G4Media.ro

Liderul BNS, Dumitru Costin: Pe sub uşi, am aflat că intenţia viitorului…

INTACT IMAGES/Jurnalul National/Christian Silva

Liderul BNS, Dumitru Costin: Pe sub uşi, am aflat că intenţia viitorului Guvern este să îngheţe salariul minim pe economie la valoarea din 2020

Preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin,  a spus în cadrul unei conferințe de presă că a aflat că viitorul premier ar urma să-și asume decizia politică în ceea ce priveşte îngheţarea salariului minim pe economie la nivelul celui din 2020.

Întrebat ce se va întâmpla cu salariul minim în 2021, Dumitru Costin a subliniat că a aflat de această intenţie „pe sub uşi, prin crăpăturile de uşă”.

„Vă reamintesc că am avut o şedinţă de CNT (Consiliu Naţional Tripartit n.r), vă reamintesc că Ministerul Muncii a făcut de vreo două luni jumate un grup tehnic de lucru la Ministerul Muncii pentru mecanismul salariului minim. La CNT-ul acela noi ne-am comunicat punctul de vedere, toată partea sindicală. Ştiţi care este acela: 2.400 de lei brut de la 1 ianuarie. Partea patronală a fost împărţită în trei. Zona IMM-urilor a propus o creştere de la 1 ianuarie la 2.300 de lei. Celelalte organizaţii patronale au oscilat şi au spus hai să ne propunem un moratoriu între trei şi şase luni de zile, lăsăm să vedem ce se mai întâmplă şi discutăm peste trei luni sau şase luni. Guvernul nu a precizat nimic în acest sens. Luni, săptămâna aceasta, trebuia să avem un Consiliu Naţional Tripartit pentru Dialog Social, consiliu care nu a mai avut loc. Am primit o comunicare scrisă în care ni s-a spus că primul ministru, domnul Ciucă, are un program foarte încărcat şi nu îşi mai permite să participe la acest CNT. Însă, din informaţiile de care dispunem noi la această oră, se pare că cel care este nominalizat să formeze Guvernul, viitorul prim ministru nominalizat, domnul Cîţu (Florin Cîţu n.r), doreşte să îşi asume domnia sa decizia politică şi, pe sub uşi, prin crăpăturile de uşă, am aflat că intenţia lor este acea de a îngheţa salariul minim pe economie la valoarea din 2020″, a explicat Dumitru Costin.

El a menţionat că acestea sunt informaţiile de care dispune la această oră şi că i se pare greu de explicat atitudinea Guvernului.

„Eu am făcut o declaraţie după CNT-ul ăla. V-am spus că este greu de explicat şi de înţeles atitudinea Guvenului la CNT-ul acela, când aveai o poziţie clară de la organizaţiile sindicale, aveai şi de pe parte patronală până la urmă o poziţie exprimată, iar tu, Guvern, ai tăcut cu câteva zile înainte de alegeri”, a mai spus liderul de sindicat.

La finele săptămânii trecute, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, Florin Jianu, afirmă că patronatul IMM-urilor (CNIPMMR) va propune în cadrul Consiliului Naţional Tripartit creşterea salariului minim brut pe economie pentru anul 2021 de la 2.230 de lei la 2.300 de lei.

„Propunerea pe care noi am realizat-o – Consiliul Naţional, prin Convenţia Naţională din 20 noiembrie – este aceea ca în anul 2021 să creştem salariul minim brut pe economie cu rata inflaţiei, adică 2,2%, şi cu un procent din ceea ce înseamnă productivitatea muncii, pentru că s-au înregistrat rate de creştere a productivităţii muncii, astfel ducând salariul minim brut de la 2.230 de lei la 2.300 de lei. Am văzut că celelalte confederaţii patronale, mandatul pe care l-au prezentat a fost acela de îngheţare a salariului minim brut pe economie şi de prorogare a discuţiei după 6 luni de zile. Mandatul nostru este cel pe care vi l-am prezentat, e normal să acoperim scăderea puterii de cumpărare, adică această rată a inflaţiei”, a afirmat Florin Jianu, într-o conferinţă de presă.

Sursa Foto: INTACT IMAGES/Jurnalul National/Christian Silva

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

40 comentarii

  1. Ar fi cazul sa ramana salariul minim unde este acum.

    • Liderii sindicalisti sunt absolut toti niste mafioti in slujba psd. Bineinteles ca din ianuarie vor incepe greve japoneze de protest avertisment

  2. Cresterea salariului minim pune in dificultate multe afaceri mici.
    Deci pentru moment cred că e o solutie de avarie corectă.

