G4Media.ro

Ministerul Justiției anunță deblocarea concursurilor pentru procurori și judecători și scăderea vechimii…

Foto: Inquam Photos/ Liviu Florin Albei

Ministerul Justiției anunță deblocarea concursurilor pentru procurori și judecători și scăderea vechimii pentru DNA și DIICOT: ”Senatul a votat două proiecte de lege extrem de importante pentru buna funcționare a Justiției”

Ministerul Justiției a anunțat, luni seară, deblocarea concursurilor pentru judecători și procurori, dar și scăderea vechimii necesare pentru intrarea magistraților în DNA și DIICOT.

Pe site-ul ministerului a fost publicat un anunț conform căruia cele două proiecte de lege au fost votate de Senat, îndreptând o parte din deciziile luate pe vremea foștilor miniștri ai Justiției Florin Iordache și Tudorel Toader.

  • ”Astăzi, Senatul României a votat două proiecte de lege extrem de importante pentru buna funcționare a Justiției și pentru deblocarea crizei de resurse umane”, a transmis Ministerul Justiției.

Odată cu decizia referitoare la concursurile din Magistratură, ministerul a anunțat și organizarea examenelor pentru admiterea la Institutul Național al Magistraturii, acolo unde ultimele probe au fost susținute în 2019.

De asemenea, procurorii și judecătorii se vor putea transfera din nou, ultima sesiune datând din martie 2020.

O schimbare importantă anunțată de Ministerul Justiției este scăderea vechimii procurorilor care vor să activeze în DNA sau DIICOT, de la 10 la 7 ani.

  • ”Au fost astfel modificate Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară, punându-se în acord cu deciziile C.C.R. : 1.) Lege privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, formarea profesională iniţială a judecătorilor şi procurorilor, examenul de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii, stagiul şi examenul de capacitate al judecătorilor şi procurorilor stagiari, precum şi la concursul de admitere în magistratură şi 2.) Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi Legii 304/2004 privind organizarea judiciară (care vizează, între altele, reglementarea procedurii de transfer al judecătorilor şi procurorilor). De asemenea, alături de H.G. nr.650/16.06.2021, prin care s-au suplimentat cu 90 numărul maxim de posturi de ofițeri şi agenți de poliție judiciară şi cu 50 numărul maxim de posturi de personal auxiliar de specialitate, scăderea vechimii era absolut necesară pentru ca DNA să-şi poată îndeplini rolul de combaterea a corupției, Direcția având un deficit de aproximativ 30% din schema de procurori”, se arată în comunicatul Ministerului Justiției.

sursa foto: Inquam Photos/ Liviu Florin Albei

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. În sfârşit mişcă ceva, orice, în justiţie. Dacă era Predoiu, în dezbateri rămâneam.

  2. Hai sa nu ne mai mintim unii pe altii, Sectia Speciala comite atrocitati asupra populatiei si spala dosarele mafiei indiferent de vechimea procurorilor DNA.

  3. Liber la posturi cu șpăgi grase. Hurraaa!

  4. De ce dracu angajam procurori și judecători ? Sa ii scoatem la pensie la 48 de ani? Idiotul asta trebuia să vina cu o propunere de mărire a vârstei de pensionare, de blocare a pensionarii unuia care a câștigat concursul și apoi să se pensioneze după 2 ani că a îndeplinit vărsta.