G4Media.ro

Metoda nigeriană. Cazurile Abubakar, Dragnea, Dăncilă, Tăriceanu și alți clienți

Metoda nigeriană. Cazurile Abubakar, Dragnea, Dăncilă, Tăriceanu și alți clienți

La începutul acestui an, pe la jumătatea lunii ianuarie, la hotelul Trump din Washington se caza Atiku Abubakar și anturajul său. Candidat la alegerile prezidențiale din Nigeria și principal opozant al președintelui Buhari, Abubakar a angajat niște lobby-iști cu trecere pe lângă președintele Trump. Presa americană a ridicat din sprâncene. Ce caută Abubakar în SUA, parcă avea viza suspendată?

Postul public de radio din New York și-a amintit câteva detalii interesante. Nigerianul avea interdicție de intrare în SUA în ultimii zece ani din cauza unor scandaluri de corupție în care fusese implicat în calitate de vice-președinte al Nigeriei. De pildă, în casa unui congressman s-au găsit 90 de mii de dolari ascunși în frigider prin 2005. Ei bine, banii erau o presupusă mită primită de la Abubakar.

Apoi, un raport din 2010 al Senatului pe tema corupției i-a dedicat lui Abubakar și soției lui un întreg capitol. Raportul a descris în detaliu încercările celor doi de a transfera 40 de milioane de dolari, considerate ”fonduri suspecte”, în conturi offshore din Statele Unite în timp ce Abubakar ocupa funcția de vicepreședinte.

Abubakar n-a fost niciodată arestat sau pus sub acuzare, nici în Statele Unite, nici în Nigeria, și a negat că ar fi luat vreodată mită. Despre interdicția dreptului de a călători a spus că sunt ”dezinformări”.

Sursa: Facebook/ Atiku Abubakar la Trump Hotel

Totuși, presa americană i-a găsit lui Abubakar un contract de lobby încheiat anul trecut cu Scott Mason, un fost consilier de campanie al președintelui Trump. Contractul arăta că Mason a făcut lobby în Congres, la Departamentul de Stat și la Consiliul Național de Securitate în ”chestiuni legate de viză”.

Partidul lui Abubakar a angajat, de asemenea, o altă firmă de lobby apropiată de Trump: Ballard Partners, condusă de unul dintre fundraiserii de top ai campaniei lui Trump. Ballard ar fi prestat servicii de advocacy pe tema ”relațiilor bilaterale dintre Nigeria și Statele Unite”.

În treacăt fie spus, firma de lobby Ballard a lucrat nu doar pentru partidul lui Abubakar, ci a fost angajată și de o apropiată a Elenei Udrea din Statele Unite, Nancy Georgescu. Soții Georgescu au plătit în iulie 190.000 de dolari în cadrul unui contract de lobby, obținut de G4Media.ro, pentru a dezbate în parlamentul american ”probleme de imigrație”. Nu e clar dacă adevăratul client era Udrea sau altcineva.

Ați recunoscut, desigur, în cazul Abubakar un mod de operare cunoscut. În țările cu democrații precare, ca să nu le zicem bananiere, politicienii încearcă să tragă pe sfoară alegătorii pozând în ceea nu ce nu sunt. Adică în politicieni respectabili, care se bat pe burtă cu mai-marii planetei.

Numai că nu este deloc așa. Ei vând în țară o poză cumpărată cu bani frumoși de la lobby-isti isteți care au făcut o afacere din nevoia unor politicieni compromiși de a-și curăța puțin imaginea în perioada electorală.

Vizionar, Dragnea a fost printre primii clienți ai pozelor aranjate pe zeci de mii de dolari de lobby-iștii americani. Cu ajutorul lui Elliot Broidy, alt fundraiser influent de pe lângă Trump, Dragnea a ajuns, în ciuda condamnării definitive în dosarul referendumul, la ceremonia de inaugurare a președintelui Trump în ianuarie 2017. A reușit chiar să fure o poză cu el pe holul hotelului, făcută în viteză cu telefonul.

Sursa Foto: Facebook/ Liviu Dragnea la Trump Hotel

Dragnea s-a cazat strategic la hotelul lui Trump, cum aveau să o facă ulterior demnitari și lideri din Arabia Saudită, Kuwait, Bahrain, Malaezia sau Azerbaijan, cu toții crescând semnificativ profitul obținut de Trump Organization, administratorul hotelurilor.

