G4Media.ro

Ministerul Fondurilor Europene a început consultările publice în vederea alocării celor 31…

Sursa foto: Comisia Europeană

Ministerul Fondurilor Europene a început consultările publice în vederea alocării celor 31 de miliarde de euro pentru dezvoltarea României în perioada 2021-2027

Ministerul Fondurilor Europene anunţă că a invitat peste 1.100 de participanţi la consultările publice care au început marţi şi în urma cărora se decide alocarea celor 31 de miliarde de euro pentru dezvoltarea României în 2021-2027, transmite News.ro.

”În cadrul pregătirii celei de-a treia perioade de programare de când România este membră a Uniunii Europene, şi anume pentru exerciţiul financiar 2021-2027, Ministerul Fondurilor Europene a demarat astăzi (marţi – n.r.) o amplă serie de consultări publice transparente. Dezbaterile, cu participare atât online, cât şi fizică la sediul Ministerului, vin în completarea celor şapte runde de negocieri informale purtate anterior cu Comisia Europeană ce au acoperit întreg spectrul de la logica intervenţiei, până la axele prioritare propuse în cadrul fiecărui Program Operaţional”, arată reprezentanţii ministerului, într-un comunicat de presă transmis marţi seară.

Astfel, viitoarele opt Programe Operaţionale şi Acordul de Parteneriat care vor contura dezvoltarea României cu ajutorul finanţărilor europene sunt prezentate şi analizate alături de peste 1.100 de invitaţi care reprezintă societatea civilă, patronatele, sindicatelor şi instituţiile publice. La finalul celor două săptămâni de dezbateri se va contura forma ce reflectă nevoile reale ale cetăţenilor şi ale economiei.

”În viitoarea perioadă de programare România are la dispoziţie 31 de miliarde euro împărţite în 4 instrumente: Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European, Fondul de Coeziune şi Fondul pentru Tranziţie Justă, cărora li se adaugă şi bugetul pentru Programul Naţional de Relansare şi Rezilienţă”, a explicat Adrian Mariciuc, secretar de stat în cadrul Ministerului Fondurilor Europene. Aceste resurse de dezvoltare naţională vor fi investite în 2021-2027 pentru dezvoltarea infrastructurii de transport şi de apă, pentru diminuarea decalajelor inter-regionale, pentru digitalizarea economiei şi pentru încurajarea antreprenoriatului tinerilor şi al celor din mediul rural.

Potrivit Ministerului Fondurilor Europene, alocarea celor 31 de miliarde de euro din viitoarea perioadă de programare este împărţită astfel:

– 19 miliarde de euro (55% din buget) provin din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), fiind dedicate în special digitalizării, dezvoltării durabile, incluziunii sociale ori sănătăţii;

– 6,07 miliarde (26%) reprezintă Fondul Social European (FSE+), prin care vor fi sprijinite incluziunea socială, sănătatea, educaţia şi ocuparea forţei de muncă.

– 4,49 miliarde de euro (14% din buget) provin din Fondul de Coeziune şi sunt alocaţi pentru a dezvolta domeniul transportului şi va sprijini dezvoltarea durabilă;

– 1,76 miliarde euro (5%) vor fi alocaţi pentru Fondul European Tranziţie Justă pentru a sprijini diversificarea economică a celor mai afectate regiuni.

România va beneficia în 2021-2027 de opt Programe Operaţionale: Programul Operaţional Creştere Inteligentă, Digitalizare şi Instrumente Financiare 2021-2027: 2,143 miliarde euro; Programul Operaţional Dezvoltare Durabilă 2021-2027: 4,615 miliarde euro; Programul Operaţional Transport 2021-2027: 8,3 miliarde euro; Programul Operaţional Educaţie şi Ocupare 2021-2027: 7,722 miliarde euro; Programul Operaţional Incluziune şi Demnitate Socială 2021-2027: 2,594 miliarde euro; Programul Operaţional Sănătate 2021-2027: 4,73 miliarde euro; Programele Operaţionale Regionale 2021-2027; Programul Operaţional Asistenţă Tehnică 2021-2027: 597 milioane euro; Programul Operaţional Tranziţie Justă 2021-2027: 1,76 miliarde euro.

sursa foto: Comisia Europeană

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Un alt fel de studiu de fezabilitate!!!!CONSULTARI!!!!Si…vindem pielea ursului din pădure!!!!Este o sumă redactată pe hârtie,pe o perioadă lungă, pentru care NU s-a semnat niciun contract,nu a fost stabilită în niciun buget,deci….de unde stie pnl-ul ce va face în următorii 6 ani???Consulta populația acum și,în funcție de doleante face un program cu promisiuni pe termen lung!!!Iar la final,cum ne-a obișnuit Werner…….pur si simplu,nu sunt bani!!!!

