G4Media.ro

Micul trafic cu țigări netimbrate a fost dezincriminat / Guvernul a pus…

Sursa foto: News.ro

Micul trafic cu țigări netimbrate a fost dezincriminat / Guvernul a pus în acord Codul Vamal cu decizia CCR ca să nu scape și marii contrabandiști

Țigări, țigări aveeem! 13 lei pachetu’, un milion trei sute cartușu’, șefule!” – strigă micii traficanți de țigări netimbrate de la Obor. Vând marfă de contrabandă din Ucraina sau Republica Moldova, țigări Marble, Ashima sau Plugarul.

Acești comercianți ilegali nu mai riscă dosar penal dacă sunt prinși că vând sub 10.000 de țigări netimbrate sau sub 50 de cartușe și dacă nu fac acest lucru în mod repetat. Primesc doar o amendă și li se confiscă marfa.

Vineri, 17 iunie 2022, Guvernul a pus în acord Codul Vamal cu decizia CCR 176/2022, prin Ordonanța de urgență nr. 85/2022 privind modificarea și completarea unor acte normative din domeniul fiscal și vamal. A fost reglementat articolul 270 alineatul 3 privind contrabanda asimilată.

Executivul a stabilit un prag cantitativ de 10.000 de țigări netimbrate sau o valoare a mărfii de contrabandă de 20.000 de lei sub care deținerea, transportul sau vânzarea nu mai este considerată infracțiunea de contrabandă asimilată. Guvernul a reglementat acest prag, la cererea CCR, și în Codul Vamal, așa cum era deja în Codul Fiscal.

Pedeapsa în Codul Vamal este de la 2 la 7 ani, în vreme ce pentru o infracțiune similară, în Codul fiscal, pedeapsa e de la 1 la 5 ani. Lucrurile se complică la articolul 274 din Codul Vamal care spune că ”faptele prevăzute la art. 270-273, săvârşite de una sau mai multe persoane înarmate ori de două sau mai multe persoane împreună, se pedepsesc cu închisoare de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi”.

CCR a cerut acest lucru ca să nu mai fie abuzuri judiciare, adică o persoană să nu mai poată fi condamnată penal pentru contrabandă cu unul-două-trei pachete de țigări în vreme ce în Codul fiscal aveam acest prag cantitativ de 10.000 de țigarete”, a explicat avocatul Cristian Ene.

Care sunt consecințele dezincriminării micii contrabande asimilate

Practic, Guvernul a consfințit la cererea CCR dezicriminarea contrabandei asimilate în cantități mici, sub 10.000 de țigarete sau sub 20.000 de lei”, a explicat pentru G4media.ro avocatul Adrian Toni Neacșu.

Prin urmare, persoanele anchetate, judecate sau chiar condamnate pentru contrabandă sub 10.000 de țigări sau sub 20.000 de lei scapă de dosare sau de chiar de pedeapsă, a explicat avocatul.

Ce s-ar fi întâmplat dacă Guvernul nu intervenea legislativ

Decizia CCR nr. 176 este din 24 martie 2022 și a fost publicată în Monitorul oficial pe 5 mai 2022. În termen de 45 de zile, leguitorul trebuia să pună în acord Codul vamal cu decizia CCR. Acest termen s-a împlinit sâmbătă, 18 iunie 2022. Prin urmare, pe 17 iunie 2022, Guvernul a emis ordonanța de urgență nr. 85 privind modificarea și completarea unor acte normative din domeniul fiscal și vamal. A fost publicată în Monitorul oficial în aceeași zi.

Dacă Guvernul nu intervenea, articolul 270 alineatul 3 din Codul Vamal care reglementează contrabanda asimilată ar fi ieșit din vigoare, practic nu mai aveam text de lege. Acest lucru ar fi condus la o dezincriminare nu doar a micii contrabande, ci și a marii contrabande. Pe principiul legii penale mai favorabile, toate dosarele de contrabandă asimilată ar fi căzut în instanțe și parchete”, a explicat un magistrat pentru G4media.ro.

