G4Media.ro

Prima criză majoră în coaliția PSD-PNL a fost provocată de legea pensiilor,…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Prima criză majoră în coaliția PSD-PNL a fost provocată de legea pensiilor, dar s-a stins după ce liberalii au renunțat la opoziție / Ciolacu i-a dat ultimatum lui Boloș / Ministrul PNL a dat aviz condiționat și a avertizat că deficitul bugetar în 2025 va fi de 6,1% din PIB

După doi ani de guvernare conciliantă, PSD și PNL s-au aflat la prima criză majoră. Liberalii au reclamat, joi dimineață, „inadvertențe” pe cifrele din noua lege a pensiilor, iar ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, ar fi refuzat să transmită avizul pentru proiect. Ședința de Guvern a fost întârziată aproape jumătate de zi. În cele din urmă, Ministerul Finanțelor a dat avizul condiționat, iar guvernul a adoptat proiectul. Premierul Marcel Ciolacu i-a trasat ministrului Boloș sarcină să prezinte un plan concret pentru creșterea încasărilor la buget și pentru digitalizarea ANAF. Divergențele au apărut după ce PNL și PSD, respectiv Ministerul Finanțelor (PNL) și Ministerul Muncii (PSD) au interpretat diferit cifrele pentru impactul bugetar al legii pensiilor.

Ora 18.25: Briefing susținut de ministrul Muncii, Simona Bucura, la Palatul Victoria. Principalele declarații:

  • De fiecare dată guvernele PSD au fost responsabile și acest guvern de coaliție este un guvern responsabil și proiectul a trecut toate etapele, sunt convinsă că vom găsi soluțiile necesare astfel încât românii să poată beneficia de această lege
  • Am făcut o lege stabilă și sustenabilă
  • Am făcut acest proiect cu gândul că românii trebuie să aibă parte de el
  • Noi cu adevărat muncim pentru români și suntem onești
  • Important este că azi avem un proiect adoptat în Guvern și am ajuns într-un punct în care ne-am înțeles, a fost adoptată legea și anul 2024 va fi primul în care un guvern acordă două majorări ale pensiilor
  • Calculele pe care le-am avut noi au fost lucrate împreună cu Banca Mondială. Calculele cu Banca Mondială au fost mult mai complexe decât calculele făcute aseară împreună cu ministerul Finanțelor. Important este că am ajuns la o concluzie.
  • Proiectul va intra în procedură de urgență în Parlament și ne dorim să fie adoptată până în 20 noiembrie ca să renegociem PNRR cu Comisia Europeană.
  • În luna septembrie vom avea deja aplicată integral legea și asta plecând de la o opțiune imediată, ci de la datoria față de români și de la angajamentul luat prin PNRR.

Ora 18.19: „Legea pensiilor a fost adoptată! Nu există «nu vreau» sau «nu pot» atunci când vine vorba de pensionari. Acest Guvern le va face dreptate!”, a scris premierul Marcel Ciolacu pe pagina sa de Facebook.

Ora 17.22: Guvernul a adoptat proiectul legii pensiilor în ședința de joi, potrivit informațiilor G4Media. Proiectul va merge în Parlament pentru dezbateri și vot final

Ora 16.12: Ministerul Finanțelor a dat aviz condiționat pe proiectul legii pensiilor, potrivit documentului consultat de G4Media. În aviz, ministrul Marcel Boloș (PNL) a avertizat că dacă proiectul de lege intră în vigoare, deficitul bugetar va crește în 2024 la 5,5% din PIB, iar în 2025 va ajunge la 6,1% din PIB

Ora 16.10: Potrivit surselor Economedia, este așteptat avizul Consiliului Economic și Social (CES) pe proiectul legii pensiilor.

Ora 15.28: Ședința de Guvern a fost suspendată până la ora 16.30, potrivit surselor G4Media.

Ora 14.15: A început ședința de Guvern. Premierul anunță adoptarea Legii pensiilor.

Marcel Ciolacu:

Astăzi avem pe masa Guvernului proiectul noii legi a pensiilor din sistemul public. (…) Vor fi eliminate toate inechitățile din sistemul public de pensii.

