G4Media.ro

LIVE Ziua 136 de război. ONU acuză Ucraina că poartă o parte…

Sursa foto: President of Ukraine (president.gov.ua)

LIVE Ziua 136 de război. ONU acuză Ucraina că poartă o parte din vina atacului de la azilul de bătrâni din Lugansk și pune problema ”scuturilor umane”/ Zelenski a demis fără explicații mai mulți ambasadori ai Ucrainei, inclusiv pe cei din Germania, Cehia și Ungaria

Armata ucraineană urmează să primească patru noi sisteme mobile de rachete de artilerie, cu muniția aferentă, ca parte a ajutorului dat de SUA, a anunțat vineri CNN. Pe de altă parte, ucrainenii se așteaptă la o nouă fază a războiului, de această dată pentru a prelua de sub ocupația rusă teritoriile din Regiunea Herson. Populația civilă este invitată să părăsească zona pentru a nu fi folosită ca scut uman de către armata rusă.

Președintele Vladimir Putin i-a informat pe managerii companiilor rusești să fie pregătiți pentru un embargo petrolier din partea țărilor vestice. El susține, pe de altă parte, că producția de petrol din acest an e mai mare decât cea de anul trecut.

Principalele evenimentele ale zilei de sâmbătă, 9 iulie 2022:

21:43 New York Times a publicat sâmbătă o analiză aprofundată în care prezice că războiul din Ucraina ar putea deveni un război de uzură de lungă durată, președintele rus Vladimir Putin „pariind că poate supraviețui unui Occident nestatornic și nerăbdător”, arată The Guardian. Rezultatul, spune ziarul, este „probabil să fie influențat de capacitatea SUA și a aliaților săi de a-și menține angajamentele militare, politice și financiare pentru a ține în frâu Rusia”.

Ziarul notează că SUA a angajat 54 de miliarde de dolari (45 de miliarde de lire sterline) în ajutor militar și de altă natură pentru Ucraina, care se așteaptă să dureze până anul viitor, dar afirmă că este puțin probabil să existe un apetit pentru a promite din nou o sumă atât de mare atunci când stocurile de arme ale SUA și ale aliaților europeni vor începe să se reducă.

21:13 Aflat în vizită la Kiev, preşedintele Senatului francez Gerard Larcher a pledat sâmbătă în faţa Radei Supreme (parlamentul unicameral ucrainean) pentru ca ţara să obţină „fără întârziere fructele concrete” ale statutului său de candidat la Uniunea Europeană, relatează Le Figaro, citat de Agerpres.ro. Ucraina a cerut oficial aderarea la UE la cinci zile după începerea invaziei ruse în 24 februarie. Cei 27 de membri ai blocului comunitar i-au acceptat candidatura în 23 iunie.

  • „Suntem mândri că aceasta a putut să aibă loc sub preşedinţia franceză a Uniunii Europene”, a amintit Gerard Larcher (Les Républicains, LR), în faţa unui hemiciclu unde fuseseră desfăşurate drapelele Franţei şi al UE.

20:28 Oficialii ucraineni au declarat că cel puțin cinci persoane au fost ucise în bombardamentele rusești reluate sâmbătă în regiunea Donetsk, în estul țării, relatează AFP, citată de The Guardian.  Un atac cu rachete în Druzhkivka, în nordul Donețk, a distrus un supermarket și a făcut un crater în pământ, a precizat agenția de presă. Cel puțin cinci persoane au fost ucise în regiunea Donețk în ultimele 24 de ore, iar șapte au fost rănite, au declarat oficialii ucraineni într-o actualizare de sâmbătă după-amiază. Primarul Oleksandr Vilkul, dintr-o localitate din centrul Ucrainei, a declarat că Rusia a atacat orașul cu muniție cu dispersie, ucigând cel puțin o persoană și rănind două. Ministerul rus al Apărării a declarat că a provocat pierderi grele în regiunile Mykolaiv și Dnepropetrovsk, în sudul și, respectiv, centrul Ucrainei, și a revendicat lovituri în Donețk și în regiunea Harkov.

