G4Media.ro

Maia Sandu cere măsuri suplimentare pentru a ajuta populația Republicii Moldova după…

Sursa foto: Facebook / Maia Sandu

Maia Sandu cere măsuri suplimentare pentru a ajuta populația Republicii Moldova după creșterea facturilor la gaze. Partidele pro-ruse își intensifică retorica

Președintele moldovean Maia Sandu a declarat luni că a discutat cu membrii Guvernului suplimentarea ajutoarelor financiare pentru populației pe fondul măririi facturilor la gaze.

„Am discutat cu colegii din Parlament şi Guvern despre facturile mari la agentul termic şi la gaze, care sunt o consecinţă a creşterii continue a preţului la gazele naturale pe piaţa europeană. Am stabilit că este nevoie de măsuri suplimentare de ajutorare a consumatorilor pentru achitarea agentului termic. Am solicitat Guvernului să identifice, în următoarele zile, soluţii pentru a mări compensaţiile pentru energia termică, iar în cazul în care va creşte tariful la gazele naturale – să fie crescute şi compensaţiile pentru gaze”, se precizează într-un comunicat al Administrației Prezidentțiale.

În prezent, autoritățile din Republica Moldova oferă compensații pentru primii 50 de metri cubi consumați sunt achitați câte 6,8 lei moldovenești. Următorii 100 de metri cubi costă câte 7,9 lei, iar consumul de peste 100 metri cubi este achitat la tariful integral de 11,08 lei moldovenești [circa 2,8 RON].

Moldovagaz a semnat pe 30 octombrie 2021 un contract cu Gazprom o prelungire a contractului de furnizare de gaze din 2007. Prețul nu este unul fix, ci depinde de formulă care ia în calcul 70% din preţul produselor petroliere şi 30% din cel al gazelor naturale de pe piața Spot, dar și alte componente care nu sunt divulgate din motive de „secret comercial” al acordului.

Cert este că Republica Moldova a plătit circa 450 de dolari pentru mia de metri cubi în noiembrie, 550 de dolari în decembrie 2021 și va plăti suma de 646 de dolari per mia de metri cubi de gaze de la Gazprom pentru luna ianuarie 2022.

Potrivit noului contract, girat de Guvern, Republica Moldova trebuie să achite până la data de 20 a fiecărei luni, costul gazelor naturale consumate în luna precedentă și 50 la sută din costul gazelor consumate în luna curentă. Gazprom poate întrerupe livrările de gaz, în cazul în care aceste condiții nu sunt îndeplinite, în 48 de ore, conform înțelegerii, fapt ce pune o presiune imensă pe Guvernul Republicii Moldova.

Coagularea forțelor pro-ruse

Mai multe partide de opoziție parlamentare și extraparlamentare încurajează de mai multe zile pe rețele sociale ca internauții să-și afișeze facturile la gaze, fapt ce creează o presiune internă adițională pentru autoritățile de la Chișinău.

Pe acest fundal, forțele pro-ruse de la Chișinău încearcă să exploateze politic momentul și să capitalizeze politic nemulțumirea din societea.

Oligarhul fugar în Israel, Ilan Șor, care este în același timp deputat și lider al formațiunii parlamentare Partidului Șor, a precizat luni că va cere convocarea unei sesiune extraordinare în Parlament pe subiectul prețurilor la gaze și a cerut celuillalt partid pro-rus -Partidul Socialiștilor – să li se alăture în demersul depunerii unei moțiuni.

Deocamdată, Șor nu a precizat dacă va fi o moțiune simplă împotriva ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, cel care a negociat contractul pentru furnizarea de gaze cu Gazprom, sau va fi una îndreptată împotriva Guvernului Gavriliță.

Potrivit Regulamentului Parlamentului, moțiunea de cenzură, adică moțiunea asupra activității Guvernului, poate fi inițiată de cel puțin o pătrime din numărul deputaților aleși [101 -n.red.]. Totodată, moțiunile de cenzură se adoptă cu votul majorității deputaților aleși.

Este vorba de situația critică și deplorabilă în care s-au pomenit cetățenii Republicii Moldova în urma aprofundării crizei energetice și sociale, generate de creșterea galopantă a prețurilor la toate resursele energetice, precum și incompetența, dar și incapacitatea Guvernului de a gestiona această criză și necesitatea de a întreprinde unele măsuri urgente în vederea depășirii acestei situații critice și a veni în ajutorul cetățenilor”, a declarat Ilan Șor.

În opinia sa, contractul cu Gazprom trebuie renegociat cu Rusia în termnei mai buni, fapt puțin probabil că ar putea fi luat în calcul de Moscova în condiții mai avantajoase pentru Chișinău.

La rândul său, liderul informal al Partidului Socialiștilor și fost președinte, Igor Dodon, consideră că reducerea și înghețarea prețurilor la resursele energetice până la 1 aprilie 2022 ar putea fi o soluție pentru depășire acestei crize energetice.

Foto: Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Sursa foto: Facebook / Maia Sandu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Nu sunteți voi sugacii lui putin, băgați niște cântece patriotice ca va da mai ieftin

  2. Este incredibil cum reuseste o femeie sa lupte pentru tara ei cand are in coaste cea m,ai corupta si tradatoare opozitie . Maia Sandu este o regina mare intr-un mic regat.

  3. Dacă Moldova nu este ajutata ACUM, va urma după Ucraina în tendințele hegemoniste ale lui putin.