G4Media.ro

LIVE Ziua 219 de război. SUA impun noi sancțiuni Rusiei / Ucraina…

Sursa foto: Anatolii Stepanov / AFP

LIVE Ziua 219 de război. SUA impun noi sancțiuni Rusiei / Ucraina depune o cerere de aderare „accelerată” la NATO / NATO, UE și SUA condamnă anexarea ilegală a teritoriilor Ucrainei / Putin a anunțat anexarea regiunilor Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie / Forțele ucrainene au încercuit trupele rusești în Lyman

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat, joi seară, decrete de recunoaştere a independenţei regiunilor Herson şi Zaporijie, care este un pas intermediar către anexarea oficială a acestor teritorii, informează Reuters. Între timp, Joe Biden a transmis că nu va recunoaște ”niciodată, niciodată, niciodată” referendumurile din Ucraina, iar Senatul SUA a votat noi fonduri de peste 12 miliarde de dolari pentru Ucraina. Pe de altă parte, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis că Rusia nu va obţine un nou teritoriu al Ucrainei.

Principalele evenimente ale zilei de vineri, 30 septembrie:

Ora 20:59 Președintele rus Vladimir Putin a acuzat vineri Statele Unite ale Americii că au creat un „precedent” prin folosirea armelor nucleare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în Japonia. Detalii aici

Ora 20:23 Giorgia Meloni, şefa aşteptată a viitorului guvern italian, a estimat vineri că anexarea de către Rusia a patru regiuni ucrainene „nu are nicio valoare juridică sau politică” şi demonstrează că Vladimir Putin „ameninţă” securitatea europeană, relatează agenția France Presse, citată de Agerpres. Detalii aici

Ora 20:15 Moscova va facilita accesul la cetăţenia rusă pentru străinii care semnează un contract în armată şi familiile lor, în plin conflict în Ucraina, potrivit unui decret semnat vineri de preşedintele rus Vladimir Putin – relatează Agerpres. Detalii aici

Ora 19:57 Comisia Europeană le-a cerut vineri statelor UE să fie mai restrictive în acordarea de vize pentru cetăţenii ruşi şi să intensifice controlul frontierelor, în timp ce mii de ruşi încearcă să-şi părăsească ţara pentru a se pune la adăpost de mobilizarea parţială decretată de preşedintele Vladimir Putin, relatează Agerpres. Detalii aici

Ora 19:34 Președintele rus Vladimir Putin a luat cuvântul vineri în fața unei mulțimi de câteva mii de persoane, adunați pentru a sărbători raptul teritorial din Ucraina, unde a afirmat „Victoria va fi a noastră!”. Detalii aici

Ora 19:10 Stoltenberg: NATO nu va recunoaște aceste teritorii ca parte a Rusiei / Ușa NATO rămâne deschisă / NATO nu e parte a conflictului dar oferă sprijin Ucrainei pentru a se putea apăra

Ora 18:43 Un fost prim-ministru rus consideră că Vladimir Putin ar putea renunța la funcția sa și „evada” în câteva luni, potrivit Sky News. Detalii aici.

Ora 18:14 SUA au impus o nouă rundă de sancțiuni legate de Rusia împotriva a peste o mie de persoane și companii, după ce Vladimir Putin a semnat tratatele prin care anexează la Rusia regiuni ocupate din Ucraina, potrivit The Guardian. Detalii aici.

Ora 18:11 Biden: „Statele Unite condamnă încercarea frauduloasă a Rusiei de a anexa un teritoriu ucrainean suveran. Rusia încalcă dreptul internațional, călcând în picioare Carta Națiunilor Unite”

Ora 17:50 La scurt timp după ce liderul rus a afirmat că este pregătit să reia negocierile, președintele ucrainean a replicat într-o înregistrare video online că „Ucraina nu va negocia cu Rusia atâta timp cât Putin este președintele Federației Ruse”, potrivit Le Monde. Detalii aici.

Ora 17:33 BREAKING Zelenski anunță că Ucraina a depus o cerere de aderare ”accelerată” la NATO, ca răspuns la anexările ilegale ale Rusiei: „Știm că este posibil. Securitatea nu are alternative”

Ora 16:54 Ucraina spune Rusiei să apeleze la Kiev dacă vrea eliberarea trupelor încercuite în Lyman: „În urmă cu 8 ani, militarii ruși ne-au înconjurat lângă Ilovaisk. Ai noștri au fost de acord să se predea. Dar Rusia nu s-a ținut de cuvânt”. Detalii aici.