Cu tot lobby-ul pus în mișcare de partid și cu a doua condamnare în primă instanță, Dragnea n-a avut norocul, poate nici banii, lui Abubakar. Americanii nu l-au mai primit în 2019 pe liderul PSD deși candidatului nigerian i-au ridicat interdicția de a intra în țară.

Tot pe bază de lobby a aterizat la sfârșitul lunii martie și premierul Viorica Dăncilă în Statele Unite. A prins și ea o poză cu vicepreședintele Mike Pence, cu care a schimbat două cuvinte într-un minut jumate. Nefiind o vizită cu caracter oficial, americanii i-au aranjat, totuși, din politețe față de parteneriatul strategic, o întâlnire la Departamentul de Stat. Victorie!

Dăncilă se poate lăuda acum cu câteva poze pe care le va putea vinde în campaniile electorale drept validarea ei ca politician și om de stat în marile cancelarii ale lumii, păcălind astfel publicul.

Călin Popescu Tăriceanu a reușit să tragă pe sfoară în prima fază presa românească, cu un comunicat pompos trimis miercuri dimineața de Senatul României care anunța o întâlnire la cel mai înalt nivel cu vicepreședintele Statelor Unite, Mike Pence.

Ce n-au reușit Dăncilă și Dragnea părea să fie obținut președintele Senatului. Succesul liderului ALDE ar fi fost cu atât mai surprinzător cu cât Tăriceanu a cerut în 2006 retragerea unilaterală a trupelor românești din Irak, un episod pe care americanii nu-l vor uita niciodată.

Fake news. Nici Tăriceanu n-a ajuns în Statele Unite invitat oficial, cum a lăsat să se înțeleagă, ci pe ușile deschise de lobby-isti. Azi știm exact prețul fotografiei cu vicepreședintele Pence: 50.000 de dolari, după cum rezultă din contractul de lobby publicat de G4Media.ro.

Și Tăriceanu va putea defila în campania pentru europarlamentare și cea pentru prezidențiale cu morga liderului validat de mai marii lumii. Și-a cumpărat și el, cu 50.000 de dolari, un set de fotografii numai bune de pus în albumul pentru fraierit alegătorii.

În realitate, Tăriceanu, la fel ca Dragnea, este un paria politic, izolat și alungat din propria familie politică. Nicio firmă de lobby din lume nu va putea îngropa acest adevăr crunt. Politicieni provinciali și fără simțul realității, liderii PSD și ALDE n-au realizat nici până azi că americanii le vor lua banii, așa cum i-au luat și lui Năstase în 2004, dar nu vor livra mai nimic.

Dacă unii politicieni disperați vor neapărat o poză scumpă, le-o vor oferi, dar asta nu-i va scăpa de justiție și nici nu-i va ajuta să câștige alegerile.

Dacă nu cred, să-l întrebe pe Abubakar, cel care a reușit să scape de interdicția de a intra în SUA și a angajat nu una, ci două firme de lobby apropiate de Trump în campania pentru președinția Nigeriei.

Abubakar a făcut câteva poze și lungi transmisii live pe Youtube din Hotelul Trump International din Washington. Pe 27 februarie, Atiku Abubakar a pierdut alegerile pentru funcția de președinte, pe care avea să le califice drept ”cele mai rele din istoria democratică a Nigeriei”.

https://www.youtube.com/watch?v=jOUT-oup9eQ




Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

19 comentarii

  1. Nu as fi atat de sigur de eficienta pozei cu Mike Pence. Oamenii care se lasa pacaliti de astfel de manevre habar nu au cine este Pence si ca este vicepresedintele SUA. Bani pierduti pentru 5 minute de glorie la antena 3.

  2. Dragi PSD-isti,
    In creierasele voastre adanc macinate de Ciuma Rosie trebuie sa va intre un singur detaliu: Atiku Abubakar a pierdut alegerile !

    • Așa-i, dar daddy le va castiga, draga usereu.

    • Lasa-l pe @Radulescu Marcel in pace si nu-l mai poseda, clona neastamparata…!

    • @Scaraotchi@ Nene (că matale pari nene la o casă de fete după vorbă)pe mine așa mă cheamă și dacă am căciula, o pot da jos. Sau sa-si pună domnul daca-i este rece.

  3. Paria. Un cuvant care-mi place si care ma face sa ma-ntreb intrebator: de ce traiesc kkt-i ca astia? Pen’ca nu sintem in jungla, ci in alt fel de jungla/”societate”.

