G4Media.ro

Membrii Confederaţiei Sindicale Meridian protestează, miercuri, în faţa Guvernului / Se cere…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Membrii Confederaţiei Sindicale Meridian protestează, miercuri, în faţa Guvernului / Se cere majorarea salariului minim brut, pentru toate categoriile socio-profesionale, la 3.000 lei

Membrii structurilor Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian protestează miercuri în faţa Guvernului, între orele 10:30 şi 13:00, solicitând respectarea statului de drept şi a legilor adoptate de Parlament, precum şi pentru rezolvarea unor revendicări sociale care au fost semnalate în mod repetat autorităţilor competente, dar fără rezultate concrete din partea acestora, anunță Agerpres.

Potrivit unui comunicat al sindicatelor, ”inflaţia şi preţurile mari pentru produsele de bază, pentru energia electrică şi termică, pentru asigurările obligatorii, îngroapă românii în facturi insuportabile, făcând viaţa imposibilă în România pentru oamenii care trăiesc doar dintr-un salariu muncit cinstit sau din pensie”.

Legislaţia muncii este dezechilibrată şi descurajează asocierea lucrătorilor în sindicate şi angajarea forţei de muncă tinere în ţară, iar structura legală a relaţiilor industriale favorizează interesele companiilor multinaţionale, în detrimentul intereselor lucrătorilor şi al societăţii în general, se plâng sindicaliștii.

Salariaţii sunt obligaţi cu Contractele Individuale de Muncă în mână (încheiate legal şi asumate de angajator) şi cu Contracte Colective de Muncă valabile să se adreseze instanţelor de judecată pentru a li se plăti drepturile legale.

„Legislaţia muncii a devenit opţională pentru unii manageri ai companiilor de stat (care actualmente nici nu mai sunt în funcţii însă companiile suportă consecinţele negative ale deciziilor anterioare), în condiţiile în care, încurajaţi fiind de guvernarea precedentă, au tăiat efectiv din Bugetele de Venituri şi Cheltuieli, exact la capitolul cheltuieli cu personalul, fără nicio logică şi justificare fundamentată, drepturi salariale existente în Contractele Individuale de Muncă, deşi în paralel au continuat să efectueze cheltuieli nejustificate şi inutile ce nu contribuie la redresarea post – COVID”, spun sindicatele.

Aceştia solicită, în primul rând, respectarea Legii nr. 53/2003 – Codul Muncii, cu modificările şi completările ulterioare – care guvernează relaţiile de muncă dintre angajaţi şi angajatori.

„Solicităm ca actuala guvernare să impună, prin organele de administrare legal constituite, conducerilor executive şi consiliilor de administraţie, respectarea atât a drepturilor salariale ale angajaţilor, cât şi a celorlalte drepturi din CIM/CCM încheiate la nivel de unitate! Solicităm ca actuala guvernare să susţină, prin organele de administrare legal constituite, conducerilor executive şi consiliilor de administraţie, dialogul social la nivel de unitate şi să trateze organizaţiile sindicale ca parteneri de discuţii şi consultări periodice”, mai spun sindicatele.

Acestea mai cer ca semnalele de alarmă trase de organizaţiile sindicale reprezentative la nivel de unitate sau venite din partea reprezentanţilor salariaţilor, să nu fie ignorate, ci luate în considerare şi tratate cu seriozitate.

„Solicităm ca Ministerul Muncii să ia toate măsurile care se impun pentru ca Inspectoratele Teritoriale de Muncă să îşi îndeplinească atribuţiile şi să acţioneze la semnalele/sesizările angajaţilor sau ale organizaţiilor sindicale! Solicităm respectarea şi aplicarea integrală, în forma iniţial promulgată a următoarelor legi organice, de la data publicării în Monitorul Oficial”, se mai arată în comunicat.