    • Costin membru vechi la ochiul si timpanul , a fost tras de curent pe sub usa . Omul se da sindicalist de dreapta , fata de coarna care la scoala lui nu poate sa>si depaseasca seful actual drahnea . Problema cea grava este ca daca cresti salariul minim , nu obtii decit cistigul automat al celor care o freaca permanent in aparatul bugetar , pentru amaritii cu salariul minim si implicit ” patronii ” lor , cei care cistiga sint DOAR patronii .

    • Micii intreprinzatori ( bouticari evazionisti , si tot soiul de no name ) sigur ca isi amintesc cu nostalgie vremurile cind declarau intr-o luna o singura factura de intrare , asa ca trebuie sa se termine cu asemenea vaicareli .

    • Nu toti sunt ca tine, mici buticari ajunsi patroni cu mertan si lucratori cu ziua.

  3. Salariul minim ar trerbui inlaturat cu totul.
    Cei fara experienta s-ar putea angaja mai usor pentru ca angajatorul nu ar trebui sa le asigure un salariul decis de stat.

  4. Asta a candidat la alegeri.Era cu nasul la bucile lui voiculescu,nu e timpul sa plece? Pe cine mai reprezinta?

  5. Sindicalistii de carton s-au inscris ba in partidul varanului ba in psd.Romania nu are un sindicat mare si de forta apolitic sa poata apara drepturile angajatilor.Sindicalistii sunt niste tinichele agatate de partide si interese personale.

  6. IA SA VEDEM SEFILOR DE SINDICATE, CUREAUA DE TRANSMISIE A APRTIDULUI, CE VENITURI, CE AVERI ATI ADUNAT VOI PLANGAND PE UMERII SINDICALISTILOR !

  7. a aflat „printre crapaturi”.

  8. ȘTIRILE ”pe sub ușă” și pe ”gaura cheii” sunt surse prețioase de informare pentru un leader de sindicat cu salariu plătit din cotizațiile sindicalistilor, unul mai mare decât al președintelui, ca să nu mai punem în discuție bazele de agrement moștenite din comunism.
    Așa ca un bun pesedist, nu a fost auzit in vremea de ”glorie” a lui Dragnea-Vasilica , acum ”reprezentanții” sindicatelor trebuie să facă demnstrații împotriva noului guvern…. . Un anuț pentru cei care vor dori să pună în practică manevre bolșevice : Cunoaștem șmecheriile acestea, între timp salariile liderilor de sindicat CRESC din cotizațiile sindicalistilor.

  9. Nici o problemă, grevă generală

  10. Romania da ajutoare la mall-uri, banci, biserici si corporatii, cumpara rachete de miliarde de dolari, da pensii speciale de zeci de mii de euro, dar au o ura viscerala fata de „saraki” care muncesc si traiesc din mizeria de salariu minim.

    Un astfel de discurs si gandire te-ar exclude din societate si politica in Franta, Italia, Germania, Danemarca, Suedia, Marea Britanie, te-ar sterge toti prietenii de pe social media, ai avea eticheta de smintit redus mintal.

    Romanii inca au mentalitatea comunistoida de „sa moara si capra vecinului”, in loc sa intelegem ca toti trebuie sa traim decent din orice fel de munca legala.

    Cand o sa introduca Romania taxarea progresiva, cum are TOATA Europa, probabil ca restul civilizatiei va fi colonizat alte planete si o sa ne lase pe noi , astia cu ura fata de oamenii, in urma, pentru ca nu intelegem ca traim intr-o societate, nu intr-un trib sau in padure.

    • @DABIAN Corna .. România a mai avut ..impozitare progresivă în vremea PDSR .. vremea în care se organizau Vanghelioane să trăiască bine O ZI și POPORU. Ura asta viscerală față de corporații ( dacă nu sunt rusești 🙂 ) o cunoaștem . Uite că din cauza că singuri nu putem și au ajuns puține corporații românii care nu au mai găsit un loc de muncă sau dus ei la corporații acasă și CULMEA …mai mult de 50% nu mai doresc să se întoarcă !
      Un exemplu de ce am face noi a dat ”preanevionvata” Firea cu ..foarte eficientele companii ale primăriei jenerale : o campnaie face curat si cealalta curață după ea, una udă florile și alta le stropește ; Așa că laso mai moale cu taxarea progresivă că ne-a strans de gat ..PROGRESIV .. dezlvoltare ? Poate la proprietățile pesedeilor prin Brazilia, Madagascar ..etc .

