G4Media.ro

Marele faliment sanitar organizat de premierul Orban și de președintele Iohannis

Marele faliment sanitar organizat de premierul Orban și de președintele Iohannis

În cea mai mare criză sanitară din istoria recentă a României, autoritatea centrală s-a desistat din rolul de decident, pentru că vin alegerile parlamentare, aruncând toată răspunderea pe umerii autorității locale, iar decizia a fost pasată  unor experți anonimi.

La ultima conferință de presă, președintele Klaus Iohannis a făcut de 9 ori trimitere la experții națiunii: ”experții nu sunt de părere că se impune amânarea alegerilor; experții nu sunt conviși că o testare în masă aduce un rezultat palpabil; măsurile pe care le luăm sunt recomandate de experți; sunt voci care cer redeschiderea școlilor, eu am solicitat o analiză aprofundată experților; am lansat această provocare experților; am solicitat o analiză aprofundată experților, restricțiile care sunt în vigoare au fost discutate împreună cu experți; , experții nu văd nevoia revenirii la starea de urgență; această formulă conform experților este bună”.

Experții în sus, experții în jos, dar nu vedem nici o decizie politică fermă. Sigur că e normală consultarea experților, peste tot în lume decizia politică se bazează pe informațiile și sugestiile lor. Dar decizia trebuie asumată politic, la vârful statului, ceea ce la noi încă nu se întâmplă.

Pandemia este gestionată haotic, ineficient, iar rezultatele se văd în numărul infectărilor. Rata de incidență crește galopant de la o zi la alta, deși numărul testelor realizate zilnic bate pasul pe loc cam de o lună. Altfel spus, virusul e tot mai prezent chiar dacă guvernul face efoturi notabile să nu-l caute.

În ciuda promisiunilor făcute atât de premierul Orban, cât și de președintele Iohannis, capacitatea de testare n-a crescut semnificativ. România realizează de o lună în jur de 30.000 de teste, cu unele vârfuri accidentale explicabile prin creșterea numărului de teste la cerere, nu pentru că ar fi testate mai multe definiții de caz.

Fenomenul a fost explicat, miercuri seară, la Europa FM, de expertul în sănătate publică, Răzvan Cherecheș. El susține că tot mai mulți cetățeni fac chiar săptămânal teste la cerere, deși nu se încadrează în definiția de caz, pentru a se asigura că nu sunt bolnavi.

Aceste teste diluează în mod evident rezultatele, care și așa arată prost. Altfel spus, dezastrul e chiar mai mare, dar nu-l vedem clar.

Ceva chiar mai prost arată diferențele flagrante între județele țării la numărul de testări efectuate.

Problema a fost semnalată de G4Media.ro încă de acum două săptămâni și pusă pe masa președintelui în conferința de presă din data de 28 octombrie.

De atunci, experții națiunii tot studiază, aprofundează și analizează de ce în județe precum Cluj sau Alba se realizează mii de teste pe zi, dar în județe ca Giurgiu, Călărași sau Ialomița s-a ajuns la opt-nouă teste pe zi. Conform sistemului inventat de Guvernul Orban, restricțiile intră automat în vigoare dacă rata de infectare depășește 1, 5 sau 3 la mie, restaurantele, școlile și alte activități se închid.

De aici rezultă însă o mare nedreptate și o situație periculoasă. Județele care fac multe teste suferă economic și obligă cetățenii la izolare, adică intră în zona roșie sau chiar în carantină. Județele care nu fac teste n-au nicio problemă deoarece nu găsesc cazuri, din moment ce nu efectuează teste.

Din cauză că nu impun nicio restricție, aceste județe devin rapid bombe epidemiologice. Asta spune expertul Răzvan Cherecheș, care este de părere că deși sunt zone aparent verzi, în realitate situația infectărilor poate arăta chiar mai rău decât în județele deja marcate în roșu.

Problema trebuia rezolvată rapid. Președintele Iohannis a pasat-o, desigur, experților, numai că nimeni n-a mișcat un deget nici până azi. La ultima conferință de presă expeții încă aprofundau.

De ce evită cu încăpățânare creșterea numărului de teste ?  Explicația o bănuiți deja. Din cauza alegerilor, desigur. Dacă în aceste județe ar crește numărul de testări, numărul infectărilor zilnice ar sări și el de 10 sau de 20 de mii pe zi. Harta epidemiologică a României s-ar colora rapid în roșu. Așa, arată ca un semafor defect, cu orașe și localități care intră și ies haotic din carantină.

Dacă România ar intra în lockdown generalizat sau regional, așa cum se întâmplă în tot mai multe țări europene, alegerile, sfintele alegeri pentru care președintele Klaus Iohannis și premierul Orban sunt gata să sacrifice viața și sănătatea propriilor cetățeni, ar fi în pericol.

Pentru ele, pentru o mână de voturi, cineva joacă la ruletă sănătatea noastră a tuturor.

Din fotografia dezastrului nu pot lipsi, desigur, școlile. Cristian Pantazi a explicat deja cum România merge pe contrasens față de alte țări europene, care impun restricții sau intră în lockdown, dar caută să țină școlile deschise.

La noi, mall-urile sunt deschise, școlile închise. Politicienii pot merge în campanie și o fac cu elan, dar copiii nu au voie să meargă la școală acolo unde rata de infectări depășește trei la mie.

Guvernul Orban și președintele Iohannis au dat semne că ar fi dispuși să facă, împreună cu experții, desigur, încă o analiză. Dar analiza se va face tot ochii pe sondaje. Aici publicul e împărțit aproape jumate-jumate. Unii vor deschiderea școlilor, alții nu.

Guvernul Orban nu analizează ce măsură servește mai bine interesului copiiilor, ci cum să enerveze câți mai puțini oameni înainte de alegeri. Dacă ar redeschide școlile, s-ar enerva desigur jumătatea prudentă, care nu vrea să-și asume riscuri epidemiologice suplimentare. În plus, ar mai fi necesare măsuri suplimentare.

Ar trebui să impună restricții de circulație pe mijloacele de transport în comun, autobuze, metrou pentru a evita supra-aglomerarea lor astfel încât copiii să meargă în siguranță la școală. Dar acestea sunt măsuri nepopulare, care vor enerva și mai mulți cetățeni. Deci mai bine nu.

Abia acum ministrul Sănătății anunță că vor fi distribuite câteva zeci de mii de teste rapide. Ele trebuiau utilzate demult. Sunt mai ieftine și, cu toată marja de eroare mai mare, ne ajută să ne facem o idee mai clară în legătură cu gradul de răspândire a virusului în comunitate.

Abia acum guvernul ia în discuție limitarea circulației pe timpul nopții, o măsură care iarăși a întârziat nepermis demult. Nimeni nu înțelege de ce nici acum România nu a impus obligativitatea purtării măștii pe tot teritoriul național, indiferent de rata de infectare. Purtarea măștii în exterior a devenit de vreo două săptămân obligatorie până și în Bulgaria și Ungaria, numai la noi decizia a paralizat din cauza unui Guvern încremenit cu ochii pe sondaje.

Târziu de tot președintele Klaus Iohannis a renunțat la atitudinea de analist al crizei și s-a întâlnit, marți, la Cotroceni cu ministrul Sănătății și, desigur, cu experții din sistemul sanitar pentru a discuta despre eventuale măsuri. De notat însă că în continuare șeful statului refuză, tot din rațiuni electorale, să utilizeze pârghiile puse la dispoziție de Constituție și să declare stare de urgență locală sau regională.

Dovadă că virusul este peste tot este chiar situația infectărilor în rândul membrilor guvernului, un mediu mult mai protejat decât alte instituții. Ministrul Transporturilor și ministrul Economiei au anunțat că sunt infectați, dar sunt și alți oficiali ai statului român cu coronavirus care pur și simplu au evitat publicitatea.

Sub președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban, România înregistrează un mare eșec în gestionarea epidemiei. Fuga de răspundere, fofilarea, ezitările, măsurile haotice și ineficiente se vor întoarce împotriva lor. Publicul vede și înțelege că situația epidemiologică arată tot mai rău din cauza unor politicieni care nu-și fac treaba și nu se gândesc o clipă la numărul de infectări, ci la numărul de voturi.

Restricțiile asumate politic, ferm sunt inevitabile, pentru că situația sanitară se degradează constant, iar în jurul nostru toate țările adoptă măsuri similare. Dar cu cât sunt impuse mai târziu, după alegeri, cu atât pierderile de vieți vor fi mai numeroase și daunele economice mai mari. Iar pentru toate acestea vor răspunde, cel puțin politic, cei care ne-au lăsat pe cont propriu.

Acum era momentul unui lockdown generalizat, de scurtă durată,  pentru a reduce numărul galopant al infectărilor și pentru a evita un colaps total al sistemului sanitar, deja sufocat de cazuri.

În cel mai nefericit scenariu, guvernul Orban și președintele Iohannis se vor vedea în cele din urmă nevoiți să închidă țara după alegerile din 6 decembrie, când nu mai riscă nimic, adică exact în perioada sărbătorilor de Crăciun.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

146 comentarii

  1. De ce nu s-ar putea face alegeri in lockdown? Se poate iesi la cumparaturi sau la plimbari. De ce sa nu se iasa si la vot?

    Tot G4 a intrebat de ce nu se deschid scolile, pentru ca alte tari tin scolile deschise. Dar tot „alte tari” voteaza si in stare de urgenta sau in caz de dezastru natural.

    https://www.sos.ca.gov/elections/publications-and-resources/voting-emergency-natural-disaster

    • Rusine, rusine, rusine sa va fie! Liberali ipocriti! Sunteti la fel ca PeSeDe.

    • Si cu ce mai „ajută” acum un lockdown, la rata asta de răspândire? De fapt, nici nu a ajutat nici la început, doar a amânat un pic, dar ne gândeam noi ca „pregătesc sistemul sanitar” si l au pregătit de nu au mai putut!!! Crezi că o sa mai rabde lumea o noua închidere? Eu chiar ma intreb asta!

    • nu e vorba de alegeri, ele se pot face in lockdown, e vorba de campania electorala, ei trebuie sa meargadin poarta in poarta sa se roage pentru voturi, aici ii loveste inchiderea totala. 🙂

    • Pentru ca la noi Constitutia spune ca „starea de urgenta” ar insemna prelungirea mandatelor parlamentarilor cu 3 luni!

    • Ok, sa se inteleaga PSD-ul cu PNL-ul sa opreasca populismele cu mariri de pensii si alocatii si salarii minime, si bonusuri de risc pentru bugetari, sa faca un buget realist si sa se inteleaga pe amanarea alegerilor. Daca fac asta, ok, putem face carantina generala si sa amanam alegerile. Fara astea va trebui sa schimbam modelul de functionare a taxarii. Fara impozit diferentiat, fara desfiintarea pilon 2 si fara mariri de TVA bugetul nu va suporta cheltuielile. Si vom avea ce? o economie socialista cu mandat parlamentar liberal? Marim si mai mult povara pe munca?
      DAR, daca singura solutie sa nu compromitem urmatorii 4-5 ani, e sa suportam o criza sanitara inca o luna….imi pare rau, dar eu ma risc! Fiecare isi defineste singur prioritatile. Prioritatea mea 0 e sa scapam de GIO PSD. Prefer sa crap decat sa ma uit neputincios cum imi scad veniturile, cum bugetarii se lafaie cu venituri cu 40-50% mai mari decat ale mele, desi eu si ceilalti privati ii ducem in spinare. Nu mai suport sa vad cum 60-70% din buget e directionat catre masuri sociale! Destul!

