G4Media.ro

Marile organizații de mediu critică dur PNRR, planul lansat de guvern pentru…

Marile organizații de mediu critică dur PNRR, planul lansat de guvern pentru cheltuirea a 30 de miliarde de euro de la UE

Cele mai mari ONG-uri de mediu din România critică dur într-un comunicat de presă Planul Național de Redresare și Rezilienă (PNRR), făcut public joi seară de guvern, adică planul propus de România către Comisia Europeană pentru cheltuirea în următorii 4 ani a celor 30 de miliarde de euro destinate relansării economice după pandemia de Covid.

”Guvernul a rămas blocat în trecut, susține investițiile în combustibili fosili, nu abordează  criza climatică și nici declinul biodiversității. Cerem revizuirea integrală a Planului Național de Redresare și Reziliență pe domeniile Schimbări climatice, Mediu și Energie prin derularea unei proceduri de consultare a publicului adecvată, incluzivă și transparentă”, arată ONG-urile de mediu.

Organizațiile semnatare, printre care se numără Greenpeace, WWF și Bankwatch, susțin că elaborarea PNRR s-a realizat prin încălcarea totală a principiilor privind transparența și participarea publicului la luarea deciziilor, în spatele ușilor închise, fără consultarea societății civile și a altor părți interesate. Ele susțin că modul în care este pus în dezbatere publică este inadecvat, nu are un calendar de desfășurare clar și împiedică participarea efectivă a publicului.

”Planul Național pentru Redresare și Reziliență (PNRR) arată, în forma sa actuală, inconsecvența politicienilor români față de angajamentele asumate prin Acordul Climatic de la Paris și față de obiectivele Pactului Ecologic European. Dacă oamenii politici ar fi înțeles actuala criză care ne amenință întreaga existență, ar fi pus în plan problemele climatice și ale biodiversității ca subiect central. Acum, nici capitolul superficial despre mediu și schimbări climatice nu are măsuri substanțiale, ba chiar prevede bani pentru investiții în industria combustibililor fosili, în răspăr cu obiectivul neutralității climatice. Planul ratează șansa tranziției energetice prin investiții în  producerea și stocarea energiei din surse regenerabile, deși potențialul României în acest domeniu este uriaș. Planul ratează, de asemenea, șansa de a investi strategic în mediu, în condițiile în care România este țara cu cea mai mare biodiversitate din Uniunea Europeană, iar un mediu sănătos atenuează impacturile schimbărilor climatice de care România este tot mai afectată”, mai susțin organizațiile de mediu.

Cele opt organizații de mediu anunță că vor face o analiză și propuneri detaliate, în baza măsurilor prezentate încă din luna mai pe platforma www.mainesedecideazi.ro, pe care le vor trimite Ministerului Fondurilor Europene și Guvernului.

„Cu acest Plan suntem în povestea câștigătorului la loto care a reușit să cheltuie toți banii și să rămână sărac și pe drumuri. Componenta de reziliență a planului se referă la capacitatea României de a face față crizelor prezente și viitoare. La cum arată acum propunerea Guvernului, nu numai că nu rezolvăm problema crizei climatice și a declinului biodiversității, dar o și acutizăm prin investiții în tehnologii și infrastructură cu impact negativ. Adică Europa ne dă bani de chirie, iar noi îi cheltuim pe orice altceva”, a declarat Valentin Sălăgeanu, Greenpeace România.

Cătălina Hopârteanu, de la organizația Declic, a spus că ”în loc să aloce bani pentru viitorul copiilor noștri, Guvernul e în contra timp cu vremurile și aruncă banii către industriile poluatoare. Regăsim practici învechite, precum îndiguirea râurilor sau trasarea de noi drumuri în inima pădurilor. Din lipsă de viziune, PNRR va ajunge să mărească decalajul dintre societatea românească și țările vestice”.

Organizațiile semnatare sunt Bankwatch, WWF, Declic, Asociația Kogayon, Fundația Conservation Carpathia, 2Celsius, Eco Civica și Greenpeace România.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. Voi credeti ca PNL chiar va implementa acest plan? Sunt doar minciuni de campanie, nu se va face nimic. N-au facut nici ce au promis in 2019.