Protestatarii cer majorarea salariului minim brut garantat în plată, pentru toate categoriile socio-profesionale la 3.000 lei, similar reglementărilor pentru domeniul construcţiilor şi domeniul agricultură, alinierea tuturor veniturilor salariale şi a pensiilor cu inflaţia reală, promovarea unei noi legi a sindicatelor, conformă statutului României de stat membru UE, deoarece Legea Dialogului Social nr. 62/2011 blochează de 11 ani negocierile colective în ţara noastră, desfiinţând practic negocierile la nivel naţional şi la nivel sectorial, respectiv şi mişcarea sindicală; stabilirea conform legii, a unui VRS (valoarea de referinţă sectorială) unic pentru toate categoriile de salariaţi, actualmente discriminate faţă de judecători; reglementarea unei grile de salarizare unitare pentru angajaţii din administraţia publică locală.

Sursa foto: Confederația Meridian / Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Toate prețurile au crescut, mai ales la carburanți, puterea de cumpărare a scăzut.
    Doar astfel patronii care au foarte mulți bani, bunuri de lux, vacanțe de lux anual, vor fi nevoiți să de-a salarii la angajați.
    Doar în Bulgaria salariile sunt mai mici decât în România, este ridicol.

    • Votati de 30 de ani USL si apoi va vaicariti ca nu se schimba nimic, tara ramane tot la coada Europei
      Cand terminati cu miorlaiala la vot toti si stampila iar pe USL

      Sa traiti BINEEEEE !!!

    • Firmele private pot fi obligate să acorde salarii mai mari la angajați dacă au experiență în acel departament unde lucrează, sau/și ca atribuții făcute. Exemple: lucrează de mulți ani în departamentul comercial sau contabilitate, ori are atribuții de comercial sau contabilitate, să primească salariu mai mare decât cei care au doar 1 an de experiență sau fără experiență.
      Astfel, va fi corect!!!!

  2. 4 milioane angajati pe minim pe economie, adica 1500 de lei nu pot sa sustina 1200000 de bugetari cu salarii de 3000 de lei si 5 milioane de pensionari, dintre care prea multi speciali cu pensii nesimtite.
    Daca sindicatele astea ar fi protestat vreodata si impotriva capusarii statului sau pentru investii pe bune, acum aveam mai multi bani pentru toti: bugetari, privati, pensionari.
    Dar sindicatelor le-a cam placut cu pesedeul.

  3. Marirea periodica a salariilor (in particular a salariului minim ) este o capcana de-a pesedeilor , fiindca a avut mereu drept conscinte cresteri ale preturilor , taxelor si impozitelor. Alta consecinta este ca, aplicata in fiecare an , in cele din urma a dus la hiperinflatie. Cineva castiga, in timp ce altii pierd: castiga cei care vand hrana si alimente, (de ex, horeca) , fiindca pot mari preturile si au costuri de productie mici, si bugetarii, insa altii pierd(nu toate domeniile sunt la fel de profitabile- fiindca produsele industriale depind de cerere si preturile lor sunt limitate de oferta externa). In plus, patronii , politicienii sau cei din administratie nu vin cu bani de acasa, deci angajatii vor trebui sa munceasca mai mult, nu numai pt a acoperi cresterile lor de salarii, ci si pt ceilalti(bugetari, politicieni , administratie , inclusiv corupti, incompetenti si pile ) care nu se vor lasa mai prejos, fara sa obtina ulterior, cu totii, mariri de salarii, sporuri, pensii si privilegii”speciale” . Alte capcane sunt : investitiile care nu se recupereaza sau care nu fac profit (panselute, borduri, palmieri, luminite, festivaluri etc) , subventiile controversate, vouchere…

  4. Acum vreo opt ani, cind mi-am schimbat patronul (pentru la vechiul nu-mi mai ajungea salariul) aveam cam de 6 ori salariul minim brut.
    Intre timp salariul meu a ramas acelasi ca acum opt ani, salariul minim a tot crescut, in ritmul asta in curind voi ajunge sa am salariul minim.
    Am incercat sa schimb iarasi patronul, dar intre timp s-a mai intimplat ceva: m-am apropiat de virsta de pensionare.
    Din pacate nici la hotii si nici la afaceri nu am talent.Se pare ca astia ca mine nu mai au cautare.