Am parcurs și avizul Ministerului de Finanțe și categoric în anul 2024 nu va fi nicio mărire de impozite în România.

Mai mult, în cererea de plată nr 4 este nevoie de o reformă fiscală, dar până la reforma fiscală aștept de la ministrul Finanțelor un plan de măsuri administrativ asumat atât în ceea ce privește colectarea la bugetul de stat cât și planul concret în ce privește digitalizarea ANAF și a sistemului vamal.

Vreau să știu termene clare de implementare a sistemului de e-facturare, sigiliul electronic împreună cu radarul mărfurilor, facturi electronice pentru toate achizițiile din sistemul public, pentru toate produsele accizabile sau cu risc mare de evaziune – aici le știm cu toții, sunt produsele de balastieră, flori, fructe și legume – și un plan de măsuri administrativ și legislativ.

Presupun că cel legislativ înseamnă să fie prezentat cu tot cu avizele colegilor noștri din Guvern.

Ora 14.10: Ministerul Finanțelor estimează că pensiile vor costa anul viitor, în total, după indexare și recalculare, 136 miliarde lei, în timp ce Ministerul Muncii estima pe baza calculelor Băncii Mondiale un cost total de 146 miliarde lei, arată documentele obținute de Economedia. Conform informațiilor Economedia, diferența dintre cele două estimări vine după ce Finanțele au luat execuția efectivă a pensiilor, în timp ce Munca a luat în considerare costurile estimate calculate de Banca Mondială. În cele din urmă, în legea pensiilor, va fi luat în calcul impactul pe cheltuielile efective, adică un cost cu pensiile de 136 miliarde lei în 2024, arată informațiile Economedia.

Ora 13.20: Dacă ai intrat acum pe site, iată mai jos un scurt rezumat al crizei politice. Care sunt principalele neînțelegeri dintre cele două partide

  • Liberalii au dat tonul afirmând că suma de 55 de miliarde de lei cât ar reprezenta impactul creșterii pensiilor de anul viitor nu poate fi susținută de la buget.
  • Pesediștii susțin că liberalii au citit greșit cifra de 55 de miliarde și că ea nu reprezintă valoarea majorărilor de anul viitor, ci doar totalul cheltuielilor cu pensiile pentru patru luni de zile (septembrie – decembrie 2024).
  • PSD susține că impactul total al creșterii pensiilor în 2024 este de doar aprox 30 de miliarde de lei (indexarea de la 1 ianuarie plus creșterea de la 1 septembrie).

Ora 13.00: Amânată inițial până la ora 13.00, ședința de Guvern încă nu a început.

Ora 12.13: Potrivit surselor G4Media, premierul Marcel Ciolacu i-a întrebat pe liberali dacă sunt sau nu de acord cu Legea pensiilor, iar liberalii au răspuns pozitiv.

Premierul Ciolacu le-a spus liberalilor că „Boloș ori avizează, ori pleacă”, iar ministrul liberal al Finanțelor a spus că va trimite aviz cu observații, pentru că este necesară o reformă fiscală astfel încât să fie bani la buget pentru a plăti pensiile majorate, au relatat aceleași surse.

Ora 12.00: Impactul creșterii pensiilor prin noua lege a pensiilor pentru tot anul viitor ar fi de 30 de miliarde de lei, nu de 55 de miliarde de lei, așa cum au susținut liberalii, au declarat surse din PSD pentru G4Media. Potrivit acestora, pentru perioada septembrie-decembrie 2024, costul total cu pensiile va fi de 55 miliarde lei. Amintim că noua lege a pensiilor prevede o indexare cu indicele inflației de 13,8% de la 1 ianuarie 2024 și o majorare pe baza recalculării pensiilor de la 1 septembrie 2024.

Pensiile vor fi majorate de două ori în 2024, o dată la 1 ianuarie cu 13,8%, rata inflației din anul precedent, și încă o dată la 1 septembrie, prin recalcularea pensiilor prevăzută în noua lege a pensiilor. Un document obținut de Economedia arată că cele două majorări vor duce la cheltuieli mai mari cu pensiile cu 30 de miliarde lei anul viitor, din care 10 miliarde reprezintă doar majorările de pensii după recalculare.

