G4Media.ro

La periferia Oradiei, în cartierul Episcopia, o zonă industrială va fi transformată…

sursa foto: bank.raiffeisen.ro

La periferia Oradiei, în cartierul Episcopia, o zonă industrială va fi transformată într-un model de sustenabilitate energetică

Halda de zgură şi cenuşă a fostului CET pe cărbune va deveni o sursă de energie curată, pentru că Primăria Oradea va construi aici un parc fotovoltaic uriaş, ce va produce energie pentru clădirile publice din oraş, informează ebihoreanul.ro

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

Terenul din Episcopia, întins pe 31 de hectare, a fost vreme de decenii loc de depozitare a zgurii şi cenuşii rezultate din activitatea termocentralei aflate la 12 kilometri distanţă. Înfiinţat în 1966, depozitul nu mai este folosit de peste trei decenii, timp în care vegetaţia l-a acoperit în mare măsură. Totuşi, zona, instabilă şi poluată, nu poate fi folosită nici pentru construcţii, nici pentru agricultură.

Proiectul prevede instalarea a peste 27.000 de panouri fotovoltaice cu o putere instalată de 650 Wp fiecare, monocristaline (tăiate dintr-un singur cristal mare de siliciu, ceea ce le creşte randamentul, durata de viaţă, dar şi costul) şi de tip bifacial – adică panouri care captează lumina atât din faţă, cât şi din spate, crescând eficienţa de producţie cu până la 30%. Acestea vor fi montate pe structuri fixe, orientate spre sud, pentru a capta maximum din iradierea solară.

Parcul va include, de asemenea, sisteme moderne de monitorizare, invertoare descentralizate, drumuri de acces, garduri de protecţie şi infrastructură pentru evacuarea energiei în reţeaua naţională.

Estimările arată că parcul fotovoltaic va produce anual circa 20.000 MWh de energie electrică, echivalentul consumului mediu a circa 7.000 de gospodării.

Producţia va fi livrată în sistemul naţional, iar astfel municipalitatea va compensa din cheltuielile facturilor de curent de la clădirile publice din oraş, precum şcoli şi spitale. „Nu va fi un consum direct, ci o compensare, dar parcul solar va acoperi o parte din necesarul oraşului”, precizează Moş.

Iniţial, planurile prevedeau ca energia produsă de acest parc să alimenteze o viitoare fabrică de hidrogen „verde”, pe care municipalitatea o dorea amenajată în cadrul Termoficare. Produsul urma să fie obţinut printr-un proces de electroliză a apei, dar costurile de cofinanţare a investiţiei ar fi fost prea mari, aşa că edilii au renunţat la această investiţie.

Investiţia este estimată la 144 milioane lei, o sumă considerabilă, justificată prin tehnologia utilizată. Din suma totală, 59 milioane lei vor reprezenta fonduri nerambursabile atrase prin Programul Operaţional de Dezvoltare Durabilă (PODD), iar diferenţa de 85 milioane lei va fi asigurată din bugetul local, Consiliul Local aprobând această contribuţie în şedinţa de la finalul lunii martie. „Proiectul a fost evaluat, urmează să semnăm contractul de finanţare”, arată şeful DMPFI. Ecologizarea haldei şi amenajarea parcului solar vor trebui finalizate în acest exerciţiu bugetar european, adică până la sfârşitul anului 2027.  Citește mai mult pe ebihoreanul.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. periferia „Oradiei”… 🙂 🙂 🙂
    Si asta e chiar in titlu!

    • Este intrucatva derutant, intr-adevar, dar asta este forma corecta pentru genitivul/dativul numelui orasului Oradea. Oradiei, nu Oradei. Similar cumva cu Mangalia/Mangaliei.

  2. Fiecare fată de pe MASUSIE18 e gata să fie luată tare.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.