G4Media.ro

Ministerul ucrainean de Externe are o nouă purtătoare de cuvânt, generată de…

Captura X

Ministerul ucrainean de Externe are o nouă purtătoare de cuvânt, generată de inteligența artificială

Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe a anunțat miercuri, 1 mai, că un purtător de cuvânt generat de inteligența artificială (AI) va fi de acum înainte responsabil de comentarea afacerilor consulare prin citirea unor texte care sunt însă scrise de oameni, scrie BFM TV.

„Pentru prima dată în istorie, Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe a creat o personalitate digitală care utilizează tehnologii de inteligență artificială pentru a comenta oficial informațiile consulare pentru mass-media”, a precizat instituția.

Acest avatar se numește Victoria Shi, un nume care evocă „victoria” țării sale în războiul împotriva invaziei rusești. Numele ei de familie înseamnă pur și simplu „AI” în ucraineană.

„Sunt o persoană digitală. Acest lucru înseamnă că textul pe care îl auziți nu a fost citit de o persoană reală. A fost creat de inteligența artificială”, a declarat noua purtătoare de cuvânt, care are trăsăturile unei tinere de rasă mixtă, în primul său videoclip pe YouTube.

 

De fapt, Victoria Shi își împrumută înfățișarea de la cântăreața și influencerul ucrainean Rosalie Nombre, o fostă concurentă la ediția ucraineană a reality show-ului „The Bachelor”, care s-a născut în Donețk, un mare oraș din estul Ucrainei ocupat de Rusia.

Comunicate de presă scrise de oameni reali

Cu toate acestea, biroul de presă al Ministerului de Externe a declarat pentru AFP că comunicatele de presă vor fi „scrise și verificate de persoane reale”. „Inteligența artificială ne ajută doar să generăm partea vizuală”, a explicat acesta. Viitoarele declarații ale avatarului vor fi publicate online și puse la dispoziția jurnaliștilor. Ministerul a precizat că acesta nu va înlocui purtătorul de cuvânt oficial, care este real, și se va ocupa doar de afacerile consulare.

Inteligența artificială este o tehnologie în creștere rapidă care a devenit indispensabilă în ultimii ani. Dar dezvoltarea sa de mare viteză ridică, de asemenea, întrebări etice în multe domenii. Jurnalismul nu face excepție, iar utilizarea conținutului generat de AI este subiect de dezbatere în redacții.

Ministerul a asigurat că a pus în aplicare măsuri pentru a preveni răspândirea declarațiilor false ale purtătoarei sale de cuvânt, inclusiv un cod QR menit să dovedească autenticitatea videoclipurilor.

Alegerea unei purtătoare de cuvânt generată de inteligență artificială are, de asemenea, scopul de a „economisi timp și resurse pentru minister”, potrivit șefului diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba. „Adevărații diplomați vor putea fi mai eficienți și se vor putea concentra pe alte sarcini”, a spus el.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Ce daca e generata de AI!? AI e nazist si justitia libera a Federatiei Sovietice o va condamna la moarte pentru defaimarea Armatei Rosii…si niste ceceni o vor viola asa virtuala cum e ea.