G4Media.ro

Ministerul de Externe l-a convocat pe ambasadorul Ungariei după ce un înalt…

sursa foto: Marsul pentru autonomia Tinutului Secuiesc de la Targu Mures / Facebook

Ministerul de Externe l-a convocat pe ambasadorul Ungariei după ce un înalt oficial de la Budapesta a spus că România îngrădește arborarea steagului secuiesc

Ministerul Afacerilor Externe anunță într-un comunicat că ”dezaprobă ferm” comentariile postate luni pe Facebook de Zsolt Nemeth, președintele Comisiei pentru politică externă din Parlamentul Ungariei, prin care acesta susține că  România ar îngrădi dreptul de arborare a drapelului secuiesc.

”Steagul secuiesc va flutura pe fațada instituțiilor publice maghiare până când statul român va permite folosirea liberă pe întreg teritoriul României! Haideți, secui! Hai Transilvania!”, a scris Zsolt Nemeth (Fidesz) pe Facebook.

Ambasadorul Ungariei la București a fost convocat marți dimineață la sediul Ministerului român de Externe, pentru a i se comunica poziția părții române, porivit comunicatului citat.

Ministerul Afacerilor Externe arată că legislația română consacră dreptul persoanelor aparținând tuturor celor 20 de minorități naționale de a-și folosi însemnele specifice în privat, precum și în public, în cadrul unor manifestări culturale și religioase specifice.

În ceea ce privește drapelul secuiesc, MAE arată că în România nu există nicio unitate administrativ-teritorială cu această denumire și, ca urmare, nici un însemn oficial specific.

Ministerul român de Externe arată că orice autoritate administrativ-teritorială din România are dreptul de a-și stabili propriile însemne, care trebuie să fie reprezentative pentru ansamblul populației rezidente în acea unitate administrativ-teritorială.

Reamintim că UDMR a depus în 2020 un proiect legislativ ce ar permite ca steagul secuiesc să fie arborat legal lângă drapelul României. Proiectul a fost respins definitiv de Camera Deputaților în 2020.

Oficiali maghiari de rang înalt, începând cu premierul Viktor Orban, fac constant în ultimii ani referire la simbolurile autonomiste ale populației de etnie maghiară din România, precum și la simboluri istorice revizioniste, precum harta Ungariei mari.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

20 comentarii

  1. nu ingradeste nimeni nimic, oricum e doar o carpa colorata, Am fost in miercurea ciuc si aceste carpe flutura peste tot

    • Ba este, in romania doar carpa romeneasca este obligatoriu, in rest toate sunt interzise! Sah mat!

      „Drapelele altor state se pot arbora pe teritoriul României numai împreună cu drapelul naţional şi numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivităţi şi reuniuni internaţionale, pe clădiri oficiale şi în locuri publice stabilite cu respectarea prevederilor prezentei legi.”

  2. Răspunsu trebuia să vină tot pe facebook și eventual suspendat contu nu la alt nivel. În felu novice pe care Aurică Trabucel l-a ales să răspundă legitimează mai mult decât un tras de apă la cl o se t postarea trog lo di tul ui, se cu i tur me nt at

  3. Orban se roaga in fiecare seara sa castige putler in Ucraina pentru ca apoi sa poata si el spera la Transilvania.

    • ….La Transcarpatia.

      In Transilvania poate veni in vizita la bai.

      Provocările se întețesc pentru ca domnul Orbán pierde teren la domnia-sa acasa odată ce UE blochează fondurile pentru Ungaria.

      Are nevoie de susținere , cu orice preț.

  4. Adică parlamentul Ungariei hotărăște că secuii nu sunt o minoritate,ei devenin unguri prin propria hotărâre în 1867(când au depus jurământ de credință față de Ungaria,în urma „dualimului”),dar pretind României…ce să facă pentru o etnie care nu se declară ca atare-oficial,se declară unguri(depun jurământ de credință Ungariei în momentul solicitării cetățeniei);dacă „édesanyaország”zice că nu există secui…ce obligații are „mama adoptivă”?

  5. Vă amintiți ? Acest Nemeth Zsolt este același împreună cu care, Titus Corlățean și alții, în UE, au solicitat Ucrainei revizuirea legislației care reglementează dreptul minorităților și dreptul acestora la educație în limba maternă, cu referire directă la minoritatea română și maghiară din Ucraina. Alegeți, care dintre cei doi vă place .

  6. sa puna o banda rozalie pă fata de perna…ca sa se pot da victime ,,trans,,…ilvania….sau ,,trans,,…carpatia….poate adopta steagu si ,,trans,,…nistria….sau sa se asocieze cate doi si sa le faca inapoi fete de perne…‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️

  7. Cred ca pasiunea pentru cârpe rezida din faptul ca ungurii intra si ei in aceeasi categorie. Cârpe.

  8. Cârpe sunt cei care visează cai verzi pe pereți. Caii lui Atilla care v-a adus din iad. Dar am o propunere prietenoasă care sunt absolut sigur că vă dă coșmaruri. Acum și-n vecii vecilor. Să schimbăm ziua națională a ROMÂNIEI. Să fie în 4 IUNIE !

    • De ce sa nu fie ziua națională 7 mai când s-a adoptat tratatul de la Buftea ratificat de parlamentul român in 28 august 1918 și care nu a fost abrogat niciodată.

  9. depinde unde este abordat

  10. Sau 4 AUGUST ! E frumos,cald, plăcut. Dacă atunci în 4 august 1919,remember for ever,ar fi fost mai hotărâți conducătorii noștri, ați fi cântat ,, Deșteaptă-te,romane” de la Budapesta până în Chișinău și nu v-ar mai fi măcinat halucinații. Doar puțin a lipsit. Păcat. Dar… niciodată să nu spui niciodată.

  11. O minoritate etnică de 1,2 mil. extrem de vocală
    își coordonează „vocea” cu sugestiile politicului
    budapestan, pe fondul unei politici externe șovăitoare românești trasă parcă la indigou cu
    falimentara Schengen. Anunțata vizită a președintei ungare va avea ca unic scop, încă vreo bornă kilometrică vopsită în anumite culori, multiplicând pe cât posibil sentimentul
    antiromânesc. „… verba volant”!

  12. „Ăștia” măcar știu ce vor !…Noi, știm oare ce vrem ???…(în afara lătratului tradițional și inutil !)…

  13. Ce ne împiedică să arborăm steagul ROMÂNIEI în localitățile cu ROMÂNI în Ungaria ? Știți În OGLINDĂ cum spunea trabucel? Sau în ocraina ( ce drepturi au primit ROMÂNII de acolo ) ?

  14. Dacă nu ar fi nu s-ar povesti. Tinutul secuiesc a fost, este și va fi. Restul e pierdere de timp. Jumătate din cei care au postat nu știu românește corect dar ei cunosc tinuturile existente și cele inexistente.