G4Media.ro

Medic ginecolog: Unul din cinci cupluri care doreşte să obţină o sarcină…

Sursa foto: Pixabay

Medic ginecolog: Unul din cinci cupluri care doreşte să obţină o sarcină nu reuşeşte. În ultima perioadă au apărut mai multe cazuri de infertilitate masculină. Cauze: lipsa mişcării, mai ales în pandemie, şi stresul

Dr. Carmen Ianioţescu, medic primar obstetrică ginecologie supraspecializat în reproducere umană asistată, a declarat pentru News.ro că în ultima perioadă, mai ales după pandemie, au apărut tot mai multe cazuri de infertilitate masculină, dar că sunt multe situaţii în care ambii parteneri au probleme şi astfel nu pot obţine o sarcină.

Odată ajunşi la medic după o anumită perioadă în care nu reuşesc acest lucru, cei doi parteneri trec printr-o serie întreagă de teste menite să găsească natura problemelor cu care se confruntă. Dr. Ianioţescu aduce din nou în prim plan relaţia dintre stres, stil de viaţă, fumat şi infertilitate, în sensul în care toţi aceşti factori o influenţează.

Medic: În principiu, între stres şi infertilitate este o relaţie ca să spun aşa, de ambele părţi. Stresul cauzează infertilitate şi infertilitatea cauzează stres, nu este strict într-o singură direcţie

“Sunt situaţii când ambii parteneri au câte o problemă şi este o infertilitate de cauză mixtă, iar în cazul infertilităţii idiopatice practic nu găsim probleme clare pentru infertilitate, însă cuplul nu reuşeşte totuşi să conceapă după o perioadă destul de lungă de încercări.

În cazurile de infertilitate idiopatică, recomandarea este de fertilizare in vitro pentru că lucrurile par în regulă, dar nu se obţine sarcina, deci undeva totuşi este o problemă. Reuşim prin procedura de fertilizare in vitro să câştigăm timp până la obţinerea unei sarcini. Fiind o procedură avansată, cuplul nu mai aşteaptă să obţină o sarcină pe cale naturală, pentru că poate să treacă foarte mult timp, calitatea materialului genetic, în special calitatea ovocitelor, va fi din ce în ce mai scăzută, nu este în favoarea nimănui acest lucru.

Referitor la cauze, nu pot spune că este ceva concret în aceste situaţii, pot fi cauze pe care nu am reuşit să le depistăm până în momentul respectiv.

În principiu, între stres şi infertilitate este o relaţie ca să spun aşa, de ambele părţi. Stresul cauzează infertilitate şi infertilitatea cauzează stres, nu este strict într-o singură direcţie. Pacientele care sunt stresate la locul de muncă să spunem şi nu reuşesc să se concentreze şi pe viaţa personală şi atunci amână din ce în ce mai mult obţinerea unei sarcini. Stresul poate duce la depresie, iar pacientele cu depresie nu se mai gândesc tot aşa să obţină o sarcină, stresul duce la modificarea unor comportamente ale stilului de viaţă, gen consumul, poate, de alcool, mâncare nesănătoasă sau chiar fumat, toate lucrurile acestea îşi pun amprenta.

O pacientă care creşte în greutate va avea şanse mai scăzute de obţinere a sarcinii indiferent de modalitate, natural sau prin proceduri de reproducere umană asistată. Fumatul influenţează foarte mult calitatea ovocitelor şi scade calitatea spermatozoizilor”, explicat Dr. Ianioţescu.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Scrieti si despre vaccinul sigur si eficient.

  2. Și cînd auzi la tot pasul tinereii la 2-3 cuvinte: în pixul meu….care de care mai dotat

    • Nu fac avort până nu am un copil. Chiar dacă tatăl nu vrea.
      Cine are mai mulți copii are șansa să aibă și nepoți. Oricum după vârsta de 45 de ani puțin probabil să mai pot concepe.

    • Așa este viata…

  3. Lasati, copiii se fac la fel de usor si e plin de ei.

  4. Suntem 8 miliarde. Nu e ca și cum ar fi mare pagubă că nu pot unii să aibă copii.