20:24 SUA vor trimite un ajutor umanitar suplimentar Ucrainei în valoare de 360 milioane de dolari destinat în special pentru asigurarea populaţiei cu hrană, apă potabilă, asistenţă economică şi adăposturi, printre altele, a anunţat sâmbătă secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, potrivit EFE, citată de Agerpres.ro.

20:00 Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat sâmbătă că „cine deţine supremaţia tehnologică stăpâneşte lumea”, iar cine are puterea inovaţiei şi a ideilor este cel care „şlefuieşte şi conduce lumea”, transmite Agerpres.ro.

19:43 Este puțin probabil ca Rusia să se retragă de pe o porțiune de teren de pe coasta sudică a Ucrainei și va învinge forțele ucrainene în întreaga regiune estică Donbas, a declarat ambasadorul Rusiei la Londra, citat de The Guardian.

Întrebat cum s-ar putea încheia conflictul, ambasadorul rus Andrei Kelin a declarat că este greu de văzut cum forțele rusești și cele susținute de Rusia se vor retrage din sudul Ucrainei și că soldații ucraineni vor fi împinși înapoi din tot Donbasul.

  • „Vom elibera tot Donbasul”, a declarat Kelin pentru Reuters. „Bineînțeles că este dificil de prezis retragerea forțelor noastre din partea de sud a Ucrainei, deoarece avem deja experiența că, după retragere, încep provocările și toți oamenii sunt împușcați și toate acestea.”

19:18 Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că sancțiunile împotriva Rusiei au dat rezultate și a reluat apelurile pentru mai multe livrări de arme occidentale de înaltă precizie, relatează Reuters.

  • „Rușii încearcă cu disperare să ridice aceste sancțiuni, ceea ce dovedește că le fac rău. Prin urmare, sancțiunile trebuie să fie intensificate până când Putin renunță la planurile sale agresive”, a declarat Kuleba la un forum din Dubrovnik prin videoconferință.

18:24 Președintele ucrainean, Volodymyr Zelenskiy, l-a demis sâmbătă pe ambasadorul Kievului în Germania, precum și pe alți câțiva trimiși străini de rang înalt, potrivit site-ului prezidențial, transmite The Guardian. Într-un decret care nu a oferit niciun motiv pentru această măsură, el a anunțat demiterea ambasadorilor Ucrainei în Germania, India, Republica Cehă, Norvegia și Ungaria, relatează Reuters. Nu a fost imediat clar dacă trimișii vor primi noi posturi. Relațiile Kievului cu Germania, care este puternic dependentă de aprovizionarea cu energie rusească și care este, de asemenea, cea mai mare economie europeană, au fost o chestiune deosebit de sensibilă. Cele două țări sunt în dezacord cu privire la o turbină de fabricație germană care face obiectul unor lucrări de întreținere în Canada. Germania vrea ca Ottawa să returneze turbina gigantului rus Gazprom pentru ca acesta să pompeze gaz în Europa. Kievul a îndemnat Canada să păstreze turbina, spunând că expedierea acesteia către Rusia ar fi o încălcare a sancțiunilor impuse Moscovei.

17:38 Într-o postare pe Facebook, forțele de poliție locale ucrainene au deschis proceduri penale după bombardamentele constante și după ce forțele rusești nu au permis stingerea incendiilor pe terenurile ocupate. Poliția a declarat că incendiile la scară largă se produc zilnic, arzând sute de hectare de grâu, orz și alte culturi de cereale, pe lângă păduri, scrie The Guardian.

16:56 Serhiy Bratchuk, un purtător de cuvânt al administrației militare regionale din Odesa, a declarat că forțele ruse distrug „intenționat” culturile din regiunea Kherson. Împărtășind fotografii de la poliția locală cu câmpuri în flăcări și pârjolite, Bratchuk a spus:

  • ”Din cauza bombardamentelor cu obuze incendiare, în fiecare zi au loc incendii pe scară largă pe câmpuri, în fâșiile de protecție și în pădurile de pe întreg teritoriul regiunii. În plus, trupele rusești nu le permit localnicilor să stingă incendiile, distrugând grânarele și echipamentele”, transmite The Guardian.

