G4Media.ro

Meduzele ar putea fi printre creaturile marine care beneficiază de pe urma…

Sursa foto: Pixabay

Meduzele ar putea fi printre creaturile marine care beneficiază de pe urma schimbărilor climatice

În urma încălzirii apelor, habitatul acestor creaturi gelatinoase transparente s-ar putea extinde spre nord, spre poli, scrie Euronews.

Schimbările climatice pun sub presiune nenumărate animale marine, dar meduzele ar putea beneficia de fapt de încălzirea apelor oceanice.

Un studiu realizat de cercetătorii de la Institutul Alfred Wegener din Germania (AWI) a analizat opt specii diferite de meduze arctice. Aceștia le-au expus la creșterea temperaturii apei, la retragerea gheții marine și la alte condiții de mediu în schimbare prin intermediul unor modele computerizate.

Oamenii de știință au descoperit că, până în a doua jumătate a secolului, șapte dintre cele opt specii și-ar putea extinde habitatul spre polul polar în aceste condiții. Simulările au arătat că meduza cu coamă de leu – una dintre cele mai mari meduze înțepătoare – în special, ar putea aproape tripla dimensiunea habitatului său actual.

Doar o singură specie, Sminthea arctica, ar suferi o diminuare minoră a habitatului, deoarece ar trebui să se retragă la adâncimi mai mari pentru a-și găsi intervalul optim de temperatură.

„Aceste rezultate arată în mod clar cât de dramatic ar putea afecta schimbările climatice ecosistemele din Oceanul Arctic”, spune Dmitrii Pantiukhin, doctorand în cadrul ARJEL (Arctic Jellies), un grup de cercetare junior specializat în meduzele arctice din cadrul Institutului Alfred Wegener, Centrul Helmholtz pentru cercetări polare și marine (AWI).

„Extinderea preconizată a habitatelor meduzelor ar putea avea un impact enorm, în cascadă, asupra întregii rețele trofice.”

În ciuda importanței lor în ecosistemul marin, organismele gelatinoase transparente sunt adesea uitate în studiile ecologice. Această cercetare acoperă o lacună importantă în cunoștințele noastre.

Schimbările climatice ar putea însemna un ocean dominat de meduze

Cercetătorii spun că, în viitor, meduzele și alt zooplancton gelatinos ar putea fi unele dintre puținele organisme care vor beneficia de pe urma schimbărilor climatice.

Studiile au confirmat faptul că organismele marine cunoscute sub numele de cnidari, ctenofori și tunicieri pelagici pot prospera nu numai în condițiile creșterii temperaturii apei, ci și atunci când există contaminare cu nutrienți sau pescuit excesiv.

Atunci când sunt combinați, toți acești factori ar putea însemna o trecere de la un ecosistem marin divers dominat de pești la un ocean plin de meduze. Mulți cercetători avertizează deja asupra iminentei „gelificări a oceanelor”.

„Meduzele joacă un rol important în rețeaua alimentară marină”, explică Pantiukhin.

„Acum, când schimbările climatice exercită un stres mai mare asupra organismelor marine, acestea pot oferi adesea zooplanctonului gelatinos un avantaj față de concurenții lor pentru hrană, cum ar fi peștii.

„Acest lucru afectează, la rândul său, întreaga rețea trofică și, în cele din urmă, peștii înșiși: multe tipuri de meduze se hrănesc cu larve și ouă de pește, ceea ce poate încetini sau împiedica refacerea populațiilor de pești aflate deja sub presiune, care sunt, de asemenea, adesea pescuite intens de oameni.”

Pantiukhin adaugă că oricine este interesat de modul în care peștii, o sursă importantă de hrană pentru mulți oameni. vor evolua în viitor trebuie să fie cu ochii pe meduze.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...