G4Media.ro

Legislația de reformă a justiției a adus Israelul „în pragul dictaturii”, afirmă…

Sursa foto: captură video

Legislația de reformă a justiției a adus Israelul „în pragul dictaturii”, afirmă un fost procuror general

Fostul procuror general al Israelului Avichai Mandelblit a avertizat că țara se află în „pragul dictaturii”, având în vedere că majoritatea parlamentară de dreapta/extrema dreaptă/ultra-ortodocși ar putea adopta în câteva zile o legislație-cheie care vizează revizuirea radicală a sistemului judiciar, relatează Times of Israel.

Mandelblit, un evreu ortodox care a fost numit în funcție de premierul Benjamin Netanyahu în 2016 și a deținut funcția până în 2022, a criticat în repetate rânduri efortul actualului guvern de a limita puterile justiției, dar comentariile sale din timpul unui interviu acordat postului TV Channel 12 par să meargă mai departe decât a făcut-o până acum, prezentând o situație dezastruoasă a situației din Israel.

„Ne-am transformat într-o țară care se află în pragul dictaturii. Așa o definesc eu”, a declarat Mandelblit, arătând spre legislația ce ar oferi coaliției controlul asupra Comitetului de selecție a judecătorilor, care a fost înaintată Knessetului pentru un vot final.

La sfârșitul lunii martie, Netanyahu a anunțat că face o pauză în ceea ce privește revizuirea sistemului judiciar pentru a permite discuții cu opoziția în vederea unui compromis privind reforma judiciară. Aceasta permite coaliției să convoace un vot în aproape orice moment și să adopte proiectul de lege controversat și de mare anvergură într-o zi.

Mandelblit a declarat că Israelul a fost adus în pragul unei „dictaturi” prin această decizie, la care se adaugă avansarea unui alt act legislativ menit să împiedice Curtea Supremă de Justiție să cenzureze legislația adoptată de Knesset cu statut de lege fundamentală, precum și avansarea marți a unui proiect de lege care ar interzice sistemului judiciar să anuleze deciziile guvernamentale pe care le consideră nerezonabile.

„În momentul în care aceste lucruri sunt adoptate, atunci da, regimul nostru este schimbat”, a deplâns Mandelblit.

Coaliția, care deține 64 din cele 120 de mandate în Knesset, parlamentul unicameral al Israelului, a indicat că nu intenționează să adopte versiunea proiectului de lege privind Comisia de selecție judiciară pe care a avansat-o în martie și se pare că va prezenta o versiune mai blândă în sesiunile parlamentare ulterioare.

Mandelblit, care a înaintat un rechizitoriu împotriva lui Netanyahu pentru presupuse fapte de corupție în 2020, pentru care premierul este în prezent judecat, a respins categoric afirmația coaliției potrivit căreia proiectul de lege privind „rezonabilitatea” pe care l-a avansat săptămâna aceasta a fost îndulcit.

El a susținut că legislația ar neutraliza complet capacitatea instanțelor de a folosi acest criteriu, despre care a spus că este esențial, având în vedere că este deja limitat controlul asupra puterii guvernului, deoarece Israelul nu are o constituție scrisă sau două camere ale parlamentului. Israelul nu are o constituție scrisă așa cum au Statele Unite, Franța și România, de pildă, ci se bazează pe 13 legi cu caracter constituțional.

Fostul procuror general a susținut că o restricție mai rezonabilă a utilizării instrumentului de control judiciar ar fi interzicerea aplicării sale în ceea ce privește politica generală a guvernului, spre deosebire de împiedicarea utilizării sale pentru a anula numirile guvernamentale, unde servește drept un control necesar.

„Sensul acestui proiect de lege este că toată lumea va putea numi pe oricine dorește în serviciul public. Nu va exista nicio supraveghere – nici asupra numirilor, nici asupra demiterilor”, a avertizat Mandelblit.

Anterior, marți, un important deputat al coaliției, responsabil pentru promovarea controversatului proiect de lege, a declarat că nu se așteaptă să aducă modificări semnificative textului legislativ, în timp ce a început să îl pregătească pentru voturile finale din Knesset.

„Voi spune clar, nu sunt convins că proiectul de lege trebuie să fie schimbat în esența sa”, a declarat deputatul Simcha Rothman pentru Radioul Forțelor  Armate.

Rothman prezidează Comisia pentru Constituție, Lege și Justiție a Knessetului, care s-a reunit din nou marți după-amiază pentru a pregăti proiectul de lege pentru voturile finale din sală, în conformitate cu termenul planificat de coaliție pentru 30 iulie pentru adoptarea legislației, care este un element al planului guvernului de a revizui sistemul judiciar.

Între timp, continua protestele de masă împotriva reformei justiției. Marți zeci de mii de demonstranți au perturbat traficul la Tel Aviv, au avut loc ciocniri cu poliție și 77 de persoane au fost arestate.

În Statele Unite, administrația Biden a îndemnat autoritățile israeliene să „protejeze și să respecte dreptul la întruniri pașnice”. Declarația a fost una dintre cele două emise de Casa Albă în câteva ore în legătură cu reforma justiției din Israel, în condițiile în care administrația Biden și-a intensificat retorica împotriva comportamentului guvernului în această chestiune, ca răspuns la decizia coaliției premierului Benjamin Netanyahu de a avansa acest pachet de măsuri de mare anvergură.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...