G4Media.ro

Medic: Alcoolul, o substanţă psiho-activă legală, poate deveni o ”toxină a sistemelor…

Medic: Alcoolul, o substanţă psiho-activă legală, poate deveni o ”toxină a sistemelor familiale” / ”Societatea românească este recunoscută pentru modalitatea în care alcoolul influenţează majoritatea comportamentelor deviante” / Crește numărul internărilor

Medicul psihiatru Oana Grecu, de la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi, consideră că o substanţă psiho-activă legală, cum este alcoolul, accesibilă şi acceptată social, poate deveni o adevărată „toxină a sistemelor familiale”, relatează Agerpres.

Mai mult, susţine medicul, studiile de specialitate şi statisticile de la nivel naţional şi internaţional sugerează că alcoolul este „virusul” care generează o gamă largă de probleme psihologice, medicale şi sociale – o posibilă „pandemie nevăzută”.

În acest sens, potrivit medicului psihiatru de la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi, devine responsabilitatea fiecăruia dintre noi să aducem la suprafaţă această realitate, pericolele asociate şi modalităţile prin care putem construi o prevenţie adecvată şi eficientă.

De asemenea, susţine aceasta, noi modalităţi de tratament şi programe de suport dedicate, pot deveni punctul de interes comun al celor care-şi doresc o societate unde aceste probleme sunt inexistente sau minime.

„Societatea românească este recunoscută pentru modalitatea în care alcoolul influenţează majoritatea comportamentelor deviante, acesta rămânând un drog legal, acceptat social, fiind accesibil chiar şi pentru minori. Într-un astfel de context, acceptând că nu putem să înlăturăm consumul alcoolului în totalitate, devine foarte importantă prevenţia. În timp ce vârsta de iniţiere în consumul de alcool a scăzut, volumul şi frecvenţa utilizării băuturilor alcoolice sunt pe o linie ascendentă. Mai mult, studiile arată că pandemia COVID-19 a fost asociată cu un consum crescut de alcool în rândul femeilor aflate la vârsta fertilă”, a declarat dr. Oana Grecu.

În ultimii ani în cadrul Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi a fost înregistrată o creştere a numărului de internări pentru tulburări asociate consumului de alcool.

Conform statisticilor spitalului, în anul 2020 au fost evaluaţi clinico-terapeutic 1.551 pacienţi, în anul 2021 au fost 1.691 pacienţi, iar în primele 7 luni ale anului 2022 sunt deja 1.424 pacienţi evaluaţi pentru astfel de tulburări.

La Camera de Gardă a Institutului, în medie, intervalul de urgenţe medicale, cu cel puţin unul dintre diagnosticele legate de alcool, este de 50 – 60%. Consecinţele acestor statistici sunt îngrijorătoare, atât pentru pacienţii care se adresează specialiştilor, cât şi pentru aparţinătorii acestora.

„Deşi părinţii îşi pot dori copilul şi îl concep cu toată dragostea, atunci când consumul excesiv de alcool face parte din relaţia de cuplu şi din familia ce urmează a se construi, se naşte un stil de parenting distructiv”, a declarat dr. Oana Grecu.

Aceasta a menţionat că familia reprezintă un factor vital în dezvoltarea socio-emoţională a copilului, incluzând dezvoltarea identităţii, comportamentele adaptative, abilităţile sociale, sensul sineului şi al celorlalţi, precum şi capacitatea de auto-reglare emoţională şi comportamentală. Toate acestea se dezvoltă, aşadar, în sânul familie.

„Majoritatea persoanelor care au probleme cu alcoolul dezvoltă tulburări psihice, precum tulburări cognitive, tulburări afective, tulburări de somn, tulburări sexuale, anxietate, agresivitate fizică şi verbală, comportamente antisociale. În cazul părinţilor care se confruntă cu probleme ce ţin de consumul de alcool, starea generală de bine a copiilor va fi afectată negativ, efectele negative date de acestea având implicaţii nefaste pentru toată familia. Studiile sugerează că, de obicei, consumul excesiv de alcool la unul sau ambii părinţi determină un mediu familial dezorganizat, pentru că părinţii (sau cel puţin unul dintre ei) nu-şi mai pot îndeplini rolurile cu aceeaşi responsabilitate şi nici activităţile cotidiene necesare”, a declarat dr. Oana Grecu.

Conform acesteia, un aspect întâlnit atât în Camera de Gardă a Institutului, cât şi în literatura de specialitate arată că pacienţii cu această simptomatologie provin de cele mai multe ori din medii cu condiţii socio-economice scăzute. De asemenea, studiile arată că prin comparaţie cu părinţii non-alcoolici, cei care au probleme cu alcoolul au mai puţină pregătire educaţională. Deoarece există mai mulţi bărbaţi consumatori de alcool decât femei, riscul de a întâlni violenţă fizică şi agresivitate în mediul familial creşte.

„Părinţii care se confruntă cu probleme legate de alcool sunt opusul celor care ar trebui să îndeplinească nevoile copilului. Aceştia tind să nu transmită căldură şi sensibilitate copiilor. De asemenea, nu le oferă suport şi nici nu demonstrează interes faţă de nevoile copilului. Cele mai des întâlnite trăiri ale copiilor cu părinţi alcoolici sunt neglijarea şi respingerea. În acelaşi timp, copiii primesc mesaje inconsecvente, iar aproape tot ceea ce fac devine invalidat de părinţii, generând un sentiment de inadecvare”, consideră dr. Oana Grecu.

Aceasta a precizat că de cele mai multe ori, problemele legate de consumul excesiv de alcool al părinţilor rămân constante pe parcursul vieţii, dacă nu se intervine pentru ameliorarea acestora. În aceeaşi măsură, copilul va fi martor al acestora, dar şi „parte vătămată” pe tot parcursul vieţii.

Ea a explicat că în acest moment nu există niciun tratament cunoscut pentru a inversa tulburările de neurodezvoltare induse de alcool. Cea mai eficientă măsură rămâne prevenirea lor prin evitarea completă a consumului de orice tip de alcool în timpul întregii sarcini şi în procesul de concepere.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. ” Crasma , cantu si amoru face fericit pe omu .”

  2. Interziceti alcoolul, legalizati drogurile. Doctrina userista.

  3. În Indonezia, pedeapsa pentru masturbare este decapitarea

  4. Pop0ru primeste ajutoare soc1ale si alcool
    Polit1cienii primesc pensii speciale si contracte cu statul

  5. Alcoolul este una dintre cele mai mari toxine ale organismului in particulat (ficatul si creierul stiu prea bine) si ale societatii in general. Familii destramate, probleme grave de sanatate, mari cheltuieli de la buget, etc.
    Sunt pentru o reglementare mai stricta a alcoolului (interzicere vanzare dupa o anumita ora, accize mari, programe de educare, etc).

  6. Toate acele tulburari au alte cauze, nu alcoolul. Totul e sa fi un om cu capul pe umeri.

    Pe mine alcoolul ma ajuta sa indoi cel mai mare dusman al meu, Timpul. Nu dau mai multe detalii, sa nu o luati pe cai gresite.

    Totusi, trebuie sa stii cu ce blonde sau roscate sa te incurci si sa nu prea( Y )vesti.

    🙂

    Jos Cenzura!