    • In lockdown înseamnă stare de urgență. În starea de urgență nu se pot organiza alegeri, treaba simpatică este că se vor putea organiza alegeri doar la 3 luni de la ieșirea din starea de urgență.
      Acum nu sunt nici în car nici în căruță, trebuie să umble ca pe ață altfel celilalți, al de Ciolacu le mai bagă un mort în casă pe lângă creșterea pensiilor cu 40% și a salariilor profesorilor cu 20%.
      Că ne place că nu ne place cert este că România la ora actuală nu poate suporta acele măriri. Ori dacă se amână alegerile acele măsuri vor intra în vigoare. După ce intră in vigoare nu le mai poți lua înapoi, și urmează o inflație accelerată și o devalorizare a RON-ului pentru a putea plătii noile pensii. O să ajungă pensionarii să plătească de 2 ori mai mult pe medicamente chiar dacă li s-a mărit pensia cu 40%

    • „Si cu ce mai „ajută” acum un lockdown”

      In maxim doua saptamani tot sistemul medical o sa fei complet doborat. Terapie intensiva, camere de garda, sali operatorii, tot. Esti bolnav de Covid-19, ai nevoie de ATI? NU mai exista disponibil. Ai vreun accident de masina sau vreun AVC? Ai nevoie de o operatie urgenta? Adio terapie intensiva, mergi cu Domnul, fiule!

      Cu asta ajuta acum un lockdown: blocam masiv ACUM lantul de transmitere si ii dam sistemului sanitar un moment de respiro PESTE 3-4 SAPTAMANI. E atat de simplu.

    • @Cristi Marin _ „De ce sa nu se iasa si la vot?”

      Susținătorii PSD nu spun „să nu se iasă la vot”, ci vor ca alegerile generale să fie organizate mai târziu, după ce PSD își va fi oprit căderea în sondaje, iar PNL se va fi erodat la guvernare.

      Amânarea alegerilor este un atentat la democrație, întrucât pentru o mână de voturi, cineva joacă la ruletă sănătatea socială a noastră, a tuturor.

      Parlamentul acesta NU poate activa mai târziu de luna martie 2021. Or, experții spun că în luna martie pandemia va fi mai gravă decât în prezent. SUA au organizat alegeri prezidențiale, iar România a organizat în bune condiții alegeri locale.

  2. Si la alții, mai „deștepți” si mai organizati, din vestul Europei (nici măcar nu mai vorbim de America), nu e la fel? Sau mai nasol chiar, Spania a avut ieri 1640 de morți! Din tot ce văd nu pot decât sa concluzionez ca mersul pandemiei nu prea are legătură cu ce facem sau nu facem (Doamne ajută ca nu e ca aia din 1919). Tot ce au de făcut autoritățile, din toată lumea, e sa faca locuri la terapie intensivă! Atât! Restul e gargară: „hai sa ne prefacem ca facem, ca poate poate”!

    • Deocamdata nu e ca aia din 1918. Cand o sa inceapa oamenii sa moara pe strada o sa isi dea seama toata lumea cat de groasa e de fapt!

    • Nu e cazul! Asta face un an de cand e si nu a fost așa! Aia in 7 luni a avut 2 valuri si a omorât in jur de 25 de milioane! 25 de milioane! La cât de puțina si de rarefiata era populația atunci!

    • Multi concetateni de-ai nostri, care arunca cu aiureli pe aici, parca traiesc intr-o cochilie, le vad doar pe ale lor.
      Intr-adevar, cine se uita la ce se intimpla in lume poate vedea ca epidemia isi vede de mersul ei indiferenta la zbaterile (sterile) ale politicienilor.
      E un adevar pe care multi refuza sa-l priveasca in fata: epidemia va lua sfirsit cind se va atinge imunitatea de grup, prin vaccinare sau pe cale naturala.

    • Asa e. Asteptam articolul asta a lui Tapalaga inca de la conferinta de presa. Abordarile lui mi se par ciudate si asta e cel mai blind termen pe care il pot folosi si ceea ce imi e deosebit de suspect e ca niciodata nu a demolat PSD+ sateliti asa cum face acum cu PNL. Si orice minte sanatoasa stie ca in ultimii 30 de ani puterea a fost in mina PSD , oricum s-ar fi numit el (poate nu si in perioada lui Constantinescu desi acesta afirma ca a fost infrint de Securitate). In alta ordine de idei pina cind sa ne mai uitam la autoritatile centrale in asteptare de ordine ca apoi sa ne plingem si sa acuzam. Nu e momentul ca autoritatile locale care cunosc situatia pe plan local cel mai bine sa-si asume masurile de luat? Pentru ce ii platim cu salarii mari ? Ca sa plimbe hirtii?

    • Asa zici tu, ca nimeni n-a facut nimic altceva decat sa pregateasca paturi la terapie intensiva?
      Uite aici exemplu de tara africana: https://www.worldometers.info/coronavirus/country/liberia/
      82 morti la 5 milioane de locuitori. Doar ca oamenii aia au trecut printr-o epidemie de ebola si nu se vaita ca li se fura libertatea cand trebuie sa se protejeze.

    • Nu este ca in 1919. Aia ataca populatia tanara. Aceasta criza medicala este foarte grava, dar nu se ridica la nivelul celei din 1919.

    • Tapalaga publica un articol plin de idei strambe, politizand aceasta pandemie care nu poate fi decat incetinita, indiferent de partidul care detine guvernarea. Nu exista o solutie multumitoare oricum pana a dezvolta un vaccin. Acest individ este foarte suspect si face niste jocuri duble, asa cum s-a dovedit in numeroase situatii sensibile precum lipsa intrarii la guvernare a USR anul trecut- imi vine in minte intre altele.
      Daca era lockdown, nu era bine. Fara lockdown de asmeenea e rau? La ce ne puteam astepta? Peste tot in Europa pandemia isi urmeaza cursul.

    • Exact!! Lockdown nu face nimic, este inca o pedeapsa pentru cei care respecta regulile , se protejează pe ei și pe cei din jur. Adică cei cu conștiința civica!! Care și mai muncesc! Aceasta categorie de populație sunt marii perdanți( inca odată) a unui nou lockdown. Ceilalți, marea masă de needucați, ușor de manipulat, care nu au un loc de muncă, care în general nu prea le place nici curățenia , chiar făcută de ceilalți, … sunt cei care nu se vor supune regulilor, și va fi și mai rău. Tăpălagă … Părea mai inteligent pe vremuri. Acum este suspect de anost. Sper că gargara lui de doi bani, nu depășește în profunzime parul de pe broasca…

    • „Tot ce au de făcut autoritățile, din toată lumea, e sa faca locuri la terapie intensivă!”

      Pai nu se mai poate, nu intelegeti ca nu se mai poate? Nu mai sunt locuri disponibile, nu mai sunt doctori si asistente!! Voi chiar nu intelegeti ca nu se pot face spitala si angaja doctori peste noapte? E plin, oameni buni, plin pana la refuz!

      Refuzati sa vedeti singura solutie posibila: carantina si lockdown dur, pe minim 3 saptamani. E singura cale sa blochezi raspandirea virusului, fortand oamenii sa nu se mai intalneasca. Deja costurile sociale sunt uriase, fie ca vreti sa le vedeti, fie ca nu. Suntem la peste 100 de decese pe zi. Peste 2 saptamani vom fi la 300. Fara lockdown vom ajunge si la 7-800 de decese zilnic in decembrie. In conditiile unui sistem de medicina de urgenta complet blocat or sa curga victimele si din randul celor care au nevoie de ATI, fara a fi bolnavi de Covid.

      Intelegeti ca suntem in ceasul al 14-lea.

  3. Nimic nu se mai poate face cu autoritati mafiote si corupte pana-n maduva oaselor.

    • Exista intotdeauna alternativa. Oamenii sa aplice modelul suedez, care consta in RECOMANDARI cu aplicare progresiva pentru situatiile posibile. Cu alte cuvinte, cine doreste sa intre in carantina lui proprie, benevola, foarte bine, va ajuta situatia epidemiologica. Eu sunt dispus sa fac asta. Lucrez de acasa de la inceputul epidemiei. Ies cat mai rar din casa, doar pentru lucruri esentiale. Port masca, pastrez distanta.
      Domnule Tapalaga, solutia sta in noi, nu in tatucul central care savina sa ne impuna masuri de sus. Oricum, ca idee, nu e musai necesar ca niste autoritati centrale sa ia controlul. E suficient ca cele locale sa o faca. Pe ele de ce nu esti catranit? Eu zic ca si masuri locale pot fi la fel de eficiente ca cele centrale, daca sunt luate repede, la timp.

  4. Așa e….lockdown generalizat ACUM, că să câștige PSD alegerile!!

    • deci dupa tine, protejarea populatiei prin introducerea cantinei ar duce la castigarea alegerilor de catre psd?

  5. Tapalaga, nu te mai chinui, am vazut cu totii cum interesul iti dicteaza textul.Banii primiti de la PSD, pentru gazeta, din banii publici, au facut girueta din constiinta ta.Nu ai avut nimic de spus de dezastrul din sanatate facut si lasat mostenire psd.

    • Prostesc populatia cu masurile de prevenire si tratament cata vreme actioneaza mafiotii si coruptii iar medicii alesi nu sunt epidemiologi,

    • „Banii primiti de la PSD, pentru gazeta, din banii publici”? Delirezi, Tănțico!
      Poate n-ai aflat, dar astăzi guvernează PNL. Iar G4media au fost printre puținii care nu s-au lăsat mituiți de guvernul Orban.
      Ai greșit adresa, deci. Mai caută. Flașnetele psd-ului sunt în altă parte.

    • Ce oaie esti. Presedintele + guvernul meu sunt un zero barat. Deja sunt expirate scuzele ca PSD-ul e de vina sau greaua mostenire PSD. In 30 de ani de conducere, au fost la putere aproape 50-50 PSD si PNL, deci ambele partide au vina lor pentru situatia in care ne aflam. Dar dupa 1 an de Guvernul meu, inca sa acuzi in continuare alt partid pentru ca tu esti incompentent, nepregatit nu cunosti legi/constitutie si doar doresti sa musti din sfantul ciolan este o nesimtire incontestabila.

      Nu sunt votant PSD,PNL, USR (cu toate ca au cativa oameni competenti, parazitii au acaparat pozitiile cheie) = aceeasi mizerie. Mai oferiti voturi si altor partide fara fosti membrii ai PSD, PNL s.a.m.d sa se mai schimbe dinamica politicii romanesti.

