G4Media.ro

Migranți: Cum și-a schimbat Macron viziunea, de la refuzul de a primi…

Sursa foto: Filippo MONTEFORTE / AFP

Migranți: Cum și-a schimbat Macron viziunea, de la refuzul de a primi nava Aquarius, în 2018, la reproșurile adresate astăzi Italiei

Aceiași actori, rezultate diferite. Ca și în 2018, Parisul și Roma s-au confruntat din nou pe tema foarte sensibilă a primirii navelor care transportă migranți din Africa. O dispută câștigată în cele din urmă, joi, de Italia, întrucât Franța a fost nevoită să autorizeze Ocean Viking să acosteze vineri la Toulon (Var), înainte ca cei 230 de pasageri ai săi să fie repartizați într-o a doua fază între diferite țări membre ale Uniunii Europene. Doar „o treime” dintre ei ar trebui să fie „relocați” în Franța, scrie Le Figaro.

Decizia, anunțată la finalul Consiliului de Miniștri, a fost luată după negocieri dure între Emmanuel Macron și premierul italian Giorgia Meloni, fără a se ajunge la vreun teren comun. Șefa guvernului naționalist, care a fost aleasă pe baza promisiunii de a pune capăt sosirilor regulate ale navelor umanitare cu migranți, a refuzat categoric cererile vecinilor săi, care au îndemnat-o în unanimitate să respecte dreptul internațional și european și să se supună așa-numitei reguli a „celui mai apropiat port”.

Deși Gérald Darmanin a calificat drept „de neînțeles” atitudinea vecinului italian, ministrul de interne a ținut să precizeze că Franța a acționat „în mod excepțional”, având în vedere urgența situației. Acesta a fost un mod de a sugera că indulgența Franței nu se va repeta pe termen scurt cu alte ambarcațiuni. Și, speră el, mai ales să nu se creeze un curent asemănător celui pe care Bătrânul Continent l-a cunoscut în 2015, din cauza deschiderii frontierelor Germaniei, decisă atunci de Angela Merkel.

Au trecut patru ani fără ca problemele Europei să fie rezolvate

O atitudine pe care Emmanuel Macron o salutase public la vremea respectivă – îi dăduse „dreptate” cancelarului -, dar pe care nu a imitat-o întotdeauna în calitate de șef de stat. În iunie 2018, același Emmanuel Macron i-a ținut piept ministrului italian de interne, Matteo Salvini, prin faptul că nu i-a primit la Marsilia pe cei 629 de pasageri ai vasului Aquarius, respinși de Roma. Chemând la vremea respectivă să nu „cedeze emoțiilor”, președintele a denunțat „declarațiile de tribună” și viziunea „măruntă” a celor care îl acuzau lipsă de umanitate.

Confruntată cu dublul refuz al Franței și al Italiei de a lăsa nava să acosteze pe țărmurile lor, Spania a devenit în cele din urmă țara gazdă. Înainte a fost instituit așa-numitul mecanism european de solidaritate, iar fiecare țară și-a luat partea sa de efort în funcție de capacitățile sale.

Cu Oceanul Viking, Franța joacă acum rolul pe care a refuzat să și-l asume ieri, fără ca vreun context deosebit de nou să justifice această schimbare de atitudine – un semn că au trecut patru ani fără să fie rezolvate deficiențele Europei în materie de migrație, încheie Le Figaro.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...