
Microplastice descoperite în fluidele reproductive umane, arată un studiu al oamenilor de știință spanioli
Oamenii de ştiinţă spanioli au detectat microplastice în 69% din probele de lichid folicular feminin şi în 55% din probele de lichid seminal masculin, fluide reproductive umane esenţiale pentru concepţia naturală şi asistată. În ambele cazuri, cel mai frecvent polimer a fost politetrafluoretilena (PTFE), transmite miercuri EFE, transmite Agerpres.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Studiul preliminar, ale cărui detalii au fost publicate miercuri în jurnalul ştiinţific Human Reproduction şi vor fi prezentate la reuniunea anuală a Societăţii Europene de Reproducere Umană şi Embriologie (ESHRE) din Paris, Franţa, ridică importante semne de întrebare cu privire la potenţialele riscuri pentru fertilitate şi sănătate reproductivă.
Cercetătorii au examinat lichid folicular de la 29 de femei şi lichid seminal de la 22 de bărbaţi şi au identificat o serie de polimeri microplastici utilizaţi frecvent, inclusiv PTFE, polistiren (PS), polietilen tereftalat (PET), poliamidă (PA), polipropilenă (PP) şi poliuretan (PU), în cazul ambelor grupuri.
Dintre eşantioanele feminine, 69% conţineau microplastic. Cel mai frecvent polimer detectat a fost PTFE, în 31% din probe, urmat de PP (28%), PET (17%), PA (14%), polietilenă (PE) (10%), PU (10%) şi PS (7%).
În ceea ce priveşte lichidul seminal, microparticule de plastic au fost găsite în 55% din probele analizate. PTFE a fost din nou cel mai răspândit polimer, identificat în 41% din probe, urmat de PS (14%), PET (9%), PA (5%) şi PU (5%).
Toate probele au fost colectate şi depozitate în recipiente de sticlă şi tratate chimic înainte de examinare pentru a se evita contaminarea.
„Studiile anterioare au arătat deja că microplasticele pot fi găsite în diferite organe umane. Prin urmare, nu am fost total surprinşi să găsim microplastice în fluidele sistemului reproducător uman, dar am fost frapaţi de cât de frecvente erau: au fost găsite la 69% dintre femei şi la 55% dintre bărbaţi”, a declarat Emilio Gómez-Sánchez, de la Universitatea din Murcia (Spania), autor principal al studiului.
Microplasticele – particule de plastic mai mici de 5 milimetri – sunt cunoscute ca fiind o ameninţare la adresa sănătăţii publice şi a mediului înconjurător.
Deşi cercetarea nu a evaluat modul în care acestea afectează fertilitatea, detectarea lor subliniază necesitatea de a studia posibilele implicaţii pentru sănătatea reproductivă.
„Ceea ce ştim din studiile pe animale este că, în ţesuturile în care se acumulează microplastice, acestea din urmă pot provoca inflamaţii, formarea de radicali liberi, deteriorarea ADN-ului, senescenţa celulară şi perturbări endocrine”, a spus cercetătorul, care este, de asemenea, director al laboratorului de reproducere asistată de la Next Fertility Murcia şi embriolog-şef şi coordonator ştiinţific la Gametia Gamete Bank.
„Este posibil ca acestea să afecteze calitatea ovulelor sau a spermatozoizilor, la om, dar nu avem încă suficiente dovezi pentru a confirma acest lucru”, a precizat biologul spaniol.
În acest sens, echipa de cercetare intenţionează să îşi extindă analiza pe o cohortă mai mare de subiecţi.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.