    • Ca sa nu existe nici un dubiu, vreau sa spun ca detest profund ciuma rosie, adica psd&gasca de acoliti.
      Si ca sa ii raspund „lui tanti Tanta” incep cu o intrebare. Cine detine puterea administrativa a tarii in acest moment? Adica cine face si desface in tot ceea ce inseamna ministere si ce decurge de aici, inclusiv in toate regiile samd. Guvernul Sica. Sica care este si confirma ca este, subordonatul ficusului de la Cotroceni (slab om, mediocru in actiune si cateodata in gandire). Asa ca despre ce psdism vorbim cand toata puterea administrativa este la pnl si Iohanis. Cate numiri controversate de politruci, in functii cheie, au facut acesti pseudo-liberali cu binecuvantarea lui nea Iohanis?!
      Administrarea dezastruoasa a pandemiei este fara nici o indoiala din vina guvernului si a presedintelui (care si-a asumat deschis acest rol). Nu are rost sa cautam vinovati unde nu sunt…

    • Daca-mi aduc bine aminte G4 a anunțat că nu au aplicat pentru fondurile acordate presei acum câteva luni.

  6. O sa ne inchida de pe 15 decembrie, nu inainte de a sarbatori in strada victoria in alegeri. Doar nu credeti ca rateaza prezidentul si Orban asa ocazie.

    • Doamne-ajuta sa sarbatorim victoria PNL si infrangerea PSD. In rest … cei ce nu inteleg sa se protejeze, transmit virusul 🙁 , Guvernul nu are cum sa faca (mult) mai mult decat ceea ce face cu structurile existente (manageri care nu pot fi schimbati – cf legii – prin ordonante). Guvernul actual a preluat conducerea administrativa cateva luni inainte de pandemie intr-o situatie catastrofala iar Parlamentul este inca dominat de PSD si acoliti.

    • @Nikipercea, pe ce lume traiesti? Ti-au scapat numirile facute de PNL a unor strungari si altor „profesionisti” la conducerea unor spitale din tara, adica pe criterii politice? Au inlocuit garda pesedista cu şmecheri de la PNL sau fidelii partidului. Vrăjeala ca Guvernul e luat prizioner de forte oculte si ca nu poate face nimic, sunt si ei de decor acolo, nu ține de loc. Ca Guvern au foarte multe pârghii. Numirile in functii publice din sanatate si asumarea unor masuri de combatere a raspandirii COVID țin chiar de ei, nu de Parlament. In rest, sunt buni sa sponsorizeze Media si sa o fidelizeze prin reclamele anti-Covid. Aici sunt bun! Sa ii vorbeasca lumea de bine, pe banii nostrii, măcar pana in alegeri.

    • @Nikipercea

      De ce victorie PNL? Ca sa ce? Ca sa vedem aceeasi incompetenta de pana acum si dupa alegeri? Ca sa vedem loseri de ministrii ca ala de la mediu, ala de la devoltare, asta de la justitie si multi alti fiind nu doar incompetenti ci si corupti? Eu sper ca PNL sa sufere o mare mare infrangere pt ca merita. Sunt niste hoti incompetenti la fel ca PSDistii – fratii lor din USL.

  7. Articol scris sa umple niste randuri.
    E suficient sa mergi pe strada sa vezi cum se respecta regulile deja existente si nu te mai surprinde cresterea numarului de cazuri. Restu’ sunt vorbe goale.

    • Fiind o problemă de sănătate, întreb și eu, de ce nu apare în articol nicio incriminare la adresa ministrului sănătății?
      Sunt acuzați Iohannis și Orban că fac mereu referire la experți. Păi la cine să facă referire? La prea veselul daniel, șeful BOR?

    • Articolul e pe bani de la mafia PSD.
      Trebuie să trăiască și G4media din ceva, ignorați și mergeți mai departe.

    • Ok, oamenii nu se respecta regulile. SI autoritatile ce fac ca sa schimbe asta? Nimic? Nimic? „Da-i dracu, ca nu respecta regulile, noi nu mai avem ce face, Dumnezeu cu mila”

    • FOARTE ADEVARAT! IN SFARSIT CINEVA A PUS PUNCTUL PE I! SPUNEM CA E OBLIGATORIE MASCA PE STRADA IN ANUMITE ZONE DAR SUNT EXTREM DE RARI CEI CARE O POARTA CORECT, IAR MULTIMEA II PRIVESTE CA PE NISTE CIUDATI. E OBLIGATORIE PURTAREA CORECTA A MASTII IN PIETE SI IN LOCURILE AGLOMERATE DAR 99% DIN COMERCIANTI O POARTA SUB BARBIE SAU DELOC. CATE AMENZI S-AU DAT IN PIETE? ELEVII MERG IN GRUPURI DE 5-6 SAU MAI MULTI PE STRADA SAU STAU IN FATA SCOLILOR, FARA MASTI SAU CU ELE SUB BARBIE IAR FORTELE DE ORDINE SE FAC CA NU II VAD, IN SCHIMB AMENDEAZA UN BIET BATRAN CARE TRECE FARA MASCA, SINGUR, PE LANGA O SCOALA, PENTRU CA A UITAT-O ACASA CAND A IESIT DUPA PAINE…… OARE E CORECT? OARE LEGILE, ATATEA CATE SUNT, NU TREBUIESC RESPECTATE DE TOTI? IN FELUL ASTA S-AR REZOLVA MULTE FARA SA FIE NEVOIE DE O NOUA CARANTINA…

  8. Cati ziaristi atatea pareri, toti au certitudini, emit axiome, ei inteleg totul, au solutii pentru orice. Nu au nevoie de vreun studiu (aici nu ma refer la studii), de parerea vreunui specialist. Ei stiu totul; azi epidemiologie, maine teologie, arhitectura, sistematizare,economie…. si bineinteles fotbal. Ca o ironie a sortii unii ajung uneori in functii de decizie si brusc li se fasaie toate certitudinile…

  9. Știi că e rău când publicațiile liberale îți aprind torța sub fund. A cam dormit in papuci fratele guvern, cu ocazia pandemiei. Demonstrează că poți să ai cele mai clasificate informații din țara noastră și tot să nu poți trata publicul redus cu onestitate, din motive de frica. Nu poți să răsfeți un copil redus mintal, in speranța că va avea o părere bună despre tine, e slippery slope.

  10. Sa se inchida tot. Bugetarii sa stea acasa si sa primeasca salariul intreg. Oricum, multi dintre ei nu-si vor da seama ca-s acasa, pentru ca nici la locul de munca nu au prea multa treaba. Iar cei din mediul privat sa intre in faliment, ce naiba.
    Ca si cum daca tii romanul in casa el va invata sa se spele sau sa poarte masca. Dupa ce va iesi afara iar va sta ciuruc unul peste altul in cluburi, la gratare, etc. E greu cu spalatul pe maini si sa te abtii sa stai bot in bot.

  11. Tapalagă nu are expertiză să aprecieze corect lucrurile în acest domeniu. De ce este rău să activezi și autoritățile locale in gestionarea acestei pandemii? Astfel de judecăți categorice descalifică credibilitatea G4 Media. Nu mai cereți bani de sponsorizare Dle Tapalagă; ideile Dvs nu sunt profesioniste, nici nu aveți chemare să vă pronuțați cu judecăți de valoare în acest domeniu. Am eliminat DE CE NEWS, acum elimin și G4 MEDIA din sursele de informare. O vreme am urmărit G4, dat acum nu mai am încredere!

    • De ce mama ma-sii de expertiza mai e nevoie cand ai 10.000 de imbolnaviri pe zi si peste 1000 de oameni la ATI ca sa sti ca trebuie sa schimbi rapid ceva? Ca trebuie sa faci absolut orice ca sa blochezi lantul de transmitere al virusului?

  12. mergem pas cu pas, sub masca covid, spre marele faliment al României!

  13. O eroare grava in judecata ce tine de constatarea efectelor pandemiei si mutarea unei anume forma de vina , inexistenta de altfel, (poate doar in mintea textierului – se observa usor de ce )catre persoana presedintelui . O incercare(pentru a cita oara ) nereusita in a gasi acarul Paun . Totul este foarte bine stiut . Alegerile se vor tine in orice conditii (vezi America ) economia nu va fi oprita cu nici un pret , pe ici pe colo , restaurantele sau barurile ce sunt mari focare de infectii ,nunti botezuri , pupaturi de moaste si altele asemenea vor fi inchise . Doar nu o sta presedintele sa ii aseze cu mina pe toti cetatenii tarii asa cum gresit isi imagineaza textierul .scolilie romanesti prin insasi aspectul lor si prin limitata lor lipsa de curatenie sunt si in situatii normale mari focare de infectie daramite in timp de PANDEMIE.Asa ca su nu mai cautam acari ci mai degraba sa ajutam prin spusele noastre tara . Chiar nu vedeti cite face si cum face acest guvern-
    ORBAN- si presedintele pentru tara ?RUSINE – cum ar spune cineva ce ne scrie mereu acest cuvint pe site .

    • Amice, esti o SLUGA pana la capat. De lingai ca tine are nevoie partidul!

    • eugenia -.du te ba d’aci!

    • @de la valeeeeu
      Astazi am incercat de mai multe ori sa postez un comentariu, dar un „operator filtrare corectitudine” ca sa nu zic „cenzor” care incerca sa-l protejeze pe „sefu’ ” m-a blocat.
      In final, am reusit si am postat la ora 18 si ceva… era un raspuns si la postarea ta, poti sa-l gasesti la subsol (probabil nr 119).
      Asa-i!
      Prima urgenta sunt ALEGERILE. Numarul mortilor va continua sa creasca, oricum.
      Dar daca Parlamentul si Guvernul vor avea o compozitie ne-antagonista asta se poate incetini.
      O buna parte dintre victime se datoreaza acestui antagonism.

    • Asa sarac e presedintele Iohannis ? (Ma refer la putinatatea fondurilor Administratiei prezidentiale alocate – cum se spune ? – „piarului”) !

      PS. Un singur postac, tot mai obosit, si tot mai lipsit de argumente ? @de la valeeeeeeu, ai inceput sa ma dezamagesti ! :))

    • asfg -.du te ba d’aci! habar nu ai pe ce lume traiesti

  14. „De ce evită cu încăpățânare creșterea numărului de teste ? Explicația o bănuiți deja. Din cauza alegerilor, desigur.”

    Care e fundamenul pentru acea explicatie? La prima vedere pare a fi o explicatie foarte slaba avand in vedere sistemul medical din Romania inca de dinainte de pandemie. Recent au inceput sa apara stiri in care un medic sau doi se ocupa de cateva sute de pacienti in fiecare zi, sau altii care isi iau concediu cand le e lumea mai draga, si mai e problema lipsei tehnicienilor de laboratoare care prelucreaza acele teste in sistemul public.

  15. Acest articol este pura nebunie. Nici n-am putut citi mai mult de cateva paragrafe.
    Autorul nu intelege nimic din dinamica epidemiei, dar are o idee fixa: alegerile. Si de aici o intreaga constructie sarita in orice cadru al bunului simt logic si stiintific. O singura observatie mi se pare justificata: de ce nu stim si noi care sunt expertii? Mai degraba aspectul asta merita un articol. Dar Autorul nu face decat sa puna asta la gramada cu polologhia lui despre ce crede el ca ar trebui sa fie managementul epidemiei (fata de care este clar paralel) si filozofia de guvernare a unei tari (unde Autorul este in favoarea centralismului top down Maoist, care cica ar fi mai eficient – argument care sugereaza ca Autorul nu intelege nici cum functioneaza o societate Occidentala libera si civilizata; pentru el responsabilitatea NU este la fiecare dintre noi, ci doar la Presedinte si Guvern – Xi Jinping poate fi mandru de discipolul sau).
    Asteptam un articol in care Autorul sa „argumenteze” cum s-ar „impune” o supraveghere video totala a cetatenilor dupa model aplicat deja in China.

