G4Media.ro

„Legea fugarilor”: Persoanele care fug din țară după ce au fost condamnate…

Foto: Captură Digi24

„Legea fugarilor”: Persoanele care fug din țară după ce au fost condamnate la închisoare vor fi acuzate de evadare (proiect de lege)

Persoanele condamnate definitiv la închisoare și care nu se predau autorităților în termen de 7 zile vor fi acuzate de evadare, urmând ca pedeapsa pentru această infracțiune să se adauge la pedeapsă inițială, potrivit unui proiect de lege lansat în dezbatere publică de Ministerul Justiției.

Astfel, „fapta persoanei condamnate definitiv la pedeapsa detențiunii pe viață sau la pedeapsa închisorii de a nu se preda organului de poliție în termen de 7 zile de la data rămânerii definitive a respectivei hotărâri de condamnare” va fi asimilată evadării.

Pentru a reglementa și situația persoanelor condamnate definitiv la o pedeapsa privativă de libertate anterior intrării în vigoare a acestui proiect și care se sustrag de la executarea pedepsei, proiectul prevede, sub sancțiunea unei pedepse similare celei prevăzute de dispozițiile Codului penal referitoare la evadare, un termen de 7 zile de la data intrării în vigoare a legii în care aceste persoane se pot preda organului de poliție.

Totodată, se reglementează obligația pentru structurile Ministerului Afacerilor Interne menționate expres de a sesiza organele de urmărire penală competente să efectueze urmărirea penală cu privire la infracțiunile prevăzute de proiect.

Ministerul Justiției afirmă că a inițiat acest proiect în fața unui „fenomen criminologic care capătă amploare și subminează încrederea în aplicarea legii și în Justiție”, respectiv practica unor condamnați de a fugi din țară înainte de a fi arestați. Cazuri recente și celebre sunt cele ale Elenei Udrea (care a fost reținută în Bulgaria) și Sorin Oprescu (Grecia).

Ministerul pune acest fenomen pe seama unui cumul de cauze probabile: resurse financiare considerabile ale unora dintre condamnați, sentimentul impunității și mentalitate bazată pe lipsă de respect față de lege și Justiție.

Ministerul Justiției argumentează că această creștere a numărului de condamnați care se sustrag pedepsei poate avea importante consecințe nefaste:

  • declanșarea și desfășurarea procedurilor de dare în urmărire, extrădare și predare determină aglomerarea activității organelor de aplicare a legii, mobilizând importante resurse umane, logistice și financiare;
  • subminarea încrederii în aplicarea legii și în Justiție; aplicarea unor pedepse definitive privative de libertate care, în unele cazuri, nu sunt executate din cauza sustragerii celor condamnați de la executare, afectează funcția de exemplaritate a pedepsei și scade încrederea populației în actul de justiție și respectul față de lege, toate acestea reprezentând un factor de risc de amplificare a fenomenului infracțional;
  • sustragerea de la executarea pedepsei reprezintă și o sfidare a autorității statului de a aplica legea și a înfăptui Justiția prin instanțele de judecată.

Prezentul proiect de lege își propune să descurajeze fenomenul criminologic descris mai sus și să sancționeze faptele prin care un condamnat penal se sustrage cu bună știință executării pedepsei penale.

Proiectul de Lege este supus dezbaterii publice pentru un termen de 10 zile calendaristice și ulterior avizării interministeriale din partea instituțiilor implicate în aplicarea viitoarei legi, dacă proiectul va fi adoptat, respectiv Ministerului Afacerilor Interne. Proiectul nu intră în categoria celor pentru care este necesar avizul Consiliului Superior al Magistraturii, însă Ministerul Justiției a înștiințat această instituție cu privire la elaborarea proiectului de lege și va solicita Consiliului Superior al Magistraturii un punct de vedere. De asemenea, Ministerul Justiției va solicita un punct de vedere și Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Nu trece de CCR.
    Constitutia prevede drepturi pentru toti mai putin pentru cei care nu au nevoie de ele.

    • „De departe – de peste mări și țări – toți cei care you besc S747U P4R4L3L .. și-i salută și pe ‘teli genții românași, care-au avut grijă de ei votându-le buni guvernanți timp de 3 decenii”

    • Din păcate, Justiția și toți cei care o slujesc, sunt ori incompetenți, ori ticăloși, ori corupți, ori toate trei !
      În plus, majoritatea acestora este în slujba infractorilor, nu a cetățeanului.
      Nu-i mai credeți pe „gazetarii” haznalelor tv ale Varanului și Fugarului Ghiță etc. În România nu avem „stat paralel”, avem doar stat corupt până-n măduvă !

  2. Se incalca ‘dreptul’ persoanei de a scapa de condamnare 🤣

  3. pentru fiecare zi sarita de fugar sa ia dublu la parnaie… ai fentat 5 ani stai 10 in plus cand te inhata .👍👍👍👍👍…circul mizerabil facut de politicienii condamnati trebuie sa ia sfarsit!!!!!

    • De acord cu tine, se propune pedepsirea cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. Prea puțin ca să îi impresioneze pe unii cu 10 ani de condamnare, parcă chiar merită riscul pentru ei să fugă, să se sustragă. Ar trebuii măcar dublată condamnarea și obligarea plății cheltuielilor statului român cu aducerea în țară .

  4. Cu alte cuvinte România devine oficial închisoare.

  5. Aha, deci Oprescu fuge in Grecia, acolo este eliberat pentru o cautiune de 5k eur. In timp ce el isi petrece restul zilelor la plaja acasa va mai fi acuzat si de evadare. De ce nu se iau masuri ca ei sa nu poata fugi? pare mai degraba o prosteala ca sa credem ca se misca si justitia

    • Nu, nu va putea fi acuzat de evadare, intrucat, in eventualitatea ca legea ar trece, ea nu se poate, ca nicio alta lege de altfel, aplica retroactiv. Deci cat omul sta la plaja in Grecia, se considera ca pedeapsa curge in Romania intrucat, in momentul condamnarii definitive, nu exista o lege a evadarii. Sigur, va avea mult de stat la plaja in Grecia (10 ani) pentru ca, daca intra in orice alta tara, risca sa fie arestat si extradat.

  6. sunt un gigel p.r.o.s.t. cu creierul alterat, as vrea să lucrez la stat dar la cat de i.d.i.o.t. sunt nici acolo nu mă primește

  7. Aparatul represiv de tip nazist specializat în abuzuri nu mai are efect ! Pușcăria din România incalca drepturile omului , penitenciarele sunt abatoare umane ! Fugari merg în tari democratice unde exista justiție! Nu este posibil sa condamni un om la ordin ,fără probe ! Domnilor justitiari ati întrecut masura în România!