G4Media.ro

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene: A fost aprobat de Comisia Europeană un…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene: A fost aprobat de Comisia Europeană un nou Program Regional pentru Nord-Vest, aferent perioadei 2021-2027

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a primit aprobarea oficială din partea Comisiei Europene a unui nou Program Regional aferent perioadei de programare 2021-2027, Programul Regional Nord-Vest, informează MIPE.

În acest moment, trei Programe Regionale sunt aprobate de Executivul European, după ce marţi MIPE a primit aviz pozitiv pentru PR Vest şi PR Sud-Muntenia, relatează Agerpres.

Cele 8 Programe Regionale aferente perioadei 2021-2027 dispun de o alocare totală de peste 11 miliarde de euro şi au fost elaborate în aşa fel încât să fie permis transferul de competenţe administrative şi financiare de la nivelul administraţiei publice centrale la nivelul administraţiei publice din unităţile administrativ-teritoriale, împreună cu resursele financiare necesare exercitării acestora.

„Privind retrospectiv, mandatul anterior a stat în special sub semnul negocierilor pentru primele versiuni ale programelor 2021-2027. Acum, după ce am semnat Acordul de Parteneriat, mă bucur că, rând pe rând, meritele muncii sunt răsplătite, prin aprobarea acestor Programe Regionale care, fără să exagerez, vor da o altă faţă României. Doar cele trei programe aprobate ieri şi astăzi înseamnă 4 miliarde de euro pentru intervenţii care să aducă performanţă energetică, valorificarea spaţiilor degradate de la nivelul oraşelor, mobilitatea urbană sustenabilă, investiţii în reţeaua de drumuri judeţene şi în infrastructura educaţională. Obiectivul este ca până la sfârşitul anului anunţul că un nou Program a fost aprobat să fie unul recurent, pentru ca toate cele 16 să primească aviz pozitiv în 2022 şi să urgentăm lansarea apelurilor de proiecte”, a declarat Marcel Boloş, ministrul de resort.

Programul Regional Nord-Vest beneficiază de o alocare totală de aproximativ 1,44 miliarde de euro şi susţine, prin priorităţi de finanţare specifice, transformarea regiunii într-o regiune competitivă prin inovare, digitalizare şi întreprinderi dinamice (alocare de 327,90 milioane euro), cu localităţi Smart (60,33 milioane euro) şi prietenoase cu mediul (alocare totală 210,66 milioane euro), cu mobilitate urbană multimodală durabilă (alocare totală 305,15 milioane euro) şi accesibilă (alocare totală 184,97 milioane euro), o regiune educată (alocare totală 77,38 milioane euro) şi atractivă (alocare totală 210,36 milioane euro). Pentru intervenţiile dedicate asistenţei tehnice este prevăzută o alocare financiară de 60,46 milioane euro.

Programul Regional Nord-Vest a fost aprobat de Comisia Europeană prin Decizia de punere în aplicare nr. C(2022) 7386/11.10.2022. Decizia a fost emisă cu data de 11 octombrie şi comunicată prin sistemul informatic care asigura interfaţa Comisia Europeană cu România în data de 12 octombrie.

Săptămâna trecută a avut loc evenimentul de semnare a Acordului de Parteneriat între Guvernul României şi Comisia Europeană, documentul strategic care acoperă fondurile Politicii de Coeziune şi cel al Politicii Maritime şi Pescuit pentru perioada de Programare 2021 – 2027.

Astfel, în al treilea exerciţiu financiar prin care statul român va beneficia de fonduri europene, se vor implementa 16 Programe, prin care României îi vor fi alocate peste 31 de miliarde de euro.

Primul Program aprobat de Executivul european din Politica de coeziune 2021-2027 a fost Programul Asistenţă Tehnică, la 23 august, cu o alocare de 0,96 miliarde de euro.

În continuare, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene are drept obiectiv finalizarea procesului de negociere formală şi aprobare a tuturor programelor aferente perioadei 2021-2027 până la sfârşitul anului în curs, se precizează în comunicat.

La finele lunii iunie, Guvernul a aprobat o Ordonanţă de Urgenţă care completează cadrul legal necesar exercitării de către Agenţiile pentru Dezvoltare Regională (ADR) a atribuţiilor care derivă din îndeplinirea calităţii de autoritate de management (AM) în domeniul dezvoltării regionale precum şi în domeniul prevenirii, constatării şi sancţionării neregulilor.

Actul normativ are în vedere ca ADR să fie de deplin funcţionale în cel mai scurt timp, pentru a evita eventuale întârzieri în demararea implementării programelor regionale şi, totodată, riscul de dezangajare a fondurilor externe nerambursabile cu această destinaţie.

