G4Media.ro

Miniștrii de finanțe și băncile centrale din G20 se reunesc în India…

sursa foto: captura video

Miniștrii de finanțe și băncile centrale din G20 se reunesc în India pentru a aborda criza datoriilor

Miniștrii de finanțe și bancherii centrali din cadrul G20 se reunesc luni în India pentru două zile de discuții menite să susțină o economie mondială în declin, pe ordinea de zi figurând, de asemenea, restructurarea datoriilor și acorduri fiscale internaționale mai echitabile. Prezidate de ministrul indian de finanțe, Nirmala Sitharaman, discuțiile de la Gandhinagar, în statul Gujarat, situat în vestul țării, se vor concentra pe sănătatea economiei mondiale, pe „finanțarea durabilă și pe infrastructură”, potrivit Le Figaro.

Eforturile de combatere a supraîndatorării se vor afla în centrul agendei, deoarece țările cele mai sărace din lume sunt cele mai afectate de criza mondială a datoriilor, într-un moment în care au nevoie de bani mai mult ca oricând pentru a combate schimbările climatice. Cu toate acestea, China, a doua cea mai mare economie a lumii și cel mai mare donator pentru mai multe țări cu venituri mici și în dificultate din Asia și Africa, s-a opus până acum adoptării unei poziții multilaterale comune pe această temă, au declarat oficialii.

Vorbind în marja discuțiilor G20, duminică, de la Gandhinagar, secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, s-a referit la progresele înregistrate în ceea ce privește restructurarea datoriilor în Zambia, despre care a discutat în timpul vizitei sale la Beijing la începutul acestei luni. Janet Yellen a subliniat că acordul cu Zambia a durat „prea mult timp pentru a fi negociat” și a adăugat că speră ca tratamentul datoriei Ghanei și a Sri Lankăi să poată fi „finalizat rapid”.

„Ar trebui să aplicăm principiile comune pe care le-am adoptat în cazul Zambiei și în alte cazuri, în loc să o luăm de la zero de fiecare dată”, a declarat Janet Yellen. „Și trebuie să ne mișcăm mai repede. Mai mult de jumătate dintre țările cu venituri mici sunt aproape de sau în dificultate din cauza datoriilor, de două ori mai multe decât în 2015”, a adăugat ea.

Potrivit unui oficial de rang înalt din India, care deține președinția G20, Beijingul nu a reacționat foarte încurajator în ceea ce privește chestiunea înțelegerii datoriei comune. Mai multe economii aflate în dificultate după dublul șoc al pandemiei de coronavirus și al consecințelor războiului Rusiei în Ucraina (care afectează prețurile mondiale ale carburanților și ale materiilor prime) „ating punctul de ruptură”, a adăugat oficialul. Beijingul este un creditor important în unele dintre aceste cazuri și a fost criticat pentru poziția sa privind restructurarea datoriilor acestora.

Costul schimbărilor climatice

G20 va discuta, de asemenea, despre reforma băncilor multilaterale de dezvoltare, despre reglementarea criptomonedelor și despre necesitatea de a facilita accesul celor mai sărace țări la finanțare pentru atenuarea efectelor schimbărilor climatice și adaptarea la acestea.

„În Nord, schimbările climatice sunt sinonime cu reducerea emisiilor” de CO2, a declarat Ajay Banga, noul președinte al Băncii Mondiale, într-un articol de opinie publicat săptămâna aceasta înaintea reuniunii. „Dar în țările din Sud, este o chestiune de supraviețuire”, a continuat el, „pentru că uraganele sunt mai violente, semințele rezistente la căldură sunt rare, seceta distruge fermele și orașele, iar inundațiile spală decenii de progres”.

De asemenea, ar trebui să fie pusă în aplicare prima etapă a unui acord privind o distribuire mai echitabilă a veniturilor fiscale provenite de la companiile multinaționale, la care au ajuns săptămâna trecută 138 de țări. În prezent, multinaționalele, în special companiile din domeniul tehnologiei, își pot transfera cu ușurință profiturile în țări cu impozite reduse, chiar dacă își desfășoară doar o mică parte a activității în aceste țări.

Cu toate acestea, membrii dezvoltați ai G7 se tem că accentul pus pe invazia rusă ar putea deraia acordul final, deși Yellen a declarat duminică că „respinge ideea unui troc” între ajutorul acordat Ucrainei și ajutorul acordat țărilor în curs de dezvoltare. Duminică, ministrul japonez de finanțe, Shunichi Suzuki, a „reconfirmat sprijinul de neclintit al G7” pentru Ucraina, adăugând că Moscova va trebui, de asemenea, să „plătească costurile de reconstrucție pe termen lung”.

Orice discuție despre sprijinul acordat Ucrainei este oarecum incomodă pentru India, gazda G20, care nu a condamnat până acum invazia rusă, deși este membră a alianței Quad alături de Australia, Statele Unite și Japonia.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...