  2. Astia-s BANII aia multi de la UE, pe exercitiul 2021-2027 despre care citeam pe G4media in minunata Luna Mai 2020(in 11 Mai 2020!) ca Guvernul Orban in Aprilie 2020 a infiintat un Comitet consultativ(!) cu o lunga Lista de „sfatuitori” priceputi care vor consilia Ministerul Fondurilor Europene în legătură cu realizarea și implementarea programelor din fonduri UE în viitorul buget al UE, perioada 2021-2027 iar pe Lista cu „sfatuitori” aparea ONGul lui Alexandru Cumpanasu, Coalitia Nationala pentru Modernizarea Romaniiei, abonat la Bani publici pe degeaba, pentru ca desi a primit Zeci de Miliaone de Euro, Cumpanasu a facut FIX #NIMIC!
    In plus, Cumpanasu e anchetat de procurorii din Constanta pentru frauda, ar fi MINTIT că deține diplomă de studii superioare atunci când a accesat un post de expert într-un proiect european derulat de SNSPA.
    In urma scandalului public, Biroul de Presa al Guvernului a anunțat in aceeasi seara că îl va scoate pe Alexandru Cumpănașu din Comitetul care dă consultanță oficială pentru cheltuirea fondurilor UE: ”În constituirea acestui organism au fost preluate propuneri care nu au fost actualizate în acord cu standardele asumate” iar Orban in 12 Mai 2020 intrebat pe subiect a spus senin nevoie mare ca „a semnat numirea lui Alexandru Cumpănașu într-un Comitet consultativ de gestionare a fondurilor europene fără să studieze lista care i-a fost pusă în față și care fusese întocmită în mare măsură printr-un „copy paste” după o listă din 2014.”!!
    „S-au creat niște Comitete consultative care să participe la structurarea modului în care vor fi cheltuiți banii în exercițiul 2021-2027. Eu am primit propuneri, le-am semnat așa cum mi-au fost ele înaintate. Ulterior am constatat că era aproape un copy-paste după componența din 2014 și am DISPUS, de 5 zile, o evaluare foarte serioasă a lor și a tuturor ONG-urilor care au avut rezultate în activitate. Deciziile vor fi luate în timpul acestei SAPTAMANI. Vom evalua după niște criterii obiective, nu vă pot spune acum cine rămâne și cine nu”, a spus premierul luni seară, la Digi 24.”
    Nici azi Lista ACTUALIZATA a lui Orban NU a aparut iar ONGul lui Alexandru Cumpanasu, abonat la Bani europeni, e tot pe Lista Guvernului!!!
    Il va sfatui ca si pana acum: https://ziaristii.com/gafa-majora-guvernului-orban-cooptarea-penalului-cumpanasu-ca-sfatuitor-oficial-al-unui-minister-campania-prezidentiala-unchiul-injura-vartos-pnl-pe-iohannis-si-pe-orban/

  3. Ia uite cum consiliaza ONGul lui Cumpanasu pentru Miliardele de Euro ce vor „veni”:
    Libertatea a dezvăluit, în Septembrie 2019 , cum Coalitia lui Cumpanasui a primit o finanțare nerambursabilă de aproximativ 1 Milion de lei pentru 3 broșuri copy/paste din Wikipedia și Google in Anul Centenar. Peste 600.000 de lei pentru 50 de pagini de copy / paste din Google și Wikipedia. Adica, Ministerul Culturii a plătit 12.000 de lei pentru fiecare pagină, aproape cât salariul lunar al președintelui României.
    https://www.libertatea.ro/stiri/alexandru-cumpanasu-brosuri-ministerul-culturii-un-milion-lei-2743719
    Ce „consultanta” sa dea Cumpanasu Guvernului, Guvernul Orban NU stie ce „podoaba” e Cumpanasu?!
    E plina Presa de Informatii depsre „consultanta” pe BANI grei oferita de ONGurile lui Cumpanasu(a infiintat mai multe la viata lui!, a mirosit bine ca ies BANI multi pe de-a moaca!)!
    G4media, va rog sa intrebati Biroul de Presa al Guvenului daca s-au tinut de cuvant: in seara de 11 Mai 2020 in urma scandalului public, Biroul de Presa al Guvernului anunta: „Guvernul anunță că decizia prin care organizația condusă de Alexandru Cumpănașu a devenit Consilier OFICIAL pentru gestionarea fondurilor UE ”va fi reconsiderată”, motivul fiind că ”în constituirea acestui organism AU FOST preluate Propuneri(exprimare IMPERSONALA care acopera mizeria PNL: le-a preluat CINE?! Martienii din Guvernul Romaniei?!!) care NU au fost Actualizate în acord cu standardele asumate”.