Ora 11.31: Televiziunile de știri anunță că ședința de Guvern programată pentru ora 12.00 se amână cu o oră.

Ora 11.15: Surse guvernamentale citate de Economedia afirmă că problema a fost rezolvată și că Finanțele vor da aviz. Potrivit acestora, legea pensiilor este agreată cu Comisia Europeană și Banca Mondială, iar impactul este calculat de aceste instituții, iar ministrul Boloș „s-a sucit” deși a participat la toate discuțiile.

Știrea inițială. Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că este nevoie de o clarificare pe legea pensiilor, după ce au apărut informaţii în spaţiul public de la ministrul Muncii Simona Bucura-Oprescu că impactul ar fi de 55,6 miliarde de lei, iar din calculele de la Ministerul de Finanţe suma este diferită. El a precizat că este un impact mare pe care trebuie să şi-l asume cu date concrete şi să existe sustenabilitate pentru această decizie. La cifrele anunţate aseară de 55,6 miliarde impactul este de aproximativ 3% din PIB ceea ce este enorm de mult şi trebuie să identificăm sursele de finanţare, a mai spus liderul PNL, potrivit News.ro. El a continuat: „Asta vrem să clarificăm, dacă a înţeles toată lumea că vorbim de cifre diferite şi dacă într-adevăr în baza de fundamentare a legii la nivelul Ministerului Muncii este cuprinsă această realitate a cifrelor”.

Ciucă a afirmat că Finanțele vor da aviz pe proiect. „Categoric că vom da un aviz, cu toţii ne dorim ca aşa cum ne-am asumat prin aceast nouă lege să eliminăm disparităţile, inechităţile şi în felul acesta să echilibrăm sistemul de pensii din ţara noastră, sunt foarte mulţi pensionari care aşteaptă de foarte mulţi ani această decizie, ca atare vom clarifica şi legea va fi adoptată. Categoric la cifrele anunţate aseară de 55,6 miliarde impactul este de aproximativ 3 % din PIB ceea ce este enorm de mult şi trebuie să identificăm sursele de finanţare, nu putem să venim să promitem oamenilor ceva şi să nu avem sustenabilitate”, a completat Ciucă.

Despre promisiunea ministrului Muncii privind o majorare totală după recalculare cu 40% a pensiilor, preşedintele PNL a răspuns: „Tocmai de aceea dorim ca în faţa electoratului să nu venim cu promisiuni nesusţinute financiar şi oamenii într-adevăr să poată să resimtă această decizie, într-un buget care să aibă colectarea necesară pentru a putea să finanţeze anvelopa de la Ministerul Muncii. „Pe suma de 55,6 miliarde este imposibil”, a spus Ciucă, întrebat dacă sunt bani pentru această majorare de pensii.

Guvernul discută joi în ședință noua lege a pensiilor, care vrea să majoreze pensiile de stat de două ori în 2024: o dată la 1 ianuarie cu inflația și o dată la 1 septembrie, prin recalcularea pensiilor în funcție de noua lege. Ministrul Muncii a promis creșteri de până la 40% din septembrie 2024. Impactul majorărilor este uriaș: cheltuielile cu pensiile cresc cu 30 de miliarde lei în 2024 și vor ajunge la 146 miliarde lei anul viitor. În plus, scade contribuția virată la Pilonul 1 de pensii, pentru că se majorează contribuția la Pilonul 2, ceea ce aduce un nou minus de circa 4 miliarde lei la bugetul de pensii publice. Așadar, Guvernul are nevoie anul viitor de 34 de miliarde de lei în plus la bugetul asigurărilor de stat. Proiectul a fost inițial de ministrul Muncii social-democrat Simona Bucura-Oprescu.