Ora 16:17 Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat, într-un mesaj pe Twitter, că decretele privind anexarea a patru regiuni ucrainene semnate vineri de Vladimir Putin nu schimbă cu nimic lucrurile iar aceste teritorii „sunt pământ ucrainean și vor face întotdeauna parte din această națiune suverană”. Detalii aici.

Ora 16:06 Președintele României, Klaus Iohannis, anunță că toți liderii de stat și de guvern din UE, reuniți în Consiliul European, au adoptat o Declarație comună în care respingem ferm și condamnăm fără echivoc anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor ucrainene Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson. Detalii aici.

Ora 15:18 Cele patru scurgeri care au afectat gazoductele Nord Stream din Marea Baltică au fost cauzate de explozii subacvatice care corespund la „sute de kilograme” de TNT, se arată într-un raport oficial al Suediei și Danemarcei prezentat vineri la Națiunile Unite, potrivit BFM TV. Detalii aici.

Ora 15:16 Președintele rus Vladimir Putin a anunțat vineri, într-un discurs susținut la Kremlin, anexarea regiunilor ucrainene Donețk, Lugansk, Herson și Zapororjie. Detalii aici.

Ora 14:38 Pentagonul lucrează la formarea unui nou comandament pentru a coordona înarmarea și antrenarea Ucrainei, potrivit a doi oficiali americani, într-un efort de a raționaliza ceea ce a fost un proces în mare parte ad hoc creat rapid în urma invaziei Rusiei, relatează CNN. Detalii aici.

Ora 14:23 Șeful camerei inferioare a parlamentului rus a declarat vineri că președintele Vladimir Putin a notificat camera despre planurile de a admite patru regiuni din Ucraina în Rusia – un pas tehnic spre anexarea teritoriilor de către Rusia, relatează Reuters. Detalii aici.

Ora 14:01 Anunțul lui Putin privind anexarea teritoriilor ucrainene ar putea fi umbrit de avansul Kievului în Lyman / Liderul regiunii separatiste Donețk recunoaște că orașul este „semi-încercuit” de forțele ucrainene

Ora 13:54 Patriarhul Kirill (75 de ani), şeful Bisericii Ortodoxe ruse şi important susţinător al preşedintelui Vladimir Putin, se află în izolare, bolnav la pat, după ce a fost testat pozitiv la COVID-19, a anunţat vineri serviciul său de presă. Detalii aici.

Ora 13:52 Țările Uniunii Europene au ajuns la un acord provizoriu cu privire la ceea ce ar urma să fie cea de-a opta rundă de sancțiuni ale blocului împotriva Rusiei pentru războiul purtat împotriva Ucrainei, au declarat vineri trei surse diplomatice pentru Reuters. Detalii aici.

Ora 13:44 Un oficial instalat de Moscova în regiunea Herson din sudul Ucrainei a fost ucis într-un atac cu rachete ucrainene, potrivit presei de stat ruse, citată de CNN. Detalii aici.

Ora 13:30 Bloggeri militari ruși confirmă că forțele ucrainene au încercuit trupele ruse în orașul Lyman

Ora 13:03 Așa-numita „Miliție populară a Republicii Populare Donețk (RPD)” a declarat pe Telegram că primele trupe rusești din cadrul mobilizării parțiale au sosit în Donețk, relatează The Guardian. Detalii aici.

Ora 12:46 Kremlinul a declarat din nou vineri că va considera atacurile împotriva oricărei părți din regiunile ucrainene pe care urmează să le anexeze ca fiind acte de agresiune împotriva Rusiei însăși, ceea ce pare să includă și zonele pe care nu le controlează în prezent pe teren, relatează Reuters, citată de The Guardian. Detalii aici.

Ora 12:37 Zelenski condamnă atacul cu rachete al „statului terorist” Rusia asupra convoiului civil în Zaporojie: „Gunoaie însetate de sânge. Numai teroriștii pot face acest lucru, care nu ar trebui să aibă loc în lumea civilizată”

Ora 12:09 Șeful serviciului rus de informații externe a declarat că Rusia are „materiale” care să demonstreze că forțele occidentale sunt responsabile pentru incidentul de la gazoductul Nord Stream, relatează The Guardian. Detalii aici.

