G4Media.ro

MAE, după constituirea Comisiei parlamentare speciale pentru sprijinirea procesului de aderare a…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

MAE, după constituirea Comisiei parlamentare speciale pentru sprijinirea procesului de aderare a României la OCDE: Comisia contribuie la procesul de aliniere, pe componenta legislativă, la standardele Organizaţiei

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează, printr-un comunicat de presă, că salută constituirea Comisiei parlamentare speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sprijinirea procesului de aderare a României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), decizie adoptată în cadrul şedinţei comune de marţi a celor două Camere ale Parlamentului, relatează Agerpres.

„Această decizie reconfirmă angajamentul politic ferm şi unanim la nivelul clasei politice româneşti pentru aderarea României la OCDE, Comisia parlamentară nou constituită urmând să contribuie la procesul de aliniere, pe componenta legislativă, la standardele Organizaţiei. Totodată, va sprijini, implicit, continuarea reformelor interne din domeniile politicilor publice, administrative, economice şi sociale, prin preluarea politicilor şi bunelor practici ale OCDE, larg recunoscute la nivel internaţional”, se afirmă în comunicatul MAE.

Potrivit sursei citate, din această perspectivă, „rolul Parlamentului, ca partener instituţional constant în susţinerea acestui obiectiv major al agendei de politică externă al României, după aderarea la NATO şi Uniunea Europeană, se consolidează şi devine o componentă cheie în buna desfăşurare a procesului de aderare la OCDE, completând tabloul instituţional pentru definitivarea acestui proces în vederea aderării efective”.

La 25 ianuarie 2022, Consiliul OCDE a decis demararea discuţiilor de aderare cu România, alături de alte cinci state aspirante – (în ordine alfabetică) Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croaţia, Peru.

În luna iunie 2022, a fost adoptată Foaia de parcurs (Accession Roadmap), document ce fixează termenii, condiţiile şi etapele procesului de aderare a României la Organizaţie şi urmăreşte alinierea legislaţiei, politicilor şi practicilor interne cu cele ale OCDE. Astfel, pe parcursul procesului de aderare la OCDE, România este evaluată de 26 de Comitete în tot atâtea domenii şi va trebui să internalizeze peste 250 de instrumente juridice la nivelul legislaţiei, politicilor şi practicilor interne.

La 15 decembrie 2022, România a finalizat cu succes prima etapă a procesului de aderare prin depunerea Memorandumului Iniţial – o auto-evaluare a alinierii legislaţiei, politicilor şi practicilor României la instrumentele juridice OCDE.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Se numeste OECD. Doar sucitii din Franta ii zic OCDE. La fel cum zic si OTAN in loc de NATO. Francezii au alergie la limba engleza (si la orice alta limba straina de altfel), chiar si cand e folosita in prescurtari. Un neam de „Pruteni”. Asadar nu vad de ce ar trebui sa ii copiem pe francezi.

  2. Așa cum pentru admiterea României aștept opinia favorabilă a Olandei, pentru aderarea la OECD aștept acordul Ungariei.

    Comiții și comitete puteți să faceți aici în țară până obosiți.