  2. Aoleu! Cam multe greseli facute de cei care muncesc ….

  3. Vestea bună: România, guvernul PNL a propus deja o cale de a beneficia de acei bani. Desi pare normal, e o mare îmbunătățire după decadele în care PSD prefera să nu ceară și să nu primească bani europeni (care sunt foarte dificil de furat, relativ vorbind) și inventa programe naționale cu bani exclusiv de la buget pentru lucrările de infrastructură la care erau abonate firmele lor de casă.
    Vestea proastă: citiți articolul. Propunere făcută pe genunchi, pe întuneric (ca să nu zic noaptea ca hoții că e patentat pentru PSD), fără consultare.
    Vestea și mai proastă: nu numai ca nu a fost o consultare publică dar propunerea nu a ținut cont de contraargumentele oferite deja voluntar de societatea civila, de petițiile organizate de ONG-uri etc. Pentru că societatea civilă nu se trezește că protestează acum la spartul târgului, ci a anticipat evoluția și a furnizat puncte de vedere (ignorate) în timpul redactării planului.
    Deci nu numai că PNL-ul nu întreabă ce vor românii, ce le trebuie, dar nici nu le pasă. Votați în consecință.

  4. Culmea tupeului este ca politicienii nostri au tupeul sa spuna ca sunt de acord cu conditionarea fondurilor europene de respectarea statului de drept, dar ei cer bani europeni pentru incalcarea unei decizii judecatoresti definitive, cea privind proiectul ceausist Livezeni – Bumbesti, ala cu bagatul Jiului in galerie. Cica Ungaria si Polonia sunt oi negre, dar ce face Romania este mult mai tupeist. Comisia Europeana ar trebui sa le spuna: pai nu va mai dam niciun leu, ca ati spus ca sunteti de acord sa nu primeasca bani tarile care nu au stat de drept.

    • @ amicule esti de-al meu.
      Astia sant suparati ca nu manca si gurita lor ceva de acolo.
      Ceva ani in urma am mers pe avion cu un grup de la Greenpeace.
      Plecau in vacanta 2 saptamani in Hawai, oferita de Organizatie.
      Acolo se duc banii.
      Sant ca aia de la Integrarea Romilor, merg printre corturi cu Jeepane ultimul model.

  5. Mama, ce de organizatii de mediu avem! Chiar si Serban Nicolae si alti citiva „valorosi” de acelasi calibru si-au gasit cuib intr-un partid ecologist.
    E ciudat ca n-auzi de ei decit in preajma alegerilor.

    • Bine, de Greenpeace mai auzi, una dintre cele mai daunatoare organizatii eco din cite exista, fanatici religiosi verzi, daca ar milita in alt domeniu intr-o anumita tara le-ai putea zice talibani fara nici o ezitare.
      Si da, planul e o mastrapolelala, ca doar sintem inainte de alegeri.

  6. Normal ca e un plan de toata cacao..ca doar e facut de unul Klaus si de guvernul lui…la ce sa te astepti de la astia care sunt pe principiul totul pentru stapani de afara nimic pentru popor….

  7. WWF astia cu ursi pe sigla nici nu ar trebui luati in serios. Oamenii astia traiesc intr-o bula, toti acesti activitisti de mediu sunt niste tristi, cu o existenta precara ce isi cauta un rost pentru viata lor mica si mizera. Planul este excelent, doar prin acest plan putem redeveni o tara respectabila. Toti romanii adevarati VOTAM PNL!

  8. cu tot respectul pentru organizatiile de mai sus, nu poti sa critici tot planul pentru anumite probleme pe anumite sectoare, si nici cu bicicleta nu se poate ajunge din Moldova in Transilvania (metaforic vorbind, pentru ca in planul asta PNL a uitat din nou de Moldova)

  9. A fi criticat de ONGuri este cea mai buna dovada .ca planul este bun.

  10. Cel mai stupid plan din istoria tarii. Planul asta ar trebuie sa fie despre cum trecem peste criza provocata de pandemie, iar pandemia a fost generata de distrugerea naturii. Trebuia sa fie cu proiecte de protectie si regenerare a naturii, dar ei propun nu ceva neutru, ci fix finantarea amplificarii distrugerii naturii. Am crezut ca nu se poate un guvern mai stupid decat guvernul Dancila. Orban ne-a aratat ca se poate. S-a scremut el, a adunat la butoane cei mai retadati oameni din ministere, si ne-a arata ca se poate. Ce poate sa faca ambitia!

    • Poti sa te retragi intr-un fund de padure, sa-ti traiesti restul vietii in liniste, fara sa te deranjeze nimeni. Sau poate doar pana vin drujbistii. 😁