  4. Ciudata treaba cu ” prostitutia” asta la americani. Lobby. Sa nu uitam de Giulliani si de Financial Times cu Bubonel. Sau de insusi NANCY GEORGESCU, „trezoriera” lui Base&co.

    • La americani s-a implinit (mai demult) visul lui Severin: mita e legala si se cheama „Lobby”, ca sa para ceva respectabil.

  5. Domn Tăpălagă se agită de două zile să tot demonstreze că vizita lui Tăriceanu nu înseamnă nimic, că a fost plătită bla-bla-bla
    La fel cum s-a agitat și la întâlnirea lui Dragnea cu Trump să explice că nu înseamnă nimic și că Dragnea a plătit milioane de dolari pentru ea. Lucruri bineînțeles false.
    Apropos, la fiecare articol de genul băgați poza cu Dragnea dând mâna pe deasupra mesei cu Trump, ca și când aia a fost toată întâlnirea.
    Bineînșeles, nu dați niciodată și pozele cu Dragnea și Grindeanu stând la masă cu Trump, Dragnea tocmai în capul mesei.
    Dar na, jurnalism „de calitate”, lol 😀

    • Mai lipseste poza cu trump la pomana porcului si succesul e garantat

    • Bai țucalare, nu ca as fi vreun fan al lii tapalaga… dar dragnea al tău chiar a plătit sa fie acolo, ca toată lumea din sala. Era o petrecere privată pentru strângere de fonduri. N-are nicio legătura cu o întâlnire oficială…

    • @Comeata Harley, ia zi nea caisă, câte meleoane l-a costat pe Daddy poziția în capul mesei? hai, că tu știi. 😀

    • Spawn-ule,te agiți aiurea-n tramvai!
      Chelnereala lui Dragnea pe lângă masa cu pișcoturi a negustorului tocmai investit la Casa Albă a însemnat 0(zero) lei,0(zero) bani!
      Vizită oficială,aproape de stat,dacă e să ne amintim finalul-conferință de presă comună pe peluza Casei Albe,a fost aia a lui Iohannis,pe 9 iunie 2017.
      Vizita aia putea fi extrem de bine valorificată de România și pe plan extern(neamțul nostru,adică întrebarea unei jurnaliste din delegația română, l-a făcut pe Trump să admită cu subiect și predicat că nu intenționează să abandoneze NATO.
      Dar ghinion,vorba unui clasic în viață,cu un parlament majoritar înțesat de borfași,boarfe,semianalfabeți și tâmpiți sadea,plus un guvern-marionetă a unui țărănuș șmecher,dar nu inteligent(absolut deloc!) și complexat până la spaimă de perspectiva pușcăriei…
      În rest,rămâne cum am stabilit:Dragnea și haita lui înseamnă carantină.Nici parcagii clădirilor unde se află cancelariile importante ale lumii nu-i invită pe borfașii ăștia.
      E umilitor pentru al 7-lea stat ca mărime în UE,dar asta e,asta a vrut alegătorul român în 2016…

    • Sigur tati, ai dreptate. Dragnea si Tariceanu sint, amindoi, lideri de renume mondial, respectati si ascultati de toti sefii lumii.
      Buah-hahahaha!

    • Domn Tapalaga tocmai a scris un memento pentru cei ce au ochi să citească și cortex să înțeleagă cum o droaie de ”politicieni” din lume, cu bube-n cap crescute autohton se folosesc de aceleași tertipuri, prin care, pentru o strângere de mână și o poză plătesc sume serioase. Ce crezi că ar valora mai mult : o discuție gratis, tete á tete cu vicepreședintele american cu subiect și predicat, sau o poză anostă de teapa celei discutate, care a costat 50 de mii de dolari ?

      E bine să se știe : pozele plătite sunt pentru noi, sunt praf în ochii noștri și au zero valoare diplomatică. Gestul seamănă cu cel al șoricelului care s-a aciuat pe lângă elefant la trecerea unui pod și a strigat țanțos : Așai cum bubuim, elefantule ?

  6. Mi se face sila de rahatii astia cu ochi care-si fac selfie cu hotelul lui Trump si il admira pe interior. Cred ca Trump rade de face pe el in biroul lui oval cand ii vede pe negroteii astia sau pe Vasilica cum ii admira holurile hotelului. Penibil!

  7. Alahu Akbakar ala este de fapt e printul Nigerian care trimitea mailuri la toti sa le trimita bani. Acu m-am prins.

  8. Dragnea are toate motivele sa se înegreasca la față.