Ora 11:48 Oficialii ucraineni afirmă că 23 de persoane au fost ucise și 28 rănite într-un atac al forțelor ruse asupra unui convoi civil care părăsea orașul Zaporojie, relatează CNN. Detalii aici.

Ora 10:00 Uzbekistanul nu are nicio intenţie de a deporta cetăţenii ruşi care se îndreaptă în număr mare spre Asia Centrală pentru a scăpa de mobilizarea parţială anunţată săptămâna trecută de preşedintele Vladimir Putin, în contextul campaniei militare din Ucraina, a anunţat vineri guvernul de la Taşkent, potrivit Reuters. Detalii, aici. 

Ora 09:50 Un fost maior al armatei americane şi soţia sa, anestezist, au fost acuzaţi penal că ar fi complotat să dezvăluie Rusiei informaţii extrem de sensibile referitoare la asistenţa medicală oferită pacienţilor militari, a anunţat joi Departamentul de Justiţie al Statelor Unite, relatează The Guardian. Detalii, aici. 

Ora 09:41 Cotidianul „The New York Times” a publicat un articol cu presupuse conversații interceptate ale soldaților ruși implicați în războiul din Ucraina. „Ne-au dat ordin să-i ucidem pe toți cei pe care îi vedem” și „Putin este nebun. Vrea să preia Kievul, dar nu o putem face”, sunt frazele, probabil rostite de soldați în conversațiile cu rudele lor din Rusia, relatate de ziarul american, transmite Rador. Detalii, aici. 

Ora 09:37 Trei avioane de luptă rușeşti Su-30 au aterizat pe aerodromul din Baranovici din Belarus, transmite Rador, care citează presa rusă. Ultimele aterizări ale avioanelor de luptă ale Forțelor Aerospațiale Ruse în Belarus au fost înregistrate pe la sfârșitul lunii martie, anunţă Agenţia de presă RBC-Ucraina, cu referire la grupul de monitorizare Belaruski Gaiun. Detalii, aici. 

Ora 09:33 Putin a cerut să fie „corectate” greșelile din cadrul mobilizării militare în curs a Rusiei pentru ofensiva din Ucraina, scrie The Guardian.

Ora 09:00 Oleksandr Stryuk, primarul din Severodonetsk, a scris pe Telegram că un convoi civil a fost lovit de un atac rusesc în apropiere de Zaporojie. Stryuk spune: „Există morți și răniți. Salvatorii, medicii și toate serviciile relevante lucrează în prezent la fața locului”, scrie The Guardian. Serhai Haidai, guvernatorul ucrainean din Lugansk, a raportat, de asemenea, incidentul, spunând: „În apropiere de Zaporojie, rușii au tras cu rachete asupra unui convoi care se îndrepta spre teritoriul ocupat. Trebuie remarcat faptul că plecarea a 34 de vehicule cu locuitori din regiunea Lugansk era planificată. Informații mai detaliate despre victime sunt în curs de clarificare”.

Ora 08:30 Unii rezerviști ruși recent mobilizați au primit ordin să își procure propriile provizii de prim ajutor și au fost sfătuiți că produsele sanitare pentru femei reprezintă o soluție eficientă din punct de vedere al costurilor, potrivit celei mai recente informări a Ministerului britanic al Apărării. Furnizarea de servicii medicale pentru trupele rusești de luptă din Ucraina se înrăutățește probabil din ce în ce mai mult, se spune în raport, adăugând că „pregătirea medicală și conștientizarea primului ajutor sunt probabil slabe”, scrie The Guardian.

Ora 08:00 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, joi seară, în discursul adresat naţiunii că Rusia nu va obţine un nou teritoriu al Ucrainei şi a subliniat că va prezida o şedinţă a Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională în care se vor lua decizii pentru a răspunde la acţiunile ruseşti.

Ora 07:30 Senatul SUA a votat joi noi fonduri de peste 12 miliarde de dolari pentru Ucraina cu prilejul adoptării unei prelungiri a bugetului federal al Statelor Unite până în decembrie, notează AFP. Preşedintele american Joe Biden a promis joi că nu va recunoaşte „niciodată, niciodată, niciodată” rezultatele referendumurilor „orchestrate de ruşi” în Ucraina.

