G4Media.ro

Legea offshore intră miercuri în dezbaterea Senatului

Sursa foto: Pixabay

Legea offshore intră miercuri în dezbaterea Senatului

Senatul va dezbate, miercuri, în plen, în calitate de primă Cameră sesizată, propunerea legislativă pentru modificarea Legii offshore care reglementează operaţiunile petroliere de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol atât în perimetrele petroliere offshore, cât şi onshore de adâncime, stabilind că statul român va avea drept de preempţiune la achiziţia gazelor naturale, transmite Agerpres.

Comisiile pentru buget-finanţe şi pentru energie din Senat au dat, marţi, raport comun de admitere asupra Legii offshore privind exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră, cu 17 voturi „pentru” şi două „împotrivă”.

În cadrul şedinţei, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a subliniat că prin modificarea actualei legi se vor debloca investiţiile din Marea Neagră şi vor fi accelerate investiţiile în onshore-ul de adâncime, se va asigura securitatea în aprovizionare a ţării, în caz de criză energetică, iar România va putea deveni şi furnizor de securitate energetică regională, după ce va produce mai mult decât va consuma.

El a menţionat că, faţă de legea iniţială, la regimul fiscal, acel impozit pe venitul suplimentar a fost practic eliminat.

„Prezenta lege stabileşte unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol şi de abandonare, precum şi a lucrărilor/ lucrărilor la sonde aferente operaţiunilor petroliere, desfăşurate de titularii de acorduri petroliere cu privire la perimetrele petroliere offshore şi onshore de adâncime, în conformitate cu prevederile acordurilor petroliere încheiate între titulari şi Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale. În situaţia în care un titular este parte la un acord petrolier care se referă atât la perimetre petroliere localizate pe uscat, cât şi la perimetre petroliere offshore sau are calitatea de titular atât al unui/ unor acord/ acorduri petrolier/ petroliere care se referă la perimetre petroliere localizate pe uscat, cât şi la perimetre petroliere offshore, prevederile prezentei legi se aplică numai referitor la operaţiunile petroliere desfăşurate cu privire la perimetrele petroliere offshore şi onshore de adâncime”, prevede proiectul.

Actul normativ stipulează o modificare a regimului de redevenţe şi a regimului fiscal specific aplicabil activităţilor de explorare, dezvoltare, exploatare şi abandonare.

În 2018 a fost votată o lege offshore care este în vigoare, iar acum coaliţia de guvernare, prin semnătura a cinci iniţiatori – preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, ministrul Energiei, Virgil Popescu, şi liderul grupului minorităţilor reprezentate în Parlament, Varujan Vosganian, – a depus această iniţiativă la Senat, în calitate de primă Cameră sesizată.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 256/2018 privind unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offhsore va fi dezbătută, după votul Senatului, de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Prea putin, prea tarziu.
    In varianta optimista, cand exploatarea zacamantului mare ar fi inceputa in 2026 (ma indoiesc, caci nu avem tehnologia necesara), gazul ar veni dupa reduceri succesive ale productiei onshore.
    In fiecare an consumam cam 10 miliarde mc, dar consumul e prognozat sa creasca puternic. Importam deocamdata cam 2 miliarde mc. Dar cum productia interna scade cu 6-7% anual, pana la intrarea in productie a zacamintelor mari deficitul va depasi cu siguranta 5 miliarde mc, poate chiar 8 miliarde mc.
    Cantitatea de gaz din zacamantul Neptun Deep e de 42-84 miliarde mc. Adica ne va ajunge pe 10 ani, in ipoteza ca am consuma doar noi. Dar ma indoiesc ca nu se vor duce gaze si spre alti consumatori externi. Deci posibil sa nu ne ajunga nici macar 10 ani. Dupa care vom depinde iar masiv de importuri.
    Importurile de gaz vor fi din ce in ce mai scumpe. Posibil ca pretul actual sa fie mic, daca ma credeti. Asta din cauza ca Rusia va fi in spatele unei noi Cortine de Fier. Iar gazul de acolo va fi indisponibil. Sursele alternative nu sunt nici ele garantate. Azerbaijan poate fi anexat de Rusia in maxim o luna, daca Ucraina cade si armata rusa poate sa se concentreze pa alte obiective. Tarile din nordul Africii incep deja sa se „emancipeze”. Algeria deja pune conditii referitoare la atitudinea Europei fata de Maroc pentru a mentine sau mari fluxul de gaze.
    Problema cea mare in acest scenariu e ca nu putem sa ne bazam pe producerea de curent electric pe centrale cu gaz (productie securitara). Nimeni nu face o investitie intr-o centrala care sa aiba „combustibil” doar 10 ani, urmand sa stea „pe uscat” ulterior, din pricina preturilor imense la gaz.
    Oricat de dificil, scump si ineficient ar parea, singura cale e productia masiva de energie regenerabila (solar, eolian, biomasa), integrata la nivel european. Adica productia suplimentara (on the spot) se transporta in alte tari iar lipsa productiei (din cauza conditiilor de mediu nefavorabile productiei) se compenseaza din alte tari. Iar echilibrarea finala a sistemului energetic se va face cu energie nucleara si hidro.