16:55 Un deputat ucrainean, Kira Rudik, din partea partidului centrist Golos, a declarat că rachete au lovit centrul orașului Harkov, rănind și spitalizând 4 civili, inclusiv un copil, transmite The Guardian.

16:22 O investigație realizată de The Times a descoperit 18 proprietăți din Anglia deținute de statul rus, despre care se spune că ar putea fi confiscate și date Ucrainei, scrie The Guardian. The Times a declarat că Ucraina ia în considerare, de asemenea, acțiuni legale pentru a intra în posesia celor 18 proprietăți, care ar putea valora până la 100 de milioane de lire sterline. Vadym Prystaiko, ambasadorul ucrainean în Marea Britanie, a declarat: ”Apreciem că Marea Britanie și UE au spus că ne vor ajuta să reconstruim Ucraina, dar Rusia este cea care trebuie să plătească pentru asta… Pentru noi, aceasta ar fi o modalitate directă de a face acest lucru”.

16:00 Sâmbătă, după plecarea sa din Indonezia, secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat că „angajamentul SUA față de poporul ucrainean este hotărât”. Anterior, am relatat despre întâlnirea lui Blinken cu omologul său chinez, Wang Yi, în cadrul căreia au discutat despre agresiunea Rusiei în Ucraina și și-au exprimat îngrijorarea cu privire la alinierea Beijingului cu Moscova. „Nu cred că China acționează într-un mod neutru”, a spus Blinken, citat de The Guardian.

15:32 Organizația Națiunilor Unite afirmă că forțele armate ale Ucrainei poartă o mare parte din vină, poate egală, pentru un atac care a avut loc la un azil de bătrâni din Luhansk, unde zeci de pacienți în vârstă și cu dizabilități au fost blocați înăuntru fără apă sau electricitate, la două săptămâni după ce Rusia și-a lansat invazia.

Potrivit AP, autoritățile ucrainene au aruncat vina pe forțele ruse, acuzându-le că au ucis peste 50 de civili într-un atac neprovocat. Cel puțin 22 dintre cei 71 de pacienți au supraviețuit asaltului, dar numărul exact al persoanelor ucise rămâne necunoscut, potrivit ONU.

Cu toate acestea, acum, ONU spune că forțele armate ale Ucrainei poartă o mare, și poate egală, parte de vină pentru ceea ce s-a întâmplat în satul Stara Krasnyanka.

Raportul Biroului Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului nu concluzionează că niciuna dintre părți nu a comis crime de război, dar a declarat că bătălia de la azilul de bătrâni este un exemplu de îngrijorare cu privire la posibila utilizare a „scuturilor umane” pentru a împiedica operațiunile militare în anumite zone.

15:17 Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a cerut Chinei să condamne „agresiunea” rusă în Ucraina, după o întâlnire în Bali cu omologul său chinez Wang Yi, transmite News.ro.

  • „Acesta este cu adevărat momentul în care trebuie să ne ridicăm cu toţii, aşa cum au făcut ţările din G20, una după alta, pentru a condamna agresiunea şi a cere, printre altele, ca Rusia să permită accesul la alimente blocate în Ucraina”, a spus Antony Blinken.

El a spus că nu vede „niciun semn” de cooperare din partea Rusiei, conform AFP.

14.33 Ucraina reabilitează și extinde unele dintre porturile sale fluviale de pe Dunăre, care nu au mai fost folosite de mult timp, pentru a facilita exportul de cereale din cauza blocadei Rusiei la Marea Neagră, a declarat șefa departamentului de politică agricolă din regiunea Odessa, Alla Stoyanova. (Detalii, aici)

13.30 Forțele rusești au lansat în duminică dimineață un atac cu rachete împotriva unei zone rezidențiale din orașul Harkov, în estul Ucrainei, a anunțat pe Telegram șeful administrației militare regionale, Oleh Syniehubov. Deocamdată, nu există informații despre victime. „În Harkov, potrivit informațiilor preliminare, ocupanții au lansat un atac cu rachete împotriva unui cartier rezidențial”, se arată în mesaj.

Siniehubov a îndemnat locuitorii să își limiteze șederea pe străzile orașului.

12.30 Rusia redistribuie unele unități pentru a le poziționa la granița cu Ucraina, în vederea unor posibile operațiuni ofensive viitoare, a anunțat Ministerul britanic al Apărării în informarea sa zilnică privind evoluția conflictului. Potrivit sursei, armata folosește „probabil” transporturi de trupe Mt-Lb, care sunt acum învechite, deoarece nu dispune de echipament adecvat.

12:27: Forțele ruse au bombardat regiunea ucraineană Mikolaiv, în sudul țării, avariind două gări și câteva case, scrie serviciul de presă al administrației regionale pe Facebook, relatează Ukrinform. Până în prezent nu au fost raportate victime. Satele situate de-a lungul liniei de contact din districtul Bastanka ”sunt bombardate fără încetare”, se arată în mesaj.

În noaptea de 8 iulie, au fost vizate stația Bereznehuvate, satul Murakhivka și satul Kalynivka și comunitatea din Bereznehuvate”. În plus, satul Novomykolaivka și comunitatea Pervomaisk au fost bombardate ieri. Clădirile rezidențiale au fost avariate.

12:25: Aproximativ 37.200 de soldați ruși au fost uciși în Ucraina de la începutul invaziei, potrivit armatei de la Kiev. Restul bilanțului îl puteți citi aici.

12:10: Secretarul de stat american Antony Blinken a calificat drept „constructive” discuțiile sale cu omologul său chinez Wang Yi, în marja summitului G20 din Indonezia, în cursul cărora șeful diplomației americane și-a exprimat îngrijorarea SUA cu privire la mai multe dosare, „inclusiv Taiwanul”. (Detalii, aici)

10:49: Un prim contingent de soldaţi ucraineni care urmează a fi instruiţi de trupele britanice pentru a-i ajuta în lupta împotriva Rusiei a ajuns în Regatul Unit. Detalii, aici.

9:56: Rabinul-șef al Moscovei a demisionat din funcție, declarând că „nu a putut rămâne tăcut” în fața invaziei rusești în Ucraina vecină și susținând că comunitatea evreiască din capitala rusă ar fi fost „pusă în pericol” dacă ar fi rămas în funcție. (Detalii, aici)

8.33 Un consilier districtual de la Moscova a fost condamnat vineri la şapte ani de închisoare pentru că a criticat invadarea Ucrainei de către Rusia, în ceea ce un avocat a declarat că este primul caz în care cineva a ajuns la închisoare în baza unei noi legi privind „informaţiile false”. (Detalii, aici)

8:10 Irina Vereshchuk, vicepremierul Ucrainei, a cerut vineri locuitorilor să evacueze regiunea Kherson din sudul țării. „Vă îndemn să evacuați cât mai repede posibil, prin toate mijloacele. Nu așteptați”, a declarat Vereshchuk.

Ea i-a avertizat pe rezidenți că ar putea fi folosiți ca scuturi umane de către ruși și că rămânerea în districtele ocupate din regiunile Zaporojie și Kherson este periculoasă.

7:49 Președintele rus Vladimir Putin a avertizat vineri companiile rusești să fie pregătite pentru un embargo petrolier în urma noului pachet de sancțiuni al Uniunii Europene.

„După cum știți, Uniunea Europeană a introdus un alt pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, cu un embargo petrolier. Companiile naționale ar trebui să fie pregătite pentru această decizie”, a declarat el la o întâlnire cu guvernul.

7:35 Administrația Biden va furniza Ucrainei încă patru sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate în cadrul celui mai recent pachet de asistență pentru securitate, potrivit unui înalt oficial din domeniul apărării. Sistemele costă 400 de milioane de dolari. (Detalii, aici)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Asta e!de ce mai e rusia in onu!!!

    • Onu exista doar pentru a fi folosita de ruzzia si china. Si platita din banii americanilir si europenilor.