    • @ Moromete
      Nu prea inteleg ce vreti sa spuneti, vad o mare de cuvinte, paranoia ca as fi ceva rusofil(?), aveti o agenda de mentionati de atatea ori psd, desi articolul nu are legatura cu asta si nici comentariul meu.

      Taxarea progresiva este taxarea practicata in toata Europa (mai putin statele fost comuniste), hai sa nu mai politizam fiecarea aspect al vietii, buna guvernare nu tine de partide, ci de legi si oameni.

  11. Salariul minim pe economie trebuie eliminat . Salariul se negociaza intre angajat si angajator. Fiecare trebuie sa decida pentru el .
    In plus , din salariul ce il negociez liber vreau sa nu mai platesc CAS SI CASS . Vreau sa economisesc pentru ,,pensie ,, cit si unde vreau eu . Si sa ies la pensie cind vreau eu . Iar pe sanatate , sa imi fac eu asigurare de sanatate . Cite si cu citi bani vreau eu . Sistemul public sa asigure urgentele pina la stabilizarea pacientului iar de acolo sa intre in functiune asigurarea / asigurarile private .
    Ce atitia bani in miinile guvernantilor tilhari ?!
    Pe mine nu ma reprezinta nici un lider sindical .

    • Haha iar ati inviat cu baselile astea expirate? :)) hai, e cazul sa stingeti lumina si sa va intoarceti in pestera!

  12. Salariul minim trebuia sa fie un instrument pentru politici publice. Acolo unde este aplicat onest este o soloutie pentru dezvoltare economica. Exista si in Germania, Franta, Spania, etc.

    Problema e că la noi a devenit instrument politic.

  13. Din ’90 mariti salariile si tot ultimii prapaditi ati ramas.

  14. Dincolo de banuielile si certitudinile asupra persoanei sale, mos Costin mai încearca o data sa se dea cocos.
    La ce ar fi servit o promisiune din partea unui prim-ministru interimar? Ar fi fost opozabila unui nou guvern? In ce film?

  15. Normal ca nu vor crește salariul minim pe economie care este o mizerie, ei tin cu patronatele și joacă după cum cântă ele. Cum să o ducă lumea mai bine ? Milioane de oameni muncesc pe salariul minim, când ambii membri ai familiei muncesc pe salarii minime mai au rate copiii utilități trebuie să se hrănească și să se îmbrace. Dacă ar avea lumea bani nu s-ar mai împrumută la banci pe care PNL le scutesc de taxe și impozite, au eliminat taxa pe lăcomie a scutit băncile și multinaționale. Se mira pe la tv patronii ca nu gasesc forță de munca. Nu le este rușine jigodiilor in timp ce ei plătesc salarii minime patronii se lăfăie în vile și mașini de lux concedii exclusiviste copiii lor sparg in cluburi de noapte mii de euro au bolizi de lux

  16. Incredibil, încă exista oameni care cred ca un salariu minim dezastruos ar fi o soluție pt economia României?Cu siguranță că salariu minim nu trebuie doar mărit ci dublat. Productivitatea din occident are ca baza tocmai mărirea salariilor pana la un nivel decent. Corelarea celorlalte lucruri din societate față de salariu minim se poate face și altcumva, nu e nevoie sa_i dublam și judecătorului salariul ci din contra putem lua de la cei care câștigă mult. Dacă va imaginați ca guvernul va rezista 100 de zile fără măriri de salarii sunteți naivi. Romanii abia așteaptă sa iasă în strada. Epoca Băsescu nu se mai poate întoarce!

  17. in primul rand trebuie un cod al muncii clar in care sa se stipuleze conditiile si caluzele dintre angajator si angajat dupa care niste amenzi drastice duse pana la inchiderea activiitatii a celor ce incalca acest cod al muncii. munca la negru acest flagel al pietei muncii, care trebuie incadrat la crima impotriva umanitatii. mergeti in agricultura si vedeti acolo munca la negru oameni care muncesc in conditii groaznice sub cerul liber pe post de sclavi 14-15 ore pe zi platiti la negru cu 50 de lei si fermierii se plang ca nu gasesc mana de lucru . se mira lumea de ce multi romani aduc plus valoare altor economii ale lumii. acolo sunt platiti foarte bine sunt respectati au forme legale si tot felul de bonusuri de la bani pana la masa gratuita sau conditii de cazare . noi avem preturi ca afara dar salarii si alocatii ca la noi. la noi denumirea de patron a fost inteleasa gresit drept stapani de scalvi sa munceasca cat vrea patronul si pe cat vrea el iar cand nu accepti esti facut asistat social. noi vrem sa muncim in conditii decente si platiti dupa productivitate