  4. Ieri, Site-ul Ministerului Fondurilor Europene(MFE) anunta intr-un Comunicat:
    „Ministerul Fondurilor Europene a invitat peste 1.100 de participanți la Consultările publice transparente în urma cărora se decide Alocarea celor 31 de miliarde de euro pentru dezvoltarea României în 2021-2027.
    Calendarul dezbaterilor.
    Spre deosebire de primele 2 perioade de consultări publice din 2006 și 2013 parcurse de România, MFE va prezenta în mod transparent, la SFARSITUL fiecărei zile de dezbateri, Concluziile și principalele Idei propuse de participanți pentru construcția Programelor Operaționale.
    Programul Operaţional Creştere Inteligentă, Digitalizare şi Instrumente Financiare 18.09 / 11:00
    Programul Operaţional Transport 18.08 / 14:00
    Programe Operaţionale Regionale 19.08 / 11:00
    Programul Operaţional Educaţie şi Ocupare 19.08 / 14:00
    Programul Operaţional Incluziune şi Demnitate Socială 20.08 / 14:00
    Programul Operaţional Sănătate 21.08 / 10:00
    Acordul de Parteneriat 26.08 / 10:00
    Programul Operaţional Dezvoltare Durabilă 27.08 / 11:00
    Programul Operațional Tranziție Justă 27.08 / 14:00

    Concluziile primelor două consultări publice organizate de Ministerul Fondurilor Europene marți, 18 august 2020:
    – La prima dezbatere din seria celor 9 propuse de Ministerul Fondurilor Europene, pe tema Programului Operațional Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare 2021-2027 (POCIDIF) au răspuns invitației peste 80 de participanți.(de ce NU sunt Nominalziati aprticipantii, CUM aflam CINE a aprticipat?!)
    ONGul lui Cumpanasu a participat, ca e „specialitatea” lui!!
    Programul, cu o alocare de 1,9 miliarde euro (FEDR 1,615 miliarde euro, 85% și Bugetul de Stat 285 miliarde euro, 15%), are în vedere dezvoltarea capacității de cercetare la nivelul țării și adoptarea tehnologiilor avansate, fructificarea avantajelor digitalizării în beneficiul cetățenilor, al companiilor și al autorităților locale și centrale, dar și dezvoltarea competențelor pentru specializare inteligentă.
    Cele zece axe prioritare care pun accentul pe digitalizare, pe susținerea IMM-urilor și pe cercetare-inovare astfel încât tehnologia creată să poată fi transferată în viața reală, se adresează institutelor naționale CDI, universităților, întreprinderilor mari și IMM-urilor, Ministerului Cercetării și Educației (MEC), Ministerului Culturii (MC), ANAF, CNPP, CERT, dar și altor autorități publice centrale. Grupurile țintă vizează organizațiile de cercetare, mediul de afaceri, studenții, angajați din sistemul public și privat, precum și angajați ai MEC și MC.

    – Cea de-a doua întâlnire de marți, referitoare la Programul Operațional Transport (POT), a analizat alocarea fondurilor europene în vederea consolidării rețelelor primare de transport, îmbunătățirii conectivității și accesibilității, mobilității urbane și îmbunătățirii condițiilor de circulație.
    POT va avea o alocare de 8,3 miliarde euro, dintre care 2,3 miliarde euro vor fi finanțate din Fondul European de Dezvoltare Regională, 2,5 miliarde euro din Fondul de Coeziune și 3,4 de la Bugetul de Stat.
    Cu nouă axe prioritare, viitoarele investiții vizează consolidarea și extinderea infrastructurii de transport rutier, îmbunătățirea conectivității prin dezvoltarea infrastructurii rutiere pentru accesibilitate teritorială, dezvoltarea rețelei de cale ferată, creșterea serviciilor de transport pe cale ferată, investiții în infrastructura de metrou, îmbunătățirea mobilității urbane și dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, modernizarea infrastructurii portuare, precum și creșterea gradului de securitate pe rețeaua rutieră.
    La întâlnire au participat secretarul de stat MFE Adrian Mariciuc, reprezentanți ai MFE, ai Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, dar și ai ONG-urilor sau asociațiilor din domeniul transporturilor și mediului.”
    http://mfe.gov.ro/ministerul-fondurilor-europene-a-invitat-peste-1-100-de-participanti-la-consultarile-publice-transparente-in-urma-carora-se-decide-alocarea-celor-31-de-miliarde-de-euro-pentru-dezvoltarea-romaniei-in/

    G4media, va rog sa intrebati: ONGul lui Cumpanasu a participat?!!!