    • De când onu este condusa de persoane din lumea a treia, a de venit un instrument al bolșevicilor. Asa se întâmplă și cu oms.

    • Vasalitatea fata de moscova nu te deranjează? Doar id iotii au afinități moscovite.

  2. Nu va îmbătații cu apa rece: Toate nenorocirile de care sunt capabili rusii fac parte si din arsenalul ucrainenilor. Doua popoare făcute din același aluat maro.

    • Zise tulipan s0bolan ruznac

    • Pe cine crezi că păcălești, rusule? Asemenea oameni creduli deja țin cu Rusia și sunt foarte puțini, doar cei care susțin AUR.

  3. Atunci desființăm ONU, și închidem prăvălia – dacă ce ‘spune’ Organizația e fake / lipsit de orice temei! Că doar, sunt atâtea state pe’acolo, nu doar rușii și chinezii!.. Și da, se cunosc pârghiile mașinațiile Rusiei cu votul, că doar toată lumea citește știrile.

    Chiar am ajuns să ne furăm singuri căciula??
    Chiar cred unii că ditai Organizația – face afirmații către întreaga Planetă doar așa.. să se afle’n treabă, fără nicio acoperire? Sau unii de pe aici au pierdut contactul cu realitatea și nici măcar nu au habar de asta?!..

    • Este perfect adevărat, Ucraina a folosit toate orașele ca linie de apărare. Daca iei aceasta decizie și te folosești de obiective civile sa porți un război, apar și consecințele. Atât timp cât o construcție civilă, cu locuințe, este îmbâcsită de apărători înarmați, cel care ataca acea clădire nu pot fi acuzați de crime de război!!! Ucraina s-a folosit de civili încă de la începutul invaziei ruse, ca scut uman. Cum dracu sa folosești orașele ca și camp de lupta??!!!!

  4. Toți sinteti cu simț matur de răspundere antiputinisti fanatici ,dar timpul a arătat că europa nu se poate kaka fara rusia. Sancțiunile sau dovedit autosanctiuni, costul nivelului de trai dublat, triplat, doar băieții deștepți din occident care condamna războiul și cei din ukraina fac parai fără număr. In rest prostimea adică majoritatea pălăvrăgesc care de care mai înțelept, suferă și plătesc.

    • Corect!

  5. O adevărată binecuvântare pentru trollii rusi aceasta știre! Stați linistiti, se înțeleg lucrurile cum trebuie și nu cum v-ați dori!

  6. Abia astept sa citesc viitoarele opinii ale comentatorilor de aici la iarna, cand nu vor mai exista gazul si petrolul rusesc, iar preturile vor fi cel putin duble fata de astazi. Desigur, daca nu le ingheata degetele pe tastatura.

  7. Este evident (si e doar o infima parte a realitatii pe campul de lupta), dar pro*timea trebuie prostita in continuare, cf. planificarii…

  8. ONU nu are puterea să condamne o situație critica de conflict fara aprobarea membrilor permanenți ai CS, se fac totuși unele aranjamente din culise fara sa fie supuse votului. De foarte puține ori americanii au protestat la vreun comentariu al ONU chiar și sub administrația Trump in dosarul’ efectele încălzirii globale’. Asta înseamnă că jumătate din ce spune ONU este agreat tacit de americani. In alta situație americanii pot părăsi unilateral statutul de membru
    ONU și implicit desființarea ei. În privința războiului Rusia nu și-a îndeplinit obiectivele, pentru că scopul inițial era instalarea în Ucraina a unei administrații proruse tocmai de aceea Rusia a vrut cucerirea Kievului la începutul conflictului pentru a evita victimele și catastrofele. Ironia sortii a făcut că lucrurile sa nu se întâmple așa. Acum Rusia e condamnată după sancțiunile pe care le-au fost impuse să aleagă: „ridicați sancțiunile sau închid gazele” iar cealaltă variantă este mult mai rea: ei au zis, vom distruge o jumătate din lume ,dar nu vom îngenunchea in fata americanilor. Hawk…

  9. Despre ONU, observația că era mai respectată Liga Națiunilor a lui Nicolae Titulescu.