
Blocul Național Sindical cere clarificări despre fondurile ajunse în economia României, sub formă de investiții și transferuri de tehnologie, în urma contractelor de achiziții de tehnică militară care depășesc 10 milioane de euro
Printr-o scrisoare deschisă transmisă luni către președintele României, premierul Ilie Bolojan și miniștrii Apărării și Economiei, reprezentanții Blocului Național Sindical cer clarificări privind fondurile ajunse în economia României, sub formă de investiții și transferuri de tehnologie, în urma contractelor de achiziții de tehnică militară care depășesc 10 milioane de euro.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Confederația sindicală atrage atenția, în acest context, „asupra unei surse de finanțare ignorate de autorități, dar prevăzută clar de lege”:
„Este vorba despre fondurile care ar trebui să fie investite în economia României și care să genereze noi locuri de muncă, venituri bugetare și creștere economică prin mecanismele de cooperare tehnologică și industrială prevăzute în Ordonanța de Urgență nr. 124/2023, privind achizițiile din domeniul apărării și securității”.
„În condițiile în care Guvernul anunță aproape săptămânal, într-un ritm nemaiîntâlnit, noi contracte pentru achiziții de tehnică militară (regăsite în subsolul acestei scrisori) – fără să existe nicio informare publică despre acordurile de cooperare aferente – BNS solicită public următoarele clarificări:
- Câte contracte de achiziție de tehnică militară au fost încheiate de la intrarea în vigoare a OUG nr. 124/2023?
- În câte cazuri ARCTIS a propus CSAT și a încheiat acorduri de cooperare tehnologică și industrială?
- Ce sume au revenit, în urma acestor acorduri, în economia României sub formă de investiții și transferuri de tehnologie?
- Au fost evaluate achizițiile militare anunțate în ultimele luni? În ce măsură se impune, pentru protejarea intereselor esențiale de securitate ale României, încheierea de acorduri de cooperare tehnologică și industrială pentru aceste achiziții?
- Ce planuri de implementare are ARCTIS în acest sens și ce control exercită statul român – prin CSAT și Guvernul României – asupra îndeplinirii acestui mecanism?”, se mai arată în scrisoarea citată.
Scrisoare integrală transmisă de BNS
28 iulie 2025
Stimate Domnule Președinte,
Stimate Domnule Prim-ministru,
Stimați domni miniștri,
În contextul pachetelor de măsuri fiscal-bugetare promovate de Guvernul României care include: creșteri de taxe și accize, diminuarea sporurilor pentru sectorul bugetar, tăierea burselor pentru elevi, eventualele comasări și desființări de instituții publice, dar și reduceri de posturi, Blocul Național Sindical (BNS), confederație sindicală reprezentativă la nivel national, atrage atenția asupra unei surse de finanțare ignorate de autorități, dar prevăzută clar de lege.
Este vorba despre fondurile care ar trebui să fie investite în economia României și care să genereze noi locuri de muncă, venituri bugetare și creștere economică prin mecanismele de cooperare tehnologică și industrială prevăzute în Ordonanța de Urgență nr. 124/2023, privind achizițiile din domeniul apărării și securității.
Conform acestei OUG, Agenția Română de Cooperare Tehnologică și Industrială pentru Securitate și Apărare (ARCTIS) este instituția responsabilă cu promovarea și implementarea acordurilor de cooperare tehnologică și industrială aferente contractelor de achiziții publice de tehnică militară care depășesc pragul de 10 milioane de euro fără TVA. Sunt exceptate doar contractele atribuite în baza unor proceduri derulate de către agenții și structuri din cadrul UE și NATO.
Legea prevede clar: la fiecare contract, ARCTIS – împreună cu Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT) și Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), la propunerea autorității contractante – trebuie să asigure încheierea unui acord prin care statul român să beneficieze de o contribuție financiară între 20% și 100% din valoarea contractului. Acest mecanism funcționează ca o clauză de tip offset, uzuală în practica internațională privind achizițiile militare.
Conform ordonanței mai sus menționate, acordul de cooperare tehnologică şi industrială se semnează, în prealabil semnării contractului de achiziţie publică, cu fiecare dintre operatorii economici calificaţi şi selectaţi să participe la ultima etapă a procedurii de atribuire, în termen de 30 de zile calculat de la data transmiterii invitaţiei de participare de către autoritatea contractantă.
În condițiile în care Guvernul anunță aproape săptămânal, într-un ritm nemaiîntâlnit, noi contracte pentru achiziții de tehnică militară (regăsite în subsolul acestei scrisori) – fără să existe nicio informare publică despre acordurile de cooperare aferente – BNS solicită public următoarele clarificări:
- Câte contracte de achiziție de tehnică militară au fost încheiate de la intrarea în vigoare a OUG nr. 124/2023?
- În câte cazuri ARCTIS a propus CSAT și a încheiat acorduri de cooperare tehnologică și industrială?
- Ce sume au revenit, în urma acestor acorduri, în economia României sub formă de investiții și transferuri de tehnologie?
- Au fost evaluate achizițiile militare anunțate în ultimele luni? În ce măsură se impune, pentru protejarea intereselor esențiale de securitate ale României, încheierea de acorduri de cooperare tehnologică și industrială pentru aceste achiziții?
- Ce planuri de implementare are ARCTIS în acest sens și ce control exercită statul român – prin CSAT și Guvernul României – asupra îndeplinirii acestui mecanism?
În lipsa unor răspunsuri clare, BNS consideră că Guvernul României adoptă măsuri de austeritate pentru populație, în timp ce evită să aplice propriile reglementări menite să aducă venituri semnificative la bugetul de stat!
Cu stimă,
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii