G4Media.ro

Mai multe ONG-uri de mediu sesizează Avocatului Poporului și Președintele României și…

sursa foto: Hidroelectrica

Mai multe ONG-uri de mediu sesizează Avocatului Poporului și Președintele României și le cer să oprească legea care permite construcția de microhidrocentrale în ariile protejate

Mai multe ONG-uri de mediu, printre care Bankwatch România, Agent Green, Federația Coaliția Natura 2000, Declic și Greenpeace au sesizat Avocatul Poporului și Președintele României cu privire la legea adoptată săptămâna trecută de Parlament privind modificarea ariilor protejate, potrivit unui comunicat de presă.

Legea permite finalizarea unor microhidrocentrale amplasate în arii naturale protejate. Parlamentarii au motivat votarea legii prin nevoia asigurării unei producții suplimentare de energie electrică în contextul crizei facturilor.

ONG-urile de mediu susține că legea implică distrugerea singurului râu mare de munte care mai curge liber în Carpații Românești (Jiul), precum și a o serie de alte râuri de munte extrem de valoroase ecologic și peisagistic (precum Răstolița, Valea Bradului, Ilva Mare, Bistra, Bratcu etc.).

Noua lege a fost votată în lipsa unei evaluări a impactului propunerii legislative, cu încălcarea prevederilor constituționale și a dreptului european, mai arată oragnizațiile citate.

Organizații de mediu au trimis sesizări Avocatului Poporului în care solicită notificarea CCR cu privire la necostituționalitatea actului legislativ. Organizațiile îi cer și Președintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea. (sursa foto: Hidroelectrica)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

38 comentarii

  1. Andra Plesu, actuala Stroe, fhute meciu

    • Tu crezi ca are vreo putere șeful de la ANANP?…O agenție de tocat bani, care e acaparată de oengisti…Andra e o pisi…, dar legea a venit din parlament…

  2. USR reload apoi vin si plâng ca prețul la curent e mare dar au făcut tot posibilul sa fie așa. Ăștia sunt mai rai ca ruși.

    • O adunătură de profitori, abonați la proiecte europene pentru studii și monitorizării de mediu, își pun salarii de 200 euro/zi in proiecte…dar au o trăsătură comună cu autorul articolului, sunt simpatizanți sau membri la plusereu, fac și ei valuri, dar pe bani, fac studii de ei inventate…Daca Hidroelectrica făcea contract cu ei, investiția nu avea impact asupra mediului…de amintit, .Agent Green tocau pe aia cu tăiatul padurile, firma austriacă, dar au făcut un studiu cu păduri virgine platit de austrieci și au terminat cu atacurile…

    • Intelegem ca ai frica de USR dar pe subiect esti capabil sa te concetrezi? 🙂

    • Deh mai Stelica fără frica, tu n-ai teamă de nimică, dar USR-istii tăi sunt periculoși, cum te apleci, cum harști, ți-au și tras-o. Te pui cu mândrii???

  3. Lasa-i bai dreak de gandaci ca se muta 200 de metri mai incolo.
    Nu mai putem sa facem nici o amenajare hidrotehnica sa nu ne mai ia viiturile casele ca dispar gandacii.
    La cate baraje si lacuri de acumulare s-au
    construit in tara asta nu am auzit ca au disparut gandaci rame,vrabii sau alte lighioane.
    Sa vina cu studii serioase sa vedem cum s-au modificat ecosistemele in zona lacurilor de acumulare si discutam.
    Poate sunt mai valoroase decat cele initiale.
    Cand vii la mine cu vai gandacul, vai vrabiuta….. nu prea ai sanse sa te bag in seama.

    • Dageaba vin ca veti face ca vaccinul la covid. 🙂

    • Pierderea unor specii de pesti unici in lume: aspretele din care au ramas putine exemplare pe un singur rau de munte din tara si rosioara lui Racovita ( pierduta definitiv din cauza exploatarii la maxim a resurselor geotermale)

    • @un cetățean, aspretele nu a mai fost văzut în râul Valsan de vreo 50 de ani și atunci e o legendă scrisă într-o carte….au zis vreo 2 habauci ca l-au văzut acum 5 ani, dar zero dovezi.. pe râurile de munte ăștia pun în fișa ca ar exista lostrița, dar tot asa, pe baza unor studii din secolul XIX…., dar ONGistii o tin langa, îl citează pe marele ihtiolog Imecs, ala de urla acum ceva timp cu scările de pești…, mai tare cu aspreta, dorea clonarea ei….Daca iubești așa natura, la muzeul din Pitești există o aspreta în formol,…..

