G4Media.ro

Mihai Popșoi: Moldova este „precaută” cu sancțiunile anti-ruse pentru a evita „reacții…

sursa foto: captura video Agerpres

Mihai Popșoi: Moldova este „precaută” cu sancțiunile anti-ruse pentru a evita „reacții negative” ale Moscovei

Republica Moldova, care vrea să adere la Uniunea Europeană, ezită să se alinieze tuturor sancțiunilor impuse Rusiei de UE în urma invadării Ucrainei pentru a nu cauza „anumite reacții negative” ale Moscovei, a spus ministrul de Externe, Mihai Popșoi, în cadrul podcastului „Pe Agendă” de la Europa Liberă.

Șeful diplomației moldovene, aflat în funcție din luna ianuarie, a spus că autoritățile de la Chișinău „sunt precaute”. „Sunt anumite dificultăți având în vedere, totuși, și relațiile istorice pe care le avem [cu Federația Rusă], și prezența cetățenilor noștri [acolo], și relațiile comerciale și trebuie să avem o anumită precauție în acest proces”, a spus ministrul Popșoi, care se va afla în perioada 18-20 aprilie în Statele Unite ale Americii în vizită oficială.

R. Moldova speră să înceapă cât de curând negocierile de aderare la UE și trebuie să se alinieze la deciziile blocului comunitar în domeniul securității și politicii externe. Dar ministrul Popșoi, care s-a remarcat prin retorica aspră față de Moscova, recunoaște că îmbrățișarea unor sancțiuni europene contra Rusiei comportă costuri pentru „interesele economice ale R. Moldova”.

Guvernul moldovean s-a aliniat în general sancțiunilor individuale ale UE împotriva unor indivizi sau entități rusești, dar a evitat alinierea la sancțiuni economice în domeniul energetic sau financiar.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, declara recent că, după o pauză de mai multe luni, R. Moldova ar putea cumpăra din nou gaze din Rusia pentru malul drept al Nistrului, dacă i se oferă un preț bun, întrucât „noi nu am introdus sancțiuni împotriva gazului rusesc”.

În octombrie 2023, Comisia Europeană a spus că R. Moldova adoptase până în luna august 78% din sancțiunile UE contra Rusiei. În podcastul „Pe Agendă”, ministrul de Externe Popșoi a spus, în aprilie 2024, că rata era tot de aproximativ 80 la sută.

Întrebat dacă R. Moldova ar trebui să aibă relații externe bune și cu Rusia, și cu UE, Popșoi a spus că agresiunea rusă contra Ucrainei și, într-o formă hibridă, contra R. Moldova „nu poate fi trecută cu vederea”, iar „șezutul pe două scaune, de obicei, nu este confortabil”.

Relațiile diplomatice dintre R. Moldova și Rusia rămân „la cel mai jos nivel din istorie”, fiind afectate în cuvintele ministrului de Externe inclusiv de declarații „sfidătoare” ale Moscovei la adresa Chișinăului.

Citește restul articolului pe Europa Liberă.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...