    • Sintem in campanie electorala, iar domn’ Tapalaga e si el in aceeasi campanie electorala, asa trebuie privite lucrurile, zic eu.

    • Total de acord cu dvs. Dl. Tapalaga are multe astfel de „analize”.

    • @Ioan,

      Ma tem ca articolul dlui. Tapalga e o poza perfecta a realitatii si singurii care pot fi banuiti de nebunie sunteti voi admiratorii fanatici ai PNL-ului.

      Mai oameni buni, mor oameni, voi pricepti asta? Voi va uitat pe cifrele zilnice? Mor peste 100 de oameni zilnic de COVID si vor muri si mai multi. Mor destui oameni tineri si fara boli. Ai citit de politistul ala de 37 de ani din Brasov fara boli? Si voi ca niste nebuni veniti si tipati ca Alegerile, Alegerile, Alegerile???

      Lasati frate alegerile. Sau tineti-le daca asta va doriti. Dar nu mai stati cu mainile in san. Faceti ceva ca de aia aveti guvernarea. De aia sunteti ministri. Faceti ceva sa opriti mortile si infectarile. Daca nu, atunci plecati acasa. Sa vina altii sa guverneze.

  16. Alta „decizie” desteapta marca PNL. Au bagat in carantina satele lipte de Timisoara, dar nu au bagat Timisoara. Adica fix ZERO.
    Majoritatea locuitorilor din aceste sate merg la lucru in Timisoara, iar multi din Timisoara vin la lucru in firmele din aceste sate. Sunt strazi care, ca si cea pe care locuesc eu, sunt impartite intre Timisoara si sate. Sa-i explice un liberal destept virusului ca vecinul din dreapta e in carantina, iar cel din stanga nu.

  17. Dacă prezidentul si guvernul ar fi responsabil (din nefericire NU ESTE) ar lua masuri mai severe (minim restrictii de miscare de la orele serii pana dimineata) sau ar face mult mai multe teste, chiar si rapide (cum a facut slovacia). Cehia si Slovacia au luat masuri ferme sau a testat masiv, si uitativa la graficele de mai jos. Romania acum 2 saptamani avea cea mai mica rata de reproductie din zona si era sub media europeana la numarul de cazuri la 14 zile. Neluând masurile necesare lucrurile se inrautatesc vizibil zi de zi. Deci DA, autorul are dreptate. Suntem dirijati încet dar sigur intr-o catastrofa sanitara. Retorica antiPSD nu este antidot la COVID 19. Si nici alegerile nu sunt absolut necesare pe timp de pandemie.

    https://www.erstegroup.com/en/research/country/pandemic_impact_analysis

    • Masuri dure, cam cum au luat francezii, nu? Scoateti capul din sac domnule!

    • Exact Francezii. Da. Au facut alegeri pe timp de pandemie. Rezultatele s-au vazut imediat si au intarziat masurile dure. La fel si spaniolii. Stiu, pentru ca baiatul meu si-a facut luna de miere in Spania. Franta si Spania au fost primele la care valul 2 a reizbucnit. Deci lejeritatea se plăteste de data aceasta cu vieti. Vorbesti usor până nu ai pierdut pe cineva drag. Eu am fost in Polonia si Ungaria cand valul 1 era terminat si erau lejeri bine mersi. Acum si ei se prind de cap. Ungaria a introdus deja ieri interdictie de circulatie intre orele 0 si 5 pentru a opri chefurile.

  18. Domnule Tapalaga,
    Cred ca o sa va pierdeti cititorii daca mergeti pe linia asta. Spectatorii Antena 3, RTV si altele asemenea nu citesc ziare ca-i doare capul, deci, nu va straduiti sa-i atrageti. Va rog sa ma credeti, ca locuiesc in lumea reala, asumarea responsabilitatilor de orice fel trebuie sa fie facuta la nivel local si individual. Exact asta e motivul pentru care acum nu ne descurcam, ca am fost dresati sa asteptam ordine de sus. Imaginati-va o corabie avariata in care comandantul asteapta instructiuni prin radio de la Ministrul Marinei cum sa porneasca pompele de evacuare sau sa dea drumul la barcile de salvare (de exemplu).

    • Ordinul de zi pe unitate e sa incerce sa mai smulga cateva voturi de la penele.

    • @Petrov

      Esti tu marinerul Basescu? Vrei sa furi voturi de la PNL pt PMP? Am vazut ca la gasca ta din PMP i-ai strans pe toti medievalii gen Papahagi, Neamtu, si restu’. Ah plus fiica-ta bineinteles.

  19. „Dar cu cât sunt impuse mai târziu, după alegeri, cu atât pierderile de vieți vor fi mai numeroase și daunele economice mai mari”,ati putea să îmi explicați și mie care este legătura dintre pierderile de vieți numeroase și daunele economice ?care este logica dintre acestea?

    • Explic eu. Morții care mor aveau niște ocupații și îndeplineau fiecare o funcție a sa într-un sistem. Unii erau contabili, alții erau asistenți medicali, alții erau șefi la ISU Dobrogea. Dacă scoți suficiente elemente dintr-un sistem, acel sistem nu va mai funcționa. Anumite profesii nu pot fi practicate de oameni luați de pe stradă sau din birt. Dacă se elimină un număr prea mare, anumiți oameni nu mai pot fi înlocuiți.

      Nu oameni = nu economie. Logic, nu?

    • Pe bune?dar pe zecile de mii de șomeri nu le pui?ei nu fac parte din sistem?pe sarăcia care va urma pentru că ții oamenii în casa nu o contabilizezi?tinerii nu fac parte din sistem?

  20. daca ar exista un sistem securizat prin care calculatoarele de acasa sa comunice si sa putem vota asa … pacat , sa asteptam si noi secolul 21 poate atunci..

  21. foarte corect articolul … din pacate. boul suprem si liberalii idioti nu realizeaza ca oricum au pierdut alegerile urat de tot.
    daca nu stopeaza acum epidemia, intr-o luna risca sa fie dezastru medical.
    daca fac acum lockdown, salveaza vieti dar vor fi pierderi economice masive.
    in ambele situatii, la alegeri o sa aiba mare noroc daca ia ~10%
    intr-un fel asa e drept, au avut o guvernare dezastru cel putin pana acum

  22. Felicitări Tapalaga, analiza este corecta.

  23. Gestionarea crizei se aseamănă cu o „țopăială”, ca să mă exprim în termeni iohanniști. Eu m-am prins că suntem în megarahat de când îi aud pe toți acești impostori cum repetă de câteva zile aceeași placă tâmpă cu „vom mări numărul de paturi”. În rest nici o măsură coerentă, nici un plan. Să nu uităm închiderea parcurilor pe timp de noapte – o teribilă lovitură dată băieților care se joacă cu ei înșiși boscheți…

    AM O VESTE TERIBILĂ: PUTEȚI MĂRI NUMĂRUL DE PATURI LA NESFÂRȘIT, DACĂ NU MĂRIȚI NUMĂRUL MEDICILOR O FACEȚI DEGEABA.

    Se vorbește despre acest număr de paturi, ca și când depășirea crizei sanitare se face achiziționând echipamente la suprapreț de la firme alese pe sprânceană (în sistemul sanitar nu există să se achiziționeze de la cine nu trebuie). Problema este că bolnavii în stare gravă nu au nevoie numai de paturi comfortabile, au nevoie de medici specialiști care să îi supravegheze 24 din 24. Iar medicii specialiști nu cresc în copaci și nici nu se pot cumpăra ca paturile…. eventual la superofertă de Black Friday.

    MAI AM O VESTE TERIBILĂ: ÎN MAXIM CÂTEVA SĂPTĂMÂNI MEDICII VOR CLACA.

    Sistemul medical deja este depășit. Iar mia de oameni de la terapie intensivă sunt cei care s-au îmbolnăvit acum 2 săptămâni, când aveam 4000-5000 de cazuri pe zi. Cei de peste 2 săptămâni în stare gravă vor fi MULT MAI MULȚI. Un medic de la ATI Floreasca a spus că în decembrie am putea avea 20.000-25.000 de infectări zilnice. Prin progresie matematică, ajungem în ianuarie la ușor peste 5000 de oameni în stare foarte gravă, din care probabil un sfert vor muri. Poate chiar mai mulți.

    MAI AM O VESTE TERIBILĂ: GUVERNANȚII COLONIEI AU IMPRESIA CĂ DUPĂ ALEGERI VA FI CA ACUM. NU VA FI CA ACUM.

    Trimiterea la „experți” este jenantă din partea unui premier care nu și-a demis pila din vârful marelui grup de comunicare „strategică” (un nume pompos pentru niște nulități). Un impostor fără licență, care avea singura calitate că era un băiat bun și apreciat de premier. Cine sunt acești experți? Au un CV public? Ce realizări au? Ce performanțe au? Ce îi recomandă? Au mai gestionat o situație asemănătoare vreodată în viață? Dacă experții guvernului sunt pilele de la partid sau absolvenții de fabrici de diplome și „academii” de informații, am o veste foarte proastă.

    În decembrie vom avea un sistem sanitar în colaps, traumatizat de la gărzi. Nu uitați că acești oameni vin după 8 luni de muncă suplimentară. Orice om are o limită. Un sistem în colaps înseamnă și mai mulți morți.

    De fiecare dată când aud acest argument cretin al „economiei” îmi vine să vărs de la atâta prostie. Sistemul funcționează când are toate rotițele, dacă vei scoate suficiente rotițe sistemul se va prăbuși. Dacă vei avea prea mulți oameni morți și prea mulți oameni incapacitați de boală, nu vei mai avea cu cine să faci economie. NU TOȚI OAMENII POT FI ÎNLOCUIȚI, CRETINILOR! ȘI NU TOATE FUNCȚIILE POT FI ÎNDEPLINITE CU IMPOSTORI DE PARTID.

    CONCLUZIA ESTE SIMPLĂ PENTRU ORICE BACTERIE:

    STAREA DE URGENȚĂ ESTE UNICA SOLUȚIE ÎNTR-O ȚARĂ CU UN SISTEM MEDICAL VAI DE MAMA LUI ȘI ÎN CARE INFECTĂRILE CRESC ALARMANT.

    N-A MURIT NIMENI CU ALEGERILE AMÂNATE 6 LUNI, DAR ZILNIC AVEM PESTE 100 DE MORȚI.

    OPRIȚI ACEST MASACRU!

    • Cred ca aceste randuri trebuia sa le scri pe luju.ro! Guvernantii coloniei ….du te ba d’aci!

    • Negaționismul este frate cu analfabetismul.

      „trebuia să le scri” 😐

      „Reţelele de socializare au oferit dreptul la opinie unor legiuni de imbelici care până acum îşi exprimau părerea doar în baruri, în faţa unui pahar de vin, fără să facă vreun rău comunităţii. Camarazii lor îi reduceau imediat la tăcere. Dar acum au acelaşi drept la cuvânt precum un laureat al premiului Nobel”, Umberto Eco.