  4. E bine sa privim cu atentie orice problema ecologica, dar de la atentie la prosteala e cale lunga. Nu trebuie sa mergem pe jos sau sa ne mutam in bordei sau pestera, fara curent si gaz. Trebuie sa facem investitii suplimentare in energia verde, dar nu putem stopa investitiile incepute. Vb de pierderi economice nesustenabile

    • E vorba de hidrocentrale care sunt răscunoscute in toata lume ca Eco. Înțelegi nu este vorba de o mina de cărbune , ascultă ce ai zis ” Trebuie sa facem investiții suplimentare in energia verde” .Spune sincer de pe ce planeta ai venit ca nu te dau de gol.

  5. Eu sunt de acord să protejăm natura, dar să nu exagerăm. Adică să cumpăr curent electric scump ca să nu deranjez gândacii. Sunt curioasă dacă ăștia cu ONGul trăiesc în oraș sau prin pădurile alea și cu ce își încarcă computerele.

    • Problema e ca nu intelegi nimica asa ca intereseazate despre subiect ca vorbesti numai prostii. 🙂

  6. USR = Uniunea Sabotați România

    • Ce legatura au USR tolomacule la povestea asta? 🙂

    • Postac cu mintea lipsa, întreba tata la Ghinea ce legatura e cu USR.. vezi sutele de milioane de euro din PNNR pe refacerea planurilor de management ale ariilor naturale protejate…adică au făcut odată planuri, le-au bulit și acum mai iau bani odată… Daca vezi cine se află în Ong-urile astea, ajungi la răspuns singur…

    • Mare dar ești prea prost sa intelegi.

  7. Daca e Declic m-am linistit,e o mangleala oengista de doi bani.

  8. Ioi, ce-mi place asta ”să protejăm natura, dar să nu exagerăm” :))) io zic să vă conectați direct la curent, dacă nu mai aveți nevoie de ”exagerările” cu aerul și apa curate; să vedeți de ce aveți nevoie mai întâi: de curent ori de apă și aer curat 😉 ; prosteala e că și-au găsit niște firme de securiști (la propriu), preluate de PSD-iști (inclusiv miniștri) fraierii, care să dea jumătate de miliard de euro pentru o putere instalată de 100 MW (adică vreo 0.50% din capacitatea actuală totală de producție de energie a României); culmea e că că tot fraierii care plătesc asemenea sume absurde sunt cei care cred că așa o să li se ieftinească factura la energie :))) băi, inteligenților, citiți ce scrie în lege, nu ce se vântură pe la televiziuni și mai folosiți-vă și cerebelul: la TV, PSD zice că ”proiectele au fost realizate în proporție de peste 90%”, dar în lege au trecut… 60% 😉 ; știți care e diferența? că dacă până acum au spart vreo 350 de milioane de euro (ei pretind asta), iar asta reprezintă doar vreo 60%, nu 90%, înseamnă că o să mai plătim vreo 200 de milioane de euroi 😉 ; și mai citiți ce scrie în lege, nu ce zic pe la TV: că au termen de finalizare… 31.12.2025, adică peste aproape 4 ani, deci o să vă scadă mâine factura la energie de nu vă vedeți; și mai zic pe la TV că proiectele astea ar asigura 5-6% din totalul producției naționale, dar dacă intri pe site-ul Hidroelectrica ăia se laudă că Porțile de Fier I și II produce cam 10% din producția totală… deci Răstolița și Jiul ar avea debit și putere cât jumătate din Dunăre la Cazane :))) … pe bune, inteligenților, ați avut măcar curiozitatea să citiți ce scrie în forma finală a legii și să vă folosiți și neuronii când auziți asemenea aberații pe la TV? sincer, io râd cu lacrimi când văd cum iau unii picioare în dos cu aerul că le dau :)))

  9. Este OUG 13 pe mediu. Singurul scop este sa-i spele pe cei care au facut lucrarile infractionale in ariile protejate.

  10. Nici de la Avocatul Boborului, nici de la CuCuRu si nici de la nasul USL2 nu ne putem astepta la nimic bun.
    Daca incalca dreptul european, nu exista recurs la Curtea Europeana de Justitie?

