G4Media.ro

Lucian Heiuş: 20% din impozite şi taxe se plătesc în fiecare lună…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Lucian Heiuş: 20% din impozite şi taxe se plătesc în fiecare lună în numerar/ Eu bănuiesc că cel care preferă să lucreze în continuare cu numerarul, care stă la coadă cu banii într-o plasă, are firmă cu risc mare de evaziune fiscală

Preşedintele ANAF, Lucian Heiuş, a precizat că aproximativ 20 la sută dintre impozitele şi taxele încasate lunar de la firme mici, în general, sunt achitate în numerar. Heiuş a explicat că aceste firme care preferă să plătească în numerar, deşi o pot face prin bancă, sunt cu risc de evaziune fiscală, transmite News.ro.

Potrivit lui Lucian Heiuş, e normal ca firmele să aibă un cont în bancă, prin care să îşi poată achita taxele şi impozitele.

”E normal ca orice firmă să aibă cont în bancă şi să plătească impozite şi taxe prin acel cont. Surpriza mea, în urmă cu un an de zile, când am făcut o analiză pe acest domeniu, 20 la sută din impozitele şi taxele care se plătesc în fiecare lună şi discutăm de încasări lunare de 30-32 miliarde de lei, deci este o pondere importantă, încă se plăteasc în numerar”, a declarat Lucian Heiuş, joi, la Digi24.

În cazul acestor firme, spune Heiuş, există risc de evaziune fiscală.

”E drept, legea în România nu obligă o firmă să aibă un cont curent. Eu bănuiesc şi este firesc să ai o asemenea suspiciune că cel care preferă să lucreze în continuare cu numerarul, să vină să stea cu numerarul la coadă cu banii într-o plasă, nu vorbim de sume mari, sunt firme mici în general care plătesc câteva mii de lei impozite şi taxe, noi le considerăm firme cu risc mare de evaziune fiscală pentru că cine evită să folosească instrumentele de plată bancare e clar că are ceva de ascuns”, a adăugat preşedintele ANAF

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Asta inainte de a deschide gura se si gandeste la ce o sa iasa pe ea? Cum vine asta daca platesti taxele prin banca esti baiat bun, iar daca le platesti cu cash esti suspect de evaziune fiscala? Bah, asta se aude cand vorbeste? Macar stie definitia evaziunii fiscale? Se pare ca nu. Evaziunea fiscala e atunci cand NU platesti taxe si impozite, nu atunci cand le platesti cu cash. Nenea asta pare a fi aservit intereselor bancilor. De comisioanele pe care bancile le incaseaza de la comercianti atunci cand accepta plati cu cardul sau atunci cand transfera bani in alt cont nu spune nimic. La o suta de Ron incasati de pe un card pierd 2,5 la suta din Suma. Daca decid sa retrag numerar din cont sau sa-i transfer in alt cont ( de exemplu sa platesc taxe la ANAF ) mai pierd 2,5 la suta din suma. Uite asa simplu o firma mica pierde aproape 5 la suta din venituri. Sunt firme mari care nu au 5 la suta profit din venituri, dar o firma mica care accepta numai plata cu cardul poate sa piarda atat de mult numai platind comisioane la banci.

  2. Ce tâmp3nii poate debita! Sunt cumva banii ilegali?

  3. Cei mai mari evazionisti sunt corporatiile dar ANAF-ul s-a specializat in a stoarce ultimul banut de la buticari si detailistii de verdeturi din piata. Ca doar cu aia au voie sa stranga cureaua.
    Daca incasezi numerar daca depui la banca ti se ia comision destul de baban. Asa ca e normal sa mai reduci dim cheltuieli achitand cu numetar taxele.
    La randul lor bancile cauta numerar si il cumpara, dar mai mult valuta. Digitalizarea va continua operatiunea de virtualizare a banilor cu avantajele si dezavantajele sale, scopul urmarit fiind acela ca autoritatile sa poata monitoriza si controla toate fluxurile monetare virtuale.

  4. Gata, s-au gasiti marii evazionisti care sunt micii comercianti care isi platesc cash cele cateva sute, mii de lei taxe si impozite. Tunurile de sute de milioane nu le vede nimeni.

  5. E praf individul!