      Sper să nu fie trimis și Umberto Eco la luju.ro, pe sistemul „du te ba d’aci!” 😐

    • Bai sofocle pe tine o sa te puna intr un borcan la sorbona.

    • Tu ești deja într-un borcan la IML. E celebru borcanul… Se ține acolo un exponat de mare mândrie națională..

    • Ok! Iti spun NU!

    • Analizând textul ubicuu al lui Landser „Ok! Iti spun NU!” cititorul își pune întrebarea legitimă: Ce a vrut să spună autorul? Remarca sa este o rememorare a perioadei frumoase și inocente a copilăriei, când cu toții eram lipsiți de griji și cu IQ-ul undeva pe la nivelul vârstei, adică maxim 5 ani. În acea lipsită de griji, gramatică și semne de punctuație, dacă te supăra un copil la grădiniță puteai să îl pui într-o serioasă dificultate dacă îi spuneai „Cine-zice-ăla-e!”

      Pentru oameni ca Landser „Cine-zice-ăla-e!” este o replică genială.. pentru el, desigur. Pare oricum genul de tip care și peste 5 ani o să se amuze pe cinste aducându-și aminte ce bine i-a zis-o el unuia…

  24. Daca se inchid scolile scriem ca de ce se inchid, daca nu se inchid scriem ca de ce nu se inchid.
    Iata ce scria domnul Tapalaga in 10 martie cand erau in total 15 cazuri in Romania:
    „Cu 15 cazuri deja confirmate în România (17 între timp), dintre care primele două în București, cu un sistem medical praf, cu paturi insuficiente în caz de epidemie, cu o populație speriată și cu valuri de români terifiați gata să fugă din Italia, epicentrul coronavirusului în Europa, înapoi acasă, premierul interimar Ludovic Orban și-a permis totuși să se joace cu închiderea școlilor.
    Am văzut pe parcursul zilei de luni una dintre cele mai iresponsabile și revoltătoare atitudini de politician din ultimii ani. Din toate informațiile obținute de G4Media.ro, guvernului i s-a propus soluția de suspendare a cursurilor în învățământul preuniversitar încă de duminică seară, însă Ludovic Orban ar fi refuzat categoric.”

    Aici e articolul:
    https://www.g4media.ro/de-ce-s-au-jucat-orban-si-liberalii-cu-inchiderea-scolilor-cinismul-maxim-al-politicianului-rupt-de-realitate.html

    • E frumos sa l faci de râs pe Dl Tapalagă!?
      Se screme și el să foe combativ și tu îi dai peste ochi tocmai cu propriile i păreri de mare expert!?

    • M&m, sincere felicitări pt răbdare și tenacitate…
      Așa trebuie demolați ipocriții de Tăpălagă și Pantazi, cu propriile lor articole mai vechi.

      Se vede că n-au copii. Ceea ce e mai bine, desigur…
      Încă o dată, bravo!

    • @m&m

      Ai uitat sa mentionezi un aspect f important.
      In acea perioada majoritatea statelor au hotarat inchiderea scolilor, considerate focare sigure de infectie ; la epoca respectiva cunostintele despre virus erau f restranse.
      Apoi s-a procedat la reorganizarea invatamantului, masuri de protectie, pastrarea distantei, on-line etc si scolile s-au redeschis in conditii mai sigure.
      Cum ar fi fost sa lasi scolile deschise in timp ce se impuneau masuri de izolare stricta la domiciliu in majoritatea tarilor ?

    • Foarte frumos aratata ipocrizia lui Tapalaga privind scolile! Parca ar fi Firea!

    • La vremea respectiva Romania a fost printre primele din Europa care a inchis scolile. Si atunci se stia despre copii ca nu se imbolnavesc la fel de grav ca si adultii sau ca nu au simptome.
      Acum se stie ca un copil infectat, cu simptome sau asimptomatic, transmite virusul la fel ca si un adult. In plus nu exista nici o garantie ca un copil nu se poate imbolnavii grav la scoala/in drum spre scoala, sau ca poate transmite virusul mai departe unui membru al familiei mai in varsta sau mai vulnerabil.
      Si totusi acum cand probabilitatea de infectare a unui copil e mult mult mai mare decat in martie, jurnalistii g4media insista pe deschiderea scolilor avand ca argument ca alte tari tin deschise scolile.

    • @m&m

      Scoala bine organizata, cu pastrarea distantei, atat cat se poate avand in vedere ca sunt copii, cu dezinfectie sistematica, supraveghere medicala, izolarea copiilor bolnavi, urmarirea contactilor, este mult mai putin periculoasa decat barurile, terasele, bisericile, unde contactii sunt dispersati in cele 4 zari.

    • Daca am avea scoli bine organizate si spitale bine organizate, si transport public bine organizat si … poate nu am ajunge in situatia de a ne gandi la lockdown si altele. Desi multe tari renumite pentru buna organizare a lucrurilor au cresteri ale cazurilor similare cu ale noastre.

  25. Asa ajungem cu politruci la conducere,toti incompetentii sunt in politica,cu frica de voturi,cunosc un singur politician care si-a asumat situtia la un moment dat:EMIL BOC,da’ ce sa faci cu miticii….

  26. Mister Tapalaga, esti expert? Nu? Atunci ce rost are fraza asta? „Acum era momentul unui lockdown generalizat, de scurtă durată, pentru a reduce numărul galopant al infectărilor și pentru a evita un colaps total al sistemului sanitar, deja sufocat de cazuri.” Vine cumva de la experti? Care experti? Sau faci ca Johannis, o tot tii cu expertii dar expertii astia habar nu avem cine sînt?

    • Dupa cum am mai spus, e nevoie de minim doua premii Nobel pe medicina ca sa vezi ce se vede si din avion: sistemele sanitare de urgenta si de terapie intensiva se prabusesc daca nu reusim sa limitam dramatic raspandirea virusului.

    • @Dan_Bruma

      Voi astia din PNL v-ati blocat ca un disc stricat pe „EXPERTII”.

      Ce experti frate? Cand iti trage masina de volan in sant si te dai jos si vezi ca e pana tu chemi expertii? Iti trebuie experti pt o chestie de bun simt? Iti tre experti sa-ti faca un calcul ca sa-ti arate ca ai in total 1200 de paturi la ATI din care peste 1000 sunt deja ocupate si cate 10.000 de infectii pe zi de maine?

      Pai daca voua astora din PNL va trebuie experti pt asemenea lucruri simple de genul 1+1=2 atunci plecati mah acasa ca eu cu voi nu mai votez. V-ati dovedit niste incompetenti fricosi.

    • @Elena: pe de o parte, începi cu supozitia total gresita ca as fi penelist. Te asigur ca nu sint în PNL. Dimpotriva, consider ca PNL nu exista, exista doar USL asa cum bine au zis si facut Crin+Ponta. Pe de alta parte consider ca treaba principala a d-lui Tapalaga ca jurnalist (expert) este sa ne aduca stiri noi iar stiri noi nu ne aduce pentru ca nu ne spune nici macar care sint expertii pe care se bazeaza Johannis. Vad ca aduci in discutie cifre, dar afla ca cifrele cu care te „joci” vin de la experti, si sint obtinute totusi dupa ceva ore de munca, fara expertii astia nici macar nu ai stii ca virusul circula în toata Europa si în lume. Cat despre amenintarea cu votul, scuza-ma, dar daca i s-ar sopti asta la ureche lui Orban sau Johannis, ar face pe ei de râs.

  27. US, Franta, Ucraina, tarile baltice au votat in pandemie.
    Alternativa la „fara alegeri” este acelasi scenariu idiot in care PNLul da lesa lunga „autoritatilor locale” iar PSDul in Parlament voteaza impotriva „inchiderii si botnitelor” si intre timp o mai pun de o triplare pt orice sporuri/alocatii/salarii

  28. Suntem pe cont propriu și scapă cine poate:
    -La DSP nu răspunde nimeni. Lași mesaj și ești sunat a doua zi.
    -DSP -ul nu mai face anchete epidemiologice.
    -Pt testarea gratuită sunt coI la UPU și spiralele covid de peste 10 ore. La rand se întâlnesc tulpinile din București, cu cele din Franța, Italia, etc, minunat, nu?!
    -Medicul de familie nu îți dă tratament covid fara test pozitiv.
    -la ATI e full. Chiar și secțiile intermediare sunt pline. Personalul este insuficient.
    -la job te duci și cu tuse și cu dureri musculare, că ai nevoie de bani și pt că nu te poți testa decât stand cu orele la coada sau plătind 3-400 lei, pe care nu îi poți rupe din bugetul sărăcit de pandemie.

  29. Cine sunt cei din PNL? Sunt adunătură de prin fostulPDL a lui Băsescu care au dezmembrat țara, adunătură de resturi de prin fostul USL care au același deprinderi ca și PSD.

  30. un articol deplorabil, partinitor si manipulator. Guvernul Orban si Presedintele au luat toate masurile necesare, au gestionat si gestioneaza bine situatia…….dar dl Tapalaga uita multe….uita ce a facut PSD …cat a intarziat -o sa apara, astfel ca peste 5000 de oameni infectati au fost liberi sa se plimbe peste tot si au infectat la randul lor alte mii, care au infectat mai departe alte mii….atunci a fost momentul declansarii ….nu stiu cum de uitati asta dle Tapalaga si plus multe altele: faptul ca PDS face totul pt a impiedica toate masurile guvernului, pune piedici peste tot. RUSINOS dle Tapalaga sa spuneti si sa sustineti prostiile care le-ati spus in articol….si care sunt in acelasi ton cu PSD….si cu toate aste va considerati un jurnalist independent??? In alta ordine de idei nu vedeti oare ca in toata lumea este la fel si acolo nu guvernul Orban si Presedintele Iohannis au gestionat??? Un lucru bun din partea dv ar fi sa mediatizati masurile sanitare necesare si nu indirect sa sustineți PSD in atacurile fara motiv si prin care contribuie la raspandirea virusului. RUSINOS

  31. Daca ei au dat faliment (sanitar) toata Europa a dat faliment sanitar, cu citeva mici exceptii).
    Hai sa nu ne mai zbatem atit, politicienii sint prastie, nu pot face fata situatiilor exceptionale si presiunea pusa pe ei de diversi priceputi ii impinge la masuri tembele luate la disperare. Dar la fel de prastie e si populatia, infricosata ca sa accepte mai inainte mentionatele masuri.
    Si cine credeti c-o infricoseaza?

  32. Domnul Tapalaga,de nu scrieti despre falimentul sanatatii care l-a lasat dinastia psd-ista, despre spagile lui Pintea care dadea contracte cu statul la care da mai multa spaga,despre inexistenta celor opt spitale trambitate de Dragnea, despre fondul de rezerva lasat pe zero de psd, despre lipsa de dotari in spitale și lipsa medicilor . Asti de acum incearca sa carpeasca sa peticeasca găurile imense lăsate de faimosul partid social democrat care se lupta sa le fie lor bine. Si daca deschideți fereastra veti vedea ca si in restul lumii situatia e plus minus la fel.

  33. Excelent articolul. După dezastrul numit PSD am așteptat cu speranța schimbarea PNL. Dar de fapt tot dezastrul este și acest PNL.

