G4Media.ro

Pensia şi salariul minim din Venezuela, insuficiente pentru a cumpăra un kilogram…

Foto: Pixabay

Pensia şi salariul minim din Venezuela, insuficiente pentru a cumpăra un kilogram de carne de vită / Salariul minim e de 7,59 dolari pe lună, suficient pentru a cumpăra o cutie de 30 de ouă

Salariul minim pe economie şi pensiile din Venezuela, echivalentul a 7,59 dolari pe lună, nu ajung pentru a cumpăra nici măcar un kilogram de carne de vită, care în magazinele din Caracas se vindea miercuri cu preţuri între 8 şi 10 dolari, relatează Agerpres, care citează EFE.

Acest venit – perceput de peste 5 milioane de oameni – a scăzut miercuri la 7,59 de dolari la cursul oficial, după ce a fost echivalentul a 29,68 de dolari în martie, când guvernul a aprobat majorarea salariului şi a pensiei, ultima decretată până în prezent.

Salariul nu a fost îndeajuns în această miercuri nici pentru a cumpăra un kilogram de brânză de bivoliţă, care se vindea cu 8,43 de dolari, dar a fost suficient pentru a cumpăra o cutie de 30 de ouă, echivalentul a 5,75 de dolari.

În prezent, o familie de 5 persoane are nevoie de echivalentul a peste 470 de dolari pe lună pentru a-şi permite coşul alimentar de bază, potrivit estimărilor Centrului de Documentare şi Analiză Socială al Federaţiei Profesorilor din Venezuela (Cendas-FVM).

Aprecierea dolarului, care a fost de 52% în decembrie, îi afectează în principal pe venezuelenii care continuă să câştige în moneda locală – bolivarul -, care în această lună s-a devalorizat cu 34% faţă de moneda americană.

Nemulţumirea clasei muncitoare, nu doar din cauza salariilor mici, ci şi din cauza scăderii condiţiilor de muncă, s-a reflectat în protestele pe care organizaţiile sindicale le-au declanşat în acest an.

Potrivit ONG-ului Observatorul Venezuelean privind Conflictele Sociale (OVCS), în noiembrie au avut loc 499 de manifestaţii, multe dintre ele cu participarea lucrătorilor publici şi a pensionarilor, care au denunţat ”puterea scăzută de cumpărare” a salariilor şi pensiilor ”pe fondul fluctuaţiilor zilnice ale dolarului”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

 1. economie socialista pe steroizi…🥶🥶🥶🥶🥶🥶🥶🥶

 2. Tara cu cea mai mare rezerva de petrol din lume are cetateni muritori de foame. Beneficiile comunismului.

  • Comunismul in teorie nu este rau este pus in practica gresit.
   Aici ajungi din cauza unor conducatori.
   Speram ca Rusia sa ajunga tot asa!

  • @0I0
   Nu este rau sa iei cu forta proprietatea oamenilor?
   Ce cu inima mare sunt comunistii-cu banii si bunurile altora.

 3. Romania tara bogata, venituri asa si asa
  Venezuela tara super bogata, fara venituri….

 4. Au nationalizat averile bogatilor. Asta au vrut, dictatura proletariatului adica comunism.
  Acum statul le-a nationalizat si lor averile. Si nu le place.
  Clasic comunism.

 5. luati si mancati socialism pe paine!

 6. Noi avem pensii de 1000 de lei echivalent a 200 de dolari pe luna . Dar nici cu 8 dolari pe luna , 40 de lei , nu se pate trai cu 40 de lei pe luna .