
Ministerul Muncii lansează proiectul ADAPT pentru sprijinirea specialiştilor şi îngrijitorilor care au grijă de persoanele vârstnice
Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului şi Solidarităţii Sociale (MMFTSS) lansează proiectul ADAPT pentru sprijinirea specialiştilor şi îngrijitorilor informali care au grijă de persoanele vârstnice, informează ministerul într-o postare pe Facebook.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Astfel, MMFTSS a semnat contractul de finanţare pentru proiectul „ADAPT – Programe de formare adaptate pentru specialiştii şi îngrijitorii informali care lucrează cu persoanele vârstnice”, transmite Agerpres.
Proiectul are o valoare de 40,619 milioane lei, din care 34,526 milioane lei reprezintă valoarea cofinanţării, şi va fi implementat în până decembrie 2029.
Conform sursei citate, proiectul reprezintă un demers strategic menit să răspundă unei nevoi importante din societate: creşterea calităţii şi accesibilităţii îngrijirii pentru persoanele vârstnice.
Prin ADAPT, MMFTSS face un pas important în direcţia profesionalizării şi sprijinirii celor care au grijă de vârstnici – fie că sunt specialişti, voluntari, membri ai familiei sau din comunitate – şi răspunde unei provocări majore cu care se confruntă România: îmbătrânirea populaţiei şi nevoia tot mai mare de îngrijire de calitate.
Peste 6.300 de persoane implicate în îngrijirea vârstnicilor vor beneficia de programe de formare adaptate, care să le dezvolte competenţele şi să le ofere sprijin practic pentru activitatea lor. În acelaşi timp, proiectul contribuie la îmbunătăţirea calităţii serviciilor sociale, încurajând participarea activă şi demnă a vârstnicilor în comunitate.
Proiectul are în vedere trei direcţii de acţiune: formare profesională pentru 6.373 de specialişti, voluntari şi îngrijitori informali, prin cursuri adaptate nevoilor reale din teren; sprijin pentru 50 de servicii publice de asistenţă socială, astfel încât acestea să poată dezvolta activităţi inovative şi să susţină mai bine îngrijirea informală; informarea şi conştientizarea publicului cu privire la riscurile sociale care afectează persoanele vârstnice, printr-o campanie naţională şi evenimente locale.
Printre rezultatele previzibile ale proiectului ADAPT, se numără: dezvoltarea a cel puţin cinci programe de formare profesională (calificare, perfecţionare, specializare), create modular, flexibil şi adaptate diverselor categorii de lucrători din sistem; consolidarea forţei de muncă existentă pentru că cel puţin 2.000 de lucrători din asistenţa socială vor fi certificaţi în ocupaţii precum – îngrijitor bătrâni la domiciliu, îngrijitor în unităţi de asistenţă socială şi sanitară, tehnician asistenţă socială; perfecţionarea specialiştilor – 3.243 de persoane din domeniul asistenţei sociale îşi vor actualiza competenţele, pentru a aplica reformele recente din sectorul îngrijirii de lungă durată.
În urma implementării proiectului, 130 de specialişti din cadrul serviciilor publice de asistenţă socială vor fi instruiţi în coordonarea reţelelor locale de îngrijitori informali, iar 1.000 de îngrijitori informali (rude, vecini, prieteni) vor beneficia de: cursuri de iniţiere în ocupaţia de îngrijitor bătrâni şi de sesiuni de consiliere, supervizare şi sprijin pentru îngrijirea vârstnicilor din comunitate.
Vor fi organizate 50 de mese rotunde în comunităţi din toată ţara, pentru a încuraja dialogul şi colaborarea între autorităţi, îngrijitori şi cetăţeni şi se va derula o campanie naţională de informare pentru a creşte conştientizarea cu privire la riscurile sociale care afectează persoanele vârstnice şi pentru a promova îngrijirea responsabilă şi solidară.
Proiectul este finanţat prin Programul Incluziune şi Demnitate Socială 2021-2027 Prioritatea de intervenţie 06 – Servicii suport pentru persoanele vârstnice, Acţiunea 6.3: Îmbunătăţirea accesului specialiştilor/îngrijitorilor informali care lucrează cu vârstnici la programe de formare.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.