G4Media.ro

„Legea fugarilor”, propusă în urmă cu zece luni de Ministerul Justiției, a…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

„Legea fugarilor”, propusă în urmă cu zece luni de Ministerul Justiției, a primit aviz negativ de la CSM, pentru că nu pot fi restrânse „în masă” drepturi ale unor cetățeni, anunță Cătălin Predoiu după condamnarea baronului Arsene, dat în urmărire 

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a declarat, luni, că proiectul de lege privind fugarii de condamnări, propus de minister a primit aviza negativ de la CSM, pentru că trebuie puse în balanță și drepturile și libertățile cetățenești.

Predoiu a declarat că justiția română pronunță decizii de condamnare în dosare de corupție, „există o ripostă, un răspuns ferm al justiției din România la fenomenul corupției”.

„Dar unii folosesc jurisdicții străine, profită de portițe din legislația unor state, inclusiv state UE pentru a se pune la adăpost față de deciziile de condamnare. A existat o reacție a Ministerului Justiției de-a lungul timpului. Au fost câțiva miniștri, între care și dna Birchall, și Stelian Ion și eu, care au reacționat cu privire la aceste portițe legale. Unele s-au închis, există cel puțin un stat care și-a modificat legislația”, a precizat Predoiu.

Cătălin Predoiu a făcut precizări și în legătură cu proiectul propus de Ministerul Justiției în urmă cu zece luni, așa numita „legea fugarilor”, anunțând că a primit aviz negativ de la CSM.

„În privința legislației de la noi, trebuie puse în balanță, după cum spun chiar experții și din MJ și din CSM, și drepturile și libertățile cetățenești. Problema care se pune este dacă pentru cei câțiva care refuză să se conformeze hotărârilor instanțelor noastre putem să restrângem în masă drepturi ale unor cetățeni care nu fug de decizie chiar și atunci când sunt condamnați. Un prim răspuns la inițiativa MJ din 2022 a fost dat de CSM, care a ridicat semne de întrebare și a emis un punct de vedere negativ. Nu înseamnă că această reflecție trebuie să înceteze. Dimpotrivă, ea trebuie continuată, pentru că mai sunt cazuri izolate în care sunt condamnați penal care se sustrag în mod voit executării hotărârilor judecătorești. Acest demers trebuie dus până la capăt și dacă sunt imperfecțiuni ale legislației propuse, ele trebuie și înlăturate”, a afirmat ministrul Justiției.

„Al treilea punct de vedere e întărirea cooperării judiciare. Astfel de cazuri nu sunt doar în România (…) În UE, aceste proceduri judiciare sunt desfășurate de la instanță la instanță. Nu Ministerul Justiției, ci instanțele sunt învestite să procedeze la extrădări și să se pună în mișcare aceste proceduri, și ele sunt puse în mișcare. Mai devreme sau mai târziu mulți din acești fugari dau socoteală și execută pedepsele și sper să fie cazul și în această speță care a fost adusă în atenție în ultimele zile”, a mai declarat Predoiu.

Context. Ionel Arsene, baronul PSD de Neamț, a fost condamnat vineri la 6 ani și 8 luni cu executare de Curtea de Apel Brașov într-un dosar de corupție. Ionel Arsene ar fi plecat din țară pe 4 martie, cu avionul, la Roma, au declarat surse judiciare pentru G4Media.ro.

În mai 2022, Ministerul Justiției a pus în dezbatere publică un proiect de lege potrivit căruia persoanele condamnate definitiv la închisoare și care nu se predau autorităților în termen de 7 zile vor fi acuzate de evadare, urmând ca pedeapsa pentru această infracțiune să se adauge la pedeapsă inițială. Detalii aici.

Citește și Ionel Arsene, dat în urmărire națională / Baronul PSD de Neamț a fost condamnat definitiv la 6 ani și 8 luni de închisoare cu executare / Arsene ar fi plecat în Italia – Surse

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Atunci sa dea lege, sa le tripleze pedeapsa în caz de fuga. Foarte simplu. Din câte știu este un timp în care te poți preda de bunăvoie. Nu ai respectat timpul, pedeapsa tripla la o judecata ulterioara fără varianta de reducere și prostii

  2. Ministrul Justitiei apăra hoții. Da, să respectam drepturile ”unor cetățeni”, dar dacă au furat statul român format din alți cetățeni corecți, pe cei din urmă cine îi respectă? Predoiu, este cel mai slab ministru al justiției din România. prietenul lui Udrea, NU!

  3. Asistent
    Inca o data , dacă mai era nevoie , CSM se dovedește unealta ciumelor galbene și roșii , care cu tupeu spun că ei nu îngrădesc libertățile cetățenilor , in schimb favorizând infractorii fie prin absolvire de păcate , fie facilitând plecarea acestora cu sumele sustrase spre huzurul legiuitorului și a politicului care este de fapt beneficiarul mascat a acestor ” legi supra permisive( Șic!).

  4. CSM știe bine că românii sunt infractori ”în masă” și nu vrea să le restrângă ”drepturile” sau își apără portița în caz că… Doamne…dă ?

  5. mafia coruptiei din justitie sustinuta si promovata de mafia pesedepeneleudemere…si tacit dă auru ruznac…‼️‼️‼️‼️‼️‼️

  6. Și veți vota USR ca să dea această lege? Nu, tot PSDNLAUR veți vota.

  7. 1.avizul csm e consultativ , asa ca poa’ sa mearga mai departe , daca asta doreste 2.refuzul extradarilor nu e neaparat numai din cauza instantelor straine , trebuie vazut ce trebuie reparat la noi , mai intai .3. e interesanta postarea dnei A Birchall pe pagina dansei despre .

  8. Cum e si normal. Pe ei cel mai mult ii intereseaza drepturile infractorilor. Daca au timp sa fuga in Italia, daca au conditii optime de cazare, altfel iau masuri, ii elibereaza nu numai pe politicienii infractori, dar si pe ceilalti, inchisi pentru alte fapte penale. Asta e in agenda pe care refuza sa o dea publicitatii in anul electoral.