  11. Nimic nu e mai eco ca gazul rusesc.

  12. „Ecologistii” antinationali platiti de rusi prin interpusi isi vor lua mumu de nu se vor vedea. Nici macar plusereul nu s-a murdarit ca sa faca plangere la „tovarasa” dupa si-au dat seama ca s-au facut de maro cand au votat impotriva proiectului de lege 😂

  13. Nu meritați voi frumuseți naturale, voi sunteți români, ați trăi în deșert dacă asta ar aduce bani șefilor voștri politico-mafioți.

  14. In Turcia cei care se impotrivesc unor astfel de investitii, care sunt de siguranta nationala, primesc ordin de incorporare si stau vreo 3-4 ani in transee la granita cu Kurdistan. Cand se lasa la vatra nu se mai pisa contra vantului cate zile or mai avea…
    Astia sunt platiti, dar de catre cine? Alo SRI-uuuude sunteti….

  15. G4M, vedeti ca dezinformati, nu e vorba de „micro”hidrocentrale, ci de hidrocentrale de marime medie.

    • citesc,aceste comentari si imi fac cruce cit de „inteligenti ” sunteti amariti de ongisti
      raspuns la
      _de ce parcul incepe de la 5-6 km,dupa cariera de piatra meri,sau acolo sunt alte intertese ?
      -la intrare in defileu dinspre petosani prima captare ia apa din jiu,toti afluenti de pe malul stangse varsa in jiu(strambuta,polatiste,e cu o nu cu u)
      -dupa aceste infofmati puteti sa va documentati? cititul nu a omorrat pe nimeni
      -colectarea se face doar din munti vulcan

  16. Propun să plătească ONGurile diferența de preț la energia electrică. Sau să vină cu soluții alternative. Că așa cu baututu pumnului în piept poate oricine.

  17. Daca a venit criza nu inseamna ca problema ecologica a disparut. Sa faca o campanie de marketing pentru acele centrale, sa arate pe cifre care sunt costurile si beneficiile si atunci mai vorbim. Hai ca nu e greu. Pana atunci sa refaca hidrocentralele mai vechi

    • Vrajeala de doi lei, asa cum cereau pluseristii in comisia de specialitate sa se faca studii suplimentare independente, doar, doar sa se amane proiectele la calendele grecesti.

  18. Legea are un singur scop, sa ii scape de puscarie si amenzi pe „investitorii”, marea amajoritate bine conectati la sparlament, care au incalcat legea si au distrus riuarile cu microhidrocentrale ilegale .
    Toate microhidrocentralele construite in ultimii 10 ani, sau aflate in proiect , *urmeaza a fi construite in arii protejate,( lasand copii si nepotii nostrii fara resurse naturale, ape si paduri pe sute de ani) produc mai putin de 1% din energia necesara in Romania. Singur ul motiv pentru care acestea sunt construite sunt subventiile pe care le platesc prostii de romani pentru asa zisa energie verde si care intra in buzunarele asa zisilor investitori. Au distrus 60% din raurile de munte si vor sa distruga si restul raurilor fara a produce nici macar un procent din necesarul de energie al tarii.
    In felul asta se spala milioanele de uro furate si se produc din subventii milioane „curate”.

    • Nene gheorge, tot respectul, dar vorbeste gura fara matale. Este vorba doar de „obiectivele de investiții pentru realizarea de amenajări hidroenergetice în curs de execuție cu procent de realizare mai mare de 60%, la data de 1 mai 2022”, care „sunt considerate ca fiind proiecte de interes public major și de siguranţă şi securitate naţională”.

      Ca sa fie clar, in cazul de fata, investitorul este chiar statul roman, printr-o companie nationala.

  19. Nu datorita constiintei planetare a oamenilor vom incetini schimbarile climatice, ci datorita cresterii preturilor la energie.
    E clar ca trebuie sa avem grija de natura, dar langa „nu suntem de acord”, ONG -urile ar trebui sa puna propuneri de solutii alternative. Altfel, ar putea fi suspectate ca sunt „agent strain”. 🙂

  20. Im.be.ci.ili din aceeasi specie cu Greta THunberg, care isi inchipuie ca energia electrica se poate obtine doar de la soare si vant! Dar nimic nou sub soare, sunt din aceeasi categorie cu papagali infiltrati in Comisia Europeana care sustin pasarica cu cioc galben!

  21. Oare ce interese ii mana „in lupta” pe acesti indivizi idealisti (ca sa nu le spun idi.oti), caci este evident ca nu interesele economice ale Romaniei! La fel cu fac si cei din ongeul numit USR!