    Legat de școli este ft complicat. Eu sunt împotriva deschiderii școlilor in condițiile actuale: clase supra aglomerate, distanțare 0 etc. În școlile private este ok pe de altă parte. Oamenii aia vor sa își trimită copiii la școală și îi înțeleg. Problema este la stat. Daca ar asigura distanțarea – întocmai că în mediul privat – cred că toată lumea ar fi de acord cu deschiderea școlilor. Până atunci nu va fi niciodată un consens în această privință.

  34. „limitarea circulației pe timpul nopții, o măsură care iarăși a întârziat nepermis demult”

    Ideea de a restrictiona circulatia pe timp de noapte e o tampenie. Ce, virusul e mai agresiv pe timp de noapte si pandeste trecatorii nevinovati la colt sa le dea la cap? DImpotriva, circulatia pe timp de noapte e mult redusa, iar probabilitatea de transmitere e mult mai mica.

    Si da, a intarziat „demult”. 😂

    • Tu chiar crezi ca aia care circula noaptea ia virusul de pe strada?

      Unde se duc ei si de unde vin? Sa se plimbe? Blocarea circulatiei pe timp de noapte blocheaza tocmai activitatile sociale care se petrec noaptea (petreceri, mese comune, intalniri, etc). Te forteaza sa nu iesi din casa decat ca sa mergi la lucru si atat. E dureros social, dar nu exista alta cale.

    • Ca petrecerile, mesele comune si intalnirile nu pot avea loc si ziua. Hai ca ai o logica de „fier”. Iar cu fortatul sa stai acasa daca nu muncesti, e valabil doar daca declara din nou stare de urgenta.

    • Inca ceva: e sfarsitul toamnei, in curand va fi iarna, noaptea incepe pe la ora 17.00. Ce faci, pui lacatul la ora aia?

  35. Tapalaga si Pantazi, FALIMENTUL E AL VOSTRU, al jurnalismului de la Hotnews transferat la G$Media!

    Si testele de la „privati” se fac la cererea unor spitale de stat care nu au medici si laboratoare proprii! Si laboratoarele private au fost ajutate si atestate de Ministerul Sanatatii! La privat lucreaza in unele locuri aceeiasi medici de la stat.

    In judetele/orasele unde spuneti ca se fac prea putine teste spitalele sunt sub conducerea primariilor/CJurilor conduse de PSD, nu de minister/guvernul Orban! La Iasi de exemplu unde nu a fost acreditat spitalul modular presedinte CJ a fost de la PSD desi primarul e trecut la PNL, spital facut la naiba in praznic pe un camp in Letcani, departe de orice infrastructura de orice fel gaz/electricitate/hotel/spital dn Iasi. In loc sa il intrebi pe Iohannis tot felul de prostii, Tapalaga, de ce nu te duci in judetele conduse de PSD sa intrebi acolo de ce nu se fac teste? De ce nu te duci la sediul PSD sa il intrebi pe Ciolacu?

    Testele au crescut de la 400 pe zi cat aveam de la PSD! Chiar si la 30.000 pe zi per milion suntem peste Polonia, Ungaria, Cehia, Croatia. Sa nu spui ca ar trebui sa ne comparam cu Germania!

    Care e ideea voastra? Sa inchida tot ca oamenii nu asculta altfel? Si daca oamenii nu asculta e din cauza guvernului/lui Iohannis? Nu cumva e din cauza psdeilor si populistilor, conspirationistilor, negationistilor, crestinopatilor etc? Pe astia crezi ca ii opresti cu „lockdown” si armata? Nu, opresti oamenii care tin economia iar astia tot se vor duce la petreceri si moaste si „sarbatori de Craciun” si Mihail si Gavriil si mos Nicolae si alti sfinti!

    • „Care e ideea voastra? Sa inchida tot ca oamenii nu asculta altfel?”

      Da. E singura solutie ca sa salvam sistemul sanitar de la colaps. Si nu e nevoie sa opresti economia, ci sa blochezi absolut orice deplasare care nu e strict necesara si orice activitate nenecesara economiei care presupune adunari de oameni.

      Daca aveti altei idei, sunt binevenite.

  36. Dl. Tapalaga nu scrie ce întelege el prin lockdown. Si cum crede el ca se pot finanta spitalele în lipsa activitatii economice.
    Ar mai fi de discutat scolile fara apa curenta din sate cu ZERO cazuri de infectare. S-a ascuns covidu’ în cacastoare?

    • Lockdown nu inseamna inchiderea economiei. Se inchid numai ramurile unde inevitabil discutam de deplasare, de aglomeratii si contact uman in spatii mici, adica in principal de sectorul horeca, sector care trebuie sa primeasca ajutor de la stat. Orice activitate care se poate desfasura de acasa – sa fie trecuta de acasa. Deplasarile sa fie adica minime, doar in interes de serviciu sau medical.

  37. Articolul e pe bani de la mafia PSD.
    Trebuie să trăiască și G4media din ceva, ignorați și mergeți mai departe.

  38. Un articol pertinent, scurt și bine argumentat. Inșii fug de răspundere, nu vor să dispună măsuri pentru a nu deconta politic, ei știu că eventualele măsuri restrictive dispuse i-ar afecta mult mai mult decât toate numirile controversate făcute, decât toate măgăriile adoptate pe sub masă și decât neluarea unor măsuri mai dure. Este un haos total, situația este complet scăpată de sub control, iar colapsul sistemului sanitar este pe aproape, până acolo nu mai este decât un pas. Măsurile existente în prezent, dacă s-ar fi urmărit implementarea lor corectă, respectarea aplicării acestora și constrângerea oamenilor să țină cont de ele, ar fi fost suficiente, situația de astăzi nu ar fi fost atât de gravă, devenind în curând critică. Pasarea răspunderii este cea mai simplă și ușoară decizie de luat, indiferent de consecințe și de încotro se îndreaptă lucrurile. Este vorba de lașitate, lipsă de strategie și de fermitate în aplicarea măsurilor deja adoptate. Mă întreb, câte controale s-au făcut sau se fac pentru a se vedea dacă se respectă purtarea măștii în spațiile închise, unde foarte puțină lume o respectă. Degeaba vii tu și impui purtarea măștii în toate spațiile deschise, oamenii o vor purta de frica sancțiunii, dar când ajung la birou sau la locul de muncă renunță la ea. Și atunci? Ce efect are o astfel de măsură? Autoritățile ar trebui să se asigure că masca este purtată acolo unde gradul de infectare este foarte ridicat și nu în locuri unde, de regulă, ești cam singur pe o rază de câțiva metri. Spațiile închise și spațiile deschise, dar aglomerate, acestea sunt sursele de infectare și de răspândire galopantă a virusului, ce fac autoritățile pentru a controla dacă se respectă măsurile în aceste locuri? Vă spun eu, nimic. Degeaba vii tu și mă pui să port masca în casă, iar eu când ajung la serviciu, după ce am purtat-o și în drum spre acesta, o dau jos și o mai pun când ies, nu se rezolvă absolut nimic, virusul tot se va răspândi, iar stoparea lui va fi imposibilă.

  39. Dle Tapalagă , vâd că aștia de la G4 ați făcut o obsesie cu testarea care, in mintea voastră, ar trebuie să se facă proportional pe județe. Că adică de ce in Giurgiu, Călărași, Ialomoița se testează foarte puțin…
    Asta demonstrează că habar n aveți pe ce lume vorbiți, bă băieți!
    Testele covid nu se fac la intâmplare, ci când există simptome sau anchete epidemiologice.
    Daca nu există simptome si nici suspecti inseamnă că nici infectați nu prea sunt, băbăiete!
    Altfel, eu nu zic că ești slugă psdistă plătită, dar constat că ai același mare offff ca psdeii – amânarea alegerilor!
    Să fiu și mai clar: ești, ”absolut din intâmplare”, fix pe aceeași parte a baricadei cu ”specialiștii” psd Ciolacu, Grindeanu, Iordache & comp , adică băieții ăia cu OUG 13!
    SUA au avut ieri 200 000 de infectări, dar nici nu s a pus problema amânării alegerilor; de altfel, riscul de infectare la alegeri este mai mic decât acela de a merge la cumpărături, și infinit mai mic decât mersul la scoală al copiilor, intr o singură zi…
    Hai, salut, ești penibil!

  40. Subscriu la salutul si concluzia mesajului de mai sus.
    Lasa-neeee, lasa-neeee, stimate dom’ Tapalaga.
    De o buna bucata de vreme, voi astia de la G4M, in special cei doi mari editorialisti (nu mai pierd timpul sa pun ghilimelele de rigoare, ca sunt necesare prea multe) ati cam inceput sa o luati serios pe aratura.
    Pe bune? Ar fi gestionat criza sanitara mai bine Veorica, Carmen Dan si suita?
    Sau ar face-o mai bine Danutz Bȃrna?

  41. Tapalaga isi dinamiteaza singur argumentatia isterica atunci cand spune ca, daca nu il cauti, virusul nu se vede.

    Normal ca virusul exista si ca face unele victime dar, daca era justificata atitudinea lui Tapalaga si Pantazi, trebuia sa fie carnagiu in judetele respective care ‘baga sub pres’ cazurile. Trebuia ca lumea ori sa se ascunda de frica in case (cum ne spun ei ca s-ar intampla daca Guvernul n-ar lua masuri), ori sa se revolte ca sistemul sanitar nu-i salveaza pe ei sau pe rudele lor etc. Ce vedem, in schimb? Vedem ca totul merge inainte fara niciun fel de problema, dupa cum am spus inca din martie.

    Asa ca sa ne mai scuteasca de insistenta asta patologica de a copia actiunile automutilante din alte state care nu au decat o baza pur politica si atat. Nu am nevoie sa fiu luminat de cei care cred ca orice deces al unei persoane (chiar si peste speranta de viata) e un esec al statului mai degraba decat firesc. Nu am nevoie sa fiu luminat de cei care vor zero cazuri cu orice pret. Mai lasati-ne! Vom trai si acum cum am trait si in trecut, fara isterii autoprovocate de acest tip!

  42. Multi comentatori sau ziaristi romani, au inebunit cu testele in masa.Ceva ce este inposibil.Cum va explicati ca in Germania, s-au facut peste 1 mil de teste(la 80 de mil de cetateni germani) si ce?Si acolo cresc cazurile in mod rapid si incep sa crape terapiile intensive, cu toate testele facute.Robert Koch Institut,a stabilit de ieri sa nu se mai faca asa multe teste, pt ca nu mai fac fata cabinetele medicale si laboratoarele,la pacientii cu probleme respiratorii.Vor fi testati numai cei cu probleme grave.Ce zici d-le Tapalaga?Da,acolo sunt scolile deschise dar,zilnic sunt inchise clase intregi,sunt copii trimisi acasa 2 saptamini,apoi revin la scoala si tot asa.O nebunie si asta.Restaurantele,barurile,discotecile,cluburile sunt inchise.Crantinarea generalizata, nu-si mai permite nici un stat si nici noi.Cu alegeri sau fara, nici un guvern nu mai stie exact ce este mai bine de facut.Criticile aduse de Tapalaga guvernului si Presedintelui tarii, cred ca au alte motive personale ale sale, decit pandemia.D-le Tapalaga,nici in Germania nu te ia nimeni sa-ti faca test asa de dragul testarii, ci numai daca tu vrei sa-l faci.Asa ca mai usurel cu testarile in masa, pt ca nicaieri in lume nu exista asa ceva.

