G4Media.ro

Marile sindicate și patronate cer guvernului să aprobe Planul PNRR de cheltuire…

sursa foto: Pixabay

Marile sindicate și patronate cer guvernului să aprobe Planul PNRR de cheltuire a celor 30 de miliarde de euro de la UE doar după consultări cu societatea civilă

Cele mai mari confederații sindicale și patronale cer guvernului Cîțu printr-o crisoare deschisă să aprobe doar după consultări cu partenerii sociali Planul National de Redresare și Reziliență (PNRR), documentul ce conține proiectele strategice pe care România vrea să le finanțeze din cei 30 de miliarde de euro de la Comisia Europeană destinați relansării economiei după pandemie.

”Având în vedere importanța Planului National de Redresare și Reziliență pentru angajați și pentru angajatori, cerem viitorului Guvern să nu grăbească adoptarea acestui document și să implice activ partenerii sociali și să se consulte cu aceștia pentru adoptarea unui plan cât mai consistent și care să cuprindă nevoia de reformă profundă a societății românești”, arată sindicatele și patronatele în scrisoare deschisă.

Printre semnatari se numără Confederația Patronală Concordia, Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, Cartel Alfa, Blocul Național Sindical, CNSLR Frăția.

Sindicatele și patronatele arată că PNRR – a cărui primă formă a fost realizată de Guvernul Orban – trebui să respecte recomandările Comisiei Europene, care a insistat asupra unor reforme strategică în domeniile digitalizării, educației sau protecției climatului.

”În forma sa finală PNRR trebuie să reprezinte un instrument pentru viitor, un document strategic construit cu respectarea recomandărilor Comisiei Europene și structurat în jurul câtorva priorități asumate de întreaga clasă politică împreună cu partenerii sociali. Partenerii sociali consideră că acest document va ghida procesul de dezvoltare a României pentru următorii 7 ani, ca urmare este extrem de important ca el să fie agreat cu partenerii sociali pentru a întări rolul acestui mecanism, respectiv acela de a contribui la repararea daunelor provocate de criză, la păstrarea ritmului cu progresul UE, dar și la pregătirea unui viitor mai bun pentru următoarele generații”, se arată în scrisoarea deschisă.

”Credem că e mai important că oricând ca toți cei implicați să se așeze la masa dialogului cu responsabilitate și cu deplina înțelegere a faptului că România traversează o criză sanitară și economică neîntâlnită în anii democrației, iar depășirea acesteia este mai importantă decât ambițiile de moment”, mai scriu marile organizații patronale și sindicale.

Organizații atenționeaxă că urmează în o perioadă dificilă din punct de vedere economic și social, în special datorită contextului creat de pandemia cu noul coronavirus, iar angajatorii cât și angajații vor continua să se confrunte cu probleme semnificative. (Foto: Pixabay)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Avand in vedere criticile din partea organizatiilor de mediu, planul curent, facut de guvernul PNL 100%, ar trebui aruncat la gunoi si facut altul cu implicarea societatii civile.

  2. Sindicatele NU reprezintă societatea civilă. Reprezintă interese personale limitate la grupuri din ce în ce mai restrânse . Ar ”negocia” și ei, după modul cu care s-au obișnuit de pe vremea eroică, când fără ei nu se putea privatiza nimic. Datorită și lor arată economia, așa cum este. Liderii lor, niște fripturiși, fără excepție.

    • Absolut, corect!

      „Sindicatele” nu mai reprezinta astazi, in Romania, decat gasca de smecheri din fruntea lor, putred de bogata si corupta…

    • @brian

      Dacă îl puneau în dezbatere publică nu mai ajungea să fie criticat se societatea civilă, Comisia europană, și azi chiar și de fripturiștii din sindicate.

      Spui că sindicatele sunt vai-și-amar, nu știu, nu contest, dar cum e să-ți atragă atenția niște organizații vai-și-amar că nu ești de bună credință și în ciuda criticilor, mergi mai departe cu același plan încropit din ideile unora care în viața lor n-au aplicat ce propun?

      Mie mi-ar fi rușine să fac muncă de mântuială încât să vină sindicatele să mă tragă de mânecă. Chiar nu crapă niciun obraz la PNL? Asta se întâmplă când te faci că muncești, guvernul trebuia să știe.

      Să pună în dezbatere publică, așa cum trebuia să facă din prima, și să nu se mai vaite.

  3. Societatea civilă a zis același lucru săptămâna trecută, iar patronatele îndeamnă guvernul să nu mai facă planuri fără să le pună în dezbatere publică. Comisia europeană a criticat deja planul PNL ca fiind maculatură.

    Zici că vine sfârșitul lumii dacă guvernul întreabă și pe alții ce ar trebui să pună pe hârtie, când colectarea ideilor, propunerilor și soluțiilor din partea celor care vor pune în aplicare planul ar trebui să fie obligatorii. Doar nu guvernul o să-și facă firme sau o să se retehnologizeze în urma planului, ci privații.

    Nu guvernul va monitoriza îndeplinirea, ci societatea civilă. Guvernul va bifa totul în regulă în hârtii, că doar n-o să admită că au avut un plan copiat din cărți publicate în 1960 toamna.

    • Societatea civila fiind …?

  4. De fapt, ideea de baza a acestor zgomote e „bai raule, da-ne si noua!”

  5. Ceva mai concret :
    Planul national trebuie în primul rând să respecte liniile strategice ale Uniunii precum și recomandările Comisiei Europene pentru România ( vezi mai jos ). Deasemenea, sunt furnizate scheme de abordare și de conținut, grafice de implementare, precum și recomandări textuale cu privire la implicarea partenerilor sociali în eleborarea planului. ( vezi citatul )
    https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/HTML/?uri=CELEX:52020DC0575&from=en

    VI.Concluzie
    ”Va fi esențial ca statele membre să inițieze cât mai curând posibil un dialog politic amplu, care să includă partenerii sociali și toate celelalte părți interesate relevante pentru a-și pregăti planurile de redresare și reziliență. Asumarea responsabilității la nivel național va fi o condiție prealabilă esențială pentru a permite punerea în aplicare cu succes a mecanismului și pentru a asigura succesul durabil la nivel național și credibilitatea la nivel european. Comisia este pregătită, în strânsă cooperare cu autoritățile naționale responsabile și cu părțile interesate relevante, să sprijine eforturile de consultare și de informare la toate nivelurile, precum și, după caz, să ofere asistență tehnică.”…………

    https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/PDF/?uri=CELEX:52020DC0523&from=EN

    https://ec.europa.eu/info/business-economy-euro/recovery-coronavirus/recovery-and-resilience-facility_en#national-recovery-and-resilience-plans

    Dacă planul actual este varză, e vina guvernului că nu a respectat recomandările de conținut și direcții, dar se pare că nu a respectat nici solicitarea expresă din partea Uniunii cu privire la necesitatea inițierii ”cât mai curând posibil un dialog politic amplu”. Organismele Uniunii au furnizat toate documentele ajutătoare necesare. Să sperăm că se mai poate repara.

  6. ”Sindicatele” sunt de fapt șefii lor corupți și o gașcă de lingăi din jurul lor. Ele reprezintă doar interesele acestei Mafii, nimic mai mult.

  7. ,,Dialogul politic amplu” asigura si o transparenta, condiții greu de acceptat de politicieni. PNL a făcut planul dupa interes propriu.

  8. Societatea civilă a fost consultată în 6 decembrie 2020. În urma acestei consultări a rezultate un parlament (legislativul) și un guvern (executivul)!