Ce au de făcut acum procurorii și judecătorii este să vadă ce dosare de contrabandă asimilată sunt sub 10.000 de țigarete sau sub 20.000 de lei și să le închidă. De regulă, în practică, chiar dacă se făcea dosar penal de către poliție pentru câteva pachete sau cartușe de țigări netimbrate, procurorii nu le trimiteau în instanță, dădeau soluții de renunțare a urmăririi penale. Scopul este ca statul să combată marea contrabandă, cea cu baxurile, nu mici comercianți de țigări netimbrate. Nu are rost ca statul să cheltuie resurse pentru dosare de mică contrabandă”, a explicat magistratul pentru G4media.ro.

Și marii producători de țigări spun că interesul lor, dar și al statului, este să fie prinși cei care fac contrabandă en-gros, nu en-detail. ”Pentru noi, producătorii legali, e importantă scăderea contrabandei pentru că ce scade din contrabandă se vinde pe piața legală. Este important și pentru noi să vindem mai mult, este important și pentru Guvern să încaseze accize mai mari”, a declarat Gilda Lazăr de la JTI pentru TVR.

Ea a adăugat că nivelul contrabandei cu țigări a scăzut de la 15 % la 8 % din 2020 și se menține la acest nivel. Gilda Lazăr a mai precizat că 80 % din veniturile companiei pe care o reprezintă au mers către bugetul statul sub formă de taxe și accize. ”Anul trecut am avut un venit de 7 miliarde de lei, 5,6 miliarde au mers la stat”, a subliniat Gilda Lazăr.

Notă: Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR. 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

25 comentarii

  1. Singura infracțiune în România va rămâne vânzarea ilegală de pătrunjel. Ce popor, ce țară.

    • Vedeti la ce e buna CCR? Jmecheriile astea se invata la servici pe salariu platit de romani. Apoi se pun in practica si asa se face treaba. Legea este o prostituata violata zilnic

  2. Deci, drona va transporta doar 499 pachete cu tigari!

  3. ps.

    daca vreo fata draguta ii place de mine ..

    sunt disponibil pentru insuratoare ..

    • Orice fata ii place pana la urma un baiat. Nu dispera. Orice om ii vine odata si-odata sorocul.

  4. de ce nu faceti la fel si cu heroina ?
    999 grame legal , peste 1 kg pedeapsa
    voi asa opriti fenomenul traficului de tigari otravitoare ? reducand pedepsele ?

  5. Ce vanzator credeti ca vine in piata cu 50 de cartuse de tigari ?

  6. Romania devine tot mai mult, cu fiecare zi, un stat a infractorilor, in care ei fac legea, ei fura, ei sunt deasupra tuturor, iar oamenii cinstiti sunt marginalizati pana aleg sa plece intr-o tara civilizata unde sunt apreciati.
    Draknea doar visa la o asemenea tara, iar Iohannis, PSD, PNL, UDMR si CCR ii indeplinesc visul.

    • Voi ăștia cu slava DNA, o țineți pe aia cu telejustitia, mai cucoană, daca statul cheltuie bani și resurse pentru un mic traficanți de țigări, păi de aia scapa aia mari, instanțele sunt aglomerate cu gainari, statul cheltuie mai mult cu procesul decât recuperează, marile tunuri nu sunt la gainarii ăștia mici, cu ce te încălzește pe tine ca o baragladina cu fuste multe e prinsă în Obor și băgat la zdup?..paguba mai mare e ca ii ia poliția marfa….dacă o prinde și altădată e caz de parnaie….tot așa tipa lumea și când aia care achita prejudiciul scăpau de pușcărie….a plătit cineva ceva până acum?…Ideea de ce nu achită prejudiciul?…sta pe banii nostri la parnaie, dar banii raman la ea…

    • @Bobitza de ce esti postac ?
      Daca ar fi ilegal si penal pentru aia mici, atunci poti sa ii arestezi ,
      poti sa ii ameninti cu puscaria.
      Asa ajungi la traficantii aia mari.