Ora 07:00 Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat, joi seară, decrete de recunoaştere a independenţei regiunilor Herson şi Zaporijie, care este un pas intermediar către anexarea oficială a acestor teritorii, informează Reuters.

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

28 comentarii

 1. Felicitări pentru Independenta!

  • #Țepeș….și tu ești făcut din la.ba! Ca și simion!

  • #ala cu trotineta și cu slava,cred ca are fixa ideea,asta precum simion cu steagurile! Trotineta, altceva mai nou,mai de actualitate….ai rămas prostul haurarilor! Mai sunt unii pe aici care debitează numai inepții,dar parca au mai multa imaginație! Tu ai rămas blocat cu Trotineta în slava de noapte, când ți i freci de singurătatea neuronul!

 2. Măi parelologilor ia fiţi atenţi aicea la Mama Omida:
  ———————–
  – Nici nu ştiţi de când aşteaptă NATO să le dea un motiv ruşii să intervină.
  – Nici nu ştiţi cât de tare se feresc ruşii să nu le dea motive celor de la NATO să intervină.
  – Dacă vrei să foloseşti o nucleară e să îţi aducă avantaje nu şi mai multe dezavantaje dupaia.
  – Cu cât sunt şanse mai mici de câştigat războiul convenţional cu atâta sunt şanse mai mici de a folosi nucleara ca avantaj.
  – Nu arunci o nucleară ca să îţi aducă dupaia şi mai multe probleme şi duşmani mai mulţi dacă tu nu eşti capabil să faci faţă dupaia la repercusiunile care va urma.
  – Cel care a spus că în momentul când Putin va vrea să folosească nucleara îl vor executa al lor avea dreptate pentru că în momentul când va vrea să o facă confirmă tuturor că a renunţat şi a pierdut războiul aşa că vor prefera să se predea decât să se sinucidă de proşti în frunte cu familiile lor şi să renunţe la viaţa lor de nulităţi laşe doar aşa că vrea Putin mai ales că unii au atâtea de pierdut (ăştia din jurul lui Putin sunt cei mai disperaţi să nu moară că nu se grăbesc, trag cât mai mult de viaţă că ştiu unde vor ajunge, evident în iad şi chiar dacă nu cred nu riscă să se grăbească să vadă dacă e adevărat sau nu deşi pe la sfârşitul vieţii îndoielile şi panica la ce îi aşteaptă îi face mari credincioşi, nu sunt unici şi e plină planeta asta de genul indoielnic şi toţi gândesc şi simt la fel, e cel mai vechi tipar cunoscut al omenirii la egalitate cu cea mai veche meserie).
  ———————–
  Războiul l-au pierdut din ziua când au atacat Ucraina, ce a urmat şi va urma pe mai departe doar va confirma tot ce va spus Mama Omida până acuma şi ca de fiecare dată nu o ascultaţi, mare greşeală, din-astea au mai fost şi nu e o noutate ce se va întâmpla şi nu există într-un astfel de context (am pus accent pe „CONTEXT”, marele vinovat în astfel de cazuri) proroc sau psiholog care să descrie mai exact ca greşelile istoriei viitorul unor astfel de acţiuni fără nici o şansă de izbândă, ZERO ŞANSE.
  .
  Mai simplu spus parelologilor: nu contează câţi soldaţi, arme sau ce fel de arme ai pentru că „CONTEXTUL E CHEIA CARE ALEGE CINE DEVINE CÂŞTIGĂTOR SAU NU ÎN ASTFEL DE CONFLICTE, DE FAPT ÎN TOATE CAZURILE CONTEXTUL E CHEIA LA TOATE”.

  • Foarte corect ! Felicitari pentru acest txt

  • Una…
   Mai bine ne furnizai explicații cu privire la originile sintagmei ” mult și prost „🤪

 3. In ideea Cortinei de izolare totala a Rusiei si a celor care o sprijina astfel incat sa fiarba in sucul lor propriu si sa nu mai existe pentru restul lumii, singura solutie civilizata PROPUSA IERI de mine pentru o omenire civilixata atacat de briganzi sangerosi jefuitori la drumul mare, fiind DOAR ASTA cred ca rapid Rusia trebuie sa fie data afara din Consiliul de securitate si daca vrea sa paraseasca si ONU sa sa i se spuna: Drum bun ” pasiol na turbinka ciorti”. Stiu sigur ca cele scrise de mine sunt citite la nivel inalt in lume asa ca astept sa vad ce se va mai intampla multumind G4 Media pentru solidaritate in bine si reamintind ca preceptul corect cu care cred ca toti cei civilizati suntem de acord fiind si responsabili pentru soarta lumii este : SCOPUL NU SCUZA ORICE MIJLOC!

