G4Media.ro

Orban: Funcţiile de preşedinte al Consiliului de Administrație şi director general vor…

Sursa foto: Facebook

Orban: Funcţiile de preşedinte al Consiliului de Administrație şi director general vor fi separate la TVR și Radioul public. Numirile se vor face politic / Dragu: Consiliile de administraţie ale SRR şi SRTV să fie numite de Parlament

Liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat, luni, că, prin modificarea Legii de funcţionare a SRTv şi SRR, funcţia de preşedinte al Consiliului de administraţie va fi separată de cea de director general, transmite Agerpres.

„Legea este acea care stabileşte modul în care funcţionează Televiziunea. Este un Consiliu de administraţie, numirea în Consiliul de administraţie se face de către Parlament, Guvern, preşedinte şi reprezentanţii salariaţilor. Acest Consiliu de administraţie hotărăşte cine este preşedinte şi cine este director general. Singura chestiune care se modifică este separarea între funcţia de preşedinte al CA şi funcţia de director general. Aici aş vrea să readuc aminte că această separare s-a produs printr-o lege care a trecut prin legislatura trecută, care a fost atacată la CCR, au fost câteva elemente de neconstituţionalitate, a retrecut în Parlament şi la ora actuală este o cerere de reexaminare formulată de preşedintele României privitor la această lege şi discuţia pe care am avut-o a fost legat de adoptarea legii şi în urma cererii de reexaminare şi în urma atacului la CCR”, a afirmat Orban.

El a adăugat că este la latitudinea fiecărui grup parlamentar să-şi desemneze reprezentanţi în Consiliul de administraţie.

„Poate să numească oameni de calitate, oameni serioşi, dacă alte partide vor să-şi desemneze oameni care nu sunt serioşi există o răspundere privind funcţionarea, este o televiziune publică. Cele care desemnează sunt instituţiile publice – Preşedinţia României, Guvernul, Parlamentul României, de asemenea, sunt şi reprezentanţi ai salariaţilor care sunt aleşi de către salariaţii din televiziune. Repet, calitatea oamenilor, calitatea managementului este aceea care defineşte dacă o conducere este bună sau nu”, a spus preşedintele PNL.

Ludovic Orban a fost întrebat dacă modificarea legilor contribuie la depolitizarea celor două instituţii. „Nu este o modificare legată de modalitatea de desemnare a Consiliului de administraţie. Este, pur şi simplu, o separare între funcţia de preşedinte şi director general şi faptul că preşedintele şi directorul general vor fi din Consiliul de administraţie, desemnaţi de Consiliul de administraţie. (…) Eu niciodată nu am susţinut altceva decât ca în cadrul acestui mecanism al acestei proceduri să se numească oameni de calitate, care să se ducă acolo nu ca să facă servicii vreunui lider de partid, nu ca să facă propagandă pentru vreun partid, ci ca să informeze corect cetăţenii, să asigure punerea acestor instituţii fundamentale cum sunt cele două instituţii – Televiziunea Română şi Radioul – în serviciul public”, a răspuns el.

Potrivit liderului PNL, cele două instituţii media trebuie conduse bine. „Nu noi am folosit ‘Viaţa satului’ pentru a-l prezenta pe măritul conducător cu ore întregi de apariţii în plină campanie electorală la ‘Viaţa satului’, nu noi am inventat cenzura, nu noi am inventat campaniile. În ce ne priveşte pe noi, întotdeauna, am pledat pentru management corect, obiectiv şi profesionist al Televiziunii. De altfel, când am fost puşi în situaţia de a propune candidaţi pentru funcţiile de director general am propus candidaţi care nu fost cu un background politic foarte vădit, PNL, când a fost în situaţia de a desemna propunerea, a fost desemnat Tudor Giurgiu dacă vă aduceţi aminte, a fost desemnat Stelian Tănase din partea PNL, adică oameni care nu au fost politic numiţi, ci au fost numiţi pe baza unui proiect”, a susţinut el.

La rândul său, preşedinta Senatului, Anca Dragu, consideră că Parlamentul trebuie să numească Consiliile de administraţie ale Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune, iar acestea, la rândul lor, să numească directorii generali şi preşedinţii CA din cele două instituţii.

„Ideal ar fi ca acest proces să fie cât mai apropiat de cel ce există în cadrul Legii societăţilor comerciale şi pe Legea 111 privind guvernanţa corporativă în companiile de stat. Ca atare, ar trebui ca un Consiliu de administraţie să fie numit de Parlament, iar acel Consiliu de administraţie să numească directorul general, preşedintele Consiliului. Deci, ideal ar fi să mergem cât mai aproape de modelele consacrate şi care funcţionează în mediile comerciale”, a afirmat, luni, Dragu, la Senat.

Întrebată dacă va exista o depolitizare prin numirea Consiliilor de administraţie de către Parlament, Anca Dragu a răspuns: „Absolut. Contează ca partidele să fie responsabile, să pună pe listă oameni care ştiu să facă lucrul acesta. De fapt, Parlamentul, în România şi în orice ţară din lume, are atribuţii în numirea unor reprezentanţi în diferite instituţii. Asta nu înseamnă că este o numire politizată, înseamnă că este o numire asumată politic, dar politicienii, parlamentarii sunt responsabili atunci când vine vorba de persoanele care ajung pe aceste liste”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. M-ati convins.
    De acum inainte nu voi mai vota decat cu PNL.
    Respect!

  2. Nu. Nu este politizare. Dar ce este atunci când numirile le face Parlamentul? De ce să modifici o lege doar ca să mai adaugi un director general la numirile politice? Nu mai ajung posturile pentru câte comenzi politice există? Director prin concurs, profesionist, experienţă în managementul performant, proiect ..astea nu vă plac.

    • Ce propui, cine sa faca numirile?
      Cine va numi (si cum) comisia care va analiza candidatii la concurs?

  3. Ați ajuns mai jos decât ciuma roșie cu cenzura radio și tv
    Mai rău decât pe vremea lui ceaușescu …

  4. CE CONTEAZA ? CONTEAZA CINE FELIAZA PRADA.
    DOAR DESPRE ASTA E VORBA.

  5. …pentru patru …din coalitia de guwernare .

  6. Mai există ceva nepolitic?!!!!!!!!!!!