeană în temeiul Convenţiei Espoo. În marja celei de-a 9-a reuniuni a părţilor la Convenţia Espoo, s-a încheiat o dispută de 20 de ani cu România privind punerea în aplicare a cerinţelor sale în ceea ce priveşte construcţia Canalului Dunăre-Marea Neagră”, a anunţat ministrul Ruslan Streleţ, care i-a mulţumit omologului român, Mircea Fechet, „pentru susţinerea acestei decizii istorice” şi Iordancăi Iordanov, ministrul mediului din Republica Moldova, pentru „profesionalismul şi diplomaţia cu care a prezidat şedinţa Reuniunii părţilor la Convenţie”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

17 comentarii

  1. Din text nu se înțelege cum s-a rezolvat.
    Prin punerea batistei pe țambal, mi-nchipui!

    • Probabil, România a cerut scuze Ucrainei că a deranjat-o cu nemulțumirile sale privind Delta Dunării, a asigurat-o că nu se va mai întâmpla și s-a rezolvat.

    • Voi ăştia susţinători al lui AUR şi Sosoaca de ce sunteţi atâta de agresivi când este vorba de ucraineni dar nu la fel de agresivi cu Putin şi doar aşa o daţi mai soft că se pare că frica de tătucul vostru de a vă înţelege greşit vă este înrădăcinat în ADN şi nu vreţi să creadă că vorbiţi serios(prima greşeală care vă dă de gol).

    • Marcel Radu_ vorbești în dodii!

    • @Marcel Radu , Marcel Radu_ are perfecta dreptate , doar exprimarea e un pic confuza

  2. Adică, România a acceptat dragarea Canalului Sulina și adâncirea Canalului Bîstroe atât cât doresc Ucrainenii.

    S-a rezolvat! Simplu.

    • Pentru a nu stiu cata oara… Arunci vb fara confirma.re. Ca si aia cu… Unga.ria a primit mai multi bani de la UE decat Romania. Si cand ti am zis sa aduci dovezi… Nu ai mai zis nimic.

    • @DaciaLogan1

      Doamnă Dacia, după cum am spus și cu alte ocazii, lectura vă poate fi de ajutor. Spre exemplu…
      statista.com/chart/18794/net-contributors-to-eu-budget/

      Diferența care se poate observa între valorile nete corespunzătoare celor două state este de aproximativ 140 milioane Euro, în favoarea Ungariei. Pentru mai multe detalii, vă rog să mergeți la sursă și să consultați datele Comisiei Europene.

  3. Avem o dilemă dacă tot suntem pe subiecte din astea că dilema noastră este în strânsă legătură cu subiectul.
    Dar pe Chiriac când îl luaţi la bani mărunţi ca să vadă lumea de ce este atâta de motivat să se dea susţinător al USR cum îi place lui să îşi spună în batjocură? Dar pe ceilalţi? Avem altă bănuială că şi asta va deveni o bănuială nu peste mult timp dacă nu vreţi voi să o rezolvaţi.

    Cu cât se vor isteriza mai mult că am văzut că nu le place să se fâsâie cu atâta avem bănuiala că vor apărea tot mai multe bănuieli(logic frate dacă numai aşa înţeleg şi era etapa logică la care vor recurge, păcat că au aşteptat atâta şi au crezut că au cu cine raţionaliza).

    • Subiectul articolului este Canalul, nu USR. Recitind textul, aveți șansa să îl înțelegeți.

      Cât privește personajele care apar la A3, se vede treaba că aveți răbdare și interes să le urmăriți, eu nu.

  4. Pentru că nu se putea aproba începerea negocierilor de aderare ale Ucrainei la UE Romanica a trebuit să închidă (cedeze) conflictul, e simplu.

  5. Oooo nu, se distruge Delta Dunarii (lasata in paragina de romani, plina de gunoaie). Stati linistiti dacilor, de vine Rusia pana la gurile Dunarii sa vedeti atunci cum plangem, sa vedeti ce ne vor sabo.ta si extra.tia de gaze… Sa vezi proiec.tul neptun distr.us.

  6. faptul ca Ucraina, ca i-a convenit / ca nu i-a convenit au acceptat un tratat international, dovedeste un pic mai multa buna vecinatate decat „fratii” lor de est

    • Corect. Dar mai au drum lung, f lung pana sa fie acceptati in UE. In Na.to vor intra doar daca vor america.nii asta e clar. Pt UE au mult de lucru, cattiva ani buni totu.si.

  7. Ucraina trebuie sprijinită în orice mod posibil. Caprele lui putin ( haurarii și balena mugitoare aflați în starânsă colaborare cu Viktor Orban ) uită că și Rusia a fost ajutată în al doilea război mondial de către aliați. Curios că unii dintre lacrimogenii de mai sus nu ciripesc nimic despre cum protejăm noi fauna și flora în deltă. Ca să nu zic că am declarat mii de hectare de trestie ..pășune. Ceva despre șacali ? Ceva despre insulele de PET-uri ? Braconaj cât cuprinde ….. Ce să vezi când e vorba de alții suntem ”esperți” !!

  8. În general vorbind, și nu doar despre această speță, noi, adică Europa și NATO, trebuie să ne înțelegem cu Ucraina și să o ajutăm cu tot ce putem. Alternativa ar fi armata orcească pe Prut, inclusiv cu arme nucleare. Din acel moment, am fi cu sabia deasupra capului și niciun investitor român sau străin nu ar mai investi în această țară. Economia se va prăbuși. Partide pro-ruse în avânt. Și vom ajunge de facto în zona de influență orcească. Așa cum am mai fost.

  9. nu mai bine declara ca s-a rezolvat si cu limba romana, „singura limba oficiala din ucraina” vorba lui ciolacu, sa nu mai strice hartia de un alt comunicat?…………………..cata vreme e comunicat unilateral e egal cu zero