G4Media.ro

Lucian Romașcanu vorbește de nevoia unei legi a limbii române pentru ca…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Lucian Romașcanu vorbește de nevoia unei legi a limbii române pentru ca aceasta să nu mai fie ”pătată” cu ”cuvinte care își fac loc în vorbirea curentă”/ Ministrul a refuzat să dea exemple concrete la care face referire

Lucian Romașcanu vorbește, într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook a Ministerului Culturii, de nevoia unei legi a limbii române pentru ca aceasta să nu mai fie ”pătată” cu ”cuvinte care își fac loc în vorbirea curentă”.

 • ”Trăim, din păcate, un timp în care limba română tinde a-și pierde strălucirea, vocabularul vorbit se micșorează, cuvinte ce o pătează își fac loc în vorbirea curentă”, susține ministrul.

Romașcanu vorbește despre ”acest fenomen” care ”trebuie oprit”, spunând că este nevoie ca discuția referitoare la o lege a limbii române să fie repornită în societate.

Contactat de G4Media, ministrul Culturii a evitat să dea exemple concrete de cuvinte despre care consideră că ”pătează” limba română:

 • ”Nu pot răspunde la o asemenea întrebare. Sunt volume de scris pe temă, doar ieșiți pe stradă. Nu aceasta e întrebarea. Am enunțat un lucru știut. E cam și cum aș da exemple de gunoaie daca as enunța că sunt gunoaie pe străzi”, a fost singura declarație lui Lucian Romașcanu, la întrebările G4Media despre exemplele concrete de cuvinte care ”își fac loc în vorbirea curentă”.

Mesajul integral al ministrului Culturii, Lucian Romașcanu

 • “Astăzi sărbătorim liantul primordial care ne definește ca națiune, limba română. Este o zi ce trebuie marcată așa cum se cuvine pentru a-i rememora istoria, a-i cinsti prezentul și a-i garanta un viitor în matca în care a fost așezată de marii creatori de limbă română. O limbă de o mare bogăție, cu vorbe ce pot descrie fiecare nuanță a sufletului, trebuie păstrată și promovată cu toată forța celor ce au menirea și puterea de ajunge la oameni, profesori, preoți, oameni de cultură, media și nu numai. Trăim, din păcate, un timp în care limba română tinde a-și pierde strălucirea, vocabularul vorbit se micșorează, cuvinte ce o pătează își fac loc în vorbirea curentă. Acest fenomen trebuie oprit și responsabilitatea este a noastră, a tuturor. Să fie nevoie de o lege a limbii române? Eu aș zice că da… Poate e momentul să repornim această discuție în societate. La Mulți Ani limbii române!”, a declarat ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.

 

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

19 comentarii

 1. Sa se ia cu puric de mana, sa faca un 69

 2. probabil se referea la cuvintele (injuraturile) adresate ziaristilor cand auitat microfonul deschis.directorul can can ministrul culturii.

  • Dar ce credeați ca va face acest ministru pesedist al culturii? Credeați că va construi centre culturale, biblioteci, săli de concerte? Credeați că va finanța scoaterea din ruină a căminelor culturale de la sate? Credeați că va inaugura câteva muzee/expoziții cu adevărat interesante pentru tinerii secolului 21? Sau că va deschide în sfârșit Muzeul de Istorie al României? Sau că va finanța construirea Muzeului Ororilor Comunismului? Sau că va digitaliza tot ce înseamnă bibliotecă publică din România?
   Ai votat cu PSD pentru 3 lei pomană în plus la pensie sau la salariul de bugetar? Ai votat pentru o găleată cu ulei? Nu te-a interesat că vei avea copiii chiar mai proști decât tine? Ghinion!

  • Sã vadã la italieni (patria latinitãtzii si a bisericii latine) .. cât de uzitatã este italogleza.Cât despre Romasgutzanul psdisto aurofag .. ce sã comentezi ?! Harfe cu parfum de rusofil 💨🇷🇺

 3. Din ce în ce mai mulți cr3tini, suntem înconjurați.

  • Domn’ministru,bre,neologism inseamna cuvant nou.Au si ele rol in evolutia limbii.Nu vrei sa citesti cronicile?N-ai sa intelegi nimic.De atunci si pana la dumneata…limba romana a evoluat.Daca te nasteai atunci si traiai pana azi,vai steaua noastra si a limbii romane(daca ar fi fost lasata limba romana la dispozitia dumitale)!Deocamdata ne-ai dat motiv de amuzament(ca sa ma exprim delicat).

