G4Media.ro

Medic oncolog, despre pacienţii care refuză tratamentele pentru cancer: Situaţia se suprapune…

Sursa foto: Colegiul Medicilor Bucuresti/Facebook

Medic oncolog, despre pacienţii care refuză tratamentele pentru cancer: Situaţia se suprapune peste nişte mituri medicale şi reflectă slăbiciuni ale sistemului / Dacă omul e programat peste trei luni la tomografie, ce speranţă să aibă în sistemul medical?

Medicul oncolog Mircea Savu de la Institutul Oncologic Bucureşti afirmă că încă există pacienţi diagnosticaţi cu cancer care recurg la tratamente găsite pe internet sau prin alte canale de comunicare. El dă exemplul unui bolnav care a refuzat tratamentul, la indicaţia unui energoterapeut, dar şi al unei femei care, diagnosticată cu cancer mamar din anul 2018, refuză să se trateze, relatează News.ro.

„Toate canalele media sunt pline de poveşti medicale: ceaiuri, bioenergie… Mi s-a întâmplat ca fiul unui pacient care e într-o stare bună, după ani şi ani şi ani de zile de tratament, a fost diagnosticat cu limfom. A fost la un energoterapeut şi i-a spus că nu are nimic. A refuzat tratamentul şi a murit. Am pacientă diagnosticată cu cancer mamar în martie 2018, nu a făcut niciun tratament până în momentul de faţă. Din păcate, avem şi chirurgi care îşi fac reclamă: am operat un chist de 19 kilograme. Unde e prevenţia la un pacient care ajunge să aibă un chist de 19 kilograme? Plus că în aceste cazuri nu avem date despre ce se întâmplă pe termen lung”, a afirmat, marţi seară, la Medika Tv, medicul Mircea Savu.

El a spus că, pe lângă „miturile medicale”, şi sistemul de sănătate are „slăbiciuni” în ceea ce priveşte acordarea îngrijirii medicale pacienţilor oncologici.

„În mod corect cred că trebuie să ne gândim că această situaţie se suprapune peste nişte mituri medicale şi, din păcate, reflectă şi nişte slăbiciuni ale sistemului, că dacă vine omul la medic şi este programat peste trei luni la tomografie, ce speranţă să aibă el în sistemul medical? Şi atunci se duce la babe”, a arătat Mircea Savu.

Medicul a mai spus şi că există pacienţi care ”merg la medic când nu mai pot” iar în cazul cancerului asta înseamnă că bolnavii ajung la medic în stadii avansate. Mircea Savu a adăugat că ”situaţia nu e numai în România”, ci şi în alte state cu sisteme medicale avansate.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Contactul cu sistemul medical public romanesc este obositor si umilitor; eu prefer sa mor acasa cu demnitate decat sa ma chinui si umilesc un cincinal in plus, in cel mai fericit caz.

    • Credeti-ma sistemul medical romanesc e infinit mai bun decât era acum 10 , 20 de ani. Cel puțin pe oncologie, în 99% din cazuri medicamentele sunt disponibile. Și nu uitati ca asta e domeniul în care sunt cele mai scumpe medicamente pentru ca costurile de cercetare sunt enorme.

  2. Imi mentin afirmatia de mai sus; nu medicamentele si aparatura sunt lipsa principala in medicina romaneasca ci factorul profesional si mai ales cel uman. Spitalul romanesc este un mediu ostil. De la infirmiera angajata pe spaga si cae vrea sa-si recupereze banii dati si pana la medicul sef de sectie. Dasemenea daca stai departe de un centru universitar ai o mare problema. Mare!

    • Aveti dreptate. Si eu gandesc la fel. De nimic nu-mi este mai frica decat de spitale. Fireste, in afara de razboi.