  43. Echidistant

  44. Demisia guvernului său depunerea demisie lui Iohanis și a guvernului său după alegerile parlamentare suspendarea lui Iohanis și trimiterea lui la alea 6 case.

    • Tovarase, ai uitat sa mentionezi judecarea de catre Tribunalul Poporului, confiscarea celor 6 case si trimiterea la puscaria de la Sighet. Traiasca RPR si prietenia romano-sovietica! 🤣

  45. Ei, lasati ca si in alte state oamenii vor petrece Craciunul fara porc parjolit si tuica. Apoi, romanilor le arde buza de shopping prin mall-uri, cu toate caexista varianta on-line mult mai sigura, insa snobismul consumerist este prea mare pentru a renunta la vizitele la mall-uri.
    Apoi, cine sunt „expertii” consultati de Iohannis? Arafat, Rafila, aceiasi sefi de sectii ATI care prin deciziile lor au omorat 65 de tineri in 2015, la Colectiv? Astia sunt expertii nostri? Oameni care azi ar fi trebuit sa infunde puscaria sau cel putin sa dispara din viata publica. Dar stati calmi, calculele acestui guvern nu se potrivesc cu voturile si realitatea de pe teren. Vor avea o mare surpriza in Decembrie.

  46. Daca este cum spuneti si nu se testeaza de atatea luni in zonele verzi unde sunt mortii de pe strazi?

    • Vad ca aveti curiozitati morbide. Aveti rabdare, ca la cat de dobiotici suntem ca natie o sa ajungem inevitabil si acolo.

      Daca chiar nu mai aveti rabdare o luna, cautati imagini pe net cu „Bergamo covid 2020”.

  47. Domnule Tapalaga aici se ajunge cand avem un analfabetism functional la 44% din populatie. Iti este teama sa iei masuri normale pentru ca esti sanctionat pe nedrept. S-a tot cerut modelul suedez (nu placuta). Este o diferenta enorma de civilizatie si educatie intre romani si suedezi. Uitati-va cati inca mai voteaza cu PSD, cu hoti si violatori pusi pe liste, cu infractori. Incerc sa tin partea presedintelui pentru ca nu-mi doresc sa revina PSD iar la Guvern sau sa detina Parlamentul. Mai temporizeaza o perioada lucrurile, nu este decat o luna la mijloc si vedem ce iese dupa. In orice caz Politia a stat deoparte si nu si-a facut datorita. Vela, Predoiu, Anisie sunt departe de a fi ministri. Turcanu nu mai spun ca este din alta comedie. Orban este politrucul perfect, iti spune doar ce vrei sa auzi. In rest nu a condus in viata lui o firma privata sa vada ce inseamna sa-ti arda fundul cand nu ai vanzari, personal, probleme. Fara sa taie in carne vie nu se va remedia nimic. Aparatul bugetar este enorm. In judete sunt hoarde intregi de angajati la stat care nu fac nimic. Mai ieri spunea intr-un judet ca sunt 36.000 angajati arondati consiliului judetean. Inmultiti cu 40 si vedeti ce ar insemna o regionalizare la doar 7 regiuni. Reduceri enorme. Trebuie deschis front in industrie statul poate sa angajeze muncitori in diferite domenii. Am avut industrie textila puternica si multe altele. Am ajuns sa importam masti cand puteam sa le facem in Romania. Pana nu vine cineva dintr-un domeniu aspru si cu experinta sa impuna masuri reale nu se va face nimic.

  48. Articolul pune punctul pe i.
    PNL a luat puterea doar in scopul de a organiza alegerile.
    Atat, restul nu contraza, nici paturile ati, nici zonele rosii sau verzi, nici mortii, nici scoala, tot pentru a fura sigur in urmatorii 4 ani.

  49. Domnule Tapalaga , pentru Gaulei_erul klauSS , nu exista decat alegeri , deoarece TREBUIE (It is mandatory) sa dea drumul la MAREA PRADUIALA . Sincer sa fiu , le voi plange de mila multora din cei ce traiesc in colonia Romanica .De asemenea sunt convins ,ca unora putini la numar le va fi bine . Cea a fost in 1996-2000 si 2010-2012 , va fi considerat floare la ureche .
    Va doresc toate cele bune !

    • Inca mai esti p’aci? Pai daca romania e colonie tu ca un roman verde ce cauti sa traiesti printre straini!

  50. Rusine sa-ti fie, Tapalaga! Esti lipsit de logica, fiindca vrei lockdown acum, dar cu scolile deschise.

  51. E cat se poate de clar, exista un cui impotriva lui Johannis, a lui Orban si a liberalilor, altfel nu-mi explic cum cineva, care nu e plecat din tara, nu vada ca sistemul nostru sanitar, cu cel din invatamant, cercetarea,cultura, sport si statul de drept, sunt la pamant, nu functioneaza si ce functioneaza merge prost. Individul asta putea sa ridice aceasta problema acum 20 de ani si poate acum avea dreptate, daca se facea ceva.

  52. Testarea in masa nu rezolva nimic, numai bani cheltuiti si munca degeaba. Singurele solutii viabila in acest moment sunt distantarea, masca si igiena.
    Nu se poate inchide tara, s-a experimentat in martie-iunie si nu a fost OK.
    Alegerile trebuie facute cu orice pret, sunt mult mai importante decat stoparea pandemiei.

  53. Aveti dreptate in ceea ce priveste criza sanitara. Dar :
    -alegerile trebuie sa aiba loc. Sint o activitate esentiala
    -bomba PSD trebuie dezamorsata: si anume marirea pensiilor cu 40%, marirea salariilor profesorilor cu 20%
    -testele rapide daca nu sint sigure mai mult incurca
    -din cauza ca romanii nu pot fara concedii (sau Craciun) am intrat in toamna cu spitalele pline. In tarile civilizate acestea nu au fost recomandate si nicidecum sustinute de posturile TV si media

  54. Multi indignati de ce scrie Tapalaga, din pacate are dreptate.
    Specialistii sunt indispensabili, dar decizia politica este responsabilitatea guvernului. Guvernul poate sa tina sau sa nu tina cont de recomandarile lor. Sa nu ne ascundem incompetenta in spatele specialistilor sau a organelor locale.
    Harta cu zonele verzi si rosii, reflecta realitatea ? Asta e opera organelor locale, care decid sa nu faca teste. Cei din zonele rosii isi restrang activitatea, peste hotare sunt bagati in carantina, iar cei din zonele verzi se plimba nestingheriti.
    De acord, unele decizii trebuie luate pe plan local, dar de la guvern trebuie sa vina directive clare, valabile la nivel de tara. Pana in prezent n-am vazut decat bajbaieli, recomandari, cacofonii. Asa se face ca in Romania scolile nu functioneaza de luni de zile, d-na Anisie se contrazice de la o zi la alta, invatamantul on-line e doar poveste, inchiderea barurilor, restaurantelor, interzicerea pelerinajelor, e doar o recomandare. Nimeni nu respecta regulile, amenzile sunt simbolice.
    Sistemul sanitar va capota in curand. Guvernul trebuia sa vina cu planuri precise privind functionalitatea spitalelor publice in functie de evolutia pandemiei, dau si eu un exemplu – toate sectiile de reanimare ar trebui sa aiba un nr de paturi covid, flexibile in f-ctie de anumite scenarii (A, B, C ), ex 25%, apoi 50% sau 75% din capacitatea totala, astfel ar scadea presiunea pe anumite centre sau spitale judetene. Guvernul trebuia sa vina cu decizii de recrutare de medici si personal medical iesiti la pensie, sunt unii care ar putea/dori sa lucreze, iar medicii de la ATI s-ar putea ocupa numai de bolnavii care necesita asistenta ventilatorie, nu de un spital intreg.

    Pandemie sau nu, alegerile trebuie sa aiba loc, sa scapam de parlamentul toxic si guvernul asta incompetent.

  55. Tragic și ridicol articol: oare de ce nu pomenești domnule Dan ce au făcut avocata poporului și ccr-ul în timpul stării de urgență? Au anulat amenzile și au scos pesedeii în stradă să urle că ei vor libertate, ca dacă stau în case le este îngrădită libertatea, bla,bla,bla. Apoi, cum au blocat de mai multe ori guvernul ca să nu poată lua masuri urgente pentru stoparea răspândirii bolii. Vrei mâncătorie politică pe spinarea românilor???
    Viața și moartea NU are de a face cu politica. De ce NU vrei să vezi că de când a intrat Rafila în pesede cresc vertiginos cazurile de covid și necredincioșii au dispărut? Urlătorii pentru nerespectarea regulilor au adus nenorocirea peste alții nevinovați. Vrei să stea d-l Iohanis și Ludovic Orban în același moment în orice loc din țară să-i pună la punct pe idioții care NU respectă nici o regulă medicală, ca să nu mai pui tu vina pe ei???
    Pune tu mâna, dacă te pricepi mai bine: te asigur, că nici cu carantină totală și cu nimic NU se va diminua epidemia. Dacă eram în india ne vindecam mai rapid: tu știi ce fac medicii în spitale cu cei ce ajung pe mâna lor??? Asta ar trebui să te revolte. Spune, scrie, strigă tare…dacă pricepi sau te doare ce se întâmplă în camerele morții forțate…

    • Ce vorbesti tu propagandist PNList? Zice bine cineva aici ca voi astia din PNL sunteti atat de orbiti de slogane (sau de ciolan) incat nici nu a pasa ca mor peste 100 de oameni pe zi. Sunteti incompetenti si corupti exact la fel ca PSDistii fratii vostri din USL.

  56. Un lucru care mă convinge că dl Tăpălagă are dreptate: în orășelul în care locuiesc lumea a început să conștientizeze porcăria guvernamentală. De doua zile pe străzi e mai puțină lume. În magazine așișderea. Bitmanii (cei fără mască) au rămas aceeași covidioți.
    Țineți-o tot așa, domnule Tăpălagă. Vânt la pupa!

  57. Doamnă sau Domnule Landser, spre știința dvs vă spun, că după prosperitatea revarsată de criminalul băsescu în anul 2010, mi-am luat tălpasița. Prefer să trăiesc în străinătate, măcar din punct de vedere financiar o duc mult mai bine, decât în minunata Romanica. Când am văzut cine a fost ales după băsescu, m-am decis să îmi iau adio de la ideea, de a mă întoarce. Mai vin în vizită, în rest nimic mai mult.

    • Bravo! Deci traiesti printre colonizatori! Nu vrei sa stai in romania sa lupti impotriva imperialismului german si a slugilor lui?

  58. Ce mizerie. Inteleg ca poate e parerea ta personala, caci poate de aceea si porneste cu poza ta de edgelord, grayscale, dar este efectiv o mizerie. Nu inteleg de ce ajung articolele astea pe RUBRIKA.