Aceasta este prima criză majoră din coaliția de guvernare. În ultimii doi ani, PSD și PNL au guvernat împreună, iar liderul PNL Nicolae Ciucă a dovedit o relație foarte conciliantă cu social-democrații și conducerea PSD. Însă amintim că săptămâna trecută PNL a decis prin vot să meargă separat de PSD la toate cele patru rânduri de alegeri din 2024. Deputatul PNL Robert Sighiartău a declarat luni că liberalii şi-au schimbat fundamental strategia în relaţia cu PSD şi că nu vor mai accepta „toate prostiile venite să sugrume mediul privat” din România.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

35 comentarii

  1. Reforme a la USL: Cresteri de taxe, cresteri de salarii la bugetari si de pensii.
    De atacul la pilonul doi de pensii, nimic? Sau e deja istorie? Presupun ca banii de pomeni de acolo vin.

  2. Cine o sa plateasca aceste cresteri? Pai cu legea asta in 2025 o sa ajungem sa dam vreo 200 de miliarde Ron pe an doar pe pensii. Asta plecand de la 89 miliarde ron in 2021. Unde in UE a mai crescut bugetul de pensii asa de mult? Niste investitori mai vrem sa atragem in tara asta sau Ii lasam pe toti sa se duca in Ungaria? Daca in 2024 o sa fie jale la privati, nici nu-si imagineaza cum o sa fie in 2025.

    • Știi cine?
      Cine se plânge că să permită căsătorii de același sex înseamnă că cei de același sex își vor afișa intimitatea în public (vorbitor la Europa FM).
      Tot ei votează PSD și PNL de 35 de ani și o vor face din nou.

  3. 55 de miliarde in conditiile in care nu au fost in stare sa plateasca medicamentele pt bolnavi cronici,care costau 1-2 miliarde. ne dau acum medicamente cu tzaraita pt. ca nu au fost semnate contractele

  4. Din calculele mele in perioada septembrie-decembrie 2024, pe pensii o sa se duca cam 59 miliarde Ron, nu 55 miliarde cum zic ei. Daca in 2024 avem inflatie de vreo 8-10%, ne ducem la 66-67 de miliarde Ron dati pe pensii in 4 luni, deci vreo 200 miliarde Ron pe an. Anul asta dam doar 112 miliarde. Cum poti sa dublezi bugetul de pensii in doar 2 ani? Cate taxe si impozite mai poti sa pui? Adevarul e ca mai sunt destule. Taxe pe propritate actualizate si platite pe suprata construita, ci nu aia utila. Tva de 22%. Impozit pe venit de 16% pentru toti. Desfiintarea microintreprinderilor. Cresterea contributiei la pensie la 30%. Marirea artificiala a salariului minim la 4500 Ron, din care statul o sa ia aproape jumatate taxe si impozite. Taxa de poluare pentru centrale de apartment si pentru masini. Noi taxe de drum. Si mai sunt alte taxe in discutii la finante.

    • Nu-i interesează! Totul pt ca în 2024 să câștige alegerile iar drumul început pt a scoate țara din UE să continue și să devină realitate începând cu 2025!
      ĂSTA E PLANUL OLIGARHILOR CARE CONDUC ROMÂNIA! AU EI GRIJĂ CU PROPAGANDA SĂ MANIPULEZE NATARAII!

    • Ai idei bune. Ciolacu si Ciuca iau notitze.

      Serios vorbind, si eu cred ca acolo vom ajunge. Cei care platesc taxe vor plati dublu. Cei care fac evaziune, vor face in continuare. Cei care primesc pensii speciale, vor luar in continuare, dar marite bine.

      Nu stiu cum naiba fac cei care muncesc si platesc taxe ca sunt mereu ultimii pe plantatie in ochii politicienilor.

