G4Media.ro

Infractorii condamnaţi pentru viol, omor, tâlhărie și corupere sexuală de minori nu…

Penitenciarul Iasi dupa revolta detinutilor, miercuri, 13 iulie 2016. Inquam Photos / Liviu Chirica

Infractorii condamnaţi pentru viol, omor, tâlhărie și corupere sexuală de minori nu beneficiază de liberare condiţionată

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, în unanimitate, un proiect de lege care prevede că nu beneficiază de liberare condiţionată infractorii condamnaţi pentru omor, viol, corupere sexuală a minorilor, tâlhărie calificată sau exploatarea cerşetoriei.

„Nu beneficiază de liberare condiţionată condamnatul aflat în executarea unei pedepse pentru săvârşirea uneia sau mai multe dintre faptele prevăzute la art.188, 189, 214 – 216, 218 – 221, 234 sau 236”, se arată în proiectul care modifică Codul penal. Aceste articole se referă la omor, omor calificat, viol, coruperea sexuală a minorilor, tâlhăria calificată, tâlhăria sau pirateria urmată de moartea victimei, folosirea serviciilor unei persoane exploatate, exploatarea cerşetoriei.

Proiectul mai prevede că liberarea condiţionată în cazul detenţiei pe viaţă poate fi dispusă dacă cel condamnat a executat efectiv cel puțin 25 de ani de închisoare. În cazul celor care se află în închisoare, se dispune liberarea condiţionată dacă cel condamnat a executat cel puţin trei pătrimi din durata pedepsei, în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani, sau cel puţin patru cincimi din durata pedepsei, în cazul închisorii mai mari de 10 ani.

„În cazul condamnatului care a împlinit vârsta de 65 de ani, se poate dispune liberarea condiţionată, după executarea efectivă a două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii ce nu depăşeşte 10 ani, sau a cel puţin trei pătrimi din durata pedepsei, în cazul închisorii mai mari de 10 ani, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în alin.(1) lit.b)”, mai spune proiectul de lege.

Proiectul a fost anterior adoptat tacit de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

Foto: Inquam Photos / Liviu Chirica

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Si cei pentru coruptie ar trebui bagati in aceeasi oala. Doar au violat, talharit si omorat bugetul.

    • .. fiindca sunt afectati „ai lor” … intelegi acuma! Astazi in parlament exista infractori condamnati DEFINITIV pentru coruptie (ma rog, cu suspendare). O singura virgula ii despart pe multi parlamentari de titulatura de puscarias! Unii vor ajunge acolo, unii vor iesi (conditionat) …

    • Bugetul, țara, poporul integritatea tuturor.

    • Nu inteleg. A fost adoptat de Camera Deputațilorprin votul acestora. La final spuneti ca a fost adoptata tacit de Senat urmând ca si cei din Camera Deputaților sa voteze. Hotarati-va. Cine? Ce?

    • Celor condamnati pentru coruptie nu ar trebui sa le se acorde eliberarea conditionata decat dupa recuperarea prejudiciului calculat asa cum calculeaza ANAF penalizarile celor care fac evaziune (cu penalizari , dobanzi, etc)

    • Mark
      Nu numai pentru cei acuzati de coruptie, ci pentru toti puscariasii: posibilitatea de eliberare inainte de tremen, doar dupa stingerea tuturor obligatiilor materiale.

  2. si pentru cele 70 crime si sute de violuri.. cine raspunde ??? arestati pentru favorizarea infractorului : tudorel toader bubosu, nicolicea, ciordache, serban si toti deputatii care au votat in favoarea recursului compensatoriu, igorand cu buna stiinta, toate rapoartele ANP si toate sursele.. nu vedem nicio despagubire materiala pentru urmasi, victime..consiliere post traumatica, recuperare psihologica.. nimic.. stat mafiot dupa sufletul gio psd & puscariasului dragnea nicolae. criminalilor !!

  3. nu comentez faptul ca era musai sa nu beneficieze aceste categori de eliberari conditionate; orice astfel de individ nu merita evident …. comentez doar faptul cum fac astia legile, respectiv: daca nu sunt „afectati” coruptii lor, evidend ca nu e „problema”, promulgam – asa gandesc ei ….

    Infractorilor pe post de parlamentari: coruptia este cea mai grava fapta pe care nu trebuie sa o excludeti de la aceste interdictii!!!! Repet, clar cei care fac omoruri, violuri etc, sub nici o forma nu trebuiesc eliberati conditionat, dar cum ramane cu coruptii!!!!!!! … sunt cazuri de corupti care au ca efect direct decesul unei persoane etc ….

  4. unul care a luat spaga cand trebuia sa faca un drum, si pe drumul ala au murit oameni, nu e si el la fel de vinovat ca unul care a dat cu cutitul?
    sau un manager de spital care a luat spaga si a luat materiale de proasta calitate , si din cauza unor dezinfectanti prosti au murit oameni din cauza infectiilor, nu e si el la fel de vinovat ca unul care a dat cu cutitul?
    dar un judecator care a eliberat un infractor, desi nu ar fi trebuit , care omoara , nu e la fel de vinovat?
    dar un parlamentar care a votat o lege care elibereaza ucigasi, cu buna stiinta, nu e la fel de vinovat?
    dar un 2dorel? dar un nicolicea? dar un serbanica soferica? dar un livache? ….

    cand CORUPTIA UCIDE, e doar coruptie? sau e mai mult de atat si mai grav, cand din cauza unor infectii mor zeci de oameni? sau mii de oameni pe drumurile proaste si infrastructura depasita?

  5. tara de kkkakat – dau o lege dupa care dau o lege la lege, dupa care dau o lege la lege la lege, dupa care dau o lege la lege la lege la lege dupa care intervine ccr si spune ca nu e constitutional.

  6. Exact! Suntem principalul furnizor din UE de persoane traficate, dar proxenetismul si traficul de persoane – inclusiv minori – vor beneficia in continuare de eliberare conditionata. Nu stiu sigur daca inteleg bine din articol, dar ar rezulta ca un client al unei minore fortate sa se prostitueze nu va beneficia de eliberare conditionata (folosind serviciile unei persoane exploatate), dar proxenetul care o exploateaza si o obliga sa se prostitueze va beneficia. DACA asa stau lucrurile, e de noaptea mintii. Si inca adoptata cu unanimitate.

  7. Dam repede repedw o lege , care poate pica la.ccr, ca sa iprim.furia multimii si ca sa nu fim nevoiti sa inasprim conditiile de elibwrare conditionala pt coruptie…

    Solutia e inasprirea conditiilor, nu interzicerea eliberarii, pt ca aia e neconstitutionala ( din pacate )

  8. cei care fura zeci de milioane si pagubesc statul sunt eliberati de indata. de indata.

  9. Urmatoarea lege trebuie sa confiste integral averile ilicite iar coruptii condamnati pentru sume mai mari de 1 mil eur NU TREBUIE sa iasa din puscarie mai repede de 20 de ani.

  10. Pai si ramane valabila povestea aia cu legea cea mai favorabila? Ca parca asa era cu CP si CPP vechi si nou…

  11. Sub masca oprtuntatii legea proaspat votata, discrimineaza intr-un domeniu pe care cum se spune il „partajam” cu UE !
    Nu va avea insa nimeni curaj sa o atace de principiu la CCR ! Ma refer la Iohanis, la parlamentarii diverselor partide sau la avocatul Poporului ori la ICCJ !

    PS. Lucrul acesta se va intampla doar in cazuri punctuale (procese penale) !