 4. Ce au in comun romascanu si limba romana?
  Expresiile intraductibile. Si mahala.

 5. un exemplu ar fi „sigurantat”, o dejectie scoasa de violatorul de limba maCiuca.

 6. Cuvinte de interzis: corupt, incompetent, incult, nesimțit, cocalar…

 7. Ce lege mai baiete? 20 de ani de bataie de joc cu invatamantul si acuma aveti tupeul sa aruncati vina pe altii?
  Cu orice ocazie ati distrus cat ati putut tot ce a insemnat invatamant: gradinite, clase primare, gimnaziu, liceu si post liceu … acuma v-ati pus si slugi la evaluarea doctoratelor ….
  Un singur lucru nu realizati … copii si nepotii vostrii vor trai in aceasta tara si fara educatie si carte vor face praf tot ce reusiti sa „realizati” … este nevoie doar de timp 🙂

 8. De ce trebuie înjurați PSD-iștii și când au dreptate ?
  Urmăriți emisiuni la TV, mai ales transmisii sportive, urmăriți burtierele la unele posturi să vedeți câte cuvinte, câte expresii în limba engleză întâlniți pentru care există echivalente în limba română.

  • Excelenta observatie, ma intreb de cativa ani cand va evidentia cineva aceasta problema. Dau doua exemple: produse „critice”, prost preluat, trebuia produse esentiale, „timing” pentru care avem sincronizare si multe altele. Persoanele care vorbesc aceasta pasareasca au invatat limba romana prin engleza. Adica n-au citit nicio carte si lucrand ulterior cu calculatorul au preluat din engleza tot felul de cuvinte si expresii ghicindu-le sensul cumva, daca le „traduc” sau preferand versiunea engleza.

  • Perfect adevarat. Multe barbarisme, limba romăna devine o limba cocalara !

 9. oare exprimarea „mouie PSD” pateaza limba romana!?

 10. Din pacate omul are dreptate si va dau eu cateva exemple de cuvinte utilizate gresit pe scara larga de oameni care habar nu au iar cei care asculta cred ca e in regula: resort (in loc de statiune turistica), a aplica (in loc de a solicita, a cere), determinare (in loc de hotarare), job (in loc de ocupatie, functie, desi acesta nu are corespondent in limba romana si ar putea fi asimilat in cele din urma ca neologism desi nu este necesar). Pe mine ma deranjeaza enorm cand le aud pentru ca stiu precis care este sensul lor. Si ca expresii avem „sta in chirie” (in loc de sta cu chirie), „si-a luat bataie” (in loc de a luat bataie), etc.

  • Nu cred ca asta vrea sa spuna Romascanu, in legatura cu expresiile mentionate! El si clica lui din PSD e la fel de inculta precum cocalarii care deformeaza Lb romana din prosta crestere si lipsa de educatie utilizand exprimarile ce le-ai mentionat!

   Si intre noi fie vorba, cum adica o lege a lb romane!? Nici lui Kim Jong Un nu i-a traznit prin minte asa ceva!

 11. Pe când eram profesor, am văzut în cancelarie un vraf de așa-zise „portofolii” la „Limba romana”. Mă pune drăcușoru’ să văd ce-i în prima mapă, notată cu 10 de către profesoara de limba română cu gradul didactic I – texte fără diacritice, copiate de pe internet. Colegiu național, clasă de profil „Filologie”. Trăiască Limba romana! (a se citi cum este scris)

 12. Romascanule, nu-ti e rusine sa vorbesti!?
  Sa-ti amintesc de PSDistii tai analfabeti din Parlamentul Romaniei: exemplu dl PSDist analfabet si Ministru al Educatiei Daniel Breaz(gasiti pe internet „perlele debitate de acest analfabet!) sau dl PSDist analfabet si Ministru al Educatiei rector al Univ Suceava dl Valentin Popa(idem, o catastrofa!!!!) sau dl ministru analfabet si Ministru al Dezvoltarii Ion Stefan zis Grinda, un monument de analfabetism si prostie…
  Nu mai continui, dar tu indraznesti sa vorbesti despre :imba romana cand tu si colegii tai din partid si parlament o batjocoriti zilnic?!
  Rusine!!!

  Crede careva ca acest Romascanu ar fi fost in stare sa spuna liber, FARA sa citeasca vorbele de mai sus, in apararea Limbii romane, chinuita, sarmana, tocmai de politrucii analfabeti ai Romaniei?!

 13. Individul asta semidoct a traficat posturile de la icr-uril din strainatate de parca vindea gaini la piata din Buzau. Ce-o avea el in comun cu cultura sau cu limba romana? Mai mare rusinea!