 4. Dar daca vine cineva si semneaza decrete cu parti teritoriale din Rusia,cum ar fi?

  • Exact ca in Ucraina: depinde de cine este cel care o face. Daca este puternic (arme nucleare, etc) atunci isi permite sa o faca. OTAN/NATO sau nu. Urmeaza mult blabla, razboi local, decese, schilodiri, etc. Insa teritoriile odata anexate… cu greu vor putea fi recuperate. Exact cum s-a intamplat de-a lungul secolelor.

 5. Daca erau isteti, acceptau sa piarda Lugansk si Donetsk, care oricum nu mai erau teritorii ucrainiene de ani si ani. S-au invartosat si rezultatul este pierderea a inca 2 teritorii. In plus a miilor de morti, o tara parjolita, distrusa, etc.
  Ca mujicii sunt niste derbedei infecti, asta o stim cu totii. Insa dandu-le cele 2 teritorii care oricum nu mai erau sub tutela Kievului, totul se oprea aici.

  Diplomatia nu este (din pacate) la indemana oricui 🙁

  • Uite ca s a mai prins unu cum sta treaba!!! Bravo!!

  • nu trebuia sa le dea teritoriile, aveau Minsk agreement, sub tutela Germaniei si a Frantei, insa Ucrainienii au zis ca ei isi baga *** in documentele acelea, iar acuma vedem rezultatul. Nu totul in viata este alb sau negru.

  • O prostie mai mare ca asta, n-am auzit.
   Citește despre Acordul de la Munchen din 1938.

  • Daca intru eu la voi in casa si va iau cate o camera?!
   Asa pe muschii mei ca sa nu iasa scandal, ce ziceti?
   Nu vor muschii lor sa le dea nimic rusilor, au luat Crimea la tupeu si nimeni nu a zis nimic.
   Donetz este o zona cu resurse subterane imense de la carbune, gaz, minereuri.
   Rusia o sa piarda si ce avea deja. Au incasat imens pe gaze si au nu au dezvoltat nimic.
   Se va termina si razboiul asta, Ucraina beneficiaza de bani fara numar sa se dezvolte.
   Rusia o sa ramana la coada vacii.

 6. Himmars,Javeline,Stinger,dronele și informațiile oferite de cei mai performanți sateliți americani și japonezi,toate de pe vremea lui Ceașcă ,praf au făcut marea armata roșie echipata ca pe vremea lui Hrușciov cu rații militare de pe vremea lui Eltîn.

 7. Era de așteptat, de aceea s-a făcut referedum.
  Puțin nu va ceda niciodată.

  • Nu-i problema, la rusi cine nu cedează, decedează.
   Nici un sef de stat sovietic nu a fost de capul lui iar piticul cracanat nu face exceptie.
   Curand, indivizii care-l sustin la putere, asa numitii siloviki il vor ajuta sa cedeze, impreuna cu ultima suflare, desigur.

 8. @ etc, 3v, betivul ala care a furat o trotineta, teparu’ si toti ceilalti trolli caraghiosi care posteaza cate 7 de la un singur 1p:
  V-a venit ordinul de incorporare, nu-i asa? Nasol, sa nu uitati sa cumparati multe tampax-uri…

 9. N-o sa credenti, dar de cum o sa vina iarna, toata lumea se pune pe pace.Pacat de cei care au murit .

 10. Ar trebui să mai actualizați situația – rușii au început deja măcelul aerian asupra trupelor din zona aceea…

 11. Daaa sigur bagati de urgenta Ukraina in EU propun sa bagati si Georgia, Kazahstan, Siria, liban Afganistan oricum au impazit Europa sa terminati odata UE ca si așa in ritmul asta e pe duca asa mai dureaza 4-5 ani pana cad toate guvernele si birocratii de la Bruxelles ce stau la chermeze si la caldurica si fac strategii de umanitate pe banii Europenilor.

 12. Mai rezista cativa ani extrema stanga narcisista deliranta si o sa ajunga la sfarsit . Abia astept sa scapam de prmovarea transexualilor si ta multe rahaturi ale acestor oameni.