G4Media.ro

Maratonul de la Londra va oferi aceleași premii în bani sportivilor în…

Sursa foto: paralympic.org

Maratonul de la Londra va oferi aceleași premii în bani sportivilor în scaun rulant și celor fără dizabilități / Decizia este o premieră mondială

În premieră mondială pentru egalitatea în sport, atleții în scaun cu rotile și alergătorii fără dizabilități care participă duminică la Maratonul de la Londra vor concura pentru exact aceleași premii în bani, scrie NBC News.

Decizia ajută la „reflectarea realității că suntem sportivi profesioniști, care ne antrenăm și concurăm la fel ca alți sportivi profesioniști”, a declarat paralimpicul american Daniel Romanchuk. 

Acest lucru face ca evenimentul să fie singurul maraton din lume care acordă câștigătorilor aceeași sumă – 55.000 de dolari pentru primul loc, 30.000 de dolari pentru cei de pe locul al doilea și 22.500 de dolari pentru cei de pe locul al treilea. Organizatorii au declarat că nu au cunoștință de niciun alt eveniment atletic major, din orice sport, care să fi luat o măsură similară.

Prin egalizarea fondului de premii, organizatorii maratonului au declarat că speră să deschidă calea pentru ca și alte curse și evenimente sportive să ofere paritate, încurajând mai mulți atleți să participe la sportul pentru persoane cu dizabilități și eliminând barierele financiare în calea participării. Paritatea se extinde și la gen: Atât sportivii în scaun cu rotile de sex masculin, cât și cei de sex feminin sunt eligibili pentru premii egale.

Marcel Hug, un sportiv paralimpic considerat cel mai bun alergător în scaun cu rotile din lume, a aplaudat decizia. Hug va concura la Londra după ce luni a câștigat recordul de victorie în divizia masculină în scaun cu rotile a maratonului de la Boston.
„Maratonul de la Londra oferă un exemplu măreț și puternic, dar și curajos pentru egalitate și incluziune, care ar trebui să depășească lumea sportului și sperăm că va inspira și în alte domenii”, a declarat Hug pentru NBC News.

La Boston, premiul cel mare pentru divizia de scaune cu rotile a fost de 40.000 de dolari. În divizia deschisă, câștigătorii bărbați și femei fără dizabilități au luat acasă 150.000 de dolari – de peste trei ori mai mult.

Cursa de 26,2 mile de la Londra începe duminică dimineața la sud de râul Tamisa, traversând Tower Bridge și trecând pe lângă repere emblematice ale Londrei, precum Turnul Londrei, London Eye și Big Ben, înainte de a ajunge la linia de sosire lângă Palatul Buckingham. Lotul de elită în scaun cu rotile din acest an include mai mulți atleți americani, printre care Daniel Romanchuk, Tatyana McFadden și Susannah Scaroni.

De asemenea, pentru premiul de 55.000 de dolari va concura și starul britanic al cursei în scaun cu rotile David Weir, de șase ori medaliat cu aur la Jocurile Paralimpice, care a mai câștigat cursa de la Londra de opt ori – mai mult decât orice alt atlet. Weir s-a clasat pe locul al treilea la Boston anul acesta, în urma lui Hug, câștigătorul, și a lui Romanchuk, al doilea clasat.

Hugh Brasher, directorul de evenimente al Maratonului de la Londra, a declarat că această mișcare face parte dintr-o evoluție către o mai mare incluziune a sportivilor cu dizabilități, care a început în 1983, când cursa londoneză a organizat primul său eveniment în scaun cu rotile, și a continuat cu multiplele Campionate Mondiale ale Comitetului Paralimpic Internațional desfășurate de atunci în capitala britanică.

Romanchuk, în vârstă de 25 de ani, care a crescut în Maryland, a aplaudat decizia de a egaliza structura premiilor, prezicând că aceasta va avea „efecte uriașe dincolo de ziua cursei”.

„Premiile egale ale Maratonului de la Londra ajută la ridicarea percepției asupra sportului pentru a reflecta realitatea că suntem atleți profesioniști, care ne antrenăm și concurăm la fel ca alți atleți profesioniști”, a declarat Romanchuk pentru NBC News în timp ce călătorea la Londra pentru cursă. „Principala mea speranță este că aduce mai multă vizibilitate sportului, astfel încât mai mulți sportivi cu dizabilități să vadă posibilitatea de a avea un stil de viață activ și de a participa la curse de alergare în comunitate.”

Un alt motiv pentru care egalizarea aspectului financiar al sportului este importantă, a spus Romanchuk, este că costul ridicat al echipamentului specializat pentru cursele în scaun cu rotile îi împiedică adesea pe sportivii cu venituri mai mici să se implice. El a spus că echipamentul sportiv adaptat începe de la câteva mii de dolari la nivel de intrare – mult mai mult decât o pereche de pantofi de alergare de care ar avea nevoie un atlet fără dizabilități pentru a începe să concureze.

Romanchuk a spus că s-a implicat pentru prima dată în sporturile adaptate când avea 2 ani, descriind efectul pe care acesta l-a avut asupra dezvoltării sale și a încrederii în sine.

„M-au învățat să mă concentrez pe ceea ce aveam – două brațe puternice – în loc de ceea ce nu aveam”, a spus Romanchuk, care s-a născut cu spina bifida, un defect congenital care afectează măduva spinării. „Faptul că picioarele mele nu funcționau normal nu a fost niciodată un motiv acceptabil pentru care nu puteam atinge un anumit obiectiv”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...