G4Media.ro

Maia Sandu, ieșire dură la adresa propriului guvern după ce vicepremierul Spînu…

Foto: Maia Sandu / Facebook

Maia Sandu, ieșire dură la adresa propriului guvern după ce vicepremierul Spînu a decis fără explicații să cedeze Transnistriei toate gazele cumpărate de la Gazprom. Maia Sandu cere reorganizarea guvernului

Maia Sandu a cerut public guvernului din Republica Moldova, printr-un comunicat postat pe contul său de Facebook, să vină cu explicații despre decizia surprinzătoare a vicepremierului Andrei Spînu să cedeze Transnistriei toate gazele cumpărate de la Gazprom. Este pentru prima dată când Maia Sandu înăsprește tonul în public față de guvernul condus de premierul Natalia Gavriliță și vicepremierul Andrei Spînu, guvern al partidului PAS fondat chiar de Maia Sandu.

”Securitatea energetică este un element foarte important al securității țării și fiecare cetățean trebuie să fie informat despre deciziile luate în acest domeniu. Guvernul este dator să explice clar și fără întârziere toate acțiunile întreprinse pentru asigurarea cu energie electrică și gaze naturale pentru luna decembrie și perioada următoare, astfel ca societatea să înțeleagă care au fost circumstanțele și condițiile ce au determinat deciziile adoptate”, a scris Maia Sandu.

Mai mult, șefa statului moldovean a cerut și reorganizărea activității Guvernului în domeniul energetic, ceea ce ar putea declanșa o remaniere guvernamentală sau chiar o schimbare de premier dacă partidul o susține.

”Situația tot mai complicată din domeniul energetic și nevoia de a urgenta elaborarea soluțiilor pe termen mediu și lung reconfirmă necesitatea reorganizării activității Guvernului în acest domeniu, așa cum a fost menționat și la ședința Consiliului Suprem de Securitate din 24 noiembrie 2022. Solicit Guvernului să prezinte în timp util opțiunile de reorganizare a sectorului. Guvernul trebuie să acorde atenție sporită domeniului energetic”, a scris președinta Maia Sandu pe un ton imperativ.

Ieșirea dură a Maiei Sandu a venit la două zile după ce vicepremierul Andrei Spînu a decis, fără să dea nici o explicație în public, să cedeze regimului separatist din Transnistria toată cantitatea de gaze pe care o primește Moldova de la Gazprom, după cum a explicat Deutsche Welle. În schimbul gazelor, Chișinăul ar urma să primească energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, gestionată de regimul separatist pro-rus de la Tiraspol, la prețul de 73 USD/MW – ceea ce înseamnă cu 11 USD mai scump față de prețul la care aceeași centrală livra curent Chișinăului până pe 1 noiembrie 2022, potrivit Deutsche Welle, care a caracterizat astfel mișcarea lui Spînu : ”Chișinăul s-a lăsat prins în capcana energetică rusească”.

Andrei Spînu a mai fost în centrul unor controverse majore în Moldova după ce a negociat de unul singur un nou contract cu Gazprom și a gestionat o licitație – cheie pentru sectorul energiei electrice, licitație câștigată de o companie indiană în detrimentul unei companii române de stat.

Context. Într-un interviu pentru G4Media din 2 octombrie, Maia Sandu a răspuns ”sigur că este loc de mai bine” atunci când a fost întrebată dacă e mulțumită de guvernul Gavrilița.

Ulterior, la finalul lunii noiembrie, Maia Sandu a încercat o schimbare a premierului Gavrilița într-o ședință nocturnă cu liderii partidului PAS, dar nu a avut sprijinul tuturor liderilor, după cum a scris presa de la Chișinău.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Ce-a facut ministrul ala? Hai ca asta e de Stan si Bran.

  2. Mai bine nu ne unim cu Moldova. Uite ce-i acolo.

    • Ba e mai bine acolo, uite ce jaf și trădare se întâmplă la noi cu Haos Ciolanis, maCiuca și stafia lui Dragnea.
      Mai bine o alegem pe Maia presendinte al ambelor tari, ca pe Cuza.

  3. Lasă, că le dăm noi de toate. UE le dă bani împrumut, no problem.

    • Adica noi dam la rusi, ca sa ne intelegem dara…

  4. A sacrificat-o CIA pe Maia in ultimele negocieri de pace dintre Putinistan si Hamerica? Ia juma de ucraina plus Moldova, da-mi restul de Ucraina si nu mai da cu bombe.

  5. L-au recrutat rusii si pe Spanu ala.

  6. Asa iese cand re ta rdezii lucreaza la departamentul de stiri…Moldova ia 80% din curent de la centrala pe gaze din Transnistria. Fara aia trebuie sa se bazeze pe impoeturi mult mai scumpe din RO. Marea eroina habarnista a dat cu mucii in fasole din nou.

  7. Pentru toti analistii si geostrategii de fotoliu din comentarii:
    (lucrez in energie, deci stiu exact ce vorbesc)
    Rep M era intr-o stare crititca in ceea ce priveste electrictatea acum 5-10 zile – practic le lipsea ora de ora, zi de zi peste 20% din consum. In acelasi timp, au o situatie relativ mai buna la gaz, unde dificultatile incep dupa 15 ianuarie.
    Ceea ce a facut Spanu este normal si profesionist, s-a ajutat cu gazul (usor) in exces pentru a limita penuria pe termen f scurt din electricitate.
    in ceea ce priveste pretul: cele mai ieftine contracte la termen pe care Rep M le are din Romania sunt la 450RON/MWh (90EUR) cele mai scumpe la 1000 RON(200EUR) iar restul il cumpara cu ziua din piata de ziua urmatoare (pta spot) unde plateste(surpriza!) pretul pietei, adica peste 300 EUR.
    Deci, pentru cine face calcule din fotoliu 73 USD<90EUR<200EUR<300EUR.
    Dar hai sa comentam, si neaparat trebuie sa devenim campioni mondiali la sportul asta, hai Romania!

  8. mai multa atentie la formulare. gazele nu sunt CUMPARATE de la gazprom, moldova nu da niciun ban pe ele, gazele pur si simplu nu se opresc in moldova, ci sunt trimise mai departe spre transnistria, fara sa fie platite de moldova. transnistria – care e o regiune separatista a moldovei – asigura in schimb CONTRACOST tot necesarul de energie electrica al moldovei la mai putin de o treime din pretul electricitatii cumparate din romania.

    chisinaul considera ca asa cheltuie mai putin, desi cumpara gaz din alte surse cu peste 1000 de euro mia de metri cubi. gazul de la gazprom e acum 785 de dolari mia de metri cubi.

  9. Duamna prim ministru sa treaca la spalat de chiloti. Poa’ sa-nceapa cu chilotii mei.

  10. ati face mai bine sa nu luati de bun tot ce va zice DW. doar nu credeti ca Spinu a semnat asa, de capul lui. Au fost negocieri la care au fost implicate ministerul reintegrarii (cu transnistria, nu cu romania) si comisia unica de control. „Restructurarea” ar trebui sa insemne ca fiecare sa-si faca treaba, responsabil — nu sa conduca cineva toata tara. asta facea unu’ Plahotniuc. care, in viziunea maiei, ar trebui sa fie condamnat de tara in care se ascunde – si nu de judecatorii din moldova (pe care nu-i impiedica nimica sajudece.