G4Media.ro

Litigiile privind custodia copiilor constituie o formă de violenţă, apreciază Parlamentul European,…

sursa foto: Pexels/ Ksenia Chernaya

Litigiile privind custodia copiilor constituie o formă de violenţă, apreciază Parlamentul European, cerând măsuri de protecţie urgente

Litigiile privind custodia copiilor constituie o formă de violenţă pe criterii de gen atunci când sunt utilizate de parteneri violenţi pentru a continua să aducă prejudicii victimelor, susţine Parlamentul European, conform unui comunicat de presă publicat miercuri pe site-ul său.

Într-un raport adoptat miercuri cu 510 voturi pentru, 31 împotrivă şi 141 abţineri, eurodeputaţii solicită măsuri urgente pentru a proteja victimele violenţei în cuplu în contextul litigiilor de custodie. Textul evidenţiază creşterea bruscă a violenţei în cuplu în timpul pandemiei şi dificultatea de a avea acces la servicii de sprijin şi la justiţie. De asemenea, raportul reiterează solicitarea Parlamentului de a adăuga „violenţa pe criterii de gen” la domeniile criminalităţii enumerate la articolul 83 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene.

Subliniind numărul alarmant de femicide şi infanticide care au loc după ce femeile raportează cazuri de violenţă pe criterii de gen, eurodeputaţii solicită ca protecţia femeilor şi a copiilor împotriva violenţei, precum şi interesul superior al copilului să aibă prioritate faţă de alte criterii atunci când se stabilesc modalităţile de încredinţare şi drepturile de vizitare.

Atunci când se examinează cazurile de custodie, copilului trebuie să i se ofere, de asemenea, posibilitatea de a fi ascultat şi, în cazurile în care se suspectează violenţa partenerului, audierile trebuie să se desfăşoare într-un mediu favorabil copilului şi trebuie realizate de către profesionişti cu formare corespunzătoare.

Potrivit eurodeputaţilor, copiii care au fost martori ai violenţei domestice ar trebui să fie recunoscuţi ca victime ale violenţei pe criterii de gen şi să beneficieze de o protecţie juridică mai bună şi de sprijin psihologic adecvat.

Textul subliniază că existenţa unui venit adecvat şi a independenţei economice sunt factori esenţiali pentru a permite femeilor să părăsească relaţiile abuzive şi violente. Eurodeputaţii solicită statelor membre să protejeze şi să ajute victimele să obţină independenţă financiară prin accesul la locuinţe, servicii de sănătate, transport şi sprijin psihologic. Ar trebui, de asemenea, garantat accesul la o protecţie juridică adecvată, audieri efective, ordine de restricţie, adăposturi, consiliere şi fonduri pentru victime.

sursa foto: Pexels/ Ksenia Chernaya

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Ce au criteriile de gen cu violenta?Violenta e violenta indiferent de gen,sex sau alte criterii Nici violenta domestica nu exista decat in mintea legislatorilor si politicienilor corecti politic.Exista numai violenta si atat si ea trebuie combatuta cu exceptia cazurilor de autoaparare sau a apararii altor persoane ,a bunurilor si a impiedicarii comiterii unor infractiuni.Restul e atentat la familie,amestec nejustificat in viata privata si in cea a familiilor.Nu e nevoie de inventarea a tit felul de criterii ci de combaterea violentei in toate locurile in care aceasta se manifesta cu exceptiile care le am enumerat mai sus De asemenea e nevoie de o definire clara si rezonabila a violentei si nu de una ideologizata sau politizata.

    • Violenta intrafamilială este o problema foarte gravă, despre care se vorbește puțin și nu se face mai nimic. 99% din victime sunt femei și copii. Abuzul fizic este cea mai frecventa cauza de deces la copiii sub un an. Comportamentul violent in familie se transmite între generații. Dacă știți victime printre cunoscuți sfătuiți-i sa nu se învinovățească și pe cât posibil ajutați-i sa rupă cât mai repede relația cu agresorul. Eu va vorbesc cu multă durere din perspectiva unui copil trecut prin astfel de tragedii, azi ajuns la batranete, neîmpăcat cu gândul si nevindecat cu inima. Multumesc.