G4Media.ro

Mihai Enache, AUR București, despre e-Factura: România e pe ultimul loc la…

Sursa foto: Dreamstime

Mihai Enache, AUR București, despre e-Factura: România e pe ultimul loc la competențe digitale / România devine astfel prima țară din lume unde „serviciile” au acces direct la toate informațiile comerciale

Mihai Enache, președintele filialei București a partidului extremist AUR, critică introducerea sistemului e-Factura al ANAF, obligatoriu de la 1 ianuarie pentru toate firmele care operează în România.

”State cu economii avansate precum Statele Unite, Germania și Franța, nu au ajuns în această etapă, continuând să accepte în paralel facturi electronice și facturi tradiționale. România este doar a doua țară din UE care introduce o asemenea măsură extremă. În acest context, atrag atenția asupra unor aspecte grave, care nu par să fie luate în considerare de autoritățile române”, a declarat el într-un comunicat.

El a enumerat câteva probleme legate de sistemul e-Factura.

”Conform unei analize recente EuroStat, România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană la competențe digitale de bază. Astfel, doar 28% dintre românii cu vârsta cuprinsă între 16 și 74 ani dețin un minim de competențe digitale. Spre comparație, în Finlanda, cea mai bine plasată țară, procentul este de 80%. În aceste condiții, în loc să se concentreze pe creșterea gradului de înțelegere a instrumentelor digitale, Guvernul României impune o obligație care va pune o presiune suplimentară extremă pe mulți dintre antreprenorii români”, arată el.

Enache mai spune că ”un aspect mai puțin cunoscut publicului larg, dar la fel grav este că tot acest proces de digitalizare a relațiilor comerciale este intermediat de o unitate militară „specială”, respectiv UM 02999 – binecunoscutul STS (Serviciul de Telecomunicații Speciale). România devine astfel prima țară din lume unde „serviciile” au acces direct la toate informațiile comerciale. Orice guvern responsabil ar trebui să își propună să reducă amestecul serviciilor în viața politică, socială și economică a țării, nu să îl crească, oferind pe tavă acces la informații comerciale care nu fac obiectul activității acestor instituții speciale”.

Politicianul AUR mai arată că eliminarea totală a facturilor în format clasic ”comportă un risc extrem și din punct de vedere al securității. De nenumărate ori s-a dovedit că cele mai sigure servere pot fi sparte și cele mai de încredere sisteme electronice pot întâmpina probleme tehnice. Condițiile meteo extreme, calamitățile sau simpla lipsă a accesului la internet sunt tot atâtea probleme care pot face nefuncțional sistemul”.

Ministrul Finanțelor Marcel Boloș a anunțat luni că sistemul e-factura inaugurat la începutul acestui an a preluat deja 2.775.421 de facturi, cu o valoare de 16 miliarde de lei, maximul fiind de 665.000 de facturi emise vineri. El a anunțat că ministerul se așteaptă ca modulul să ajungă la un milion de facturi procesate zilnic în cursul acestei săptămâni.

”Reamintesc că funcționăm în paralel cu cele două sisteme: sistemul de raportare a facturilor în modulul de factură electronică și opțiunea clasică de emitere a facturii și apoi raportare a ei în termen de cinci zile de la emiterea facturii. Până la 1 iulie avem regimul acesta opțional”, a spus Boloș.

El a anunțat că firmele care nu raportează facturile în modulul e-factura vor plăti amendă contravențională. ”Pentru microîntreprinderi avem sancțiune contravențională între 1.000 – 2.500 de lei, la întreprinderile mijlocii amendă între 2.500 – 5.000 de lei, la firmele mari amenda contravențională e 5.000 – 10.000 de lei”, a spus Boloș.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...