G4Media.ro

Marș pentru oprirea combustibililor fosili în București organizat de un ONG de…

Sursa Foto: Fridays for Future/ Autor: Gabriel Jerom Nicoară

Marș pentru oprirea combustibililor fosili în București organizat de un ONG de mediu / Bankwatch a canalizat protestul împotriva exploatării gazelor naturale în Netpundeep de către OMV-Petrom începând cu anul 2027

Un ONG de mediu anunță un protest, pentru vineri, 15 septembrie, la care ar urma să participe mai multe ONG-uri din România, împotriva combustibililor fosili. Organizația Bankwatch canalizează însă protestul împotriva exploatării OMP-Petrom din permietrul Neptundeep din Marea Neagră, despre care susține că ”declanșarea exploatării este o greșeală ireparabilă, pentru care va trebui să plătim cu toții”. Marșul pentru Oprirea Combustibililor Fosili ar urma să aibă loc în București, vineri, 15 septembrie, începând cu ora 17:00, în Piața Victoriei și ar reuni, potrivit comunicatului Bankwatch, cele mai mari organizații de mediu din țară, printre care se numără Greenpeace, Fridays for Future, WWF, Bankwatch, Reper21, Terra Mileniul III, Declic și altele.

Redăm mai jos comunicatul

”Vă comunicăm pe această cale că tinerii, alături de organizațiile de mediu, se mobilizează pentru combaterea PRINCIPALEI CAUZE A SCHIMBĂRILOR CLIMATICE: ARDEREA COMBUSTIBILILOR FOSILI.

Tinerii din România se mobilizează în stradă pe 15 septembrie pentru a cere oprirea combustibililor fosili: rapid, echitabil și pentru totdeauna

Marșul pentru Oprirea Combustibililor Fosili va avea loc în București, vineri, 15 septembrie, începând cu ora 17:00, în Piața Victoriei și va reuni cele mai mari organizații de mediu din țară, printre care se numără Greenpeace, Fridays for Future, WWF, Bankwatch, Reper21, Terra Mileniul III, Declic și altele.

Guvernul României refuză să ia măsurile necesare pentru a combate schimbările climatice. Lipsa unui cadru legislativ care să reducă substanțial emisiile cu efect de seră, cât și investițiile în proiecte noi de exploatare sau extindere a combustibililor fosili pe care le aprobă guvernanții expun la riscuri ridicate cetățenii și ecosistemele țării.

Pentru că aproximativ 86% din emisiile globale de gaze cu efect de seră din ultimul deceniu sunt cauzate de industria combustibililor fosili, mai mulți activiști și activiste tinere din România au decis să se alăture Grevei Globale pentru Climă (n.r. Global Climate Strike), o manifestație care din 2019 se petrece anual în luna septembrie, și care reunește în stradă elevi, studenți, profesori, părinți și nu numai. În acest an, tema principală a mobilizării este eliminarea treptată a combustibililor fosili, subiect care în România se regăsește doar teoretic în planurile decidenților.

De ce au pornit la acțiune și ce vor tinerii de la decidenți?” (…)

Fragment din comunicatul Bankwatch:

”Scenariu distopic: defrișăm păduri și extindem proiectele de minerit Un exemplu clar care arată că Guvernul nu are un plan de tranziție de la combustibili fosili către energie nepoluantă, în concordanță cu angajamentele asumate la nivel european și prin Planul Național de Redresare și Reziliență, este noua Hotărâre de Guvern, care prevede distrugerea a 43 de hectare de pădure, fără compensare, pentru extinderea unei cariere de lignit în Gorj (Roșia de Jiu).
Pădurile sunt o resursă vitală în atenuarea schimbărilor climatice, însă guvernanții au interese care afectează siguranța oamenilor și naturii.

Neptun Deep: o nouă amenințare pentru litoral și climă

Începând cu 2027, OMV-Petrom se așteaptă să extragă aproximativ 8 miliarde de metri cubi pe an în cadrul proiectului Neptun Deep, timp de cel puțin 20 de ani, cu mult peste perioada în care sistemul energetic european ar trebui să renunțe la combustibilii fosili. România, împreună cu celelalte State Membre UE și-a asumat reducerea cu 55% a gazelor cu efect de seră până în anul 2030, comparativ cu nivelurile din 1990, și neutralitate climatică până în 2050.

Exploatarea gazelor offshore pune în pericol, fără o justificare climatică, de mediu și nici măcar una economică, un ecosistem reprezentativ pentru România și porțiuni din litoral. România are opțiuni mult mai bune și un potențial foarte mare pentru energie curată. Declanșarea exploatării este o greșeală ireparabilă, pentru care va trebui să plătim cu toții.”

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Combustibilii fosili sunt pe locul al doilea ca sursa de poluare in București. Pe locul întâi se afla arderea ilegală a deșeurilor!

  2. Traiasca rusii si promotorii lor, ecologistii de tastatura cu ultimul model de iPhone, care mananca ananas si banane bio ca sunt prietenoase cu solul dar aduse de la mii de km cu vapoare cu combustibili fosili, city-break-uri la fiecare trei luni dar cu o amprenta redus de carbon, masini sa mearga la servicii si in concedii ca trenul intarzie si nu are aer conditionat.

  3. Dar nu-i nimic, sunt consolat de mic! Ca si dupa invazia Ukrainei, europenii vor cumpara gaze mai scumpe de la americani, obtinute prin fractionare hidraulica, procedeu poluant interzis in Ro.
    De ce aceste proteste nu au loc si in Sua sau Brics?
    Oengistii astia sunt calai in sutane verzi $$$!

  4. Au greșit locația in care sa protesteze, săracii… probabil era comod ca e aproape de casa si cafenelele din centru. Romania chiar a făcut progrese importante in ultimii ani pe partea de surse regenerabile de energie, autoturisme electrice, etc. De ce nu renunța protestatarii la toate hainele si accesoriile fabricate din combustibili fosili (in general cu proveninta din Asia) pentru a da un exemplu înainte de a cere altora sacrificii?

  5. Agenții ruși își fac de cap în România.

    • Trebuie să fiu de acord cu dumneavoastră. După cum se poate observa și din unele comentarii anterioare, susținătorii arderii combustibililor fosili, cumpărați în mare măsură, cel puțin până în prezent, din Rusia, deși nu-s mulți, sunt vocali și își fac de cap în România.