  59. @g4
    Am incercat de azi dimineata, de 4-5 ori sa postez comentariul de mai jos.
    Daca aveti motive intemeiate sa nu-l publicati, puteti folosi adresa de e-mail ca sa-mi trimiteti o explicatie
    Daca este doar pentru ca este o opinie exact contrara (si sunt contrariat pentru ca am ajuns la pozitia asta) pozitiei domnului Tapalaga, nu pot sa zic decat „sa va fie rusine!”
    Va provoc sa faceti una din doua: ori lasati comentariul sa apara, ori imi dati o explicatie pentru refuzul de a-l publica:

    Lui Marcel Ciolacu, probabil i-ar fi fost rusine sa publice pe G4media, ca sa nu-i strice autobiografia (sau CV-ul de socialist si revolutionar calificat), asa ca l-a pus pe DT sa-i semneze „luarea de atitudine”.

    Da, domnule Tapalaga, daca mai mergem mult timp cu Parlament de alta culoare decat Guvernul ne indreptam spre catastrofa medicala economica si „multilateral dezvoltata”
    Asa ca alegerile sunt PRIMA URGENTA.

    „Racul, Broasca si Stiuca”

    • @Inapasevedeinvers

      Cat de corupt in gandire pot sa fii ca sa ajungi sa spui ca alegerile sunt mai importante decat vietile oamenilor?

      Omule, la capatul lantului astuia de incompetenta PNLista mor oameni. Zilnic mor oameni. Peste 100 de oameni mor. Si mor din cauza lui Sica-Mandolina si a lui Tace-Si-Nu-Face.

    • @Adi
      N-ai inteles nimic!
      Vietile oamenilor depind de alegeri.
      Citeste asta: daca continuam cu un guvern si un parlament pe pozitii antagonice numarul mortilor va continua sa creasca.
      Nu exista niciun argument sa credem ca din cauza procesului electoral va creste numarul infectarilor mai mult decat prin mersul la supermarchet sau si mai evident prin „libertatea de socializare” – paranghelii, nunti botezuri, procesiuni, moaste – pe care o promoveaza asiduu psd (partidul care inca domina parlamentul) doar ca sa tina guvernul blocat indiferent de consecinte.
      Deci repet: alegerile sunt urgenta urgentelor, daca vrem sa putem avea un plan coerent pentru combaterea pandemiei.
      Un guvern care topaie doar ca sa raspunda contrelor puse de parlament in loc sa ia masuri coerente este cea mai proasta solutie.
      Fie si un guvern PSD rezultat din alegeri, daca crezi ca ar putea fi… Dar sustinut de parlament.
      Stii vorba aia? Boala lunga moarte sigura.
      In situatia asta suntem atat timp cat amanam alegerile.

    • @Inapasevedeinvers

      Frate, ne lasi cu propaganda PNL? Tot ce repeti tu sunt sloganuri din propaganda PNL. Mor oameni frate, intelegi? Moooor!!! Ca nu stiu cum sa-ti strig altfel ca sa te trezesc. Si oamenii astia mor din cauza incompetentei PNL. De aia vreau ca PNL-ul sa sufere o infrangere usturatoare daca se vor tine alegeri. Si si PSD-ul la fel.

      In rest sa vina altii sa guverneze. PMP, USR, oricare dar nu astia. Sa nu-i mai vad pe astia de la PSD si PNL. Sa nu-l mai vad pe Sica-Mandolina a carui singur merit pt propulsarea la varful politicii din Romania e faptul ca taica-su’ a fost securist pe vremea lui Ceausescu.

    • @Adi
      Unde vezi tu propaganda PNL? Pot sa zic si eu ca esti doar un fundamentalist!?
      Oamenii mor cu atat mai multi si mai accelerat cu cat se lungeste lupta dintre PSD si PNL. Amandoua partidele sunt la putere. Unul are Guvernul altul are Parlamentul. Iar noi ne uitam cum isi dau la gioale.
      Nu vor muri mai multi atunci cand (sau pentru ca) mergem la vot si daca ii dam pe astia la o parte, cu atat mai bine. Intelegi acum?
      Crezi ca daca nu se tin alegeri vor inceta sa moara? Ba, inca mai abitir!
      PS: ce-i aia „corupt in gandire”?
      PS2. Mi se pare ca tu esti cel care tine cu PNL, daca tii mortis sa ramana la putere „lantul… asta de incompetenta PNLista”?

  60. Acest discurs obsedant împotriva alegerilor democratice este tema preferata a PSD!
    Dupa ce au abuzat de mandatul pe care l-au primit in 2016 prin acțiunile de distrugere a sistemului judiciar, acum încearcă să facă pe nevinovații! Îi consideră pe cetățenii români niște oligofreni ușor de cumpărat cu promisiuni deșarte , însă se tem totuși de votul lor. Ar vrea să amâne alegerile pentru ca guvernul actual să se erodeze suficient de mult, astfel încât tot ei să preia guvernarea și să continue ce a început Dragnea. Cine se îndoiește, să își amintească cine l-a propus pe Ciordache la Consiliul legislativ sau că Grindeanu și Tudose (premierii lui Dragnea) au revenit în partid, pe funcții importante.
    Guvernul PNL, de o calitate incomparabil mai bună decât a putut vreodată produce PSD-ul, s-a descurcat destul de bine in condițiile pandemiei, ostilității parlamentului, avocatului poporului si CCR.
    Guvernul PNL, așa minoritar cum este, a condus cât de cât rezonabil într-o perioadă de criză cum nu s-a mai vazut de mult timp. Economia a rămas pe linia de plutire iar situația epidemiologică în România nu e așa de rea ca în alte țări europene mai civilizate!
    Nu trebuie să ne fie frică de alegeri, ele permit cetățenilor să-și exprime voința, oricare ar fi aceea! Așa este în democrație.

    • Comentariul este de bun simt (asa cum sunt si alte cateva mai sus).
      Dar, inutil.
      „anal-iza” lu’ Tapalaga este avant la lettre (ca sa testeze piata).
      In curand habarna minus chiolanosh vor lalai exact aceeasi porcarie.

  61. …mă amuză copios faptul că minimum 100 de comentarii au loc până la ora 14-14,30.
    Ore la care , unii, muncesc!
    ” Doi români se plimbă singuri pe strazi pustii în Germania. Bai frate, dar ăștia au părăsit țara? Nu, sunt la muncă”!
    Concluzia, e multi la pensie și la „buget”?
    O singură remarcă pertinentă din noianul de năzbâtii citite, aparține lui Ioan Ardelean: QED 40% analfabetism funcțional in Ro!
    Adică…, pentru 40%, nu înțelegeți ce citiți.
    Noaptea minții, pardon, bună.

  62. PS.
    Mai urmează să ieșiți în stradă în noaptea de 6-7 decembrie, după alegeri, ca să susțineți spusele tov Lucovid: „stop numărării de voturi! Acum este bine! Restul nu ne mai avantajează”!
    🤥🤥🤥

    • Sau poate sa numaram mortii. Mai ales aia care nu vor mai fi primiti in spital pt ca nu vor mai fi locuri la ATI.

  63. La Colectiv au murit 60 de oameni, iar guvernul Ponta si-a dat demisia.

    Acum avem peste 100 de morti pe zi de COVID si nimeni nu zice nimic de guvernare super-mega-incompetenta a PNL. Cum se poate asa ceva? Cum puteti multi dintre voi sa strigati aici in gura mare ca mai importante sunt alegerile si ca voi tot cu PNL o sa votati? Nu vedeti ca mor mai multi oameni sub Orban si Iohanis decat au murit sub Ponta? Cum puteti fi atat de orbiti?

    E evident ca PNL nu e cu absolut nimic mai bun decat PSD. Vechii politicieni trebuie sa dispara.

  64. Poate este momentul sa facem diferenta intre vorbe si fapte . PSD si asociatii (sa nu uitam ca nu au fost de unii singuri ) au promis -marea cu sarea – si toata lumea ,inca mai tine minte cit de frumos aratau la TV programele prezentate de fostul sef de partid , cu ochelarii , posibil ,simbolic asezati pe nas , fara dioptrii , doar asa de amorul artei – .Cit de bine sunau acele cuvinte transpuse pe tabla nelipsita din studiourile TV . Nimic din toate acele vorbe nu au avut corespondent in realitate . Acum , se vede cu ochiul liber , se incearca acelasi lucru .Promisiuni peste promisiuni , ca si cind cineva ar mai crede in ele . Presedintele Iohannis si premierul Orban au facut in aceste citeva luni (ce ghinion am avut cu totii cu aceasta pandemie ) mai mult decit toate guvernarile PSD & com. la un loc si aici introducem si PNL ul condus de catre atit de retrasul din politica – Crin Antonescu , ba chiar si drumul ,sinuos – alunecos , pe care se situase PNL inainte de venirea lui Orban la conducere . In acest moment lucrurile se indreapta vertiginos spre adevarata democratizare a tarii . Autostrazile au inceput sa fie facute , sau prelungit pentru inca zece ani toate intelegerile intre Romania si USA , banii veniti de la americani pentru Centralele atomice de la Cernavoda sunt un fapt implinit , noua relatie cu Franta este si ea de mare actualitate , Autostrada ce leaga, nord -sud , Polonia si Romania dublata de linia ferata ,are si ea finantarea asigurata , banii de la UE tocmai ce vin in tara si respectarea statului de drept tocmai ce a devenit conditie esentiala pentru accesul la aceste sume uriase de la UE . De bine de rau – pandemia – nu ne situeaza la coada clasamentului in Europa si in lume . Deja , la nivel local ,schemele de angajati , mai mult sau mai putin prezenti la serviciu ,se vor reduce drastic . Competenta, va fi, dupa cistigarea alegerilor, cuvintul de ordine .Pina atunci PNL -Orban este nevoit sa faca tot ce poate chiar si unele compromisuri , deja vizibile, pentru a le cistiga . Fara a cistiga degeaba dam din gura . Dupa alegeri altfel vor sta lucrurile . Numai cine nu vrea nu intelege cine este girantul pentru realizarea acestor mari schimbari . Viitorul suna bine nu-i asa ? Alegerile din 6 dec . a.c. ne vor arata adevarul .Un adevar ce cuprinde un PNL undeva la 40 de procente dupa redistribuiri si care va guverna opt ani de acum inainte cu USRPLUS in Romania . Totul dar absolut totul se va schimba .Modul de organizare si functionare al CCR , Corectarea tuturor legilor pe justitie distruse de vechile guvernari , reforma administrativa , reformarea invatamintului si a sanatatii , miscorarea aparatului administrativ , privatizarea sau vinzarea catre investitori romani sau straini (parte a UE ) a tuturor entitatilor economice ce produc pagube materiale etc etc . Doar – ASTEPTAM- 6 DECEMBRIE.

  65. Doamna sau Domnule Landser , cand am plecat in 2010 nu credeam ca voi decide sa parasesc definitiv Romania , dar constatand ca cei care s-au prezentat la vot , l-au ales pe klauSS de doua ori , dupa ce l-au ales pe criminalul basescu , tot de doua ori , am luat deciza sa ma intereseze numai de buzunarul meu , si bineinteles de bunastarea familiei mele . Indigenii din colonia Romanica , nu au decat sa astepte , sa vina peste ei avalansa de prosperitate , pe care in mod sigur o va revarsa peste ei klauSS si viitorul guvern PNL USR .

  66. Daca se iau masuri dure si amenzi pe masura in 2-3 saptamani se poate intoarce tendinta de crestere si scaderea semnificativa a cazurilor pozitiva!