G4Media.ro

Mari publicații din SUA plănuiesc să dea în judecată giganții tehnologici de…

Sursa foto: Unsplash / Jonathan Kemper

Mari publicații din SUA plănuiesc să dea în judecată giganții tehnologici de Inteligență Artificială – presa americană

Mai multe publicații importante din SUA își unesc forțele în cadrul unui efort de a da în judecată marile companii de inteligență artificială pentru că le-au folosit conținutul pentru a-și antrena modelele generative de inteligență artificială și de a solicita noi reguli care să reglementeze astfel de acțiuni, relatează publicația americană Semafor, citată de Forbes.

Potrivit Semafor, The New York Times, News Corp, Axel Springer, Dotdash Meredith, proprietarul IAC și alții sunt în curs de formare a unei coaliții pentru a se confrunta cu giganți AI precum Google și OpenAI.

Raportul îl citează pe directorul general al IAC, Joey Levin, care avertizează că preluarea de către AI a conținutul publicat de marile organizații media ar putea fi „mai profundă” decât teama ca AI să elimine oamenii și să preia controlul asupra lumii.

Se pare că principala preocupare a editorilor este modul în care AI va avea un impact asupra traficului către site-urile lor web din căutările Google, deoarece chatboții AI ar putea pur și simplu să răzuiască acele date de pe paginile lor și să le servească utilizatorului fără atribuire sau link-uri.

Raportul privind eforturile editorilor de a se uni vine la o săptămână după ce președintele IAC, Barry Diller, a avertizat cu privire la impactul „catastrofal” al AI asupra publicațiilor.

La începutul acestei luni, Associated Press a părut să contracareze îngrijorările legate de impactul AI asupra presei, încheind un acord cu OpenAI, creatorul ChatGPT, pentru licențierea unei arhive de știri. Ca parte a acordului, „arhiva de texte” a agenției de știri va fi accesibilă pentru OpenAI, în timp ce AP va beneficia de „expertiza tehnologică și de produs” a companiei de tehnologie. Termenii financiari ai acordului nu au fost făcuți publici.

Context

Google, OpenAI, Meta și alte companii de inteligență artificială, precum Midjourney, au fost ținta mai multor procese în ultimele luni, creatorii de conținut, artiștii și editorii acuzând companiile că și-au antrenat modelele folosind conținutul lor fără consimțământul sau remunerația lor.

Unul dintre cele mai mediatizate dintre aceste cazuri a fost intentat la începutul acestei luni, când comedianta Sarah Silverman s-a alăturat altor două persoane pentru a da în judecată OpenAI și Meta pentru încălcarea drepturilor de autor.

Silverman și ceilalți reclamanți au acuzat OpenAI și Meta că și-au antrenat modelele de inteligență artificială folosind conținutul lor fără permisiunea lor.

Google a fost lovită de un proces colectiv similar, care acuză compania că „fură în secret tot ceea ce a fost creat și împărtășit vreodată pe internet” și că îl folosește pentru a-și antrena roboții de chat AI.

Lupta juridică care se pregătește între editori și giganții din domeniul tehnologiei vine pe fondul unui efort al administrației Biden de a stabili bariere pentru a reglementa AI.

Săptămâna trecută, Casa Albă a anunțat că a primit angajamente „voluntare” din partea a șapte companii – Google, OpenAI, Microsoft, Amazon, Meta, Anthropic și Inflection AI – „pentru a contribui la avansarea spre dezvoltarea sigură, securizată și transparentă a tehnologiei IA”.

Angajamentele asumate de aceste companii s-au axat pe „siguranță, securitate și încredere” – abordând preocupări precum prejudecata, dezinformarea și confidențialitatea. Cu toate acestea, angajamentele nu conțineau niciun detaliu cu privire la compensarea surselor de date utilizate pentru a antrena aceste sisteme de IA.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...