  18. bine ca platim pensii speciale nesimtite , platim salarii de lux bugetarilor altii isi bat joc de banul public prin diferite contracte dubioase cu preturi exagerate dar nu se vrea ridicarea salariului minim la un nivel decent de 1000 de euro pe luna

  19. Pe sub usi trebuia sa afli ca vine reforma in administratie, ca 60% din bugetari nu fac nimic si trebuie sa plece acasa, ca pensiile militare si speciale trebuiesc recalculate, ca nu se mai poate !!! Ori romanul de rand ori tradatorii si taietorii de frunze la caini!

    • Reforma din administratie nu va veni fiindca din aia 31% care au venit la vot o parte importanta au fost bugetari! de omenii care voteaza nu se atinge nimeni dupa esecul pdl! deci nu se vor atinge nici astia daca mai vor sa prinda sparlamentul in 2024!

  20. Ei preferă să micșoreze salariul minim sa taie alocațiile la copii decât să elimine pensiile speciale sau sa concedieze din bugetarii care sunt plătiți regeste și taie frunze la câini. Rușine să vă fie.

  21. Nu salariul minim este problema, ci cele foarte mari ale politicienilor si ale altor bugetari.Marirea de catre echipa lui Dragnea a salariile politicienilor si altor bugetari a facut ca munca productiva sa devina nerentabila. Castigurile din sectorul particular al producatorilor de bunuri depind de cerere si de concurenta externa(de ex, un producator de mobila nu poate sa vanda daca nu exista cerere, si nici nu poate sa puna preturi mai mari decat concurenta). In timp ce angajatilor bugetari nu le trebuie decat cel mult un computer, particularii trebuie sa investeasca in utilaje (de ex, masini unelte sau masini agricole scumpe) , deci trebuie sa munceasca si sa si vanda ca sa isi recupereze investitiile. Unele afaceri particulare merg tocmai pt ca nu au nevoie de investitii costisitoare(horeca, terase, carciumi, cei care vand alimente, schimbat roti vara-iarna, fabricat borduri, panselute etc) pe cand altele care necesita utilaje scumpe si consum mare de energie au dat faliment(constructii de masini,combinate, metalurgie). Pe de alta parte, in timp ce oamenii obisnuiti abia daca isi pot pastra locurile de munca, liderii de sindicat si politicienii pot cumula tot felul de functii si castiguri din mai multe surse, iar asta obtinand mandate unul dupa altul. Cum poate fi cineva decenii la rand politician sau lider de sindicat , si sa detina si tot felul de alte functii ?

  22. Am auzit pe surse ca sindicalistii sunt toti niste profitori fara constiinta.

    Pe surse. Nu stiu daca e adevarat.

    • Am auzit pe surse ca angajatii romani nu au drepturi si sunt niste sclavi in fata patronilor.

      Pe surse. Nu stiu daca suntem o colonie de saraci tinuti saraci ca sa castige 1% din populatie cat cealalta 80% din populatie.

  23. Mister, dacă stai numai cu urechea pe sub usi, s-ar putea să te tragă curentul.

  24. bagami-as ceva in patronii de ktk t

  25. Pe sub usi, pe la colturi…te faci util si tu ca trompeta pesede…

  26. La noi întâlnim cele mai mari anomalii, unii își trăiesc viața de azi pe mâine in condiții mizerabile fară lumină in noroaie fară locuri de muncă sau dacă sunt locuri de munca sunt pe salariul minm iar acești bani se duc pe navetă si mâncare iar alții cum ar fi patronii duc o viață ultra luxoasă cu bolizi de sute de mii de euroi in vile sfidătoare . sindicatele sunt manevrate politic iar cetățenii acestei țări sunt chemați la vot si drept răspuns ei nu sau prezentat la urne de scârbă. Condițiile de trai si salariul minim trebuie adus la nivelul U.E. . tot se laudă politicienii ca vor romanii sa revină in țară faceți salariile la nivel european si vor veni

  27. cu siguranta la bugetari trebuiesc niste salarii mai mari