  5. criza praf in ochi .. hai sa aratam ca noi nu suntem ca ceilalti ..
    – se stie ca PSD „vrea sa dea” la pensionari dar nu-i lasa ceilalti (ocultele, USR, cica si PNL ca na trebuie sa aiba platforma )
    – se stie ca PNL e „responsabil” cu banu’ public (mai putin cand au angajat pe banda rulanta)
    – se stie ca PSD si PNL urasc USR care nu-i lasa sa fure (sunt caini nu oameni)
    – se stie ca PNL nu prea mai are procentele care le viseaza in „sondajele” lor
    – se stie ca PSD va avea nevoie de PNL si UDMR sau doar de UDMR daca castiga ciolacu, pentru „stabilitate”

  6. S-au trezit în al 25 lea ceas!
    10 petiții le-am făcut în ultima lună în care i-am avertizat că nu vor fi bani pentru aplicarea noii legi în forma făcută.
    Simona aia care se da ministresa cum scoate un proiect de lege care implica o grămadă de bani fără acord cu MFP?! E ca la nebuni în țara asta! Tu nu poți aduce deficitul bugetar la cote cât de cât rezonabile, 3-4%, dar faci o lege care incumba o cheltuială suplimentară de 60 mld. în 2025! Nebuneala curata!

  7. Și am impresia că nu vor mai proroga de data asta pensiile speciale ale aleșilor locali, că au mare nevoie de ei pentru alegerile de la anul!
    Deci, alți bani, altă distracție!
    De unde, mă, de unde?!!!

    • @Marcel Radu
      Las ca iti spune deseara pe B1 jurnalistul-jartea Zamfir dupa ce ii mai lustruieste subtil turul pantalonilor lui Marcelica de la Simileasca.
      PS.
      Stii cand a inceput campania electorala Ciolacu?! In ziua in care Zamfir nu a mai indraznit sa spuna nimic „rau” despr Ciolacu si a devenit chiar gretos laudandu-l pe al de a pus tva si la gaura covrigului.
      Iti spune el deseara de unde ? si cine e de vina ca sunt acum cateva mici greutati?!

    • @Marcel Radu
      Las’ ca-ti spune deseara Zamfir pe B1.
      Stii cand si-a inceput Marcelica de la Simileasca cacofonica campanie electorala pt Prezidentiale? Aseara cand distinsul jurnalist nu a mai indraznit sa spuna nimic „rau” despre presul PSD, ba chiar a devenit aproape onctuos in laudele adresate lui Ciolacu.
      Iti spune el deseara de unde vor veni banii, cine e de vina pt greutatile trecatoare de acum ? … (evident dom general!)

  8. Cu cat dau mai mult cu atat creste inflatia mai tare.
    Euro la 6 ron..
    Anul urmator trebuiau sa se incadreze in deficit de maxim 3%… 🤣🤣🤣

  9. Urmeaza sa ne atraga atentia turistul de la Cotroceni ca pesedeee e rau…

    • Orice face psd el nu va face nimic ca are nevoie de votul lor -in parlamentul european-pentru functia de vataf la UE , la care va fi sustinut si de ppe si de pse ….. O sa-l vedeti tot mai activ pe final , manifestandu-si ingrijotarea pentru patrunjelul planetar, praful de pe toba, ceara din urechi a unor cetateni afectati ……

  10. Din afirmațiile PSD, ei lucrează cu un buget lunar total de pensii de 8,6 miliarde de lei. Mărirea promisă de la 1 Ianuarie 2024, după cifrele publicate ar fi de 13,8 %. Aplicând această creștere, bugetul lunar devine 9,8 miliarde, care timp de 8 luni în 2024 ( până la 1 Sept ) totalizează 78,3 miliarde. De la 1 sept PSD promite o majorare de 40 %, deci bugetul lunar de 9,8 devine 13,72 miliarde. Pe patru luni înseamnă 55 de miliarde. Total pe 2024 cheltuielile cu pensiile reprezintă 133,3 miliared. Iar dacă nu s-ar face nici o majorare bugetul anula este de 8,6x 12 deci 103,2 miliared. Diferența este deci 33 miliarde.
    Repet : Cele de su sunt cifrele vehiculate de PSD și toate majorările promise. Întrebarea e : cât cheltuim ACUM lunar pe pensii ? Este cifra de bază cu care lucrezi. Este halucinant, când două ministere de resort au divergențe serioase, asupra unor cifre bugetare. Nu implică decât niște procente, for God’s sake !