Prin soluţiile legislative prevăzute, ordonanţa permite ca deciziile luate de către ADR în procesul de gestionare şi control al programelor regionale să aibă forţă juridică obligatorie pentru solicitanţi, beneficiari sau alte entităţi cu care intră în raporturi juridice în exercitarea funcţiilor.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Alt Doctor Docent Savant de Renume Mondial al găștii de banditi PCR-USL 😂😂😂😂😂😂
    Va fi iară ce a fost și mai mult decât atât ! 😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    • Plus Milionar, bugetar de-o viata si Milionar!
      Sper ca Emilia Sercan sa ia la bani marunti si doctoratul astuia: „Bugetul şi contabilitatea comunităţilor locale între starea actuală şi posibilităţi de modernizare”!
      Chiar as fi curioasa sa ne spuna dl Ministru cu CE a contribuit doctoratul lui si la CE?!
      CE progres, ce imbunatatiri, ce noutati stiintifice a adus doctoratul sau?!

  2. Și cu zona Nord Est?????

  3. In Romania doctoratul a ajuns bataie de joc: orice politruc isi da doctoratul si isi umple CVul cu diplome peste diplome mai ales de la celebrele fabrici de diplome!
    1) . Doctorat = Stagiu de calificare STIINTIFICA superioară, efectuat după terminarea studiilor universitare, în vederea obținerii titlului de doctor (2); examen final, de susținere a unei lucrări, dat pentru obținerea acestui titlu; titlu de doctor (2) obținut în urma acestui examen.

    2) TEZA DE DOCTORAT= lucrarea STIINTIFICA ORIGINALA elaborată de către un student-
    doctorand în cadrul studiilor universitare de doctorat, condiţie legală pentru obţinerea
    titlului de doctor.

    Si-acum e-acum:
    3) STUDII UNIVERSITARE DE DOCTORAT – ciclul superior de studii universitare a
    cărui FINALITATE constă în dezvoltarea resursei umane competente în realizarea
    CERCETARII Stiinţifice, capabile de inserţie pe piaţa muncii înalt calificate. Ele
    constau în FORMAREA prin CERCETARE PENTRU activitatea de Cercetare-Dezvoltare şi INOVARE şi constituie o experienţă profesională de CERCETARE, finalizată, după susţinerea tezei
    de doctorat, prin acordarea titlului de doctor

  4. Cireasa de pe tort:
    „TEZA DE DOCTORAT – lucrarea ştiinţifică originală elaborată de către un student-
    doctorand în cadrul studiilor universitare de doctorat, condiţie legală pentru obţinerea
    titlului de doctor;
    Autori ai rezultatelor obtinute in cadrul proiectul de cercetare doctorala :
    – Articole stiintifice
    – Brevete de inventie
    – Teza de doctorat.

    ORIGINÁL, -Ă, originali, -e, adj. 1. … 2.= (Despre idei, teorii, opere etc.) Care este
    propriu unei persoane sau unui autor; NEIMITAT după altcineva; personal, nou,
    inedit.

    INTREBARE: Cum naiba se face ca Romania e plina de asa zisi Doctori, dar NU are nici un Laureat al Premiului Nobel?!
    Nici unul, cu atatia Doctori?!
    Ce noutati, ce „cercetare stiintifica” o fi adus, o fi facut dl Bolos in teza lui de doctorat?!
    CUI i-a folosit teza aia, perntru CE a fost facuta?!?!
    Sau, ca TOATE celelalte teza lui de doctorat ramane o poveste ascunsa prin sertare, poveste care le aduce functii inalte si plus Spor de doctorat politrucilor(15% din salariul de baza)!!!!

  5. Marti 11 Octombrie 2022: „Comisar UE: România mai are bani de executat din perioada de programare 2014-2020, aceasta este prima grijă.
    Prima grijă a României este să absoarbă fondurile europene alocate în perioada de programare 2014-2020, până la sfârșitul anului 2023, avertizează comisarul european pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, chestionată de StartupCafe/HotNews, la Bruxelles.
    „România face, într-adevăr, progrese mari în execuția perioadei de programare 2014-2020, deci au fost 23 de miliarde de euro în această perioadă, iar România are încă bani la dispoziție, care trebuie executați sau utilizați până la finalul anului 2023. Deci aceasta este prima grijă. Execuția a înaintat mult, dar mai este multă muncă de făcut în utilizarea banilor disponibili” – a spus Ferreira, chestionată de StartupCafe/HotNews, la Săptămâna Regiunilor, de la Bruxelles.
    Potrivit informațiilor oficiale de la data de 10 octombrie 2022, România a atras fonduri structurale și de coeziune din parioada de programare 2014-2020 în valoare de circa 23 de miliarde de euro, ceea ce reprezintă o rată de absorbție de 66,4% și mai poate atrage bani din această alocare prin cheltuieli efectuate până la finalul anului 2023. În total, UE a alocat României circa 36 de miliarde de euro prin 9 programe operaționale, sub formă de fonduri structurale și de coeziune.”

  6. Probabil nord vestul o sa se oprească la Cluj căci cam atât merg lucrurile, o celelalte județe mai mici o să caute probabil fonduri prin Ungaria. Dacă nu se distribuie echitabil pentru ridicarea și altor județe pe plan național în sus. Eu de pildă as da mai mult unde e loc de mai bine și nevoie, nu știu dacă chiar ar fi indicat ca toată miza să fie pusă pe județul Cluj.