G4Media.ro

Legea privind confiscarea extinsă a bunurilor dobândite de persoanele condamnate a fost…

Sursa foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Legea privind confiscarea extinsă a bunurilor dobândite de persoanele condamnate a fost promulgată de președintele Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea privind confiscarea extinsă a averilor, care prevede că se dispune confiscarea extinsă asupra bunurilor dobândite de persoana condamnată într-o perioadă de 5 ani înainte şi, dacă este cazul, după momentul săvârşirii infracţiunii, până la data emiterii actului de sesizare a instanţei.

Legea are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul penal, în scopul transpunerii în legislaţia naţională a unor prevederi din cuprinsul Directivei 214/42/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind îngheţarea şi confiscarea instrumentelor şi produselor infracţiunilor săvârşite în Uniunea Europeană, precum şi al Directivei 2016/343/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 9 martie 2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumţiei de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent în proces în cadrul procedurilor penale.

Potrivit legii, „sunt supuse confiscării şi alte bunuri decât cele prevăzute la art. 112, când faţă de o persoană se dispune condamnarea pentru o faptă susceptibilă să îi procure un folos material şi pentru care pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea de 4 ani sau mai mare, instanţa îşi formează convingerea că bunurile respective provin din activităţi infracţionale. Convingerea instanţei se poate baza inclusiv pe disproporţia dintre veniturile licite şi averea persoanei”.

De asemenea, confiscarea extinsă se dispune asupra bunurilor dobândite de persoana condamnată într-o perioadă de 5 ani înainte şi, dacă este cazul, după momentul săvârşirii infracţiunii, până la data emiterii actului de sesizare a instanţei. Confiscarea extinsă poate fi dispusă şi asupra bunurilor transferate către terţi, dacă aceştia ştiau sau ar fi trebuit să ştie că scopul transferului a fost evitarea confiscării.

„În cazul bunurilor care pot face obiectul confiscării speciale sau al confiscării extinse, luarea de către procuror a măsurilor asigurătorii pentru a evita ascunderea, distrugerea, înstrăinarea sau sustragerea de la urmărire a acestor bunuri este obligatorie”, mai stipulează legea.

Organul judiciar care a dispus extinderea urmăririi penale sau schimbarea încadrării juridice este obligat să îl informeze pe suspect despre faptele noi cu privire la care s-a dispus extinderea ori cu privire la schimbarea încadrării juridice.

Procurorul dispune suspendarea urmăririi penale numai dacă, luând în considerare toate circumstanţele cauzei, apreciază că suspectul sau inculpatul nu ar putea fi audiat la locul unde se află sau prin intermediul videoconferinţei ori că audierea lui în acest mod ar aduce atingere drepturilor sale ori bunei desfăşurări a urmăririi penale. Dacă nu se dispune suspendarea judecăţii, audierea suspectului sau inculpatului la locul unde se află sau prin videoconferinţă nu poate avea loc decât în prezenţa avocatului.

Instanţa dispune suspendarea judecăţii numai dacă, luând în considerare toate circumstanţele cauzei, apreciază că suspectul sau inculpatul nu ar putea fi audiat la locul unde se află sau prin intermediul videoconferinţei ori că audierea lui în acest mod ar aduce atingere drepturilor sale ori bunei desfăşurări a judecăţii.

Dacă nu se dispune suspendarea judecăţii, audierea suspectului sau inculpatului la locul unde se află sau prin videoconferinţă nu poate avea loc decât în prezenţa avocatului.

Încheierea dată în primă instanţă prin care s-a dispus cu privire la suspendarea cauzei poate fi atacată separat cu contestaţie la instanţa ierarhic superioară în termen de 24 de ore de la pronunţare, pentru procuror, părţile şi persoana vătămată prezente, şi de la comunicare, pentru părţile sau persoana vătămată care lipsesc. Contestaţia se depune la instanţa care a pronunţat încheierea atacată şi se înaintează, împreună cu dosarul cauzei, instanţei ierarhic superioare, în termen de 48 de ore de la înregistrare, mai prevede proiectul adoptat.

Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate încunoştinţează judecătorul delegat cu executarea despre orice împiedicare ori întârziere survenită în cursul executării unei confiscări speciale sau confiscări extinse, pe baza informaţiilor periodice primite de la Agenţia Naţională de Administrate Fiscală şi de la alte autorităţi competente cu punerea în executare a acestor măsuri de siguranţă, mai prevede legea.

sursa foto: Inquam Photos/ Adel Al-Haddad

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Ok, cu cine incepem?Noi ne dorim ca toti romanii sa-si depuna declaratii de avere, dar absolut TOTI, iar ANAF sa compare veniturile cu bunurile detinute!Ce ziceti useristilor?

    • USR a abrogat legea 12/1900 cu care se confiscau bunurile a căror proveniență nu putea fi demonstrată în condițiile legii. Bun prevederile au fost preluate intr-o altă lege, dar fără sancțiunea confiscării bunurilor, astfel toate bunurile confiscate pe legea veche care se afla in instanta vor fi înapoiate aplicandu-se legea mai favorabilă. Bravo USR

    • Ce are sula cu prefectura ?

    • Are!S-ar aduna foarte multi bani la buget, fara mii de mii de procese internamibile si bani publici cheltuiti aiurea.Ai vila, porsche….si nu ai venituri declarate-SE CONFISCA DE STAT!Serviciile ar oferi cele mai bune informatii, mai ales pe bunurile aflate in afara!

    • Si o mica completare.Useristii trebuie să facă publice salariile angajaților partidului. Asta după ce formațiunea politică a pierdut recursul din dosarul în care un ONG a solicitat, în baza legii privind informațiile de interes public, să i se comunice aceste date. Decizia a fost pronunțată de judecătorii de la Curtea de Apel București și este definitivă, dosar civil 24425/3/2019.Cunosc cativa angajati care chiar nu justifica veniturile-poate Barna le-a dat un salariu de 15.000 euro, poate le-a dat vilele de la munte/mare sau niscaiva actiuni!

  2. 4 ani sau mai mult? Pai cati condamnati ati vazut voi care ajung macar la 4 ani? Majoritatea iau 1-2-3 ani, si aia cu suspendare.
    Praf in ochi, nimic mai mult.

  3. Din cate imi amintesc, initiativa a apartinut la Bruxelles Monicai Macovei. Sper ca legea va functiona.

  4. Promulgarile sunt inutile cata vreme Justitia este tot sub talpa infractorilor politici.

  5. In primul rand trebuie lasati in curul gol interlopii, camatarii si liderii de clanuri, sclavii PSD care aduc prin influenta si teroare beneficii stapanilor lor corupti fara de care nu ar putea opera.
    In paralel toti politicienii care au facut crime economice trebuie lasati in strada la propriu, fara bani, fara masini si fara case.
    Judecatorii si politistii corupti trebuie sa-si piarda pensia si dreptul de a mai exersa profesia pe care au tradat-o grav facandu-se frati cu cei de care ar trebui sa apere societatea.
    Pentru a da un exemplu toate bunurile si imobilele confiscate ar trebui scoase la licitatie publica in decurs de cateva zile cu participare televizata.

  6. Este absolut necesara aplicarea imediata a acestei legi la toti infractori indiferenta de rang.Este de datoria masmediei de a contribui din plin la obligarea institutiilor abilitate pentru aplicarea imediata a acestei legi foarte foarte importante deoarece toate averile nejustificate s-a dobandit pe cai oculte si prin saracirea multor oameni onesti.

  7. Felicitari Dnei Birchall. Astept numirea acesteia ca Ministru al justitiei. Profesionalism , curaj , implicare si actiune , fata de altii care dorm in scaun.