    • Corect. Romania este un stat unde infractorii sunt functionarii publici. Asta este statul esuat

  7. Din câte știu CCR ar trebui să verifice armonizarea și respectarea Constituției a legilor pe care le emite Parlamentul, mai pe scurt este paznicul care previne derapajul legislativ. La noi in schimb este „capo di turti capi”, cred că am scris corect, cum să ceri dezincriminarea traficului de țigări, chiar un pachet dacă ar fi, tot trafic se numește. În articol se dă exemplu o piață, dar luat așa în București câte piețe sunt pe de o parte, iar pe de altă parte câte orașe sunt in România și fiecare are piața proprie. A făcut Ciolacu și Ciucă un calcul ce înseamnă 10000 de țigări vândute în fiecare piață și care este valoarea accizelor care se pierd la buget. Pe scurt aici este o făcătură în care sunt implicați CCR, Parlamentul și Guvernul, totul pentru a legaliza specula cu țigări de contrabandă.

  8. Care mai e prețul la BT cartonat cu filtru, ne poate spune nea Marcel Ciolaku ?

  9. De luni dimineata traficantii din piete vor trage de tine cu nerusinare exact ca in India „ia tigari de la mine, hai da banu nu fii chitra poate iti tai cauciucurile daca ma enervezi”

  10. Vax, in Budapesta vand electronice pe strada.

  11. Când se dezincriminează marijuana?

  12. S-au consultat cu interlopii. Aceștia au cate un om la fiecare gura de metrou, au rețea în care pot să îl împartă în cantități mai mici, astfel încât să fie dezincriminat. Cei de la guvernare sunt interlopi sau puși acolo de interlopi.
    Chiar daca vor fi distribuitori cu cantități mai mici, ei tot sunt distribuitorii unui interlop mai mare.

  13. In principiu pare corect. Principiul proportionalitatii face ca tarile dezvoltate sa mearga mai repede inainte si noi sa risipim resurse. Adica aloci resurse importante pe ce e important. Directiva PIF privind protectia privind combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii prevede posibilitatea nesanctionarii infractiunilor pana la 100k, directiva privind achizitiile publice prevede posibilitatea de a achizitiona direct pana la 15k…etc. Insa principiul proportionalitati este aplicat eficient mai ales cand functioneaza premiza ca majoritatea isi asuma de bunavoie responsabilitati societale si nu au nevoie de lege pentru a le crea un comportament corect. Oare dupa ce se elimina caracterul penal al acestor infractiuni, acestea vor scadea ca numar si volum? Sau din ce in ce mai multi vor considera o oportunitate de a face mai multe drumuri cu 9999 tigarete? Pragul de 10 000 este cumva stabilit pe o perioada de timp? Daca nu mai e infractiune macar exista o amenda financiara de x ori valoarea care sa descurajeze comportamentul incorect? Intreb si eu…

    • scuze eroare de tastare…..Directiva PIF privind protectia privind combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii prevede posibilitatea nesanctionarii penale a infractiunilor pana la 10k (nu 100k)…sa nu le vina unora idei….

    • scuze..eroare de tiparire…”Directiva PIF privind protectia privind combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii prevede posibilitatea nesanctionarii penale a infractiunilor pana la 10k”….

  14. Ceea ce face acum status (de geaba) este ca lasa foarte multe porti (nu portite, ca de obicei) atat pentru „cei mici” cat in special pentru „cei mari” din aceasta „industries” neagra ca si cu drogurile (vezi ce spunea si s-a si indeplinit ce zicea fata mica a lu’ „tov. Petrov”), creindu-se astfel un precedent (sau chiar mai mult) !!!!!..Logic, daca guvernul cu parlamentul care promulga asemenea legi, de aici rezulta ca aceste ilegalitati ce sunt intretinute pornesc de la „Cap” (cei din politic) !!!!!!!!..Iar cand vreunul dintre ei nu mai vrea „sa cotizeze” la „seful”, atunci i se insceneaza sau pune in carca toate oalele sparte „fabrindu-i-se” cateva dosare pentru a nu uita cine „i-a intins o mana de ajutor” la nevoie; cum spunea un bun actor „mana intinsa care nu spune o poveste, nu primeste pomana !” !!!!!!!!!!!

  15. Au fost ele dezincriminate tradarea si subminarea economiei nationale, ce mai conteaza un mic trafic cu tigari?