G4Media.ro

Lovitură puternică pentru economia Ungariei: toate magazinele ne-esențiale sunt închise pentru o…

sursa foto: Pexels

Lovitură puternică pentru economia Ungariei: toate magazinele ne-esențiale sunt închise pentru o lună, cetățenii nu au voie să iasă din casă după ora 20.00

Şcolile, grădiniţele şi magazinele neesenţiale sunt închise în Ungaria începând de luni, odată cu intrarea în vigoare a noilor restricţii instituite pentru a frâna al treilea val al pandemiei de COVID-19, transmite Agerpres. Învăţământul primar se va desfăşura cel puţin o lună numai online, la fel cum se desfăşoară din noiembrie cel secundar şi universitar.

Comerţul va fi puternic afectat de măsuri, dat fiind că este permisă doar funcţionarea magazinelor cu produse de bază, precum supermarketurile, farmaciile sau benzinăriile. De asemenea, locuitorii din Ungaria nu au voie să iasă din case în perioada cuprinsă între orele 20:00 şi 05:00.

Ungaria, ţară cu circa 9,7 milioane de locuitori, a înregistrat în ultimele şapte zile în medie 5.113 noi cazuri de COVID-19 şi 133 de decese pe zi, fiind puternic afectată de noul val al pandemiei.

Premierul Viktor Orban a declarat că noile restricții dure sunt impuse acum pentru a putea deschide magazinele și restaurantele de Paște. Orban a spus, potrivit MTI, că nu a existat vreo alternativă la închidere, deoarece specialiştii epidemiologi au avertizat că “va fi o tragedie” dacă nu se vor lua măsuri.

Orban a anunțat și o serie de măsuri reparatorii pentru cei afectați, care sunt privite însă cu precauție de mediul de afaceri, date fiind întârzierile cu care au fost achitate precedentele ajutoare.

Premierul a promis că guvernul va acorda o subvenţie salarială de 50% celor care lucrează în domeniile în care activitatea va fi suspendată. Vor primi acest ajutor, de exemplu, cei din saloanele de coafură şi cosmetică, precum şi vânzătorii din magazine. În plus, în aceste domenii, guvernul a anulat obligativitatea plăţii contribuţiilor din partea angajatorului, măsura fiind valabilă pentru toată luna martie, iar companiile care sunt afectate de restricţii şi care închiriază spaţii de la stat sau de la autorităţile locale nu vor trebui să achite chirie, a precizat premierul ungar. Viktor Orbán a mai anunţat că impozitele vor fi anulate şi pentru micii întreprinzători care plătesc contribuţii pe baza unei norme de venit, transmite MTI.

Între timp, cel puţin 1.002.714 cetăţeni ungari au primit cel puţin prima doză dintr-unul din cele cinci vaccinuri anti-COVID-19 autorizate în Ungaria (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, cel rusesc Sputnik V şi cel chinezesc Sinopharm).

Este prima ţară membră a UE care a început să folosească vaccinuri din Rusia şi China, încă neautorizate în blocul comunitar, iar Slovacia vecină i-a urmat exemplul, primind deja un prim transport de vaccin Sputnik V, la fel intenţionând să procedeze şi Republica Cehă. (Foto: Pexels.com)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Lockdown este o ultima masura de aplicat. Din pacate acum a ajuns lockdown sa fie o masura de lreventie de circa un an.

  E ok. Suntem in totalitarism.

  • Păi nu era carantina măsură de leftarzi, tristule??
   Când o aplică Orban e lejer mai acceptabilă? Sau poate e Orban leftard…

   Bubui, nene, bubui.

  • Stratosferice, ce fumezi tati?
   Unde-ai citit ca omul a zis ca-i acceptabila carantinarea daca-i aplicata de Orban?
   Uite, pentru studiu individual: https://www.healthleadersmedia.com/covid-19/covid-lockdowns-have-no-clear-benefit-vs-other-voluntary-measures-international-study-shows.

  • Amice, deja ai depășit limitele impuse de Caragiale și ești pe tărâmuri necartografiate ale idioțeniei…

   Adică nu lockdown-ul le-a scăzut cu 80% numărul zilnic de infectați britanicilor acum. Erau pe la 60.000/zi în decembrie, acum sunt pe la 7-8000. Dar sigur nu a fost lockdown-ul!
   Nu lockdown-urile repetate au permis Noii Zeelande să aibă perioade de luni de zile fără niciun infectat și să fie țara care în rest a fost cea mai puțin afectată de pandemie.
   Nu lockdown-ul a scos Nordul Italiei din colapsul sistemului sanitar acum 10 luni.
   Nu lockdown-urile au ținut Israelul pe linia de plutire destul încât să le dea timp să aibă rata de vaccinare actuală la 90% fără un număr imens de morți.
   Nu, toate astea sunt povești, unui virus transmisibil în principal prin contact sau proximitate umană nu îi pui frână când se întrerupe contactul uman. Îl frânează Dumnezeu și sfinții săi.

   Hârtia, după cum se știe, suportă multe. Inclusiv un studiu despre măsurile luate la ÎNCEPUTUL pandemiei în 10 țări (că se specifică clar că e vorba de măsurile din primăvara lui 2020), niciuna din țările studiate nefiind o poveste de succes, din contră, cu excepția Coreei de Sud, unde masca face oricum parte din ținuta vestimentară în anotimpul gripei.

   Mai mult, bag seama că studiul a fost condus de un înfocat opozant declarat al lockdown-ului. Când și dacă vrei să mânărești un studiu, nu e greu, s-a scris chiar și o carte destul de bună numită „How To Lie With Statistics” pe tema asta.

   Bănuiesc că fie engleza ta nu e destul de bună încât să pricepi sensul fiecărui cuvânt din articol, fie că pricepi sensul dar trece informația prin tine ca prin țeava teflonată, fie că manipulai rudimentar și sperai ca eu să fiu din categoriile sus-menționate.

   Da, personaj de schiță, lockdown-ul nu funcționează… în afara unei mulțimi de cazuri documentate în care a funcționat!
   Așa că poți folosi „studiul” pe post de hârtie igienică, are fix 0 legătură cu situația actuală și cam tot atâta legătură cu realitatea din teren.

 2. Asta-i prima reactie, deocamdata, a autoritatilor, nu doar maghiare, cand se inmultesc cazurile de covid.
  Au incercat unii si varianta cu scolile deschise, nu prea a mers, din pacate.
  Sa vedem, poate tine pentru anii terminali din invatamant.

 3. Ungurii nu mai au unde să petreacă + ungurii iau vaccin sovietic = bun, scăpăm de ei