    • 33 miliarde de lei este valoarea de piață a companiei OMV Petrom SA. Romgaz SA are valoare de piață de 17 miliarde de lei. Deci doi Romgaji cheltuiți de România pe creșteri de pensii (adică pentru creșterea inflației! ). Între timp, USR se preocupă de incidentul cu Lasconi. Țara arde, babele se piaptănă!

  11. 136 mld. (MFP) minus 127 mld (poate chiar 132 efectiv) după indexare fac 9 sau poate chiar 4 mld. pentru recalculare în 2024!
    Poftim?!
    Cineva se joacă nu nervii noștri!

  12. „Impactul bugetar pentru plata pensiilor în România se va ridica la aproape 146,2 miliarde lei în anul 2024, cu 30,2 miliarde lei mai mult comparativ cu 2023, arată datele unui raport al Băncii Mondiale.”!!!!!!!!!
    Serioase divergențe!!

  13. Are balta peste!!! Pensii, salarii avem di toate. Daca mai pleca in urmatorii 5-10, tinerii capabili, o sa plangeti in pumni toti, PSD, AUR, PNL!!!

  14. Ultimatum nu prea are cum sa-i dea.

  15. Aviz condiționat?! Ce o fi aia? Condiționat de ce?

  16. „categoric în anul 2024 nu va fi nicio mărire de impozite în România ” – de revenit la Ciolacu in 2024 cu aceasta intrebare. Probabil de vina vor fi tot USR.

    • pai cine altcineva? Peste tot…USR a fost de vina, pentru incendii, pentru portbagajele pline cu bani, pt protestele alora de la AUR…USR e de vina, clar.

    • @bula: Târziu de revenit cu întrebarea în 2024, către Ciolacu. Foarte târziu.

  17. PSD si PNL, aceeasi mizerie. Au falimentat tara furand-o si apoi au crescut taxele si impozitele ca sa poata fura in continuare.

  18. Așa se întâmplă când doar 30% din persoanele pe listele de alegători votează iar P$D guvernează cu 12% din voturi strânse de la bugetari, pensionari speciali sau nu. Dacă nu se prezintă mai mulți alegători la vot, în special cei din mediul privat, partidele nu își vor schimba formula de calcul pentru a obține voturi.

    • Lasă ca ei au venit la prezidențiale 67%, pentru ca aici duce lipsa de educație: cine conduce de fapt RO e cine are majoritatea in Parlament și deține și guvernul. Un președinte fără sprijin im Parlament e fix pix, dar câți pot pricepe asta? Ajunge sa fie suspendat de doua ori sau își bagă picioarele cum a făcut Iohannis.

  19. au rezistat mult penelistii .. au infrant inca odata PEESEEDEEE ..

  20. ce asertiv a devenit de ceva vreme ciorapul – se simte calare pe problema si pe pnl
    o sa-l regretam pe nea liviu. serviciile au gasit cartea castigatoare in cuplul ciorapu – grinduleanu. vin vremi cacacioase

  21. Are cineva explicatie pentru razgandeala rapida cu numerarul cetateanului ? O foscaiala lesinata pe fb de cateva zile si gata ! S-a rezolvat ! Legat de pensiile speciale haulim mai apasat sau razlet , in strada si pe fb de peste 10-15 ani si ne-a dat-o in dinti, cansolidandu-le, simuland pentru spectatori, pentru UE ca le ceva….. Asta cu pensiile specilae fiind tema de gradul 1 continuu a fost tot continuu refuzata (de la o abordare serioasa de taiere/restructurare/impozitare ! Sunt 10.000 de beneficiari . PSD isi dubla voturile daca misca real lucrurile acum si totusi nu a indraznit sa-i supere . Imi da cu virgula, Colacu nu are acces la decizie decat pe teme minore ? Atat de greu atarna cheile puscariei -detinute de jumatate dintre speciali- in balanta voturilor ?

  22. Bugetul armatei este de 40 miliarde de lei. Eu cred că trebuie desființată armata și dați toți banii la pensionari. Ce nevoie avem noi de armată atâta timp cât este război la granițe? Ne apară americanii, domnule! :))

  23. PNL o adunatura de pro 5ti in frunte cu general Mă Ciucă.